Tujina

CIA: 'Nostradamusove napovedi'

New York, 22. 12. 2006 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška obveščevalna agencija CIA je predvidela razpad nekdanje Jugoslavije v začetku 90. let.

Ameriška obveščevalna agencija CIA je natančno predvidela razpad nekdanje Jugoslavije v začetku 90. let in tudi pomanjkanje volje ZDA in evropskih zaveznic, da bi to preprečile. Informacije so zajete v doslej zaupnih dokumentih, ki so postali dostopni za javnost.

Ena od večjih napak v poročilu pa je bila napoved, da bosta Slovenija in Hrvaška sklenili konfederacijo, kar je precej daleč od resnice.
Ena od večjih napak v poročilu pa je bila napoved, da bosta Slovenija in Hrvaška sklenili konfederacijo, kar je precej daleč od resnice. FOTO: Reuters

Objavljeni dokument sveta za nacionalno varnost na podlagi informacij CIA iz leta 1990 pravi, da bo Jugoslavija prenehala delovati kot zvezna država v roku enega leta in bo najverjetneje razpadla v roku dveh let. To se je tudi zgodilo, najprej s kratko vojno in osamosvojitvijo Slovenije ter malce daljši vojni in osamosvojitvi Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

'Vojna v Jugoslaviji ni bila verjetna'

CIA je napovedovala, da velika vojna med posameznimi republikami ni verjetna, vendar pa naj bi razpadanje države spremljali spopadi znotraj skupnosti, ki se bodo nadaljevali.

Poročilo sveta za nacionalno varnost je napovedovalo, da ZDA in evropske zaveznice ne morejo storiti veliko za ohranitev jugoslovanske enotnosti
Poročilo sveta za nacionalno varnost je napovedovalo, da ZDA in evropske zaveznice ne morejo storiti veliko za ohranitev jugoslovanske enotnosti FOTO: Reuters

"Evropske sile bodo govorile o celovitosti Jugoslavije, obenem pa potihem sprejele razpad federacije," med drugim piše v poročilu, kar kaže, da so se na Zahodu zavedali, kaj se bo zgodilo, vendar ni bilo soglasja o tem, kaj storiti.

Za administracijo predsednika Georgea Busha starejšega te ocene niso bile dobrodošle, ker se ZDA takrat res niso želele ubadati s težavami na Balkanu, State Department pa je skušal črnoglede napovedi odpraviti s skrivanjem glave v pesek. ZDA so se odločno vmešale v reševanje balkanskih vojn šele leta 1995, ko je tudi prišlo do Daytonskega mirovnega sporazuma.

Poročilo iz leta 1990 je predvidelo tudi oboroženo vstajo Albancev na Kosovu. Poročilo pravi, da je nekdanji srbski voditelj Slobodan Milošević, ki velja za gonilno silo razpada Jugoslavije, prišel na oblast na valu populizma in poudarjanja srbskih zahtev. Njegovi podporniki pa bodo tem idejam sledili tudi, ko bodo temelji komunizma oslabeli, druge republike pa se bodo upirale srbski nadvladi. Ena od večjih napak v poročilu pa je bila napoved, da bosta Slovenija in Hrvaška sklenili konfederacijo, kar je precej daleč od resnice.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flozo
23. 12. 2006 01.10
Ja, Amerika se vedno, se je in se bo vmešavala v politiko drugih držav in izigravala neke policiste na tem svetu. To mi gre že malo na .........
victoriosus
23. 12. 2006 00.39
A nobenemu ne pade na pamet, da smo se MI odločili za odcep? A nismo imeli MI polhn kufr komunizma in sranja? A nismo MI glasovali za spremembe na referendumu, al je Amerika?? Amerika ni zrežirala tega, halo da ne. Je pa zagotovo vedela, in nič naredila. Saj je prav!! Nam ni žal, da smo se losal tardečih.
lennchma23
23. 12. 2006 00.20
Pa vsi že vemo, da je CIA pras.... Največji hec je v tem, da bi si lahko oni sami izmislili scenarij in bi sprožili določene konflikte ali pa določene konfederacije. Samo pomislite kakšno moč imajo barabe v CIA. Ali še vedno mislite, da so teroristi sami načrtovali 11.september? Hehehe. Upam, da ste že slišali za False Flag Operations. Če niste, vam svetujem, da malo odsurfate na google in tam poiščete. Pa še nekaj. Ne rabim bit Nostradamus in lahko napovem, da bodo ZDA v prihodnosti napadle Iran. CIA bo nekaj zakuhala v Izraelu, morda kakšen " teroristični napad ", da bodo pač lahko napadli z razlogom.
mc_burek@email.si
22. 12. 2006 22.12
kokr mi je znano (o tem je tud knjiga napisana) nj bi razpad juge res zrežirala amerika, ker pač ni marala komunizma, obenm pa smo bli juga tud 6. vojaška velesila z velikim zaledjem in podoro rusije in nerazvitih držav (afrika) kuba ter koreja, skratka to se ej moral zgodit, seveda je šlo po prenehanju vladavine titota vse v to smer
jsmazarot@email.si
22. 12. 2006 21.58
Podatke so napisali leta 2000! Jaz pa vem datum 3 velike vojne, pa vam ga ne povem, hehehe
mcgregorslo@hotmail.com
22. 12. 2006 21.48
malasutra: pa ne boš trdil, da so američani ustvarl slovenijo... ker še danes ne vejo kje in kaj to sploh je.
betadoctor
22. 12. 2006 21.24
Vsi voditelji kot je Bush,Kučan,Janša itd.so same pi... kje so med vojno 100 metrov pod zemljo v zgodovini so se vodja bojevali in ne skrivali in postali nesmrtni heroji mednjimi tudi Tito.Danes pa znajo naredit sam piz...... in spi.... in vse skupaj je ena velika laž to je politika narod jim pa naseda.
malasutra@gmail.com
22. 12. 2006 20.45
kritika, vse si pomešal. kot običajno. za razpad jugoslavije so američani dobro vedeli zato, ker so ga zrežirali.
Krbo?
22. 12. 2006 20.44
@abaddona Kar dvomin da so vedeli. Racunajo se kot neka varnostna sluzba, so pa pravzaprav lopovi da vecjih ni, kaj majo oni vohunit v tujih drzavah?!?!? Najvecji vohuni pa so se stalno, kot ste videli pretekle dni, ruski KGB. Za KGB so vsi drugi luzeri, komunisti so bli rojeni vohuni. lp
Vegos
22. 12. 2006 20.42
kritika, zaleti se nekam. Zakaj moraš prav v vsako debato vlečt Kučana in komuniste?
kritika@email.si
22. 12. 2006 19.49
Največji hujskač v tej umazani jugoslovanski vojni je bil Kučan. Nato pa je še prodajal orožje nekdanjim bratom, da se medseboj pobijajo.
Adolph
22. 12. 2006 19.31
Da bo staro Jugoslavijo hudic vzel je ze vedel vsak bedak v Jugoslaviji,ko je bilo in je se toliko mrznje in netrpljivosti.Za to ni treba biti prerok,tose je dalo citati tudi iz usedline (zoca) kofeta.(kave)
_mj_@email.si
22. 12. 2006 19.22
M.D
22. 12. 2006 19.11
jimi.hendrix, verjemi da so vedeli, pa so vseeno dopustili. Kdaj misliš da je Bush dobil proste roke da dela vse, kar si želi, zato ker se ''bori proti terorizmu''?!
blazer19
22. 12. 2006 18.49
marin jereb..... ZDA niso malo krive za nastanek vojn... krive so kr dosti.... Pa sej so tako nam, kot hrvatom dobesedno zastojn dajali orožje za t.i. vojno proti JNA..... ZDA so lepo sodelovale z Miloševićem, Tudjmanom in Kučanom, vse pa so hujskale proti drugim.... konec Jugoslavije ni bilo težko napovedati, če so same naredile 80 dela...... daj nekomu idejo in sredstva za njeno uresničitev in težko je možen drugačen izid:))
MJOY88_11
22. 12. 2006 18.21
Se pravi sta Amerika in EU posredno malo krivi za nastanek vojn, ki bi jih lahko preprečile in s tem preprečile poboj žrtev ki so padli v mucni dolgi vojni. Zalostno
jimi.hendrix@email.si
22. 12. 2006 18.20
Vse znajo napovedati, vse vejo, le 11.septembra jim pa ni uspelo bumbarjem. Drugim solit pamet znamo vsi