Tujina

Huda ura za Avstralce: severu države se približujeta dva ciklona

Canberra, 21. 03. 2019 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
11

Severu Avstralije se približujeta dva tropska ciklona – Trevor in Veronica – zato so oblasti že razglasile izredne razmere in izvedle doslej največjo evakuacijo prebivalstva. Z največjega otoka v Carpentarijskem zalivu Groote Eylandt na skrajnem severu države so preselili skoraj 1000 prebivalcev.

Na severu Avstralije so oblasti izvedle doslej največjo evakuacijo prebivalstva, medtem ko se državi približujeta kar dva ciklona. Eden od ciklonov, Trevor, bi se lahko v zgodovino zapisal kot najhujša in najmočnejša nevihta desetletja. 

Ciklon Trevor naj bi se v naslednjih urah še okrepil, prečkal Carpentarijski zaliv in v soboto dosegel sever države. Vremenoslovci napovedujejo uničujoč veter s sunki do 260 kilometrov na uro, obilno deževje in nevarno plimovanje. 

Severu Avstralije se približujeta dva ciklona.
Severu Avstralije se približujeta dva ciklona. FOTO: AP

Trevor je v začetku tedna, ko je imel še jakost druge kategorije, udaril na severovzhodni avstralski polotok Cape York, kjer leži aboriginsko mesto Lochkart River. Nevihta je tam ruvala drevesa, uničevala strehe in kolibe, prekinila dobavo elektrike in povzročila hude poplave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z največjega otoka v Carpentarijskem zalivu Groote Eylandt na skrajnem severu Avstralije so oblasti preselile skoraj 1000 prebivalcev, evakuacija prebivalstva iz obalnih mest na celini je v teku.

Večino evakuiranih bodo namestili v zatočišča v Darwinu, ki sicer leži kar 1000 kilometrov stran od njihovih domov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je v Darwinu povedal prvi minister avstralskega Severnega teritorija Michael Gunner, so izredne razmere razglasili, ker je meteorološki urad za soboto napovedal udarec ciklona, ki bo po jakosti četrte kategorije. Evakuacijo je označil za preventivni ukrep in dodal, da se razmere na morju že poslabšujejo.

Zahodno od ciklona Trevor pa je vse močnejši ciklon Veronica, ki naj bi obalo dosegel v nedeljo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
21. 03. 2019 16.04
+1
On in ona, očitno sta par.
brabusednet
21. 03. 2019 13.50
-10
Če bi se to pri nas zgodilo bi levičarji krivili Natovo bazo v Italiji,kot so za žled pred leti.
MojsterSplinter
21. 03. 2019 14.40
+19
Podnebje postaja človeški civilizaciji neprijazno, mi pa se delimo na leve in desne reveže.
Perrun
21. 03. 2019 13.14
+10
Kaj ni Avstralija takrat v Parizu nekaj blokirala podpis podnebnega sporazuma? Morda tako kot Trump verjamejo, da gre zgolj za "naravne cikluse" zemlje, in da so si znanstveniki izmislili toplogredne pline....
Osladnež nadut
21. 03. 2019 13.37
+12
seveda da gre za naravne cikle a bos trdil da so bile podnebne spremembe pred npr 1mio let nazaj umetne so bile krive takratna ziva bitja al kva dej nehi se smesit narava dela svoje ze od samega zacetka vmes so bile tudi spremembe ne more biti skoz nekaj vecno. in a kaj ce bi podpisal tist zmazek o podnebju pa ne bi imeli ta dva orkana hahahah kaksni idio.. zivijo na tem planetu
Osladnež nadut
21. 03. 2019 13.38
+6
KungFuPanda
21. 03. 2019 13.54
+4
Koliko hitre spremembe? Govorimo o hitrosti 100 let ali 1000 let, ali več? Naštej. Pa prosim izvzemi spremembe zunanjega izvora, kot so padci asteroida ali podobne kataklizmične evente kot je izbruh vulkanov, ker se v tem trenutku ne dogaja nič tako kataklizmičnega. V tako mirnem obdobju se klima tako hitro ne sme spreminjati.
Osladnež nadut
21. 03. 2019 14.03
+1
spremembe take so se dogajale tudi brez teh zunanjih vplivov kot npr padec asteroida to so znanstvena dejstva kar nekaj knjig o tem ki dokazujejo to trditev. tisti ki trdi drugace laze in zavaja. npr v rimljanskih casih je letnico ne vem tocno so znastveniki odkrili da se je v piclih priblizno 100 ali celo manj podnebje tako spremenilo pa ni bilo nobenih zunajnih vplivov!! to se znanstvena dejstva ne pa neke neboluze da se to dogaja samo v casem casu!!!
Perrun
21. 03. 2019 14.06
+1
@ vauu prav naletel sem na enega... "trump like".. neverjetno. prvo hvala da nisi primitiven in nobenega nisi oklical idio... ! kot drugo, z dvema stavkoma si povozil vse resne znanstvene raziskave (razen tistih, ki jih plačujejo energetska podjetja, ..). Ampak ok na kratko, ne gre za to, da se spremembe niso dogajale. Gre za hitrost, trende, ki so neverjetno kratki in vsekakor niso naravni. Poleg tega meritve toplogrednih plinov so zelo natančne in posledice le tega so tudi zelo lahko dokazljive, tako da niti ne vem kaj bentiš?!?
Osladnež nadut
21. 03. 2019 14.10
+5
preberi si se enkrat kaj sm napisal o rimskih casih da so se isto dogajale take hitre spremrnbe in je znastveno dokazano in takih primerov je bilo v zgodovini podnebja ogromno
KungFuPanda
21. 03. 2019 16.48
-1
Osladnež, pišeš, da točno ne veš letnice in da se je podnebje tako hifro spremenilo brez zunanjega vpliva... postrezi s podatki, ne pa na neznanem kraju na neznanem mestu ob neznanem času.... sigurno se za spremembo najde vzrok, ki je zunanji ali pa notranji. Ne moreš trditi, da se je kar samo od sebe spremenilo.