Tujina

Ciklon Veronica zadel zahodno obalo Avstralije, prinaša močan veter in deževje

Canberra, 24. 03. 2019 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralijo je zadel že drugi močan ciklon v tem tednu. Ciklon Veronica s seboj prinaša močno deževje in orkanski veter, ki bo dosegal do 220 kilometrov na uro. Za celotno obalo Pilbara je razglašen rdeči alarm, prebivalce pa oblasti pozivajo, naj si poiščejo zatočišče.

Za celotno območje Pilbare je razglašen rdeči alarm, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj bi poiščejo zatočišče in ostanejo v zaprtih prostorih. Veronica namreč s seboj prinaša sunke vetra, ki bodo po napovedih dosegali do 220 kilometrov na uro. Nevarno visoka plima in močno deževje pa bi lahko s seboj prinesla tudi poplave.

Avstralsko obalo je ciklon sicer zadel z močjo tretje kategorije, kljub napovedim, da bo ostal četrte kategorije, a zato ni nič manj nevaren. 

"Gre za zelo, zelo resno situacijo," opozarja tudi premier Zahodne Avtralije Mark McGowan"Ljudje na tem koncu sveta so navajeni ciklonov, a ta je drugačen." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šlo naj bi za nenavadno močan in počasi se premikajoč ciklon, ki je v nedeljo zjutraj po lokalnem času zadel zahodno obalo Avstralije. James Ashley iz avstralskega Meteorološkega urada opozarja, da je Veronica "unikatna" prav zato, ker se premika izredno počasi: "Pričakujemo podaljšano obdobje - vsaj 12 ur ali več - uničujočih vetrov blizu jedra ciklona. Pričakujemo podaljšano obdobje močnega deževja, zato bodo problematične tudi poplave."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ponoči bo Veronica oslabela

Vremenoslovci sicer predvidevajo, da bo ciklon počasi oslabel in se čez noč začel premikati proti zahodu. Veronica je že tretji tropski ciklon to sezono in prihaja tik za ciklonom Trevor, ki je zadel Severni teritorij Avstralije. Celino je prešel z močjo četrte kategorije, sunki vetra pa so dosegali do 230 kilometrov na uro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so sicer v tem tednu z območij, ki sta jih zadela tako ciklon Trevor kot Veronica, evakuirali okoli 2000 ljudi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.