Tujina

Čip, ki posnema delovanje človeških možganov

Washington, 20. 08. 2011 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

IBM je razvil kognitivne računalniške čipe, ki posnemajo način delovanja človeških možganov in ki bi lahko v prihodnosti privedli do razvoja naprav, ki bi posnemale zmožnosti možganov, kot so zaznavanje, delovanje in spoznanje.

Ameriški tehnološki velikan IBM je razvil prototipe računalniških čipov, ki posnemajo način, na kakršen možgani obdelujejo informacije in je sposoben ustvariti nove povezave, kot se ustvarjajo v naših možganih. Raziskovalci verjamejo, da bi lahko s tem ustvarili tehnologijo, ki bi se lahko učila.

IBM je razvil čip, ki posnema delovanje človeških možganov (simbolična slika).
IBM je razvil čip, ki posnema delovanje človeških možganov (simbolična slika). FOTO:

Kognitivni čipi pa bi lahko pomagali pri razumevanju človeškega vedenja. Ti tako imenovani kognitivni računalniški čipi bi lahko v prihodnosti privedli do razvoja naprav, ki bi posnemale zmožnosti možganov, kot so zaznavanje, delovanje in spoznanje.

Sistem uporablja dva prototipa neurosinaptičnih čipov, ki imata vsak 256 računalniških jeder, ki so opisana kot ekvivalent nevronov. V enem je 262.144 sinaps za programiranje, v drugem pa 65.536 sinaps za študij.

"Ti čipi so naslednji pomemben korak v evoluciji računalnikov od kalkulatorjev do učečih se sistemov, ki zaznamuje začetek nove generacije računalnikov," je povedal vodja projekta v IBM Research Dharmendra Modha.

Računalniške aplikacije v prihodnosti bodo po njegovih besedah vedno bolj zahtevale funkcije, ki jih tradicionalne arhitekture sistemov ne bodo zmogle učinkovito zagotavljati. Bodo pa temu kos kognitivni računalniki, za katere v IBM pravijo, da se bodo podobno kot človeški možgani učili na podlagi izkušenj, znali najti povezave, postavljati hipoteze ter si zapomniti rezultate.

V prihodnosti bi tako lahko na primer razvili kognitiven računalniški sistem, ki bi nadziral svetovne vode ter bi lahko prek mreže senzorjev za temperaturo, pritisk in višino valov sprožil opozorila pred prihajajočimi cunamiji. IBM je po lastnih navedbah uspel z uporabo prototipnih čipov doslej izvesti nekaj preprostih aplikacij, kot so navigacija, prepoznava vzorcev in klasifikacija.

Kognitivni računalniški čipi replicirajo biološke sinapse, nevrone in aksone človeških možganov z uporabo algoritmov in silicijevih vezij. IBM

IBM pri projektu, poznanem pod imenom SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics), sodeluje z raziskovalci z več ameriških univerz – Columbia University, Cornell University, University of California in University of Wisconsin.

Projekt je poleg tega prejel 21 milijonov dolarjev novih sredstev ameriške agencije za napredne obrambne raziskave (Darpa). Ta vladna agencija je tako doslej za projekt prispevala že okrog 40 milijonov dolarjev, koliko je vanj doslej vložil IBM, pa ni znano.

Dolgoročni cilj podjetja je sestaviti sistem čipov z 10 milijardami nevronov in 100 bilijoni sinaps, ki pa bi porabil le en kilovat električne energije in zasedal manj kot dva litra prostornine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
21. 08. 2011 22.05
igor.gojcic no pa povejmi ti kakšna so naključja pri živalih z istim življenjskimi in quazi identičnim delovanjem organizma ,zame je to sigurno bila včasih ista mutacija nekega kloniranja
PowRider
21. 08. 2011 15.46
rudra Tudi čipi sprejemajo zunanje elektromagnetne dražljaje/motnje/signale,...ustvarjajo pa tudi svoje, zakaj, zato ker je vse povezano z elektriko. Tudi v možganih, saj vsak pospešen elektron povzroča motnjo v obliki eletromagnetnega valovanja. To je povsem ista stvar, le da so danes čipi še premalo inteligentni, čeprav se da s programsko opremo tudi to malenkost izboljšati, čeprav vseeno še ni to to. Bo pa nedvomno prišel čas ko bodo imeli tudi čipi tako razvito logiko da se bodo kosali s človekom.
Ramzess
21. 08. 2011 13.21
Ploskajmo="da smo na jasnem,oni so lahko samo pogruntali koncept.če še ne veste, laser,optični kabel,leča za zaostritev slike"nočno gledanje",in čip je bilo pridobljeno iz nezemljanskega kroga leta1947" Iz nezemlejskega plovila, ki je padel v bližini Roswella leta 1947, ...tukaj bodite previdni, glede resnice, padli sta dve plovili, eno je bilo povsem uničeno, ...polek tega se prekrivajo kar trije taki dogodki na istem območju, ...ko beremo uradne tekste o dogodku v Roswellu 1947, oz. v resnici blizu njega, je težko točno vedeti, katerega od treh dogodkov, se nanaš, določen del tejsta, pričevanja ipd. polek teg, da so vmes izmišljotine za zavajanje javnosti, od lažnih prič itd. Klasičen scenarij pač. Ta datum oz. dogodek, ali dogodki, je zanimiv še iz enega drugega vidika, nekateri ga vidijo kot mejnik naprednega tehnološkega razvoja v uradni sferi, drugi kot nazadovanje v tehnološkem napredku, saj se več odkritij in znanj pridobljenih z obratnim inženiringom, da ne omenjamo tajnega sodelovanja nekaterih vlad z določenimi nezemljani, da se je več odkritij in znanja, prikrilo, zatajilo pred javnostjo, kot pa razkrilo, ...po mnogih različnih virih je dejstvo, da bi današnji svet bil precej drugačen, če ne bi bilo skrivanja, in v tej luči so stari vidci ipd., ki so slikali in upodabljali, ter opisovali, našo futuristično sedanjost imeli zelo prav (danes bi denimo z 'avti' leteli po zraku, ipd., pogoni in energijski viri bi temeljli na Teslu, na primer, ipd.). Žal je zgodovina (in dokločeni interesi elite) razvila časovno linijo v kateri take prihodnosti ni bilo, ...morda nas čaka kasneje, nekaj drugačna, ... Prihodnost ni določena, je le nakazana kot množica možnosti različnih časovnih linij, od naših dejanj in izbire je odvisno po kateri bomo šli, ...
rudra
21. 08. 2011 09.50
Nikoli ne bo čipa,ki bi deloval kot človeški možgani.Mi sprejemamo zunanje elektromagnetne dražljaje in ustvarjamo lastne notranje.Ni variante,da naredijo takšen čip.Kdaj bodo začeli izdelovti čipe iz redkih zemelj? Mi vemo v dosedanji (poznani zgodovini) zelo malo resnic o vsemu sploh pa o fizikalnih zakonitostih me.!
crysis
21. 08. 2011 09.25
Knjig
21. 08. 2011 07.10
He, he ;t ne v meni o tekih čikih .. Sam kadim west
Tomaz Skof
21. 08. 2011 06.44
Mitterbacher
21. 08. 2011 00.37
Raztezje: že človek bi lahko gensko izboljšal človeka, evolucija nam je pustila v genih cele kupe nesmislov, da o genskih boleznih, ki prizadenejo množico ljudi, ne govorimo. Ampak to je neetično in dokaj prepovedano. Na srečo vsaj z izboljšavami čipov ni nobenih ovir. :)
Lykos
21. 08. 2011 00.31
Priča smo začetku Transformerjev xD
PowRider
21. 08. 2011 00.10
ploskajmo: Kaj ti trdiš da je vsa ta tehnologija prišla iz vesolja od druge inteligence? Da te ni sram tako zaničevati vsega kar smo do sedaj dosegli na podlagi naših prejšnjih odkritij !!!! Resno, vsa čast ljudem ki so posvetili življenje stvarem ki so jih zanimale in tako so odkrili zanimive nove stvari in jih prevedli v jezik narave (matematiko), mi pa sedaj to veselo izkoriščamo za vedno nova odkritja ter izdelke ki so lahko zelo uporabni. Veš, še nekaj ti povem, ko se postopoma spoznavaš s temi stvarmi je naslednja poteza oz. novo odkritje/naprava vedno logična ter sloni na podlagi prejšnjih odkritij, enako velja za laser, čipe, optiko!
Raztezje
20. 08. 2011 21.03
Če lahko človek izdela stroj, ki bo bolj pameten od človeka, ali lahko potem tudi tak stroj izdela človeka, ki bo bolj pameten od stroja?
gobo
20. 08. 2011 20.43
da smo na jasnem,oni so lahko samo pogruntali koncept.če še ne veste, laser,optični kabel,leča za zaostritev slike"nočno gledanje",in čip je bilo pridobljeno iz nezemljanskega kroga leta1947
OPOI
20. 08. 2011 19.13
POP TV na sliki imate marvell čip, ki deluje kot 100 mega bitna mrežna kartica. Ta čip pa res ne posnema delovanje človeških možganov. Kr neki.
CyberWorm777
20. 08. 2011 18.33
eni ste widm kle spet celo filozofijo razwili s politko wmes in koncem sweta : )) temu se reče ludizem : )) gre se pa sam za processor : )) dans obstaja že kar nekaj programou ki to dela simulira newronske sinaptične mreže (del te tehnologije je w OCR programih za optično prepoznawanje črk) sam današnji processorji s bitno logiko to zlo teško processirajo oz. porabijo ogromno pomnilnika in processorskega časa itd : )) stwar so sam še hardwersko podprli s tem processorjem da bo lažje pisat take podobne programe in bo del tega kar je sedaj na softwerskem niwoju bo blo že rešeno na hardwerskem niwoju : ))
Johny231
20. 08. 2011 18.30
Aaron-Heydar Raje pomisli preden kaj rečeš: Bilijón je število, ki označuje milijon milijonov. Zapis v obliki števila je 1000000000000 ali zaradi preglednosti 1 000 000 000 000 ali tudi 1.000.000.000.000, matematično pa 1012. Pozor: v ZDA bilijon pomeni 1000 milijonov 109!
Punanis
20. 08. 2011 18.22
če bo posnemau človeške možgane pol računalo nebo uporabno:D
Alojz Loren?ak
20. 08. 2011 17.35
Z njimi bi lahko nadgradili naše politike
Peter Kralj 1
20. 08. 2011 17.20
Hitlerjanski načrti se počasi a zanesljivo uresničujejo. Le da bo nadčlovek robot.
Odpri.oci
20. 08. 2011 17.09
Če gre soditi mpo človeku, se bodo ti "učljivi čipi" kot prvo naučili UBIJATI !!!!!!
Aaron-Heydar
20. 08. 2011 15.28
"Dolgoročni cilj podjetja je sestaviti sistem čipov z 10 milijardami nevronov in 100 bilijoni sinaps". 100 bilijoni - pravilno se reče 100 milijard gospodje s POPTV.