Tujina

Zaslišanje šefa Trumpove kampanje v kongresu se je sprevrglo v cirkus

Washington, 18. 09. 2019 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
33

Prvo zaslišanje o morebitnem impeachmentu predsednika ZDA Donalda Trumpa v pravosodnem odboru predstavniškega doma ameriškega kongresa se je nemudoma sprevrglo v cirkuško predstavo, pri kateri je s tvitanjem na daljavo sodeloval tudi Trump. Kljub temu so demokrati s pravnega vidika dosegli svoje.

Nekdanjega Trumpovega šefa predsedniške kampanje Coreyja Lewandowskega so namreč le privedli do priznanja, da mu je Donald Trump naročil, naj nekdanjemu pravosodnemu ministru ZDA Jeffu Sessionsu naroči omejitev preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v predsedniške volitve leta 2016 v Trumpovo korist.

Vpletanje v preiskavo, oviranje pravosodja, kaznivo dejanje

Če se Sessions ne bo sestal z Lewandowskim, je Trump temu naročil, naj ministru pove, da je odstavljen. Lewandowski je to povedal tudi Muellerjevim preiskovalcem in za kongresne demokrate je takšno naročilo jasno vpletanje v preiskavo in s tem oviranje pravosodja, kar je kaznivo dejanje.

Lewandowski je po ostrih prepirih, zbadanjih, norčevanju in proceduralnih zapletih priznal, da mu je Trump to res naročil, vendar sam tega ni upošteval. Štafeto je skušal predati Sessionsovemu pomočniku. Trump je Sessionsa odpustil novembra lani.

Corey Lewandowski je priznal, da mu je Donald Trump naročil, naj nekdanjemu pravosodnemu ministru Jeffu Sessionsu naroči omejitev preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v predsedniške volitve.
Corey Lewandowski je priznal, da mu je Donald Trump naročil, naj nekdanjemu pravosodnemu ministru Jeffu Sessionsu naroči omejitev preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v predsedniške volitve. FOTO: AP

Lewandowski, ki pod prisego ni upal lagati, je vse priznal po skoraj uri do zdaj v kongresu še nikoli videne komedije.

Uvodni nagovor Lewandowskega slavospev Trumpu

V svojem uvodnem nagovoru je Lewandowski, ki ga je Trump odpustil s položaja šefa kampanje zaradi odrivanja novinarke, hvalil predsednika in dejal, da mu je bilo v veliko čast postati del "največjega političnega gibanja v zgodovini ZDA od trenutka, ko se je Trump spustil po svojih zlatih stopnicah in razglasil kampanjo".

Ves uvodni nagovor Lewandowskega je bil slavospev Trumpu, ki se mu je s tvitom v živo zahvalil za čudovite besede.

Predsednik odbora, demokrat Jerry Nadler, je začel resno in umirjeno, pozval sodelujoče, naj se vzdržijo kričanja in obtožb na račun drugih in predsednika.

Slovesno kuliso zaslišanja je nemudoma razbil vodja republikancev v odboru Doug Collins iz Georgie s tirado na račun demokratskega nadlegovanja nedolžnega predsednika Trumpa.

Sprenevedanje, norčevanje, glasovanje, vzklikanje in napadanje

Lewandowski se je nemudoma začel sprenevedati in na vprašanje o Trumpovem naročilu dejal, da ne ve, kje to piše, in naj mu prinesejo Muellerjevo preiskovalno poročilo. Ko je dokumente dobil na mizo, je od Nadlerja zahteval, naj mu točno pove, na kateri strani, v katerem odstavku to piše.

Nadler mu je v odzivu namignil, naj se ne dela norca, demokrati pa so zahtevali njegovo kaznovanje. Collins je zahteval glasovanje o vsaki odločitvi, ki je najprej potekalo ustno z vzklikanjem da ali ne, potem je zahteval štetje glasov in na koncu tudi razpustitev zaslišanja. Demokratska večina je republikance preglasovala in zaslišanje se je nadaljevalo po pričakovanem vzorcu.

Republikanci: Krivec za rusko vpletanje v volitve je Barack Obama

Lewandowski se je na vprašanja demokratov izgovarjal, da po ukazu Bele hiše ne sme govoriti, demokrati so zaman trdili, da tak ukaz ni ustaven ali zakonit, republikanci pa so vprašanja izkoristili za napade na preiskavo in pohvale na Trumpov račun.

Njihova teza je, da so se Rusi morda res vpletali v predsedniške volitve v korist Trumpa, vendar ta za to ni kriv, ampak je kriv nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki tega vpletanja v volitve ni ustavil.

Analitiki: Zaslišanje je javnomnenjska katastrofa za demokrate

Analitiki so zaslišanje označili za javnomnenjsko katastrofo za demokrate, ki bi morali vedeti, kaj jih čaka z zvitim Lewandovskim, ki razmišlja o senatni kandidaturi v New Hampshiru in je zaslišanje izkoristil za lastno promocijo. Svojim podpornikom je namreč pred zaslišanjem tvital, naj ga spremljajo.

Demokrati trdijo, da imajo zdaj dodatno gradivo za impeachment Trumpa in tožbe proti vladi, ki ovira zaslišanja. Trump je namreč prepovedal sodelovanje nekdanjima uslužbencema Bele hiše Ricku Dearbornu in Robu Porterju s sklicevanjem na izvršni privilegij, ki ga demokrati izpodbijajo na sodišču.

Lewandowski je moral priti, ker ni bil nikoli v vladi, in izvršni privilegij bi bil v tem primeru tudi za Trumpa korak predaleč. Kljub temu je Lewandowskemu omejil, kar lahko pove, kar je ta s pridom izkoristil, in uvod v zaslišanje je bil podoben zaslišanju kakega člana mafijske združbe, ki se ne spomni ničesar in ne bo povedal ničesar, da ubrani šefa in da sam sebe česa ne obdolži.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
18. 09. 2019 20.01
+7
Trump je gospod.
puspan
18. 09. 2019 15.11
-7
Saj smo že pred tem vedeli, da je Trump najbolj nesposoben predsednik ZDA v vsej njeni zgodovini.
nikhrast
18. 09. 2019 17.21
-4
poglej farmerje, ne morejo prodati svoje izdelke, penzionisti se bojijo za svoje penzione, borze kar naprej nihajo zaradi trgovinskih nesporazumov, avto delavci so na štrajku zdajle, rudarji v premogovnikih ne bodo nikoli dobili svoje delo nazaj..., precej folka bo srečnih če bo obdržalo zdravstveno zavarovanje.
Al83
18. 09. 2019 15.10
+3
Glavno, da je Trump za zid na južni meji financiranje dobil. Sedećega predsednika se po zakonu ne sme preganjat za stvari, ki so storjene pred zaprisego. Tako, da če je kakšni po ceni ku..ici plačal, da je jezik držala med kampanijo mu zaradi tega ne morejo nič.
BUONcaffee
18. 09. 2019 14.40
+14
V naslednji kampanji se bom še jaz vmešal v volitve, samo da Trump zmaga.
BUONcaffee
18. 09. 2019 14.39
+12
Sosed sumi, da se je Slovenija vmešavala v ameriške volitve.
puspan
18. 09. 2019 15.12
+1
Ferdo Crni
18. 09. 2019 14.38
+12
Še tole: Trump je obljubil: manjšo nezaposlenost temnopoltih, zajezitev trgovine z drogo in terorizma s pomočjo odprtih meja, vrnitev delovnih mest v ZDA,.......... Demokrati so obljubili samo eno - trump impeachment. Pa še tega ne znajo.
Ferdo Crni
18. 09. 2019 14.36
+11
V ameriki prodajajo Trumpenol tabletke za vse tiste z izrazitim TDS (Trump deragement sindrom). Tale prispevek je tako tipičen za TDS bolnike, da je kar smešno. Naslov in podnaslov so zavajujoči, članek je poln neresnic in TDS se izkaže v vsakem drugem stavku. Kot prvo - Trum ni sodeloval v cirkusu ampak je le komentiral na Tviterčku kaj se dogaja. Zaslišanje pa so demokrati izrabili za izliv gnojnice proti trumpu, kjer sploh niso postavljali vprašanj med tem besnenjem. Tako se Lewandovski ni niti enkrat izmikal vprašanjem ker jih sploh ni dobil ampak je dobil servirano samo besne izlive sovražnosti iz strani demokratov. Corey tudi ni ničesar priznal na kar napeljuje članek (totalna LAŽ). Za povrh pa v tem lažnjivem članku še dodajo, da se analitiki strinjajo da so demokrati pogoreli na celi črti. Pa svet ni videl takšnih bedastoč res ne.
BUONcaffee
18. 09. 2019 14.16
+10
Jaz sem leta nazaj pisal, da je za vse skupaj kriv Obama. Samo nobeni ni hotel verjet. Eni so se mi norčevali.
nikhrast
18. 09. 2019 14.31
-7
Saj se še zdaj, nobenemu se nismo tako smejali kot Trumpu, še Fox News ima zdaj dvome če je pri ta pravi. No, še dobro leto, potem a adijo.
puspan
18. 09. 2019 15.12
-1
tovarišinajuriš
18. 09. 2019 13.47
+12
...demokracija na celem svetu se je sprevrgla v cirkus(če je sploh kdaj obstajala),v ozadju pa si milijarderji veselo manejo roke...naši kvazi politiki pa veselo mahljajo z repom in čakajo na odvrženo kost,za kar so sposobni gaziti po lastem ljudstvu...
Mega100
18. 09. 2019 13.18
+9
Sej vemo 24 ur...100% čisto vsi članki o Trumpu, so vam negativni in zasmehovalni. Kdo vas še lahko jemlje, da ste sploh kaj nepristranski, objektivni, pošteni...itd, pri pisanju člankov ste popolnoma levo politično usmerjeni...sej to vsi vemo.
Ferdo Crni
18. 09. 2019 12.05
+17
Po vseh normalnih medijih, odzivih na twiterju so demokrati spet izpadli smešni. Ampak za slovenske "levake" so seveda "zmagali".
Ferdo Crni
18. 09. 2019 11.59
+26
"Nekdanjega Trumpovega šefa predsedniške kampanje Coreyja Lewandowskega so namreč le privedli do priznanja, da mu je Donald Trump naročil, naj nekdanjemu pravosodnemu ministru ZDA Jeffu Sessionsu naroči omejitev preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja ".... Ta stavek je čista laž. Corey ni ničesar priznal. Kje pobirate vi vire? Še washington post tega ni zapisal pa so doživljajo izlive semena ob vsakem masiranju Trumpa
dannyer
18. 09. 2019 12.44
+10
pa to je 24 ur pa rtv ki ni spremenil fn članka o kovenegu glede lažnih obsodb. izkazalo se je da je knjiga ovrgla teh pravljic a mediji so delali pozitivno kampanjo za demokrate in to je čedalje bolj vidno v zadnjem mesecu so NYT NSNBC IN CNN 0 0preklicali ogromno fn . a novinar nsnbs ostraja klkub temu da ga je CIA postavila na laž o svoji zgodbi. Nauk je da Novinarji razdvajajo narod in ne predsednik saj popravke zgodb ne vidi toliko kot FN.
Transformerji
18. 09. 2019 11.44
+11
Vse, kar se politike tiče, je po celem svetu en sami cirkus!
Ferdo Crni
18. 09. 2019 11.42
+15
Vir je seveda CNN - zelo FakeNews. Celoten cirkus delajo demokrati, ker ne morejo preboleti poraza na volitvah, se pa bližajo tudi volitve no.2. Seveda udrihajo z vsemi topovi in se lovijo na vejice. Toliko laži in insinuacij na račun Trumpa v Ameriki še ni bilo.
Uporabnik1385495
18. 09. 2019 11.31
+6
Saj je cirkus ze ves cas oz.se preden je bil sploh izvoljen.Ne morem pomagat ampak klovni imajo vecinoma vsi oranzne lase.
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 11.17
+23
Pa Clintonova še ni v zaporu?
Sredina
18. 09. 2019 11.41
-18
Zakaj bi bla ona v zaporu? So ji karkoli dokazal? Je na kaksni javni funkciji? Trumpistom vam ne ostane druzga kot to da ves cas pozornost preusmerjate na obamo in clintone...vsi ti so "private citizens"
Ferdo Crni
18. 09. 2019 12.20
+16
Frane Šajn
18. 09. 2019 11.06
-6
Saj izvolitev tega človeka je tudi bil en sam vnaprej zrežiran cirkus, spomnimo se malo nazaj!
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 11.06
-5
Ko hudiču stopiš na rep...
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 11.18
+15
Sredina
18. 09. 2019 11.05
+23
Pod trumpom so stvari, ki so vcasih veljale za nezaslisane postale normalne, celo na Balkanu se to ne dogaja, da ti oredsednik javno laze in zavaja in vsi to sprejmejo kot neki normalnega, enako je z Johnsonom v VB...
abmam
18. 09. 2019 11.04
-9
Gremo naprej, Trump!!!
Frane Šajn
18. 09. 2019 11.07
-2