Tujina

Članice EU še brez dogovora o dolžini preložitve brexita

Bruselj / London, 25. 10. 2019 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / N.Š. / Ti.Š.
Komentarji
6

Veleposlaniki 27 držav članic EU ob načelnem dogovoru o preložitvi brexita po 31. oktobru niso sprejeli odločitve o dolžini odloga brexita, so sporočili diplomatski viri v Bruslju. Pogovori se bodo nadaljevali v ponedeljek.

"EU27 se je načelno strinjala o preložitvi, delo se bo nadaljevalo v prihodnjih dneh," je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Evropske komisije Mina Andreeva.

Veleposlaniki EU so se dogovorili, da bodo Brexit odložili, vendar odločitve o novem roku ne bodo sprejeli do prihodnjega tedna. Predstavnica za odnose z javnostmi Evropske komisije Mina Andreeva je ob tem dejala, da se bo delo na tem "nadaljevalo v prihodnjih dneh".

Stalni predstavniki članic EU v Bruslju so se tudi dogovorili, da je odločitev mogoče sprejeti v pisnem postopku in da ne bo treba sklicati izrednega vrha voditeljev članic. Veleposlaniki se bodo vnovič sestali v ponedeljek ali torek.

Kot poroča britanski BBC, naj bi bila večina članic EU sicer naklonjena preložitvi brexita za tri mesece, a naj bi se predvsem Francija zavzemala za krajši rok.

Francoska državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin je že v četrtek poudarila, da za odločitev o dolžini preložitve potrebujejo dejstva.

Pogovori sicer potekajo odkar je kancler Sajid Javid priznal, da vladni rok za brexit prihodnji četrtek "ni mogoče doseči". Britanski poslanci bodo predvidoma v ponedeljek razmislili tudi o pozivu predsednika vlade Johnsona k predčasnim splošnim volitvam. Slednji bi jih rad sklical za 12. december, če bo EU preložila brexit do 31. januarja.

"Nekaj je reči, da želimo volitve, nekaj drugega pa, da so bile razpisane," je dejala ob napovedi britanskega premiera Borisa Johnsona, da bo v ponedeljek v britanskem parlamentu predlagal volitve za 12. december.

Odločitev EU bo tako odvisna od ponedeljkovega glasovanja o razpisu predčasnih volitev v britanskem parlamentu, pravi de Montchalinova.

Johnson se je v četrtek zavzel za predčasne volitve 12. decembra, a samo če bo EU odobrila trimesečno preložitev brexita, ki je zaenkrat še predviden prihodnji četrtek. Če bi bi bila preložitev krajša, na primer do 15. ali 30. novembra, pa bi skušal do takrat skozi parlament spraviti dogovor o brexitu.

Ob tem razvoju dogodkov se zdi, da London čaka odločitev Bruslja, Bruselj pa odločitev Londona.

Da bodo pri odločanju o podpori predčasnim volitvam počakali na odločitev EU, so v četrtek napovedali tudi britanski opozicijski laburisti. Njihov vodja Jeremy Corbyn je davi povedal, da bodo podprli volitve, če bo premier z mize umaknil brexit brez dogovora.

Johnson britansko opozicijo znova pozval k podpori predčasnim volitvam

Britanski premier Johnson pa je danes - po tem ko je Evropska unija preložila odločitev o dolžini odloga brexita na začetek prihodnjega tedna - vodjo opozicijskih laburistov Corbyna pozval, naj se "vede kot moški" in v ponedeljek v parlamentu podpre predčasne volitve 12. decembra.

Corbyn je v prvem odzivu na premierjev predlog sporočil, da bodo podprli volitve, če bo Johnson z mize umaknil brexit brez dogovora.
Corbyn je v prvem odzivu na premierjev predlog sporočil, da bodo podprli volitve, če bo Johnson z mize umaknil brexit brez dogovora. FOTO: Dreamstime

"Čas je, da se Jeremy Corbyn obnaša kot moški. Imejmo volitve 12. decembra," je Johnson poudaril za britanske medije. "Jeremyju Corbynu in laburistični stranki pravim, da imajo zdaj čas, da se konča s tem," je poudaril. Če želijo več časa za razpravo o brexitu, ga lahko imajo, a zgolj ob podpori predčasnim volitvam, je še izpostavil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Johnson je danes povedal še, da je zdaj odvisno od EU, da odloči, ali bo odobrila preložitev brexita ali ne. "Glede na trenutno situacijo lahko odidemo 31. oktobra," je dejal. Johnson, ki nasprotuje preložitvi, je dodal, da bi "morali izstopiti" konec meseca.

Zdi se, da London čaka odločitev Bruslja, Bruselj pa odločitev Londona.
Zdi se, da London čaka odločitev Bruslja, Bruselj pa odločitev Londona. FOTO: Dreamstime

Za trimesečno preložitev brexita je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. V torek so poslanci podprli zakon o izstopnem sporazumu, a zavrnili časovnico obravnave v spodnjem domu parlamenta. Britanski premier je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejela odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

Države članice EU se strinjajo, da je preložitev potrebna, niso pa se še uskladile o dolžini odloga. Večina držav se zavzema za preložitev do konca januarja 2020, Francija pa podpira krajšo preložitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
26. 10. 2019 08.35
+2
Britanci bi morali ponovno iti na referendum, ki bi pokazal a so še vedno za brexit, ki ni dober ne za njih ne za EU. Kakšna širitev EU je to ?
Nimasmisla
26. 10. 2019 08.09
+2
KladivoSi
26. 10. 2019 07.44
+1
Vse samo na škodo eu, sej vemo komu na čast britanci delajo to sranje. Samo da eu globano zgublja..
freakica123
25. 10. 2019 15.28
+4
Ta brexit me spominja na tist stavek: "Jutri začnem hujšat".
Andree
25. 10. 2019 14.31
+3
Oni bi se.ali ampak tako,da nebi dali
fafajonka
25. 10. 2019 14.07
+11
Trla baba lan...v Bruslju ga...........vsak dan..... :-)))