Tujina

Clintonova in Obama sta si „v laseh“

New York, 25. 07. 2007 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Demokratska predsedniška kampanja se zaostruje. Clintonova in Obama sta se sprla pri vprašanju sodelovanja z nasprotnicami ZDA.

Hillary Clinton in Barrack Obama - ostra nasprotnika
Hillary Clinton in Barrack Obama - ostra nasprotnika FOTO: Reuters

Demokratski predsedniški kampanji newyorške senatorke Hillary Clinton in Baracka Obame sta se v torek zapletli v prepir v zvezi s trditvijo senatorja iz Illinoisa, da bi se bil pripravljen brezpogojno srečati z voditelji držav, ki so najbolj očitne nasprotnice ZDA. Kampanja Clintonove trdi, da to le potrjuje neizkušenost Baracka Obame, senatorjeva kampanja pa odgovarja, da je Hillary Clinton spremenila lastno stališče in zveni kot George Bush.

Clintonova je februarja letos dejala, da se ne sme zavračati pogovorov z ljudmi, ki ti niso všeč in da je sama vedno silila Busha, naj se pogovarja s Sirijo in Iranom. Kampanja Baracka Obame skuša to izjavo izkoristiti, da opozori na domnevno dvoličnost senatorke, vendar pa njen štab zatrjuje, da ni spremenila stališča, saj je v odgovoru dodala, da bi najprej poskrbela za stike na nižji ravni med državami, preden bi se sama srečala z voditelji.

Vsak po svoje

Hillary Clinton je namreč med televizijskim soočenjem demokratov v ponedeljek v Charlestonu na vprašanje o tem odgovorila nikalno, ker se noče pustiti izkoriščati v propagandne namene. Obama pa je na vprašanje, ali bi se bil v prvem letu svojega predsedniškega mandata pripravljen srečati z voditelji Kube, Irana, Sirije, Venezuele in Severne Koreje, hitro odgovoril pritrdilno.

Clintonova je v torek v Iowi dejala, da je bil odgovor Obame neodgovoren in naiven. V medijski boj je poslala tudi nekdanjo državno sekretarko Madeleine Albright, ki je potrdila isto. V taboru Obame odgovarjajo, da je Clintonova spremenila svoje dosedanje stališče in da sedaj zveni kot George Bush, ki se noče pogovarjati z voditelji, s katerimi se ne strinja.

Ameriški predsednik George Bush je med vojaki v Charlestonu ostro napadel kritike iraške vojne in zatrjeval, da je potrebno v Iraku vztrajati zaradi nevarnosti teroristične mreže Al Kaida. Ta bi naj v primeru ameriškega vojaškega umika prišla čez Atlantik za njimi v ZDA. Demokrati so Busheve besede označili za novo namerno zavajanje Američanov in novo spreminjanje razlogov za vojno, po iskanju orožja za množično uničevanje, širjenju demokracije in strmoglavljenju diktatorja Sadama Huseina.

Obami je priskočil na pomoč nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pri predsedniku Billu Clintonu Anthony Lake, ki je dejal, da se velika nacija in njen predsednik ne bi nikoli smela bati pogovarjati z nikomer. To sta dokazala republikanska predsednika Richard Nixon s Kitajsko in Ronald Reagan s Sovjetsko zvezo.

Clintonova je februarja letos dejala, da se ne sme zavračati pogovorov z ljudmi, ki ti niso všeč in da je sama vedno silila Busha, naj se pogovarja s Sirijo in Iranom. Kampanja Baracka Obame skuša to izjavo izkoristiti, da opozori na domnevno dvoličnost senatorke, vendar pa njen štab zatrjuje, da ni spremenila stališča, saj je v odgovoru dodala, da bi najprej poskrbela za stike na nižji ravni med državami, preden bi se sama srečala z voditelji.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alen_maribor@hotmail.com
26. 07. 2007 19.10
Kaj ne gre pisat al kaj komentarji se mi kr brišejo
pkorosec
26. 07. 2007 07.54
kritika, bodi preprican da je clintonova volk v ovcji preobleki. Ameriska levica jo ima za zahrbtno in nenacelno pr****, ki hodi preko ljudi, pri tem pa se prikupno smeje. Smesno da je dosti ameriskih volilcev ugotovilo, da je ni razlike med republikanci in demokrati, da se gre v bistvu le za politicne igrice med kadrovanjem.
svar
26. 07. 2007 00.33
Oba sta OK, samo Obama je senator šele prvi mandat, medtem ko je Hillary že iskušen politik. Tako da pomojem naj zdej raje zmaga Hillary, čez 8 let pa jo nasledi Obama ;)
ekvinokcij@gmail.com
25. 07. 2007 20.49
Dajmo Clintonova! Črnčki naj bodo v afriki. Clintonova, Preberi komentarje iz s. Jokala boš s solzami reke Missouri River
alen_maribor@hotmail.com
25. 07. 2007 19.54
Bo dokaj vredu če bo en od teh predsednik
Angel_of_Darkness
25. 07. 2007 18.55
Če zmaga Obama, se bo za Ameriko začela zlata doba njihove še nenapisane zgodovine.
svar
25. 07. 2007 13.42
http://www.youtube.com/watch?v=wKsoXHYICqU
Ciril Jazbec
25. 07. 2007 13.34
Obama je car! upam da zmaga!
Joško82
25. 07. 2007 13.28
OBAMA, OBAMA he's our man, if he can't do it no one can!!!
kritika@email.si
25. 07. 2007 12.11
Bravo Obama! Vem, da bo najbrž Clintonova nova predsednica ZDA ampak izgleda, da je volk v ovčji preobleki. Bojim se, da tudi po Bushu ameriška politika do sveta ne bo preveč drugačna.