Tujina

Comey: Trump 'vseskozi laže in je moralno nesposoben' biti predsednik

Washington, 16. 04. 2018 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

''Oseba, ki v dogajanju v Charlottesvillu vidi enakovrednost, ki govori o ženskah in jih obravnava kot kose mesa, ki vseskozi laže o velikih in majhnih stvareh, taka oseba ni primerna za predsednika ZDA,'' je dejal nekdanji šef FBI James Comey.

Nekdanji šef FBI James Comey je predsednika ZDA Donalda Trumpa označil za ''moralno nesposobnega moža za predsednika,'' ki ženske obravnava kot ''kose mesa''. Besede je izrekel v prvem večjem televizijskem nastopu, potem ko ga je lani Trump zamenjal na vrhu agencije, in po objavi knjige, v kateri ravno tako razpreda o prvem možu ZDA. 

''Ne verjamem navedbam, da Trump ni mentalno sposoben biti predsednik ali da ima prve znake demence. Mislim, da ne gre za to, da zdravstveno ne bi mogel biti predsednik. Menim, da je moralno nesposoben za predsednika,'' je za ABC poudaril Comey in dodal, da Trumpu ''resnica ni visoko na lestvici vrednost''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Oseba, ki v dogajanju v Charlottesvillu vidi enakovrednost, ki govori o ženskah in jih obravnava kot kose mesa, ki vseskozi laže o velikih in majhnih stvareh, taka oseba ni primerna za predsednika ZDA,'' je dejal. 

Comey je nadaljeval, da je Trump ''madež'' na vseh, ki so kdaj delali z njim, pa vendar si ne želi impičmenta (odpoklica predsednika), ker bi tako Američane odvezali njihovih odgovornosti. ''Ljudje v teh državi se morajo postaviti na noge, oditi na volišča in izvoliti svoje vrednote. Odpoklic predsednika bi bil pri tem kratki stik,'' je dejal v enournem pogovoru za ABC news. 

''Naš predsednik mora utelešati spoštovanje in upoštevati vrednote, ki so jedro te države. Najpomembnejša je resnica. Predsednik tega ne zmore. Moralno je nesposoben biti predsednik,'' je poudaril. 

Trumpa je tudi označil za mafijskega šefa, ki se je obdal sebi lojalnimi ljudmi. 

V intervjuju se ni mogel izogniti zloglasne preiskave v predsedniški kampanji, ki je morda odnesla stolček Hillary Clinton. Dejal je, da ga je nekdo v FBI vprašal, če meni, da bi preiskava lahko pripomogla k zmagi Trumpa. Comey je po lastnih besedah odgovoril, da na ''tej poti laži smrt FBI kot neodvisne sile''. Dodal je, da je FBI preiskavo vodil neodvisno. Po volitvah, tako Comey, se je počutil slabo. ''Počutil sem se povsem samega, vsi so me sovražili,'' je dejal in dodal, da svojih odločitev ne bi spreminjal. 

Comey je skupaj z večino preostalega sveta pričakoval, da bo na volitvah novembra leta 2016 zmagala demokratka, zaradi česar naj bi bil menda podzavestno malce ostrejši do nje, ko jo je opral krivde v preiskavi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte. Comey je šel takrat sam pred kamere mimo pravosodne ministrice Lorette Lynch, ker se je ta pred koncem preiskave srečala z Billom Clintonom, o preiskavi pa je govorila kot o "zadevi".

V trenutku, ko je prevzel preiskavo Clintonove, je Comey vedel, da je "pečen" v vsakem primeru, ker ga bo ne glede na izid na koncu sovražila polovica Amerike. Ker je srečanje Lyncheve s Clintonom vrglo senco dvoma na nepristranskost pravosodnega ministrstva, je šel pred kamere sam in je Clintonovo hkrati opral krivde, obenem pa kritiziral, da je neprevidno ravnala z zaupnimi podatki. Trump ga je takrat kritiziral, potem pa 11 dni pred volitvami, ko je Comey preiskavo znova odprl, hvalil na vsa usta.

Tudi nadaljevanje preiskave, ki je bilo posledica odkritja dvojnikov elektronske pošte na prenosnem računalniku sodelavke Clintonove Hume Abedin med preiskavo njenega moža Anthonyja Weinerja zaradi opolzke komunikacije z mladoletnicami, ni našlo nobene krivde pri Clintonovi, vendar je ta prepričana, da jo je Comey stal volitev.

Številni verjamejo, da je ravno Comeyjeva preiskava Clintonovi odnesla zmago.
Številni verjamejo, da je ravno Comeyjeva preiskava Clintonovi odnesla zmago. FOTO: AP

Tudi Trump je bil uvodoma razigrano naklonjen Comeyju in se je šalil, da mu je pomagal do zmage, zato ga je tudi pustil na položaju. Comey je namočil Clintonovo, vendar pa o poteku preiskave ruskega vpletanja v volitve na Trumpovi strani pred novembrom 2016 ni javno govoril in demokrati mu očitajo dvojne standarde. Težave ima Comey tudi doma, saj so soproga in obe hčerki podpirali Clintonovo in dekleta so se udeležila demonstracij proti Trumpu dan po njegovi inavguraciji v Washingtonu.

Comey je opisal srečanje s Trumpom in njegovim štabom takoj po volitvah, ko mu je na štiri oči povedal o obstoju navedbe, da naj bi Rusi posneli njegovo zabavo s prostitutkami, ki da so urinirale po postelji v moskovskem hotelu. Comeyju je takoj padla v oči reakcija Trumpa in sodelavcev, ko so jih obvestili o ruskem vpletanju v volitve. Nihče ni vprašal, kaj to pomeni oziroma kako bodo to preprečili, ampak jih je zanimalo kako bodo to predstavili javnosti oziroma obrnili v svoj prid.

Zasebno na pogovoru o prostitutkah in uriniranju pa naj bi Trump zapadel v zanikanja vsega slabega, kar ga obtožujejo. Ne da bi ga Comey kaj vprašal, je začel trditi, da ni bil nikoli vulgaren ali nesramen do žensk, da ni nikoli žalil invalidnega novinarja in podobno, čeprav o vsem tem obstajajo video posnetki. Comey je takrat dobil vtis, da ima pred seboj kroničnega lažnivca in je v intervjuju povedal, da ne bi bil presenečen, če se bodo navedbe o prostitutkah izkazale za resnične.

Trump ga je označil za lažnivca 

Donald Trump in James Comey
Donald Trump in James Comey FOTO: AP

Še preden je bil intervju objavljen, je Trump Comeyja obtožil številnih laži, svoje mnenje pa izrazil tudi na Twitterju. "Comey je Hillary razbremenil krivde, že davno preden je govoril z njo (o tem je lagal tudi v kongresu), nato pa odločitev prilagodil javnomnenjskim raziskavam. Zlovoljni Commey, Mc Cabe in drugi so zagrešili veliko zločinov," je tvitnil. V odzivu na izid knjige je Trump dejal, da knjiga odpira številna vprašanja, češ, zakaj je predal zaupne podatke, zakaj je lagal kongresu, prav zaradi tega Trump tudi meni, da bi morali Comeyja zapreti. 

Na Comeyja so gnev zlili tudi v Trumpovi stranki. V izjavi so zapisali, da turneja za promocijo knjige kaže, kako je Comey lojalen le sebi. ''Edino, kar je hujše od Comeyjeve zgodovine napačnih ravnanj, je njegova pripravljenost, da reče karkoli, da bi prodal knjigo,'' so dodali v izjavi. 

Maja ga je Trump zamenjal

Ko je Trump postal predsednik, naj bi od Comeyja zahteval osebno lojalnost, kar Trump sicer ostro zanika. Marca 2017 naj bi Trump od Comeyja zahteval, da predsednika FBI v zvezi z Rusijo ne preiskuje, a tega ni želel reči. Maja ga je Trump zamenjal. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
17. 04. 2018 18.12
trump zelo uspešno dela tisto za kar so ga postavili za predsednika (sestop zda z olimpa vsemogočnosti). seveda gre to demokratom (in jastrebom med republikanci) sila močno v nos. demonstracija raketiranja sirije, je vsem pokazala, kako zastarelo in ne učinkovito orožje ima amerika danes. tega je najbolj vesela severna koreja, ki se sedaj zagotovo ne bo odrekla tiste svoje rakete. demokrati in jastrebi med republikanci pa imajo sedaj jasno sliko da so goli in bosi pred rusi, če lahko njihove super pametne rakete sestreljuje že več kot 30 let staro sovjetsko orožje. rusi so dobili odvezane roke za prodajo s300 in s400 vsem ki si te proti zračne komplekse lahko privoščijo (predvsem turčija in s.arabija, ki nočeta postati naslednji gadafi in husein). čas vse svetovnega piratstva zda se zaključuje.
M_teorija
16. 04. 2018 20.18
+5
Bogi Trump. Tud večkratno bombardiranje Sirije ga ne reši zaradi nove knjige in Nevihtne Danijele!?
korintos23
16. 04. 2018 20.22
+4
Potem pa naj *uplaraj odpre, da ne bo okrog prostitutk letal!
nikhrast
16. 04. 2018 20.42
-1
Sirija se danes bolj malo omenja na 24-h TV kanalih tu v Severni Ameriki. Glavna tema tu na vzhodu je vreme. Včerajšni intervju je še tema, drugače pa ima največ problemov Trumpov odvetnik, pa njegov odvetnik...
dannyer
16. 04. 2018 19.35
+2
in taki medij bo preverjal fn če pa jih sami delajo res moralno .
samuray1
16. 04. 2018 18.41
+3
Trump je dvolicnez,sicer ima kar nekaj obrazov toda...
dannyer
16. 04. 2018 17.19
+2
govori comy ki ga čakajo ovadbe zaradi krivo pričanja ter škandalov ki jih je delal z fbi. na zaslišanju je rekel da mu predsednik ni dajal kljub temu da ima moč. kaj se tiče nsnbc pa tak medij niso imajo bolj svojo rad mišlenja.
nikhrast
16. 04. 2018 17.57
+0
Pa saj je šansa da v dobrih dveh letih Trump sploh ne bo več v The White Housu, že zdaj ga pa omenjajo kot najslabšega predsednika. Koliko je zdaj številka laži ki jih je povedal, mislim blizu 1500.
dannyer
16. 04. 2018 18.06
+1
ta sk števila so si izmislili sk levi ki pa niso dali nič da bi okrepilo jaz lahko tudi rečem da ti skos govoriš laže pa sem podal dokaze . povedal je resnico o imigrantih pa so dajali da laže pol pa kot bimarank objavijo statistikiko pa ne popravijo. tisto sp me ne zanima vem pa da je comy lagal saj spet laže.
nikhrast
16. 04. 2018 20.37
-1
Migranti so stranska zadeva v Severni Ameriki, isto Sirija, poglej po medijih.
Frane Šajn
16. 04. 2018 16.21
+7
Comey se strinjam, temu smo priča po svetu vsak dan, samo kaj ko nimate človeka , ki bi bil vreden tega naziva človek in bi pri tem sedel na tem USA prestolu. Niska je vaša politika ,ki kot eminenca vodi te pajace, žal.
nikhrast
16. 04. 2018 16.14
+5
Mislim da smo včeraj zvečer skoraj vsi gledali ABC TV mrežo. Folk je pa že pozabil na Sirijo, Trump sam je zsaj glavna debata. Dober intervju, Comey zgleda verodostojen, Trump sam pa res ne vem če je moralno primeren za to službo. Knjigo je pa moral napisati zdaj, čez pet let jo nebeden ne bo bral. Uboga Melanie, pa ubogi Slovenci ki so v začetku tako vehementno podpirali Trumpa. Ej, Trump je bil v biznis svetu znan kot lopov že leta nazaj.
pravica5
16. 04. 2018 13.28
-7
Tale Slo. zet jim pa je trn v peti, in prav je tako je potrebno ploščo obrniti ne vedno po NAŠE :)) CAR JE TA TUMFI. ;)
Frane Šajn
16. 04. 2018 16.23
+3
Taki raji kot si se predstavil je pa res komot biti car, se ti ne zdi.
totinori
16. 04. 2018 11.15
+10
Dragi James, to je vedela večina zemljanov že pred njegovo izvolitvijo, ne da bi imeli z njim osebno izkušnjo. P.s.: za vozniško dovoljenje moraš imeti zdravniško spričevalo, za politične funkcije pa to ni potrebno!!! To velja tudi drugje, ne samo pri njih.
tron3
16. 04. 2018 09.35
+8
Comey ne razume bistva politike, kajti politika je laž, vendar imamo dobre politike, ki ne verjamejo svojim lažem, ter slabe, ki verjamejo svojim lažem.
Našvasan_zob
16. 04. 2018 09.13
+6
Makron je baje prepričal Trumpa da ostane v Siriji.. Že ves čas pišem da je Francoski TOTAL kriv za Sirijsko vojno!....
Našvasan_zob
16. 04. 2018 09.12
+6
V bistvu vsi 3 na slikah neprestano lažejo in so nesposobni!..
acco98
16. 04. 2018 09.09
+10
Zanimivo: ves čas laže/ ves čas??.Pa ,da ni primeren za predsednika.-- to bi radi dokazali ,da ga odstavijo--knjiga je eden od korakov do te morebitne odstavitve....take naloge so si zadali od volilne zmage naprej.
dannyer
16. 04. 2018 17.20
+1
med tem ko sam laže saj je ovaden zaradi krivo pričanja. med tem pa je trump povedal resnico o imigrantih in hilary res pa je da mu pentagon deva fn o siriji.
nnanna
16. 04. 2018 08.59
+14
kdo že v sloveniji podpira trumpa?
puspan
16. 04. 2018 08.53
+13
Trumpa so volili najrevnejši sloji v Ameriki, sedaj pa je revščina najbolj udarila prav po njih. Daleč nesposobnejši predsednik v vsej zgodovini. Melanja je lahko vesela, da imajo v Sevnici veliko zalogo izdelkov z njenim imenom tako, da ima vsaj malo socialne varnosti za starost, ko se bo v kratkem vrnila domov. Mislim, da ji je že dolgo hudo žal za korak, ki ga je naredila, ko se je nastavljala temu mogotcu s prazno glavo in predolgim jezikom. No je vsaj lep.......v denarnici.
appollyon
16. 04. 2018 08.49
-6
Komcno so se znebil teh pijavk iz demokratskih strani. So nekaj takega kot pri nas ko sivilja vodi vojsko.
emilzapata
16. 04. 2018 08.24
+9
oh kakšni primitivni ljudje vodijo svetovno politiko, pa ne mislim pri tem na Trumpa.
korintos23
16. 04. 2018 08.38
+17
macro
16. 04. 2018 08.11
+8
Vi vseskozi objavljate njegovo"resnico" pa to.
kaplja?
16. 04. 2018 08.04
+2
Putin , kot da dopušča "jačanje" Trumpa v zunanji politiki , že ker ima v notranji toliko problemov. Takšne prijatle imeti, je vedno zelo dobro.
kaplja?
16. 04. 2018 08.02
-8
Takšne komentarje na račun Trumpa osebe , Trump z enim obstreljevanjem Sirije pomete čez prag. Oziroma z uvedbo carin ,oziroma uvedbe sankcij do Kitajske in Rusije. Ali pa se sreča z S. Korejskim "presidentom"
korintos23
16. 04. 2018 08.28
+13
Kaj je porušil, pometel, dve zapuščeni betonski zgradbi? Mrtvih ni, škoda zanemarljiva, pa se Rusija še sploh ni vmešala. Je pa pripeljala svojo ropotijo malo bliže Siriji, pa tudi od doma lahko Trumposu lase pobarvajo v črno.