Tujina

Italijanski premier Conte predsedniku Mattarelli ponudil odstop

Rim, 20. 08. 2019 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski premier Giuseppe Conte je predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop. Predsednik se je z odstopom seznanil in vlado pozval, naj med posvetovanji opravlja tekoče posle. Posvetovanja s strankami o nadaljnjih korakih bo Mattarella začel v sredo popoldne, so sporočili iz predsedniške palače v Rimu.

Italijanski premier Giuseppe Conte je odstop napovedal že danes v senatu, ko je med govorom o vladni krizi, ki jo je sprožil vodja koalicijske Lige, notranji minister Matteo Salvini, poudaril, da trenutna kriza v tolikšni meri ogroža delo vlade, "da se ta tu končuje". 

Italijanski premier Giuseppe Conte je bil kritičen do političnih potez, ki jih je v zadnjih tednih povlekel notranji minister Matteo Salvini.
Italijanski premier Giuseppe Conte je bil kritičen do političnih potez, ki jih je v zadnjih tednih povlekel notranji minister Matteo Salvini. FOTO: AP

"Neodgovorno je sprožiti vladno krizo," pa se je odzval na ravnanje Salvinija, ki je proti njemu pred dvema tednoma vložil nezaupnico. "To kaže na osebne in strankarske interese," je še poudaril.

Conte je med nagovorom v senatu še dejal, da je vodja Lige vse od uspeha stranke na evropskih volitvah maja "iskal izgovor, da se vrne nazaj na volitve". Na volitvah je skrajno desna Liga prejela 34 odstotkov podpore volivcev, Gibanje petih zvezd pa približno 17 odstotkov.

Salvini je po njegovih besedah prelomil obljubo, ki jo je dal ob vzpostavitvi vlade junija lani. Takrat so se namreč koalicijski partnerji zavezali, da se bodo o razlikah pogovarjali v dobri veri in lojalnem sodelovanju.

Conte je napovedal, da bo predsedniku države Sergiu Mattarelli še danes ponudil odstop.
Conte je napovedal, da bo predsedniku države Sergiu Mattarelli še danes ponudil odstop. FOTO: AP

"Dragi notranji minister, slišim, da zahtevaš polna pooblastila in pozivaš k protestom v svojo podporo, to me skrbi," je povedal premier. "Ne potrebujemo polnih pooblastil, ampak voditelje, ki imajo občutek za institucije," je dodal.

Nazadnje je polna pooblastila leta 1922 prevzel fašistični diktator Benito Mussolini, ki je nato po svoji volji vodil državo. 

Salvini: 'Oprostite, da ste me morali prenašati eno leto'

Na drugi strani je Salvini današnji premierjev govor označil za "vrsto žalitev". "Hvala in končno! Vse bi naredil še enkrat," je dejal po Contejevi napovedi odstopa. "Oprostite, da ste me morali eno leto prenašati," je dodal. Znova je pozval k predčasnim volitvam. "Smo v službi Italijanov in se ne bojimo novih volitev," je povedal.

Krivdo za razpad koalicije je pripisal populističnemu Gibanju pet zvezd Luigija Di Maia, ker je ves čas blokirala načrte njegove Lige. Kljub temu je izrazil pripravljenost, da bi stranki nadaljevali sodelovanje. Znova je ponudil podporo predlogu gibanja o zmanjšanju števila članov parlamenta z 945 na 600 in predlagal sprejem proračuna za leto 2020, nato pa bi odšli na predčasne volitve.

Posvaril je pred novo vlado, v kateri bi bila gibanje in opozicijska Demokratska stranka (PD). Vlada z nekdanjim premierjem iz vrst PD Matteom Renzijem pripada preteklosti, je dejal.

Salvini je krivdo za razpad koalicije pripisal populističnemu Gibanju pet zvezd Luigija Di Maia (na fotografiji).
Salvini je krivdo za razpad koalicije pripisal populističnemu Gibanju pet zvezd Luigija Di Maia (na fotografiji). FOTO: AP

Renzi: Zdaj vsa Evropa ve, da populistom v vladi spodleti

Renzi je sicer gibanju predlagal oblikovanje prehodne vlade, da bi sprejeli proračun za prihodnje leto. A so v obeh strankah glede sodelovanja razdeljeni.

Danes je nekdanji socialdemokratski premier povedal, da "se je po 14 mesecih končala najslabša izkušnja v zgodovini republike". "Zdaj vsa Evropa ve, da populisti v volilni kampanji delujejo, v vladi pa jim spodleti," je poudaril. Dodal je, da bi lahko Salvini vlado pripeljal do tega, "da bi opustila evro ali prevzela ruski rubelj".

Vodja PD Nicola Zingaretti pa je bil do Conteja kritičen, ker danes ni spregovoril o svojih lastnih napakah. Vprašal ga je tudi, zakaj je s kritikami Salvinija čakal do danes, če ima toliko očitkov.

Salvini 'zakoličil' konec koalicije že pred dvema tednoma

Italija ima tradicionalno burno politiko, saj od leta 1946, ko so vzpostavili republiko, niti ena vlada ni dokončala svojega petletnega mandata. V 73 letih je bilo tako v državi na Apeninskem polotoku kar 65 vlad, v povprečju pa so vladale 13 mesecev. Sedanja koalicija populističnega Gibanja pet zvezd in desne Lige je zdržala dobrih 14 mesecev. Od leta 1946 že 65 vlad, nobena mandata ni končala

Salvini je pred dvema tednoma z vložitvijo nezaupnice 55-letnemu Conteju, ki ne pripada nobeni stranki, dejansko končal koalicijsko sodelovanje z Gibanjem pet zvezd. Liga in Gibanje petih zvezd sta v koalicijo stopila pred natanko 14 meseci, njuno sodelovanje pa so vse od tedaj zaznamovala številna nesoglasja med strankama. Odločilen je bil spor glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, ki ji gibanje nasprotuje, Liga pa podpira. Gibanje petih zvezd je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje, a je zgornji dom parlamenta na glasovanju 7. avgusta predlog gibanja zavrnil. Salvini je dan kasneje pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam, njegova Liga pa je 9. avgusta v senat vložila pobudo za glasovanje o nezaupnici Conteju. Senat je nato odločil, da bodo pred nadaljnjimi odločitvami najprej prisluhnili premierju, ki je v današnjem nastopu v senatu napovedal odstop.

Zadnjo besedo bo imel Mattarella

Giuseppe Conte, odvetnik in profesor prava, se je rodil leta 1964 v vasi Volturara Appula s 500 prebivalci v pokrajini Foggia na jugu Italije. Na univerzi La Sapienza v Rimu je leta 1988 končal študij prava. Bil naj bi zelo veren človek. Za njegovo imenovanje na položaj premierja sta se lani dogovorila Di Maio in Salvini. V začetku je bil povsem v senci obeh, a letos poleti, ko se je razplamtela koalicijska kriza, je postajal vse glasnejši in tudi danes v parlamentu ni skoparil s kritikami na račun Salvinija.

Cilj notranjega ministra so predčasne volitve do konca oktobra. Salvini si je prizadeval, da bi o nezaupnici premierju glasovali že pretekli teden, a sta gibanje in opozicijska Demokratska stranka (PD) to preprečila.

Končno besedo bo v vsakem primeru imel predsednik države Sergio Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina.

Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi. Če bi parlament razpustili do konca avgusta, bi jih lahko pripravili že oktobra.

Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Volitve bi bile v tem primeru spomladi prihodnje leto.

Politična kriza sicer vzbuja številne skrbi glede italijanskega gospodarstva, katerega dolg znaša 132 odstotkov bruto domačega proizvoda. To je najvišji dolg v evrskem območju, takoj za Grčijo. Od 1. junija lani, ko je nastopila populistična vlada, so se sicer zaradi negotovosti pod njenim vodstvom letni stroški obresti za odplačevanje dolga povečali za pet milijard evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
21. 08. 2019 07.16
+18
Naše naj pokličejo, se znajo ustoličit doživljensko in jih ni mogoče odstavit na noben način
felixkp
21. 08. 2019 07.11
-17
Salvini, Orban, Strache....ruski plačanci...Pa še nekako bi človek to požrl, če bi nam rusija želela in lahko ponudila kaj boljšega. Omenjeni trije pa le putinu pomagajo rušenje.
Tomvojo
21. 08. 2019 07.16
+13
CIGU MIGU
20. 08. 2019 21.38
+1
salvini je pomlajen vzorec musolinija,zato ljudstvo bojte se takih ki znajo vse in povsod,sicer pa dokler se selfira z babami po plažah,ne bo hudega,,,,srečno
tamiflu
20. 08. 2019 20.59
-23
neverjetno koliko slovenskih neotov,danes podpira salvinija in tala minuse,a ste res vsi brez pameti
tamiflu
20. 08. 2019 21.16
-13
ni bilo treba čakat,da so se prikazali iz lukenj tile neodomoljubi..
retrospect
20. 08. 2019 20.45
+16
Hvala in končno!
Mauzahecmauzares
20. 08. 2019 20.35
-11
Ne vidim Italijanov, opažam ves čas nastopača in populista z grande gobcem.
BUONcaffee
20. 08. 2019 20.14
-17
Salvini ne mara Slovenske manjšine v Trstu in Slovence v Istri in krasu.
Cunilingus
20. 08. 2019 20.20
+32
Salvini niti ne zna,da so SLovenci v Italiji,Krasu in Istri. Tako kot velika vecina Evropejcev....
papi1
20. 08. 2019 21.19
+22
Ne mara Afričanov v Trstu, če še nisi pogruntal!
Robespierre
21. 08. 2019 07.10
-3
Buon, nikoli si nisem mislil, de se bom strinjal s tabelim. Res je kar pravis.
BUONcaffee
20. 08. 2019 20.02
-31
Ne vem kaj toliko podpirate tega Salvinija???? A niste Slovenci več ali kaj????
Brakedirt
20. 08. 2019 20.03
-16
nekateri v sloveniji bi tudi radi vecji ddv...
Cunilingus
20. 08. 2019 20.05
+15
In kaksno vezo ima podpiranje Salvinija s biti slovenci??
disorderliness
20. 08. 2019 20.25
-16
EdPrešeren. Ne vem kako bi ti to povedal v slovenštini. V slovenščini pa to pomeni, da se borimo za slovenske in evropske pravice, ki temeljijo na človekovih pravicah. Zdaj pa 24ur: briši!
papi1
20. 08. 2019 21.16
+17
A bi ti rad bil Afričan? A nisi več evropejec ali kaj?
Tomvojo
21. 08. 2019 07.20
+8
Človekove pravice samo sr...je po Svetu delajo, prvo dolžnosti potem pa pravice.
antilevi?ar
21. 08. 2019 11.06
+0
Ne vem zakaj toliko podpirate te migrante???? A niste Slovenci več ali kaj????
antilevi?ar
21. 08. 2019 11.08
+0
Ne moreš v enem stavku govoriti o človeških pravicah, ko poveličujep tujca in zanilujep ter uničuješ lastnega državljana? Pokrbi za svoje, če imaš možnost pomagaj po zmožnostih, ne pa, da migrantom vse pravice, domačega upokojenca bi pa najraje zaklali.
BUONcaffee
20. 08. 2019 19.57
-25
Salvini velika nesreča Slovencev v Italiji.
BUONcaffee
20. 08. 2019 19.53
-29
Salvini se je sam opekel. Misli, da je frajer, a od danes dalje je zguba italijanske politike.
Shisui
20. 08. 2019 20.13
+27
Tip ima abnormalno podporo, nehaj samo leve medije poslušat ker te nategujejo na isto foro kot pred leti s Hillary.
Brakedirt
20. 08. 2019 20.16
-12
Groucho Marx
20. 08. 2019 21.48
+7
:)))) Brake, si že dobil današnji sendvič?
BUONcaffee
20. 08. 2019 19.51
-32
Konec Salvinijeve vlade. Salvini misli, da ga bo ljudstvo podprlo še enkrat, a tokrat ne bo, kljub javnomnenski podpori, kateri je do včeraj kazala nanj. Italijanski volivci itak veljajo za neodločene do zadnje sekunde. Kdo pa sploh še podpira Salvinija, kateri je sprožil vladno krizo in razpad vlade??? Nihče.
andry1
20. 08. 2019 19.38
-23
Salami ne bo preživu pojedli ga bojo.conte je pa pr interju in ga boli za vlado😅
boris c
20. 08. 2019 19.37
+27
Salvini bi z lahkoto stvari postavil na svoje mesto v korist svoje domovine, vendar ga žal ovirajo zakoni, ki so jih sprejeli njegovi predhodniki. In seveda zagrizeni nasprotniki. Včasih so bili upori takoj zatrti in odgovorni kaznovani, danes je pa treba z vsako stvarjo delati v rokavicah in v splošno odobravanje širše množice. Še veliko vode bo preteklo...
Principat
20. 08. 2019 19.25
-33
italija je druga grčija , salvibi ima vizijo za pol leta , potem pa jok
Brakedirt
20. 08. 2019 19.27
-32
italijani imajo sreco, da nimajo sveckarjev. drugace bi ze bankrotirali.
Zlolz
20. 08. 2019 19.25
+50
Enga Salvinija bi rabili v Sloveniji
Brakedirt
20. 08. 2019 19.36
-18
Hitri Jezek
20. 08. 2019 19.43
-12
Dobra...sam itak ne ve da Italiji grozi 25%ddv
biggbrader
20. 08. 2019 19.44
+27
Ne, radi bi 20% ali manj, kot smo ga imeli pred krizo. Ne vem zakaj smo z "novo" vlado dobili podaljšan KRIZNI DAVEK. Da ni kaj povezan z bombočki, ki jih je prejel del JU, ali pa če smo še vedno v krizi ?
Brakedirt
20. 08. 2019 19.47
-18
Brakedirt
20. 08. 2019 19.48
-19
izdelanc
20. 08. 2019 19.52
+1
biggbrader
20. 08. 2019 19.12
+34
Salvini se ne boji nikogar od politikov, boji se edino gradbene mafije, kateri ji je preprečil veliko mafijskih poslov.
Otancici
20. 08. 2019 21.02
+2
Ne vem, ce je trn v peti gradbeni mafiji, ce bo slucajno izginil bo to jasno. V Italiji je mafija dobesedno v vseh porah drzavne oblasti in tesko verjamem, da se bo kdaj ta gorglski vozel razresil. Minila so leta, ko je cosa nostra dvigovala avtoceste po narocilih polpismenih bosov. Danes so v Milanu v nevralnicnem financnem srediscu Lombardije v belih ovratnikih....
izdelanc
20. 08. 2019 19.02
+35
Bi Serpentisek to upal, ce ze upal pa ne sme. V bananistanu je treba krast na malo in veliko. Hehe via korupcija
izdelanc
20. 08. 2019 18.59
+41
Vsa cast Salviniju, eden redkih na svetu z vizijo,...
Brakedirt
20. 08. 2019 19.09
-29
t.i. domoljubi spet na veliko ploskajo tujcem.
FlatyEric
20. 08. 2019 18.55
+42
Salvini je v tem trenutku najboljše, kar se lahko dogaja Italiji. Edini, ki ima jajca, da nekaj naredi v zvezi s temi migranti.
biggbrader
20. 08. 2019 19.13
+28
Ne samo v zvezi z migranti. Trn v peti je gradbeni mafiji, ki izsiljuje državo.
Shisui
20. 08. 2019 18.55
+44
HVALA BOGU GREMO SALVNI! Italijanski politik kateri za varnost slovenskih meja naredi več kot Šarčeva vlada.