Tujina

Costa prvi v Gstaadu

Gstaad, 11. 07. 1999 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Španec Alberto Costa je zmagovalec teniškega turnirja v Gstaadu. V finalu je po dveh urah in 12 minutah s 7:6 (4), 6:3, 6:4 ugnal Ekvadorca Nicolasa Lapenttija. To je bila njegova druga zmaga na odprtem prvenstvu Švice in deseta v karieri.

Izkušeni Costa, ki je bil leta 1997 na devetem mestu lestvice ATP, je dvoboj začel slabo. Lapenti je dobil prve tri igre, nato pa je Costa našel ritem in kmalu izenačil na štiri. Prvi set je nato odločila podaljšana igra, ki ga je s 7:4 dobil Costa. ''Ključ do uspeha je bil prvi set. Če bi ga dobil Lapentti, bi se dvoboj verjetno končal drugače,'' je po drugi zmagi v Švici povedal srečni zmagovalec in dodal: ''Ko sem v drugem z breakom povedel s 3:1 sem postal bolj samozavesten in začutil, da lahko zmagam.'' V tretjem setu je Costa povedel s 4:0 in dvoboj je bil odločen. ''Vesel sem uvrstitve v finale, razočaran pa, da sem ga izgubil,'' je povedal 22-letni Ekvadorec, ki bo naslednji teden prišel med prvo dvajseterico na lestvici ATP. Nato je malo v šali dodal: ''To je španska zarota. En dan premagaš Manttilo, nato pa moraš igrati s Costo.''

Da Špancem ugaja rdeči pesek in švicarski zrak, pove statistika predhodnih turnirjev, kjer so Španci v zadnjih osmih letih kar sedemkrat dvignili pokal za zmagovalca.