Tujina

Prikrivanje umora s pomočjo dvojnika: 'Oblačila so bila še topla, ko si jih je nadel'

Washington, 22. 10. 2018 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Posnetki, ki jih je objavila ameriška televizija CNN, dokazujejo, kako se je ravno na dan izginotja savdskega novinarja Džamala Hašokdžija po Istanbulu sprehajal njegov dvojnik. Naključje? Neimenovani turški viri so prepričani, da so savdske oblasti Mustafa Al-Madanija 'vpoklicale' zgolj tako, da bi pomagal prikriti Hašokdžijev umor.

Potem ko je Savdska Arabija priznala, da je bil novinar Džamal Hašokdži umorjen in dodala, da je bilo dejanja "strašanska napaka", dogajanje tistega usodnega dne, ko je Hašokdži vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, dodatno osvetljuje video material, ki ga je objavila ameriška televizija CNN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Televizija je uspela pridobiti ekskluzivne posnetke, sicer del preiskave turške vlade, iz katerih je razvidno, kako eden od članov osumljene petnajsterice, Mustafa Al-Madani, ravno na dan izginotja, oblečen v Hašokdžijeva oblačila, zapušča konzulat. Kot je pokazala preiskava posnetkov, je bil dvojnik, ki je nosil tudi novinarjeva očala in lažno brado, le nekaj ur zatem viden v svetovno znani Modri mošeji. Možakar naj bi bil del skupine napadalcev, ki je izvršila naročen umor novinarja, ko je ta v torek, 2. oktobra, na savdski konzulat v Istanbulu prišel urejati dokumente glede prihajajoče poroke z zaročenko, sicer državljanko Turčije.

Džamal Hašokdži in njegova zaročenka nekaj ur pred njegovim obiskom savdskega konzulata v Istanbulu na usodni dan.
Džamal Hašokdži in njegova zaročenka nekaj ur pred njegovim obiskom savdskega konzulata v Istanbulu na usodni dan. FOTO: AP

Madani, vaba za prikrivanje umora?

Po mnenju neimenovanega turškega uradnika, čigar izjave povzema CNN, je bil Madani uporabljen kot vaba za zelo očitno prikrivanje Hašokdžijeve smrti v poslopju konzulata. V Carigrad je prišel samo zato, da odigra vlogo dvojnika. "Če bi šlo za izročitev ali zaslišanje, potem za to ne potrebuješ dvojnika," je dejal. "Naša ocena vse od 6. oktobra ostaja enaka. To je bil vnaprej načrtovan umor in truplo novinarja je bilo premaknjeno iz prostorov konzulata," je povedal.

Džamal Hašokdži je bil zadnjič viden ob vstopu v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, 2. oktobra.
Džamal Hašokdži je bil zadnjič viden ob vstopu v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, 2. oktobra. FOTO: AP

Izbrali moža iste višine, starosti in postave

57-letni Madani ni bil izbran po naključju. Podobnosti v višini, starosti in postavi z umorjenim novinarjem so več kot očitne. Ta je konzulat zapustil skozi zadnja vrata in v družbi domnevnih sostorilcev. Kot je razvidno iz posnetkov, je nosil temen suknjič, sivo srajco z odprtimi gumbi na vratu in hlače. Zanimivo je, da je zgolj štiri ure pred tem v konzulat vstopil skozi glavni vhod, in sicer v družbi še enega osumljenca, savdskega izvedenca sodne medicine. Ob prihodu je bil Madani oblečen v modro-belo srajco, temno modre hlače in viden brez brade. Obakrat, ob vstopu in izstopu, pa je nosil isti temni par superg z belimi podplati. "Hašokdžijeva oblačila so bila verjetno še vedno topla, ko si jih je Madani nadel," je poudaril neimenovan turški uradnik. Da bi bilo vse skupaj videti še bolj prepričljivo, so tamkajšnji varnostniki z razlago, da je Hašokdži poslopje konzulata zapustil skozi zadnja vrata, poskušali prepričati tudi njegovo zaročenko, ki je zaman čakala pred vrati.

Lokacije gibanja Hašokdžijevega dvojnika na dan izginotja?
Lokacije gibanja Hašokdžijevega dvojnika na dan izginotja? FOTO: 24ur.com

Časovnica gibanja dvojnika Džamala Hašokdžija na dan izginotja

3:37 Madani prispe na letališče.

5:05 Madani se prijavi v hotel Movenpick.

11:03 Madani vstopi v prostore konzulata skozi glavni vhod.

13:14 V prostore konzulata vstopi novinar Džamal Hašokdži.

14:52 - Madani izstopi iz konzulata skozi zadnja vrata, nosi Hašokdžijeva oblačila.

16:06 - Madani s pomočnikom vstopi v Modro mošejo.

16:29 - Madani je opažen na kamerah, ne nosi Hašokdžijevih oblačil.

Neznan čas: Madani in pomočnik se ustavita v restavraciji Mesale.

Neznan čas: Odvržeta plastično vrečo.

22:25 - Madani se odjavi v hotelu.

*1:25 – zapusti državo (v zgodnjih jutranjih urah v sredo, 3. oktobra, zapusti državo).

Preiskava se nadaljuje

Ta nadzorni posnetek je še en košček več v mozaiku odstiranja ozadja skrivnostnega umora novinarja. Hkrati pa predstavlja tudi sestavni del širše preiskave, ki jo izvajajo turške oblasti o dogodkih tistega usodnega dne. Čeprav je Savdska Arabija priznala, da je bil Hašokdži, znan kot oster kritik savdskih oblasti, umorjen v poslopju konzulata ’po nesreči’, turške oblasti skupaj z mednarodno skupnostjo še naprej dvomijo v razlago, ki so jo ponudili Savdijci. 

Turški uradniki sicer novinarje redno zalagajo s podrobnosti preiskave, še vedno pa niso predali ključnega dokaza, zvočnih posnetkov, na katerih je posneto dogajanje iz notranjosti konzulata. Obstoja omenjenih zvočnih posnetkov Turčija tudi še ni uradno potrdila.

Preiskava Hašokdžijevega 'umora po nesreči' je še vedno v polnem teku.
Preiskava Hašokdžijevega 'umora po nesreči' je še vedno v polnem teku. FOTO: AP

Medtem pa je turška televizija A Haber objavila posnetke, ki prikazujejo, kako so uradniki konzulata ravno dan po izginotju novinarja zavzeto sežigali dokumente. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumf
23. 10. 2018 08.36
+13
No, je pa spet morala baba po mizi udarit; Angela je edina rekla, da ne bo orožja iz Nemčije, dokler se tale zadeva ne reši.
MojsterSplinter
23. 10. 2018 09.59
Potem se bo zadeva uredila, in orožje iz Nemčije bo spet veselo dobavljano temu istemu režimu.
the kop
23. 10. 2018 07.29
-10
CNN-u je pa a verjeti!! Lažne novice, vse bi naredili a gledanost ki je trenutno slabša od medveda yogija!!
SenecaLucius
23. 10. 2018 08.21
+12
Ne vem če je CNN kdaj objavil kaj neprijetnega o Saudski Arabiji?
deratizacija
23. 10. 2018 07.07
+7
Naši so profesionalni glasbeniki in ne znajo peti brez not.
Hellsrael
22. 10. 2018 22.44
+0
Koga briga .....
CDROM
22. 10. 2018 22.17
+21
Nihče od novinarjev ne razkriva tudi drugo plat umorjenega novinarja. Vsi samo pišete, da je bil veliki kritik saudske oblasti, nihče pa ne pove, da je bil v sorodu s pokojnim Dodijem Al Fayedom, ki je umrl skupaj s princeso Dijano. Naključje.......
PanterTheBlack
22. 10. 2018 21.31
+4
Eni klovni tukaj verjamejo, da je vse res kar mediji napišejo, logika tudi slabo funkcionira. To je vse zrežirano s strani Turkov. In kakšen CNN. Kdaj so še oni v zadnjih 5 letih napisali kredibilen članek, kateri stoji na trdnih in neizpodbitnih dokazih? Nikoli
prava resni.ca
22. 10. 2018 22.33
-5
PanterTheBlack
22. 10. 2018 21.02
-13
Sto člankov za nekega novinarja, za katerega ni nobeden od nas niti slišal. Na tisoče ugibanj in fake posnetkov, zvočnih in video. Nešteto ljudi vsak dan skrivnostno izgine, pa ni nikjer nobenega članka. V čemu je point vsega tega in kam to pelje? Res, pravi politični triler, mogoče tudi politična grozljivka s strani Turkov, da zrušijo savdsko monarhijo. To se jim bo seveda zelo maščevalo, ker tudi Turčija ima precej umazane
PanterTheBlack
22. 10. 2018 21.03
+2
Izudin Vidi?
22. 10. 2018 20.44
+11
Ma to je za film posnet, politicni triler...
Dragonball
22. 10. 2018 20.18
+13
In kako kaj napreduje preiskava tega kdo je naročil ta umor? Kdorkoli ampak res kdorkoli je že to bil upam da bojo mednarodna skupnost in Arabska liga pritisnila na SA da bo ta osebek čimprej stopil pred roko pravice, nato pa doživljenjsko sedel za to, saj ni samo vzel življenja nedolžnemu človeku ampak vrgel slabo luč na celotno državo
PanterTheBlack
22. 10. 2018 21.11
+22
Daj, ne sanjaj in ne bodi naiven. Roka pravice, hehe. Nekega klošarja bodo mogoče obsodili na koncu in to bo to
abc123def456
22. 10. 2018 20.15
+9
zgodovina se ponavlja. jutrisnji dan bo zanimiv, ko naj bi turski vladar povedal nova dejstva.
nikita50
22. 10. 2018 20.11
+52
Če bi se Ameriški obveščevalci ali FBI vključili v preiskavo umora bi to z lahkoto rešili, vendar jim to ni v interesu zaradi teh silnih miljard ki jih SA dala ZDA za orožje in s tem omogočila ZDA 600.000 novih delovnih mest. Še več ZDA pomaga SA zadevo prikriti tako, da bodo naredili teorijo zarote na nižji ravni in bo Saudsko Arabski kralj ispadel nedolžen. Slovenska politika še ni nikogar obsodila kobejagi, da se ne zamerijo ZDA, tudi Slovenski novinarji so jalovi pri obsodbi smrti tega sauskega novinarja. Če bi Rusi kaj takega naredili bi celi Slovenski, Evropski in Ameriški establšment, kričal na nveliki glas sankcije, izgon diplomatov in še dva meseca bi poslušali eno in isto. Iz tega se vidi, da novinarjoi delajo vštric s politiko, kot so to Ameriški novinarji, ki bi naj veljali za najbolj prodorne, vendar se za umor tega saudskega novinarja niso preveč angažirali. Le kdo se upoa obsoditi SA in ZDA, rad bi ga videl in poslušal, nisem pa vedel da je pravo izginilo in so na plano prišli prijemi divjega zahoda to je zakon jačega, pa čeprav je ta jači morilec.
puspan
22. 10. 2018 19.59
+32
Kaj naj človek tu poreče, kot grozljivo.
crt33
22. 10. 2018 19.57
-2
Novinar je bil državljan ZDA in nevesta Turki ja, torej nista potrebovala nič od SA. Da pa Trump tako ščiti svoje državljane mi je pa itak jasno.
Aijn Prenn
22. 10. 2018 20.08
+18
Kolikor je meni znano, je imel samo bivališče v USA, ni bil pa državljan.
Aijn Prenn
22. 10. 2018 19.43
+23
Meni pa pri tej zadevi ni jasno kako to, da je bil ta novinar tako naiven, da je sam šel v past. Malo površno sem prebral kaj se je dogajalo med oblastjo SA in njim v letih pred tem in moram reči, da se mi zdi čudno, da ni slutil, da bi to lahko bila zanj usodna napaka.
abc123def456
22. 10. 2018 20.54
+10
imel je novo gospo in so mu krila zameglila pamet..... ne prvi, ne zadnji.
Aijn Prenn
22. 10. 2018 19.39
+54
Dober dokaz kako ničvredna država je SA. Sicer je pa hecno kako se Erdogan repenči ob tem umoru, sam pa najbrž ni kaj posebej boljši in kdo ve koliko so jih pospravili po njegovi volji?
Laki je malo nervozan
22. 10. 2018 18.53
+25
Nisem sicer slavist a zanima me od kdaj v slovenčšini uporabljamo piši kao govoriš...Džamal?Zakaj pa se te ne napiše Džon Wayne recimo?
NoviceResnice
22. 10. 2018 19.09
+15
Aijn Prenn
22. 10. 2018 20.10
+18
Nisi na tekočem. Temu se reče slovenština.
gz9999
23. 10. 2018 08.22
+5
Pravila slovenskega jezika so jasna: - Če je beseda prepisana iz druge pisave (npr. arabske, cirilice, kitajske, japonske, ...), se jo napiše kot jo izgovarjamo, in ne kot jo Angleži izgovarjajo! - Če je beseda vzeta iz nekega drugega jezika, ki uporablja latinico, se zapis ohranja. Tako da vsi trije zgoraj: sedite, 1!
SenecaLucius
23. 10. 2018 08.25
+4
Fantje ne se hvaliti z nepoznavanjem slovenskega pravopisa. V primeru da je originalno ime v pisavi, ki ni latinica, v tem primeru arabščina, lahko je pa tudi cirilica, kitajske in japonske pismenke itd, se ime napiše tako kot se izgovarja in ne tako kot ga pišejo Američani ali Angleži! Jasno?
SenecaLucius
23. 10. 2018 08.31
+4
John Wayne je zaradi latinice seveda tudi pri nas John Wayne, sovjetski predsednik Горбачёв pa zaradi cirilice v Sloveniji seveda ni Mikhail Gorbachev ampak kar lepo po slovensko Mihail Gorbačov. Spoštujmo svoj jezik in njegova pravila in ne lezimo povsod Američanom v rit!
Bitktamp
22. 10. 2018 18.48
+16
matakokoyama
22. 10. 2018 18.41
+23
Rusi so čist tih. In majo bit za kej. SA ni njihova zaveznica, Turčija pač. Vsi majo pa iste ali sorodne "uzela ga magla" metode...
Bi? Božji
22. 10. 2018 19.29
+10
prava resni.ca
22. 10. 2018 22.35
+7
Paradox
22. 10. 2018 18.32
+50
Koliko raziskovanja okoli dogajanja v Savdski Arabiji. Pri nas se letno kradejo milijoni, pa se v istem dnevu vse prikrije, dodatno vržejo ven kako novo zanimivo novico o Kardashianovih..
SinusKosinus
22. 10. 2018 19.13
+6
tali?ni tom
22. 10. 2018 19.19
+15
pri nas je kar se pokradenih milijonov tiče fora v tem da je tatinska naveza zlo dobro narekovala člene kazenskega zakonika in ustave da so na koncu vedno vsi nedolžni! sem zlo spoštoval bučarja dokler mi ni en primer dokončno odprl oči! pa kje si v neki švici nemčiji videl da recimo tip ki ma seveda "na firmo" ki je ne pozabit njegova 70 milijonov dolga do države,jo na drugi strani zalaga z opremo,hara po dolgem in počez,je obenem "poslovnež" svetovnega kao kalibra,dobrotnik za bratovščino,ko zagusti , lepo PRODA" FIRMO RUSKEMU"KUPCU" IN RATA "ČLASN UPRAVE IN NIHČE NIČ,DAVKOPLAČEVALCI PA PLAČUJEMO PUF!HALO!
KAPIBARA
23. 10. 2018 07.49
+0
mackintosh
22. 10. 2018 18.27
+37
škoda vsakega komentarja. no edino da so mogoče spet rusi ali pa iranci krivi