Tujina

Da bi se izognil zaporu, Gruevski v maniri vohunskih filmov pobegnil na Madžarsko 

Podgorica/Skopje, 17. 11. 2018 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
12

Moral bi sedeti v zaporu, pa je sedel v avto in – pobegnil. Čez tri države. Po postajah v Tirani, Podgorici in Beogradu je obsojeni bivši premier Makedonije za politični azil zaprosil na Madžarskem.

Potem ko sta policiji v Albaniji in Črni gori v četrtek potrdili, da je nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski v nedeljo prek teh dveh držav pobegnil na Madžarsko, v javnost curljajo podrobnosti o tako rekoč filmskem begu. Gruevski naj bi med drugim ob pomoči veleposlaništev Madžarske v Tirani, Podgorici in Beogradu zamenjal več vozil.

Viktor Orban in Nikola Gruevski sta bila politična zaveznika, ko je bil slednji na čelu makedonske vlade.
Viktor Orban in Nikola Gruevski sta bila politična zaveznika, ko je bil slednji na čelu makedonske vlade. FOTO: AP

Gruevski bi moral minuli teden v domovini začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja. Na poti prek Črne gore in Srbije na Madžarsko naj bi bivši premier zamenjal več avtomobilov, pri tem pa naj bi mu pomagala madžarska veleposlaništva v Tirani, Podgorici in Beogradu.

Albanska policija je v četrtek navedla, da je Gruevski v nedeljo zvečer v vozilu madžarskega veleposlaništva prek Albanije potoval v Črno goro. Črnogorska policija je zatem potrdila, da je bil Gruevski na njenem ozemlju, a dodala, da je državo še isti večer zapustil.

Gruevski naj bi od albansko-črnogorske meje naprej z vozilom madžarskega veleposlaništva potoval v Podgorico, od tam naprej proti Srbiji pa potoval v drugem avtomobilu veleposlaništva. Na srbski meji se je presedel v vozilo madžarskega veleposlaništva v Beogradu. Mejo med Albanijo in Črno goro ter tisto s Srbijo naj bi po navedbah črnogorske policije prečkal z osebno izkaznico.

V Albanijo pa je Gruevski iz Makedonije verjetno vstopil nezakonito, je sporočila albanska policija. Njegovega prihoda naj namreč ne bi zabeležili na nobenem izmed mejnih prehodov med Makedonijo in Albanijo. Predstavnik albanske policije meni, da je mejo Gruevski očitno prečkal peš in se tako izognil pozornosti.

Albanska policija je sicer že v četrtek navedla, da Interpol za Gruevskega v času njegovega odhoda iz Makedonije še ni izdal tiralice, tako da tehnično ni bil iskana oseba. Mednarodna tiralica je bila izdana dva dni kasneje, 13. novembra.

Srbska policija se doslej o primeru Gruevski še ni izrekla.

Zatočišče našel pri nekdanjem zavezniku

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana so v sredo potrdili, da je Gruevski pri pristojnih madžarskih organih že vložil prošnjo za azil in zahteval status begunca.

Vodja Orbanovega urada Gergely Gulyas je nato v četrtek poudaril, da Budimpešta Gruevskemu ni nudila nobene pomoči pri begu in Makedonije. Kot je nadaljeval, je Gruevski za azil zaprosil na madžarskem diplomatskem veleposlaništvu zunaj Makedonije, kjer so nato iz varnostnih razlogov sprejeli odločitev, da je bolje, da se ga zasliši v Budimpešti kot pa na tranzitnem območju.

In to je po besedah Gulyasa "splošna praksa pri nekdanjih političnih voditeljih". Gulyas je dodal, da se Gruevski ni sešel z Orbanom.

Gruevski in Orban sta bila politična zaveznika, ko je bil prvi med letoma 2006 in 2016 na čelu makedonske vlade. Skupno jima je med drugim sovraštvo do ameriškega filantropa madžarskih korenin Georgea Sorosa.

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je dejal, da Makedonija po več letih nazadovanja končno kaže napredek pri spoštovanju načel pravne države. "Vse članice EU in sosede na območju Zahodnega Balkana bi ji morale pomagati pri tem," je zapisal na Twitterju in poudaril, da gre za "vprašanje kredibilnosti Evrope".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 11. 2018 15.45
.ih.. nova ar gentina ? morda
BolecaResnica
18. 11. 2018 13.52
+2
Kje pa bodo levi prosili za azil ko narod spozna da je njihova odprta imigrandska politika uničila EU?
Kollerik
17. 11. 2018 22.27
+7
Orbi...Poslovni partner in eden idolov noriškega podpoštenjaka in njegovih "domoljubov"....
Apostol1
17. 11. 2018 20.57
+14
Komaj čakam da bo še Jovan zaprosil za politični azil pri Orbanu , ker ima na grbi kaj več lopovščine kot pa Gruevski z Mercedesom , čeprav posebne razlike ni med njima.
Kollerik
18. 11. 2018 12.03
+1
Bitktamp
17. 11. 2018 20.21
-3
orban poštenjak
Alllll
17. 11. 2018 20.20
-2
Se vidimo v sredo.....
Alllll
17. 11. 2018 20.20
-1
Rde?iAlarm
17. 11. 2018 20.19
+8
še en svečkar več v orbanoviji,ne bo dolgo ko bo tam jajo vpil azil,azil......
tarzan13
17. 11. 2018 19.46
+9
tko bodo enkrat naši politiki iz desnice začeli bežati na mađarsko...
mackintosh
17. 11. 2018 19.20
+14
bo jajo tudi kmalu tam?
Kollerik
17. 11. 2018 19.11
+17
Orbanovina kot raj za lopove.