Tujina

Daewoojevi načrti prestrukturiranja zbujajo pomisleke

Seul, 20. 04. 1999 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Načrti prezadolženega južnokorejskega proizvajalca avtomobilov Daewoo o prodaji oddelka za gradnjo ladij ter drugih glavnih poslov so sprožili navdušenje vlade in mnogo pomislekov med ekonomisti in analitiki. Drugi največji državni proizvajalec avtomobilov namerava za izboljšanje svojega finančnega položaja do oktobra prodati 26 oddelkov svojega poslovanja.

S prodajo bo Daewoo število svojih podružnic zmanjšal na osem podružnic, ki pokrivajo področje avtomobilov, trgovanja in finančni sektor. Kot pravijo predstavniki podjetja, naj bi zadolženost na kapital tako zmanjšali iz 385 odstotkov na 150 odstotkov. V družbi so se odločili za ostre ukrepe, s katerimi bodo okrepili glavne sektorje svojega poslovanja in s tem spodbudili tudi okrevanje gospodarstva. Prodaja podružnice za ladjedelstvo Daewoo Heavy Industries, dveh hotelov Hiltonove verige in štirih podružnic s področja elektronike bo družbi prinesla 5,8 milijarde dolarjev. Ta denar bodo po besedah vodilnih vložili predvsem v avtomobilski sektor in plačevanje bančnih dolgov.

Daewoo skuša hkrati prevzeti novo podjetje Samsung Motors. Konec lanskega leta je bila skupna vrednost Daewoojevega kapitala 63 milijard dolarjev, dolgovi pa so znašali 50 milijard dolarjev.