Tujina

Dalajlama pri papežu

Vatikan/Rim, 13. 10. 2006 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Benedikt XVI. je na zasebni obisk sprejel duhovnega vodjo dalajlamo. Pogovarjala sta se o verskih vprašanjih.

Papež Benedikt XVI. je prvič sprejel dalajlamo
Papež Benedikt XVI. je prvič sprejel dalajlamo FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je danes na zasebni obisk sprejel tibetanskega duhovnega vodjo dalajlamo. Kot so poudarili v Vatikanu, je šlo za strogo zasebno srečanje, ki tudi ni bilo vpisano v seznam današnjim papeževih avdienc. Dalajlama se je sicer danes prvič srečal z Benediktom XVI. Z njegovim predhodnikom, papežem Janezom Pavlom II., se je dalajlama srečal osemkrat. Nazadnje je bil v Vatikanu leta 2003.

"Šlo je za vljudnosten, zaseben obisk, ki je bil osredotočen na verska vprašanja," so sporočili v Vatikanu. Dalajlama se je srečal tudi z visokim vatikanskim predstavnikom za medverski dialog, kardinalom Paulom Poupardom.

Dalajlama se je s papežem Janezom Pavlom II. srečal osemkrat
Dalajlama se je s papežem Janezom Pavlom II. srečal osemkrat FOTO: Reuters

Dalajlama, ki od leta 1959 živi v izgnanstvu, je sicer v četrtek dopotoval v Rim, kjer so ga že sprejeli v obeh domovih italijanskega parlamenta. Med drugim pa se je srečal tudi s škotskim igralcem Seanom Conneryjem, ki se v Rimu mudi zaradi filmskega festivala.

Vatikan ne želi ujeziti Kitajske

Odnosi med Vatikanom in Pekingom so hud udarec doživeli maja lana, ko je Kitajska imenovala dva nova škofa, ne da bi pri tem zaprosila za dovoljenje Svetega sedeža. Vatikan je kasneje imenovanji odobril in tako sprostil napetosti.

Vatikan želi pomembnost obiska dalajlame čimbolj zmanjšati, verjetno zato, da ne bi znova ujezil Kitajske. Dalajlama, ki je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado za mir, je podpiral prizadevanja Vatikana pri promociji verske svobode na Kitajskem in v Tibetu.

Katoliki na Kitajskem so razdeljeni, odkar je kitajska Komunistična partija leta 1951 prekinila odnose z Vatikanom. Okoli pet milijonov vernikov državne cerkve tako zavračal avtoriteto papeža, medtem ko se podtalna cerkev, ki naj bi bila vsaj dvakrat večja, upira državnemu nadzoru in redno sporoča, da njene pripadnike preganjajo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.