Tujina

Dan mladosti: v Kumrovcu potekal največji shod do zdaj

Kumrovec, 25. 05. 2019 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na letošnji 15. proslavi Dan mladosti – radosti v Kumrovcu na Hrvaškem se je zbralo več kot 10.000 ljudi, kar je največ do zdaj, so ocenili organizatorji iz Zveze društev Josip Broz - Tito. Na shodu je bilo prepovedano izpostavljanje jugoslovanskih zastav, ne pa ostalih republiških in komunističnih simbolov.

V Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza - Tita, že vrsto let praznujejo 25. maj, rojstni dan nekdanjega jugoslovanskega voditelja, ki je v nekdanji Jugoslaviji veljal za dan mladosti. Na najbolj množično proslavo so prišli z vseh koncev Hrvaške, pa tudi iz Slovenije ter Bosne in Hercegovine, je poročal Jutarnji list, ki je dodal, da je šlo večinoma za starejše. Med drugim so predstavnike poslala antifašistična združenja iz držav nekdanje Jugoslavije, v Kumrovec so prišli tudi nekateri udeleženci partizanskega gibanja iz druge svetovne vojne.

V Kumrovcu se je letos zbrala rekordna množica.
V Kumrovcu se je letos zbrala rekordna množica. FOTO: AP

Z zvočnika pred Titovo rojstno hišo so zvenele partizanske in jugoslovanske pesmi. Med ljudmi se je sprehajal igralec v razpoznavni Titovi svetlomodri maršalski uniformi, ki je kadil cigaro in se fotografiral z navdušenimi turisti, je poročal zagrebški časnik. V Kumrovcu je bilo videti simbole iz nekdanje Jugoslavije, kot so pionirske kape in rutke. Nekateri so imeli tudi majice s Titovo podobo, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na proslavi tudi nekdanji hrvaški predsednik

Organizatorji prireditve so posebej pozdravili nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je v pogovoru za regionalno televizijo N1 med drugim povedal, da veteranska združenja, ki zahtevajo prepoved prireditve v Kumrovcu, "ne razumejo zgodovine". Pojasnil je, da hrvaški veterani ne bi imeli kaj braniti, če ne bi bilo Tita.

Obenem je zavrnil kritike, da gre v Kumrovcu za "ples vampirjev". Kot je dejal, "ples vampirjev" uprizarjajo tisti, ki imajo za izhodiščno točko zgodovine Pliberk. Mesić je dodal, da "pošast fašizma hodi po Evropi, fašizem pa vedno konča v pokolih in zlu, ki ga je težko popraviti".

Predsednik zveze društev Josip Broz - Tito Jovan Vejnović je med nagovorom izpostavil, da gre Hrvaška v "slabo smer thompsonizacije države". Meni, da se v Kumrovcu zbirajo ljudje, ki so zaskrbljeni zaradi nacionalizma na območju nekdanje Jugoslavije, saj nacionalistične napetosti zapirajo prostor komunikacije, pogovorov in sodelovanja.

Policija: Jugoslovanske zastave prepovedane

Med drugim je izrazil ogorčenje, ker je hrvaška policija prvič, odkar pripravljajo Dan mladosti – radosti, pozvala organizatorje na policijsko postajo in opozorila na prepoved izpostavljanja jugoslovanskih zastav in uniform JLA. Jutarnji list je sicer poročal, da je policija tolerirala hrvaško zastavo z rdečo zvezdo iz jugoslovanskih časov in komunistične simbole.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan občine Kumrovec Robert Šplajt je medtem pomirjal napetosti s policijo ter spomnil, da so podobne prepovedi veljale tudi v prejšnjih letih. Po njegovih besedah so na prireditvi dobrodošli vsi, ki se želijo imeti lepo in obiskati muzej in Titovo rojstno hišo.

Namestnica predsednika krapinsko-zagorske županije Jasna Petek je izpostavila, da je Hrvaška zgrajena na antifašizmu, kot je zapisano tudi v hrvaški ustavi. Antifašizem je po njenem temelj za odprto in demokratično družbo brez sovraštva in nestrpnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
04. 05. 2020 12.50
+4
Jao, gde si moj jarane.
leond1
04. 05. 2020 09.49
-2
danes se bo vozil s biciklom okoli parlamenta s palčom
Cavern
27. 05. 2019 09.25
-10
Ne znate se spopasti s prihodnostjo,zato obujate spomine kjer so drugi mislili namesto vas
maršal Broz
27. 05. 2019 08.34
+28
Sem bil v soboto v Kumrovcu. Vrhunsko ! Ko piješ in poješ s Slovencem, Hrvatom, Bosancem, Srbom....nepozabno, res.
zdrava.pamet
27. 05. 2019 20.32
-22
rovte
04. 05. 2020 16.34
+3
alo si poglejinuse pri tvojih komentarjij pa boš hitro ugotovil kdo je buatalec!
maršal Broz
27. 05. 2019 08.32
+27
Tukaj gor po Titu pljuvajo ravno tisti, ki sedijo v hišah zgrajenih v socializmu.
zdrava.pamet
27. 05. 2019 20.34
-14
stare hiše so edino, kaar imaajo, vse ostalo je revščina, vse države so nas že prehitele :)
BUONcaffee
26. 05. 2019 13.15
+8
Ponosen sem na Hrvate, če nebi bilo njih in Tita primorske nebi imeli.
zdrava.pamet
27. 05. 2019 20.35
-12
imeli bi tretjino ozemlja več....kar smo kazensko izgubili ker se tito ni držal dogovora z zavezniki....malo si preberi zgodovino, samo ne komunistično, ki je seveda o tem tiho...
BUONcaffee
26. 05. 2019 13.11
+2
Če bi vedel, da so Hrvati zvesti tovariši bi se te prireditve tudi jaz udeležil.
nikhrast
26. 05. 2019 15.39
-10
Potem bi pa skupaj še na izlet v Italijo po banane, obujali bi spomine.
BUONcaffee
26. 05. 2019 13.08
+4
Hrvati so ponosni na tovariša Tita in Jugoslavijo. Slovenskim levakom z figo v žepu bi lahko bili zgled.
nikhrast
26. 05. 2019 12.30
-20
Ali ni vso to podrtijo zdaj nekdo kupil, mogoče Kitajci. So že kaj uredili, leta nazaj ko sem bil z biciklom tam je bilo tam okoli obupno, vse v plevelu, v spominski knjigi sami žaljivi zapisi, kdo bi si mislil da ima folk takšne spomine na Tita. Kaj češ, saj ima drugje po svetu folk tudi dobro mnenje o diktatorjih.
MASTERSS
26. 05. 2019 14.27
+23
nikec sej so vsi vojaški in gospodarski objekti v rasulu, tko so sposobni ustaši in četniki.hvala bogu da pri nas nikoli niso prišli na oblast.vse kar imajo je dubrovnik.tito je biu voditelj ne dikator tko kot putin.od 1945 in 1953 je bil predsednik vlade in minister za zunanje zadeve v vladi FLRJ. Leta 1948 se je sprl s Stalinom, zaradi različnih pogledov na razmerja med državami v okviru Varšavskega pakta. Po Stalinovi intrigi z ustanovitvijo Informbiroja se je Tito odločil za odkrito nasprotovanje in nastal je razkol med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo. Vsi ustavni akti Jugoslavije od Ustavnega zakona (13. januar 1953) so dovoljevali večkratno izvolitev Josipa Broza - Tita na najvišji položaj predsednika zvezne republike. Po sprejemu nove ustave 1974 pa je bil izvoljen za dosmrtnega predsednika.
MASTERSS
26. 05. 2019 14.27
+9
nikhrast
26. 05. 2019 15.37
-7
Matty, Tita so na zahodu spoštovali ko je bil trn v peti Sovjetske diktatue, dokler se ni začel komunizem sesuvati, tako je Tito fliknitl v ta pravem cajtu. Deset ket pozneje pa konec komunizma, pa diktature Sovjetsk zveze, Juga ni bila več pomembna, bankrotirala in sesula se je. Pa saj smo vsi vedeli da se bo ta ekonomski sistem sesul.
Veles_zaš?itnik
26. 05. 2019 20.18
+17
Hrast ti si eno tako teslo,..., pred dvema tednoma si pisal iste parole,.... Pa očitno si bil v Kumrovcu zelo, zelo davno,...., ker na tvojo veliko žalost je cela vas urejena kot etno muzej. Poleg rojstne hiše Josipa Broza Tita so ostale hiše urejene tako, da prikazujejo življenje v tej zagorski vasici, kot je včasih bilo. Posamezne hiše so urejene po poklicih (kovaška, tesarska ipd.), pa hiša kjer je tradicionalna svatba,... In kot sem ti že zapisal,...., a boš dosegel, da bo se z jedrskim orožjem razstrelil naravni satelit v vesolju, ki se imenuje po Titu. Tak ignorant kot si in ko tako rad pljuvaš po Jugoslaviji, Titu,..., (no tudi po Sloveniji), kaj porečeš na dejstvo, da je zaradi tega, ker se Jimmy Carter ni udeležil Titovega pogreba (poslal je tja svojo mater), to v svoji volilni kampanji izkoristil Ronald Reagan. No, med drugim tudi ta dogodek je stal Carterja zmage na predsedniških volitvah leta 1980. Pa kaj porečeš, da je Tito bil edini, katerega je poslušal Kim Il Sung (stari oče današnjega severnokorejskega Kima), ko je Tito posredoval pri jedrskem sporu. In kaj porečeš na dejstvo, da je bil Tito upodobljen ne samo na jugoslovanskem denarji, pač pa tudi v drugih državah. In kaj porečeš, komu sta John Lennon in Yoko Ono poslala drevo miru, da ga zasadi v Beogradu. In kaj porečeš, da je Titov govor posnet v sondi, ki je bila lansirana v vesolje v 60-tih letih prejšnjega stoletja. In da ti povem, igorant ignorantski,.... Leta 2010 sem bil na Cookovih otokih,...., na Rarotongi, ki je največji otok te države, za katero marsikdo sploh ni slišal in ki ga avtobus obkroži v celoti v 45 minutah, mi je ustavil taxist, ko sem čakal ta avtobus in mi ponudil prevoz do mesta za isto ceno, kot avtobusna karta in ko me je vprašal od kod prihajam in sem mu rekel, da iz Slovenije, je dejal Yugoslavia in Tito,.... Sedaj pa mi povej, če bi ta taxist vedel npr. za Justina Trudeau-a (ali pa njegovega očeta). Ignorant, ignorantski,....
Cavern
27. 05. 2019 09.39
-13
Kaj je bil Goli otok,povojni poboji,uboji emigrantov po svetu,ovajanje soseda itd.Tudi na Escobarjevemu pogrebu je bilo 25000 ljudi.mene so miličniki popisali,ker nisem gledal po TV pogreba od Tita.
zdrava.pamet
27. 05. 2019 20.36
-9
zdrava.pamet
27. 05. 2019 20.39
-10
srna11
04. 05. 2020 11.50
+5
Čestitam za članek ko sem ga prebiral me je popadla nostalgija
MASTERSS
26. 05. 2019 12.19
+50
Tukaj se spet zavaja premlado javnost o diktaturi SFRJ. Bila je policijska država, ampak policije (ljudske milice) na ulicah skoraj nisi videl. Povsem drugače kot v demokracijah, kjer že pol leta patruljira vojska in težko oborožena policija, pa še policijske ure se gredo. V SFRJ so bile od šestdesetih let stalne teroristične grožnje in diverzije, pretežno ustaških skupin, ampak so zaščitne in protidiverzantske enote milice z vojsko vse to na brzino zatrle, brez da bi civilno prebivalstvo kaj preveč vznemirjale. Kar se pomanjkanja praška tiče: v jugi se je po licenci izdeloval faks, ava in še nekaj potrošnih artiklov. Od avtomobilov se je v jugi izdelovalo poleg Zastav še Renaulte, Citroene, Volkswagne, NSU -je Austine, Ople, Fiate, zahodni proizvajalci so se grebli, da bi v jugo licenco prodali. Elektronska industrija Jugoslavije je prodajala cele komponente Philipsu in ostalim. Pri turbinah, generatorjih in izdelkih težke industrije, so se Siemens in ostali grebli, če bi lahko bili dobavitelji Litostroja, Rade Končarja in drugih, da bi prišli na trge neuvrščenih držav Narod je toliko zaslužil, da je lahko z delavskimi plačami še v tujino v šopinge hodil, kjer so bile kapitalistične cene, ne subvencionirano socialne. Presežki plač so šli v marke in šilinge. Sproti se ni toliko porabilo, kolikor se je v devizah šparalo.Od šestdesetih let dalje je Jugoslavija skrbela na jadranski obali za dopust nemškega, italijanskega in drugega proletariata, ki si ni mogel privoščiti domačih cen. Zahodni delavec je šel na dopust v komunistično Jugoslavijo ali pa nikamor.Serjejo o tem, da ni bilo bencina. Da je bil par - nepar sistem. To je bilo samo eno leto ob drugi svetovni naftni krizi 1979 -80.par nepar je biu po celi evropi. Takrat tudi zahod ni imel dovolj goriva. Redukcije elektrike so bile med letoma 1981 -82, to je bilo pa tudi vse.n ja, sekret papirja je bilo v izobilju. Paloma je edino takrat zares cvetela. Ni pa bilo prave kave. Ampak, pili smo jo pa vsi, vsaj dvakrat dnevno in jo imeli vedno vsi po nekaj kil na lagerju. Sicer ne pogrešam tistih cajtov. Mi gre pa na organ, ko po teh cajtih pljuvate ravno tisti, ki ste bili še megla v jajcih svojih atov.
samuray1
26. 05. 2019 11.49
+20
Včerajsnj zborovanje je zgolj opozorilo novodobnim fašistom da naj niti ne poskušajo dvigovat glav...
aristotel
26. 05. 2019 11.04
+25
Dejstvo je da mlajša generacija ne pozna dejanske preteklosti kaj se je dogajalo skozi polpreteklo zgodovino učili se so skoraj nič in še to izkrivljeno in od nazadnjaških pridobitniških krogov ki gledajo izključno na svojo in interesno korist...Treba je vedeti da je bila bivša YU po vojni razdeljena uničena od vojne in pretežno industrijsko nerazvita revna država,po vojni so se dogajale krivice in poboji a vse države tako imenovane razvite in kolonialne države so izvajale v svojih obdobjih genocide nad staroselci in njihovimi nasprotniki v milijonih mrtvih in to je šlo mimo nas in se vleče do današnjega dne,..........Irak,Libija,Sirija ! Dejstvo pa je tudi da je v obdobju Tita YU samo rastla v vseh ozirih od industrije, infrastrukture,zaposlitve,socialnih razmer,izobraževanja,zdravstva...ITD ! Bile so napake in krivice a mnogo manj kot se sedaj trdi in razlaga in to da se prekriva dejansko stanja v sedanjosti ki samo prodaja za drobiž in provizije posvečenih (banke,podjetja)...vse v imenu demokracije a kaj je demokracija ! (Demokracija bo plačala , ker bo hotela ustrezati vsem, reveži bodo hoteli lastnino bogatih in demokracija jim bo to omogočila, mladi bodo hoteli biti pomembni, tako kot starejši, ženske kot moški in tujci bodo hoteli imeti pravice staroselcev, in demokracija jim bo to omogočila, lopovi in prevaranti bodo hoteli pomembne državne funkcije, in demokracija jim bo to omogočila, in ko lopovi in prevaranti demokratično prevzamejo oblast, ker kriminalci in zločinci hrepenijo po moči, bo nastala tiranija, hujša kot pod kateremkoli monarhom ali oligarhom. (Sokrat 470-399 p.n.š.) TEMELJNI POGOJ DEMOKRACIJE JE EKONOMIJA PRAVIČNEJŠE DELITVE…In dejanska demokracija je pravica do dela in dostojnega življenja,ne pa lajanje v luno! NEOLIBERALNI KAPITALIZEM VODI DO KONCENTRACIJE BOGASTVA IN MOČI NA ENI,PO DRUGI PA DO EKSTREMNE NEENAKOSTI IN NEMOČI…a to smo hoteli ne verjamem pripeljali so nas žejne preko vode in še nekaj Slovenija je kljub vsiljeni prodaji veliko več zadolžena kot pa je bila skupaj bivša YU,zato je bila ta država v obdobju Tita neprimerno veliko pred časom in zato jo je bilo treba uničiti ker je bila slab primer za plenjenje in uničevanje v korist posameznikov in korporacij po svetu !
nikhrast
26. 05. 2019 12.24
-28
Ne klamfaj, za neambiciozne je bila Juga raj. Pa puf, saj ni pomemben če ga lahko odplačuješ, samo Juga ga ni morala odplačevati, zato pa bankrot in razpad, Malo povej o ogromni inflaciji, zaprtih mejah, pa carinah, pa pomankanje robe po trgovinah, pa izletih v Italijo in Avstrijo. .. Problem je da ta stari pozabijo, ta mladi pa še ne vedo.
MASTERSS
26. 05. 2019 14.21
+28
mali nikec 12 letni nam bo razložil,fantek sploh neve kaj je državni puf in koliko je slovenija dolžna in da je amerika najbolj zapufana držav na svetu...no no pojdi se mal podučit preden KLAMFAŠ....
Misija1
27. 05. 2019 16.06
-3
Rast Jugoslave je temeljila le na prostovoljstvu po vojni in seveda kreditom s strani zahoda (predvsem ZDA) ter sreči, da smo bili med dvema poloma: ameriko in sovjetsko zvezo. Tako smo pridno izkoristili vse kar se je dalo. Je pa dejstvo, da je bilo vse na puf. In še kako zanimivo je dejstvo, da je šlo v Jugoslaviji vse navzdol ravno v času padanja komunizma v Evropi in osamosvajanja držav izpod komunizma. Dokler se je zahod bal komunizma, je pridno filal Jugoslavijo s krediti. Ko je grožnja postajala manjša, pa več nismo bili tako zanimivi. In na koncu je sledilo to kar je. Propad države.
BUONcaffee
26. 05. 2019 10.56
-16
Katastrofa da to dovolijo.
ValterUdovernik
26. 05. 2019 09.42
+24
Prihodnje leto bo udelezencev se vec.
BolecaResnica
26. 05. 2019 09.18
+22
Če je njim všeč mene tud ne moti... Naj slavi kdo kaj hoče samo naj ne vsiljuje drugim. Ce bi ze moral izbirat bi verjetno se raje oblekel v pionirčka kot pa šel v cerkev... Pa ce prav me tu imenujete za desničarja ker sem pač proti imigrantom
detect
26. 05. 2019 08.10
+6
nehajte se pričkat in pejte volit.
Crotop
26. 05. 2019 07.58
-16
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2019 07.50
-33
Zbor mentalno motenih, dementnih starcev. Kar tam naj ostanejo.
Thruma
26. 05. 2019 07.11
-31
Vec kot 10 000 rdecih klovnov in ovc.
vertex
26. 05. 2019 07.49
+27
Vsak vikend cerkvena ovčetina moli za arabskega pastirja ki naj bi živel pred 2000 leti...haha
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2019 07.51
-18
V bistvu ovce slepo sledijo velikemu vodji, od tod tudi izraz. In kdo je bolj poslušen, kot pa pravoveren komunist.
Thruma
26. 05. 2019 07.57
+11
Vartex .Predvsem je mnogo ovc v krajih odkoder ti izhajas.
vertex
26. 05. 2019 08.19
+16
Se strinjam...poleg arabca molite še za balkanskega komunista jajota
Paskakvali
26. 05. 2019 09.13
+7
RupniK
25. 05. 2019 21.55
-13
A to je ta glavna maškarada?