Tujina

Dan neodvisnosti ZDA

New York, 04. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob praznovanju 4. julija, ameriškega dneva neodvisnosti, je predsednik ZDA George Bush potrdil novo ameriško doktrino preventivnega napada. Brez aktivne vloge ZDA po Bushevih besedah obstaja nevarnost, da <em>"bodo tirani z vsega sveta dosegli svoje častihlepne cilje"</em>.

Bush je že kot prededniški kanidat leta 1999 poudarjal pomen 4. julija - ameriškega dneva neodvisnosti
Bush je že kot prededniški kanidat leta 1999 poudarjal pomen 4. julija - ameriškega dneva neodvisnosti FOTO: Reuters

"Ne bomo čakali in gledali, da se bo zgodil nov napad," je dejal Bush v govoru pred muzejem vojnega letalstva v mestu Dayton v ameriški zvezni državi Ohio. "Ne zanašamo se na zmernost ali dobre namene barab," je dodal in pojasnil, da so ZDA v vojni proti teroristom in njihovim podpornikom. "Nobenim terorističnim skupinam in nobenim nezakonitim režimom ne bomo dovolili, da bi nam grozili z orožjem za množično uničevanje. Ukrepali bomo, kadarkoli bo potrebno, da bi zaščitili življenje in svobodo ameriškega ljudstva," je še zatrdil Bush.

Bolj sproščeno praznovanje

Praznovanje 4. julija
Praznovanje 4. julija FOTO: Reuters

Letošnje praznovanje poteka v manj napetem ozračju kot lani, ko so po ZDA pričakovali teroristične napade, do katerih ni prišlo. Praznično vzdušje pa bi utegnili pokvariti za ta konec tedna napovedani protesti Američanov, ki živijo v Evropi, in vse bolj pogosti napadi na ameriške vojake v Iraku.

Policijske in druge agencije pravijo, da je letos stopnja nevarnosti nižja, ker menda obstaja manj neposrednih in posrednih terorističnih groženj. Nekateri kritiki pa pravijo, da je temu tako, ker zvezne države in mesta enostavno nimajo več denarja za nepotrebne preplahe, ki se vrstijo od leta 2001 naprej. Ameriška avtomoto zveza (AAA) pričakuje, da se bo konec tedna odpravilo na ceste najmanj 37,4 milijona osebnih avtomobilov, okrog 4,3 milijona ljudi bo potovalo z letali, okrog pol milijona pa z avtobusi in vlaki.

Ameriški predsednik George Bush je v že četrtek s praznično poslanico spomnil sodržavljane, da 4. julija ne praznujejo le snidenja z družino ob piknikih s hamburgerji in hotdogi, ampak se spominjajo leta 1776, ko je bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti. Bush je med drugim poudaril, da se na ta dan slavijo ideali svobode in priložnosti, ki jih nudijo ZDA, ki so upanje v boljšo prihodnost vsega človeštva. Bush je spomnil na vojake in zatrdil, da izzivi ostajajo, vendar pa da zanesljivo zmagujejo, ker predstavljajo silo dobrega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou