Tujina

Odločitev je padla, novi britanski premier bo postal Boris Johnson

London, 23. 07. 2019 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V./L.Š./STA
Komentarji
269

V Veliki Britaniji so objavili ime novega vodje vladajoče konservativne stranke, ki bo na premierskem položaju nasledil Thereso May. Torijci so lahko po pošti glasovali, ali jih bo vodil Jeremy Hunt ali Boris Johnson. Na koncu je zmago slavil Boris Johnson, ki je prejel 92.153 glasov, zunanji minister Hunt je dobil 46.656 glasov.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je novi vodja britanskih konservativcev, ki bo v sredo postal tudi novi britanski premier. Na položaju bo nasledil Thereso May, ki je na začetku junija odstopila s čela konservativcev, ker ji ni uspelo izpeljati britanskega izstopa iz Evropske unije.

Najprej se je zahvalil svojemu tekmecu Huntu, za katerega je dejal, da je vir "odličnih idej" in da mu bo te ideje ukradel. Prav tako je izrekel spoštovanje odhajajoči premierki Mayevi in se ji zahvalil za služenje državi.

Svojo izvolitev za vodjo torijev je označil za odločilen dogodek ter napovedal, da se bo takoj lotil dela. "Kampanje je konec in delo se začenja," je dejal. Zatrdil je, da bo "izvedel brexit, poenotil državo in premagal vodjo laburistov Jeremyja Corbyna".

"Mislim, da vem, kaj lahko naredimo, in da nam državljani zaupajo, da to lahko storimo," je še dejal v nagovoru po objavi izidov glasovanja.

55-letni Johnson se je rodil v New Yorku očetu politiku in znanstveniku ter materi slikarki. Njegova sestra Rachel Johnson je nekoč dejala, da je Boris kot otrok želel postati "kralj sveta". Bil je dvakrat poročen, z drugo ženo Marino Wheeler ima štiri otroke. Imel naj bi še enega nezakonskega otroka, a o svojem zasebnem življenju ne želi govoriti. Kdo je novi britanski premier?

Boj za položaj novega šefa konservativcev se je uradno začel 10. junija. Najprej je med desetimi kandidati 313 poslancev stranke v več krogih glasovanja izbralo nekdanjega zunanjega ministra Johnsona in aktualnega zunanjega ministra Jeremyja Hunta. Nato se je 6. julija začelo glasovanje, v katerem je okoli 160.000 članov stranke lahko oddalo svoj glas za enega od kandidatov.

Johnson, ki je bil eden glavnih zagovornikov brexita, je v kampanji vztrajal, da bo 31. oktobra brexit izvedel z dogovorom z EU ali brez njega.

Novi šef konservativcev bo predvidoma že v sredo, ko bo Mayeva kraljici Elizabeti II. tudi uradno predala odstopno izjavo, prevzel vodenje vlade.

Boris Johnson je postal novi vodja britanskih torijcev.
Boris Johnson je postal novi vodja britanskih torijcev. FOTO: AP

Corbyn pozval k predčasnim volitvam

Svojemu nasledniku je med prvimi čestitala in mu izrekla podporo Theresa May. "Sedaj moramo delati skupaj na tem, da izvedemo brexit, ki bo deloval za celotno Združeno kraljestvo, in zadržati Jeremyja Corbyna stran od vlade. Imel boš mojo polno podporo z zadnjih klopi," je zapisala na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na izvolitev Johnsona za naslednika Mayeve se je že odzval tudi vodja laburistov Corbyn, ki je pozval k predčasnim volitvam. "Državljani te države bi morali na splošnih volitvah odločiti, kdo bo novi premier," je dejal.

"Brexit brez dogovora pomeni ukinjanje delovnih mest, višje cene ter tveganje prodaje nacionalnega zdravstvenega sistema NHS ameriškim korporacijam," je opozoril Corbyn.

"Pustiva ob strani najine razlike in začniva delati skupaj na področju davčne politike, investicij v cenovno dostopne domove /.../ Nikoli pa ne bom prenehal govoriti o katastrofični grožnji brexita," pa je na Twitterju zapisal londonski župan Sadiq Khan.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzvala se je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki jo izvolitev Johnsona "zelo skrbi". Dejala je, da bo storila vse, da bo zagotovila upoštevanje interesov Škotske. Dodala je, da njene skrbi deli večina Škotov, ki jim ni všeč, da je ključe Downing Streeta 10 dobil nekdo s takšnimi stališči, kot so Johnsonova.

Se bo zvrstilo še več odstopov drugih članov vlade?

Ankete so kazale, da naj bi Johnson prejel kar dve tretjini vseh glasov, v primeru njegove izvolitve je več britanskih ministrov napovedalo odstop.

Johnson je namreč v preteklih tednih večkrat zagotovil, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije konec oktobra z dogovorom ali brez njega. Brexit brez dogovora pa bi lahko po prepričanju več ministrov imel katastrofalne posledice za državo.

Zaradi tega je v ponedeljek že odstopil državni sekretar za evropske zadeve Alan Duncan, odstop pa sta med drugim napovedala še minister za pravosodje David Gauke in finančni minister Philip Hammond. Pričakovati je tudi odstope drugih članov vlade, ki ne zagovarjajo Johnsonovega stališča do brexita.

EU pripravljena sodelovati z Johnsonom, a vztraja pri ločitvenem sporazumu

Britanski funt, ki je še dopoldne izgubljal na vrednosti, popoldne, po Johnsonovi izvolitvi okreva. Trenutno je funt vreden 1,1152 evra, kar je 0,20 odstotka nad izhodiščem. Raste tudi osrednji indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je 0,79 odstotka nad izhodiščem. "Glede na to, da je bila njegova zmaga pričakovana, je tudi reakcija trgov precej umirjena," je ocenil analitik David Cheetham. Vrednost funta bo v prihodnjih mesecih odvisna predvsem od razvoja dogodkov, povezanih z brexitom, je še dejal.

"Veselimo se konstruktivnega sodelovanja s premierjem Borisom Johnsonom, ko bo prevzel položaj, s ciljem olajšanja ratifikacije izstopnega sporazuma in zagotovitve urejenega brexita," pa je tvitnil vodja pogajalcev EU o brexitu Michel Barnier.

Ob tem je ponovil, da je unija pripravljena na spremembe dogovorjene politične izjave o novem partnerstvu v skladu s smernicami voditeljev članic unije.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa Johnsonu čestita in izpostavlja, da želi z novim premierjem sodelovati "na čim boljši način", je sporočila govorka komisije Natasha Bertaud.

Novemu vodji britanskih konservativcev sta čestitala tudi novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki sta se danes sešla v Parizu. Macron se je ob tem zahvalil za sodelovanje dosedanji britanski premierki Theresi May. Von der Leynova pa je izrazila pričakovanje, da bo z Johnsonom dobro sodelovala. Kot je poudarila, se bosta morala v luči brexita skupaj soočiti s številnimi in zahtevnimi vprašanji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob čestitki zapisala, da se veseli dobrega sodelovanja z njim. "Najini državi morata tudi v prihodnosti ostati povezani v tesnem prijateljstvu," je tvitnila.

Čestitke ameriškega predsednika Trumpa in iranskega zunanjega ministra Zarifa

Johnosonu je čestital tudi že iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Po zadnjih incidentih med Londonom in Teheranom je Zarif ob tem zagotovil, da bo Iran branil svoje teritorialne vode.

Prejšnji teden je Trump na primer napovedal, da bo Johnson popravil "katastrofo", ki jo je sprožila premierka v odhodu Theresa May s svojim brexitom.

"Čestitam svojemu nekdanjemu kolegu Borisu Johnsonu, da je postal britanski premier," je tvitnil Zarif. Dodal pa je opozorilo, da bo Iran branil svoje ozemlje. "Iran ne išče konfrontacije. Ampak imamo 1500 milj obale Perzijskega zaliva. To so naše vode in branili jih bomo," je zapisal.

Čestitkam se je pridružil tudi Donald Trump. "Odličen bo," je tvitnil ameriški predsednik, ki se je v preteklosti večkrat izrekel za oboževalca Johnsona.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Johnsonu čestital ob izvolitvi za "prihodnjega premierja". V tvitu je izpostavil, da je Velika Britanija močna zaveznica in da se veseli sodelovanja z njim, vključno pri pripravi vrha Nata v Londonu decembra.

Avstralski premier Scott Morrison pa je v čestitki na Twitterju zapisal, da Johnson slovi kot človek, ki vse zadeve izpelje do konca. Izrazil je tudi prepričanje, da bosta Avstralija in Velika Britanija v času Johnsona ohranili odlične odnose.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil pričakovanje, da se bodo odnosi med Ankaro in Londonom pod Johnsonom še izboljšali.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je ob voščilu zapisal, da upa, da bo Johnson prvi britanski premier, ki bo po skoraj 400 letih obiskal Srbijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nadali
24. 07. 2019 11.27
+2
No zdaj je Tramp dobil svoj klon...
SenecaLucius
24. 07. 2019 09.53
+1
Enako kot za Trumpa spet 90% ljudi spodaj ocenjuje Johnsona le na podlagi frizure! 😥 Ali ne bi mogoče počakali na njegove ukrepe in rezultate? Trump ima v ZDA npr. rekordne gospodarske rezultate, postavlja Kitajsko na realna tla in najbolj pomembno, nima še na vesti nobenih civilnih in vojaških žrtev, ker za razliko od njegovih predsedniških predhodnikov še ni ukazal nobenega bombardiranja in raketiranja, ki bi povzročil človeške žrtve!
M_teorija
24. 07. 2019 08.50
+3
Planet opic II!?
trdokuhanojajce
24. 07. 2019 07.08
+4
Rešil se bo eu, povezal z usa.
cirenij
24. 07. 2019 07.41
+10
Čimprej naj se spokajo in povečejo z USA. EU pa naj jim da na svojih mejah pogoje, da bodo tanko piskali. In EU naj najde druge povezave stran od njih in USA, pa da vidimo. Ampak verjetno je to iluzija, ker jim kar naprej nekam lezemo, predvsem na svojo škodo.
elrocco77
24. 07. 2019 07.01
+10
Tale Angleška vlada je že skoraj povsem montipajtonovska...
kolbek460
23. 07. 2019 21.09
+4
Problem Borisa je ta da si je že celo življenje lase pere z gulažem kot tisti tam v Ameriki ,,
Neutrino
23. 07. 2019 21.06
+10
No pa je Trump dobil Minime v Angliji. Res ga EU žuli
FAUSTOS1
23. 07. 2019 20.52
+12
zelo konflikten desničar-veliki problemi za evropo.
Miran Vovk
23. 07. 2019 21.56
+5
Manandi
23. 07. 2019 20.41
-6
Levičarji pri nas ne morejo brez svojega Kulta osebnosti Josipa Loza..njegove štafete, partijskih pridig, kuričkove pošte, skupinskega golaža, partijskih veselic in državnih Kolhozov Inkubatorjev podjetniških centrov prej TOZDOV še prej Kolhozov-.-
Frane Šajn
23. 07. 2019 20.25
+20
Evo ga Trampy št. 2!
Mladi? Plasto
23. 07. 2019 19.52
+18
bush je imel pudeljčka blaira ... trump bo imel kukavico borisa :D
zemljan10
23. 07. 2019 19.51
+11
A ni to tisti, ki je Britance navlekel, da so glasovali za izstop iz EU?
Frane Šajn
23. 07. 2019 20.27
+0
To mu edino štejem v nekaj dobrega kar je storil za Britance.
Zmaga Ukrajini ...
23. 07. 2019 19.48
+11
Briti se bodo stolkli, Škoti in Irci pa rekli "adijo". Ta tip ni gladek.
Rde?iAlarm
23. 07. 2019 19.48
+11
Mr.Bean ne bi imel konkurence ,če bi se odločil kandidirati za naslednjega PM.....
yss
23. 07. 2019 19.38
+14
Trimp, Orban, Erdogan, Kim Jong-un,Xi Jinping, Jair Bolsonaro, Putin, Boris Johnson... Se ne čudim, da gre svet v "maloro". Pa še nobene ženske ni, da bi bila kriva za to...
Zmaga Ukrajini ...
23. 07. 2019 19.45
+4
Alojz69
23. 07. 2019 19.51
+4
Eno ime ki vodi v pogubo je Bildenberg in ne ti nasteti
Manandi
23. 07. 2019 20.38
-8
Vse povsod kjer koli so imeli pa RDEČE KRUHOBORCE za narod in otroke so pa propadli, gospodarsko bankrotirali, in narod mentalno pohabili cvetka je pa bratska JUGOSLAVIJA, ki je končala v krvi in mesarskem klanju. Vsak ve kaj je bila JUGA sama rdeča KUGA.
Alojz69
23. 07. 2019 21.04
-1
Ja juga je postala kuga ko so to zacel podpirat eni odznotraj in drugi od zunaj da taka ideologija nima prezivetja mora nam bit jasno da tud druge nimajo ker z vsemi se zgodi isto
ivan.z Doba
23. 07. 2019 19.35
+11
Evo desnuhi, pa ste dobili še enega desnega Turka za predsednika vlade evropske države. Bolj je desen, "boljši" pedigre ima! "Nema goreg Turčina od poturice!"
Nimasmisla
23. 07. 2019 19.31
+15
nadaljevanka samo bedaki in konji
Alojz69
23. 07. 2019 19.24
-3
Bravo zdaj pa ven iz EU da bojo se drugi si upal zaid v ta proces
Mladi? Plasto
23. 07. 2019 19.43
+9
Alojz69
23. 07. 2019 19.45
-3
Propad je v EU in to sam oni iz butal ne vidijo
Kruh+sol!
23. 07. 2019 19.18
+4
Sami norci vse povsod predsedniki. Edini normalni Putin.
ivan.z Doba
23. 07. 2019 19.36
+1
Manandi
23. 07. 2019 18.43
+1
V glavne, kjer je LEVICA je sroušna in mentalno pahabljanje ljudi.
Brakedirt
23. 07. 2019 19.10
+7
ti pa ze nisi uspesno opravil tecaja slovenscine.
Zmaga Ukrajini ...
23. 07. 2019 19.47
+4
"sroušna"???? Hehehehehe, ali je to kakšen pojem iz Slovarja "prosto po svečkarsko"?
Brakedirt
23. 07. 2019 20.00
+4
nobeden ne ve, kaj je hotel povedati, pa mu sveckarji lepijo pluse hahahahahaha