Tujina

Dan žalovanja v ZDA

New Orleans, 16. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Združenih državah se z molitvami spominjajo žrtev orkana Katrina, ki je najbolj prizadel New Orleans.

Anketa, ki so jo napravili med 680 naključno izbranimi evakuiranci, ki živijo v zasilnih bivališčih v Houstonu, je pokazala, da se jih manj kot polovica želi vrniti domov. 44 odstotkov jih je namreč dejalo, da bi se radi trajno preselili, odstotek manj pa upa na čimprejšnjo vrnitev.

V Združenih državah Amerike so razglasili dan molitve za žrtve orkana Katrina, najhujše naravne katastrofe v ameriški zgodovini. Ameriški predsednik George Bush se je udeležil maše v katedrali v Washingtonu.

Sicer se v razdejani New Orleans počasi spet vrača življenje. Župan Ray Nagin je tako pozval poslovneže iz francoske četrti, ki je orkan ni huje prizadel, naj čez vikend spet odprejo bare, restavracije in zabavišča, po katerih je ta del mesta poznan po vsem svetu. Dodal je, da se bo že v naslednjih desetih dneh domov lahko vrnilo okoli 182,000 meščanov, kar je približno 40 odstotkov vseh prebivalcev.

Slovenija pomaga ZDA

Slovenska pomoč ZDA znaša okoli 21,72 milijona tolarjev
Slovenska pomoč ZDA znaša okoli 21,72 milijona tolarjev FOTO: POP TV
Veleposlanik Robertson se je v imenu ameriškega predsednika Georgea Busha in ameriškega naroda zahvalil za slovensko pomoč zveznim državam, ki jih je prizadela katastrofa. Poudaril je, da pomoč v ZDA potuje prav na dan, ko se tam z molitvijo spominjajo žrtev orkana Katrina.

Z Brnika je poletelo letalo s slovensko pomočjo za prizadete v orkanu Katrina. Kot je povedal minister Karl Erjavec, gre za pomoč, za katero so ZDA prosile Evropsko unijo in zvezo NATO, ki je zagotovila tudi prevoz. Na območja, ki jih je prizadel orkan Katrina, so poslali 250 zložljivih postelj, 250 ležalnih podlog, 780 odej in 2000 paketov prve pomoči v vrednosti 21,72 milijona tolarjev.

Erjavec je poudaril, da ne gre za politično, temveč za humanitarno pomoč, zato je vlada sklenila, da tudi Slovenija kot članica zveze NATO in EU prispeva svoj delež humanitarne pomoči. Paket pomoči je z Brnika v ZDA pospremil tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas B. Robertson.

Bush: Zgradili bomo novi New Orleans

George Bush
George Bush FOTO: Reuters
Število žrtev orkana Katrina se je po uradnih podatkih povzpelo na 792, od tega 558 v zvezni državi Louisiana. Orkan je 218 žrtev zahteval v Mississippiju, 14 na Floridi in dva v Alabami. Iskanje trupel se medtem nadaljuje.

Ameriški predsednik George Bush je v četrtek ameriški javnosti, ki mu vse manj zaupa, dejal, da si ni mogoče zamisliti Amerike brez New Orleansa, zato bo to veliko mesto ponovno zraslo. Prebivalcem je obljubil, da bo zvezna vlada plačala levji delež stroškov obnove prizadetih držav.

Poleg tega je ponovno priznal, da Washington ni dovolj hitro in učinkovito ukrepal, ter prevzel odgovornost za napake, česar v času svojih dveh mandatov še ni storil.

Celotnemu kabinetu je naročil, naj sodeluje v preiskavi o tem, kaj je šlo narobe, ministrstvu za domovinsko varnost pa, da pregleda načrte za izredne razmere vseh večjih ameriških mest, da se jim ne bi ponovil New Orleans.

Od kod denar?

Ostali bomo tako dolgo, kot bo treba, da pomagamo državljanom pri obnovi njihovih skupnosti in življenj. Predsednik ZDA George Bush

Obnova naj bi stala skoraj 200 milijard dolarjev, prav toliko, kolikor je v zadnjih dveh letih ameriša zvezna vlada namenila za vojno v Iraku. Zatorej bo zanimivo opazovati predsednika Busha, ko bo iz zveznega proračuna, ki se utaplja v primanjkljajih, ponovno prosil denar za Irak, medtem ko ga ni dovolj za domače žrtve naravne nesreče.

Del New Orleansa je še vedno pod vodo
Del New Orleansa je še vedno pod vodo FOTO: Reuters

Katrina 'odpihnila republikanskega Busha

Bush je napovedal, da bodo brezposelne žrtve orkana Katrina prejele po 5000 dolarjev za potrebe do naslednje zaposlitve, zvezna vlada pa bo zveznim državam plačala stroške za preživljanje žrtev, šolanje študentov, zdravstveno oskrbo in obnovo podjetništva.

Američani, ki do četrtka morda niso odprli televizije, so bili pod vtisom, da na ekranih gledajo demokratskega in ne republikanskega predsednika, ki je zadnjih šest let slovel po tem, da je zmanjševal davke bogatim, krčil porabo iz zveznega proračuna za vse, kar ni zadevalo vojne proti terorizmu in posebnih projektov odločilnih članov kongresa.

Preobrat v Bushevem govoru je ogromen, kajti republikanci so zadnja leta skušali na vse načine skrčiti porabo za "socialne" programe, kar jim je uspevalo zaradi dobre propagande in nesposobnosti demokratov, ki so se proti svoji volji prelevili v branilce pravic homoseksualcev in nasprotnike cerkve.

Čiščenje ulic v New Orleansku, kjer se življenje zelo počasi vrača v mesto
Čiščenje ulic v New Orleansku, kjer se življenje zelo počasi vrača v mesto FOTO: Reuters

Preobrat v ameriškem vrhu

Bushev četrtkov govor je dokaz, da je orkan Katrina, ki je konec avgusta razdejal območja držav Louisiane, Mississippija in Alabame, resnično prispeval k preobratu v političnem razmišljanju ameriške elite, čeprav bo čas pokazal, ali gre le za kratkoročno potezo ali pa resnično spremembo miselnosti.

Podobe na tisoče ljudi brez vode in hrane, ki so umirali pred televizijskimi kamerami v pomanjkanju pomoči, so morda prepričale tudi nekaj trdovratnih republikancev, da lahko zvezna vlada stori še kaj več, kot da le zapravlja denar davkoplačevalcev. Katrina pa je dokazala, da so dobrodelne organizacije, cerkvene ali laične, sicer zelo potrebne in dobrodošle, vendar pa povsem nezadostne za odpravljanje posledic tragedije tako velikih razsežnosti.


  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0