Tujina

Odgovornost za napade v Šrilanki prevzela Islamska država

Kolombo, 23. 04. 2019 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Šrilanki po terorističnih napadih na velikonočno nedeljo, ki so po najnovejših podatkih zahtevali več kot 320 življenj, med njimi 45 otrok, veljajo izredne razmere. Žrtev se spominjajo z dnevom žalovanja, začeli pa so že z množičnimi pogrebi žrtev. Znane so tudi prve ugotovitve preiskave, ki kažejo, da je šlo za maščevanje napadov na mošeji v novozelandskem Christchurchu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Maščevanje za Christchurch?
    02:20
    Iz 24UR: Maščevanje za Christchurch?
  • Iz 24UR: Izredni ukrepi v Šrilanki
    00:50
    Iz 24UR: Izredni ukrepi v Šrilanki
  • Pokopi žrtev velikonočnih napadov na Šrilanki
    01:39
    Pokopi žrtev velikonočnih napadov na Šrilanki

Policija je v povezavi z velikonočnimi napadi v Šrilanki do zdaj aretirala 40 ljudi. Njihov medijski predstavnik Ruwan Gunasekara je za CNN dejal, da so vsi državljani Šrilanke. Potem ko je šrilanška vlada izrazila prepričanje, da je zanje odgovorna radikalna islamistična skupina Narodna skupina tovhika (NTJ), se je v posebni izjavi, ki jo je objavila njihova tiskovna agencija Amaq, odzvala tudi Islamska država in uradno priznala odgovornost. "Tisti, ki so predvčerajšnjim izvedli napad na članice koalicije pod vodstvom ZDA in kristjane v Šrilanki, so borci Islamske države," so zapisali.

Da je Islamska država "lahko povezana z napadi" je potrdil tudi premier Ranil Wickremesinghe in dodal, da napadov NTJ ni mogla izvesti brez pomoči iz tujine. 

Maščevanje za napad v Christchurchu 

V parlamentu pa je namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene povedal, da prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov, ki so po zadnjih podatkih zahtevali več kot 320 življenj, kažejo, da so bili maščevanje za napade na mošeje v novozelandskem Christchurchu. V napadu desničarskega terorista iz Avstralije na mošeji v Christchurchu 15. marca je bilo sicer ubitih 50 ljudi. 

Iz urada novozelandske premierke Jacinde Ardern so medtem sporočili, da "še niso videli" nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade na Šrilanki povezovali z napadi v Christchurchu.

Kot je po besedah namestnika ministra doslej pokazala preiskava, za napadi stoji šrilanška lokalna skupina NTJ, ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji. "Sedaj so bile razkrite tesne povezave z JMI," je izjavil Wijewardene, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije očitno mislil na skupino Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

"Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved organizacij, ki imajo povezave s skrajneži," je dodal. Kot je danes še razkril Wijewardene, ima Šrilanka pri preiskavi pomoč iz tujine, podrobnosti pa ni navedel. 

Dan žalovanja za žrtve napadov

V spomin na žrtve tega najhujšega nasilja od konca državljanske vojne pred desetletjem in najhujšega napada na katoliško manjšino v državi so zastave na vladnih poslopjih v državi na pol droga. Tri minute tišine so v spomin na žrtve začeli ob 8.30 po lokalnem času, ko je na velikonočno nedeljo odjeknila prva od šestih bomb, katerih tarče so bile katoliške cerkve in prestižni hoteli.

V državi je potekalo tudi več pogrebnih slovesnosti, prvi množični pogreb za okoli 30 žrtev je potekal v cerkvi svetega Sebastjana v Negombu južno od prestolnice Kolombo. Tam je v nedeljo med velikonočnim obredom umrl več kot 100 ljudi. Po poročanju CNN se je na stotine ljudi zbralo pred vrati cerkve, ob tem pa je bilo slišati petje pogrebnih hvalnic. Pogrebniki, večinoma oblečeni v bela oblačila, pa so vstopili tudi v notranjost poškodovane cerkve.

Starejši duhovnik Ivan, vodja katoliške šole v prestolnici, je povedal, da takšnega množičnega pogreba, kot je ta, ki poteka v omenjeni cerkvi, ni videl vse od leta 1984, torej kmalu po izbruhu državljanske vojne.

Med mrtvimi je po zadnjih informacijah najmanj 31 tujcev, 14 jih še pogrešajo, bojijo pa se, da so mrtvi, so v ponedeljek zvečer sporočili z zunanjega ministrstva. Število žrtev bi po ocenah oblasti lahko še naraslo, saj je okoli 500 ranjenih v bolnišnicah. Med ranjenimi je 17 tujcev. 

Število smrtnih žrtev je medtem naraslo na 321, potem ko je več poškodovanih podleglo poškodbam, je sporočila policija. Unicef pa je danes sporočil, da je med žrtvami 45 otrok. A tudi ta številka bi se še lahko povečala, saj so številni otroci ranjeni in se po bolnišnicah po vsej Šrilanki borijo za svoja življenja. "Noben otrok ne bi smel doživeti takšne srce parajoče izkušnje in noben starš ne bi smel v takšnih grozljivih okoliščinah izgubiti svojih otrok," je ob tem dejal tiskovni predstavnik Unicefa Christophe Boulierac

Pomoč sta že ponudila Interpol in FBI

Državi sta pri preiskavi napadov pomoč že ponudila Interpol in ameriški FBI. Danes pa je tudi avstralski premier Scott Morrison napovedal, da se bo šrilanškim oblastem pri preiskavi napadov pridružila še ekipa avstralske zvezne policije (AFP). "Pomagali bomo, kjerkoli bomo lahko," je poudaril in dodal, da še vedno ni jasnih podatkov in dokazov o tem, kdo je odgovoren. "Kar vemo, je, da so bili tarča kristjani, ki so obeleževali praznik velike noči, in številni prebivalci Šrilanke. To je za državo strašno obdobje."

Medtem pa so mediji v državi objavili posnetke nadzornih kamer, s katerih je razvidno, kako je samomorilski napadalec, mlad bradati moški z nahrbtnikom, zgolj nekaj trenutkov pred eksplozijo vstopil v že omenjeno cerkev Sveta Sebastijana v Negombu. Gre za mladega bradatega moškega z nahrbtnikom. Istega človeka so nato ujele tudi kamere v notranjosti cerkve. Videoposnetek se ustavi tik pred eksplozijo bombe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj oblasti niso ukrepale pravočasno?

Medtem se kopičijo vprašanja, zakaj oblasti, ki so bile opozorjene na možnost napadov, niso pravočasno ukrepale. Tudi s strani tujih obveščevalnih služb so bili namreč na možnost napadov opozorjeni že v začetku aprila. Nekateri odgovornost pripisujejo sporu med predsednikom države in premierjem, ki naj ne bi bil obveščen o grožnjah. Kot je znano, je za nacionalno varnost odgovoren predsednik Maithripala Sirisena, a ta premiera Ranila Wickremesingheso prav zaradi napetosti v odnosih naj ne bi seznanjal z vsebino poročil Varnostnega sveta. Posledično predsednik vlade naj ne bi bil več povabljen na seje sveta, je medijem razkril zdravstveni minister Rajitha Senaratne.

Poudaril je, da vlada ne verjame, da je napade izvedla "skupina ljudi, ki je bila omejena zgolj na to državo". "Zagotovo obstaja mednarodna mreža, brez katere ti napadi ne bi mogli uspeti," je dejal. 

Minister je medtem vsem družinam ubitih v napadih obljubil denarno odškodnino v višini milijon šrilanških rupij (približno 5100 evrov) in 100.000 šrilanških rupij (približno 510 evrov) za stroške pogreba. "Kot vlada smo odgovorni za to," je dejal Senaratne. "Zelo nam je žal."

Po besedah ministra bodo ranjenci od države prejeli med 100.000 in 300.000 šrilanških rupij (približno 510 do 1.530 evrov).

Izredne razmere, ki trenutno vladajo v državi, policistom in vojski dajejo možnost za pridržanje in zaslišanje osumljencev brez sodnih odločb – omenjena zmanjšana pooblastila so nazadnje uporabili v času državljanske vojne.

Po krvavih napadih je sicer šrilanška vlada blokirala tudi dostop do družbenih omrežjih Facebook, WhatsApp in Instagram.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (496)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
23. 04. 2019 21.17
+4
Večkratnemu milijarderju so ubili tri otroke. Ta človek ima sredstev dovolj, veljalo bi opomniti da gre za otok od koder je težko pobegniti. Če bo znal k problemu pravilno pristopiti, na tem otoku naslednjih tisoč let ne bo nihče molil k Alahu..
brusilec
24. 04. 2019 08.55
-1
in kako bi to lahko naredil??? Cerkev ima 100x več denarja.. solastnica marsikaterega podjetja, tudi tovarn orožja .. tako kot tudi imajo muslimani milijarderje .. ni variante da mu to uspe
baldahin
23. 04. 2019 19.30
+7
Zanima me ali je kak voditelj džave, v kateri je večinsko muslimansko prebivalstvo obsodil napad.
Zmaga Ukrajini ..
23. 04. 2019 20.32
+1
Ali tebe bolijo prsti? Poguglaj in izvedel boš mnogo stvari. Na primer tudi to, kar te zanima - indonezijski predsednik Joko Widodo je najostreje obsodil teroristični napad in izrazil sožalje in naklonjenost svojcem. Mimogrede - Indonezija je država z največ muslimani na svetu. Zdaj pa še jaz tebe vprašam - ali je vaš župnik obsodil teroristični napad v Christchurchu? Ali ga je morda obsodil naš metropolit Zore? Ne. Raje je za največji krščanski praznik blebetal o zlu, sovraštvu in krivicah, ki naj bi se baje sesedli sami vase,...samo v RKC to očitno traja malce dlje.
Apostol1
24. 04. 2019 12.48
+1
Krematorij666
23. 04. 2019 19.14
+0
Kje je sedaj tisti "kiropraktik" ki je trdil, da oni pa že ne....
Tobleron
23. 04. 2019 18.59
+4
Kje je zdaj tista Novozelandska premierka? Ne bi šla malo v Šri Lanko red delat?
VolkBrenin
23. 04. 2019 17.57
+0
ker je nizje veliko govora o " veri in verstvih " ter vseh vrst zločinov ....usa predsednik prisega na bibiljo ob imenovanju / inavguraciji...z malenkoatnimi razlikami ...v Prisegam ali potrjujem "Slovesno prisegam, da bom zvesto vodil pisarno predsednika Združenih držav Amerike in bom po svojih najboljših močeh varoval, ščitil in branil Ustavo Združenih držav," se glasijo besede, ki jih ob prisegi izreče ameriški predsednik. Tako rekoč vsi predsedniki so se med prisego odloči za besedo prisegam, predsednik Franklin Pierce je edini, ki se je odločil za potrjujem. " drobna zanimivost" iz 2006.... Bodoči ameriški poslanec Keith Ellison, prvi musliman, ki je bil izvoljen v kongres, se je odločil, da bo 4. januarja kot prvi v zgodovini Združenih držav Amerike zaprisegel na koranu, ne pa na svetem pismu. O čem je torej govora ?! . Nižje se nekateri sklicujejo na vero ali nevero , na ločenost države od cerkve ali obratno ...Težko pa je ob tem razumeti , kako / mimo zahtev združenih narodov - oziroma nasprotovanju le teh / ...ta isti predsednik izda nalog / ukaz za napad - naprimer na irak , tam umre 800.000 otrok ...podprejo ga " verni " sluge iz eu ...V imenu koga ali česa...??? varoval , ščitil in branil naj bi ustavo usa , na to priseže na svetem pismu !! in izda zgoraj omenjeni ukaz ...A se norca delate al kaj ...
VolkBrenin
23. 04. 2019 18.01
-3
desni mizokseni sektor se s tem seveda ne strinja...ravno nasprotno , takšne poteze celo podpira , hvali in razpihuje sovraštvo...tako doma , kot po eu ...ob tem pa ne prepozna lastnega ploskanja zločinom proti človeštvu...in so v bistvu nad tem celo navdušeno maščevalno potešeni....
yaxscdvf
23. 04. 2019 18.05
-1
Madeleine Albright je rimokatolik.....njene "človekoljubne" izjave se pa mimogrede najde na internetu
VolkBrenin
23. 04. 2019 18.36
-1
madlenka albrightova alias mari jana kobelova , češka američanka in bivša usa državna sekretarka / to nima veze z wcji , da ne bo nesporazumov/ v svoji izjavi pove povsem dovolj o pogledu in težnjah usa proti Rusiji -- "Ni fer in pošteno, da ima rusija celo sibirijo samo zase " ....njena veroizpoved - rkc...Pa je to šele mini njena veleumna / oprostite / do soljudi ljubeča / izjava ...
kolbek460
23. 04. 2019 17.53
-11
Ljudje ki jih poznam in so močno verni ,zelo žleht ,lažejo ,kradejo ,prepirlivi ,vase zagledani, hinavski ,pohlepni,zoprni,zadirčni ,trmasti , ,90% neizobraženi in to je moč vodit !!,,v nedeljo k spovedi z ponedeljkom začnejo znova ,,
asgard
23. 04. 2019 17.55
+7
Poznaš napačne ljudi, ali pa se s takimi družiš. Ponavadi gliha skup štriha
kolbek460
23. 04. 2019 17.25
+7
Otroke v šole ,delavce v tovarne ,bolne v bolnišnice ,lopove ,tatove morilce v zapor ,vero v cerkve ,ljubezen in spoštovanje pa na ulice ,,pa bo mir ,,
brusilec
24. 04. 2019 08.58
-1
in pol svizec zavije čokolado ... če bi bil mir, bi nekatere države same v sebe propadle.. rabijo vojne, da zaposlijo ljudi, da umsko zaposlijo druge, da lahko denar nakazujejo vojski, sebi, ... politika, finance so hude zadeva ..
kaslc 1
23. 04. 2019 17.19
+0
hudič je,če ne moreš pojesti,kar preveč skuhaš
kolbek460
23. 04. 2019 17.11
-3
Pa še to ,,katolibanov je na svetu milijarda šesto milijonov ,Muslimanov milijarda na račun Indije ,, to sta dve milijarde in šesto milijonov ,,,Kaj pa ostalih pet milijard ki se ne pobijajo med sabo zaradi vere ,,
asgard
23. 04. 2019 17.13
+11
Pa kdo je rekel da pobijajo kristjani ? To so neke tvoje floskule. Nisem še slišal da bi se zgodil napad za katerega bi prezveli odgovornost kristjani. Tako da tvoje laži ne držijo vode. Najdi mi en primer da je nekdo pobil vsaj 10 ljudi v imenu krščanstva v zadnjih 10 letih !!!.
kolbek460
23. 04. 2019 17.18
-10
Dejstva ,,tudi v drugi svetovni vojni ste šli kristjani proti judu ,,koga si boste sedaj izbrali ,,
Malinha
23. 04. 2019 17.37
-1
asgard
23. 04. 2019 17.39
+2
Kakšen stražar ? Kaj kvasiš traparije. Sem IT-jevc. Nikoli bil v vojski ker se mi gravža, tako kot oprane buče kot je kolbek, kateri ne zna odgovoriti na vprašanje . No bo kaj kolbek ali ne ??
Malinha
23. 04. 2019 17.48
-1
"Kakšen stražar !" je ves razburjen mahal s ščitom in mečem - tokrat - zvesti stražar.
asgard
23. 04. 2019 17.55
+4
Aja mislite da sem križar :) No 500 let ste zamudil fantje.
Malinha
23. 04. 2019 18.48
-3
Stražar. Zapisal sem stražar. Dolga je še pot do Smoletovega Terezijasa.
Misija1
24. 04. 2019 09.15
+1
@ Kolbek: tvoje komentarje človek težko jemlje resno, saj očitno nimaš pojma niti o verah, katere omenjaš. Katolibani, kot si napisal, so katoličani, ki pripadajo krščanski veri. Muslimani pa islamski veri. Če bi bil vsaj malo izobražen, bi vedel, da je katolicizem samo veja krščanske vere, h kateri med drugim spada tudi pravoslavstvo. Tako je na Svetu okrog 2,4 milijarde kristjanov ter 1,8 milijarde muslimanov. Hindujcev je 1,15 milijarde, budistov okrog 500 milijonov. In kot zanimivost, ker si ravno napisal, da sta v konfliktu vedno samo krščanska in islamska vera - tudi v Indiji (predvsem na zahodu, ki meji na muslimanske države) imajo ogromne težave z muslimanskimi skrajneži. Pa so kitajci večinoma ateisti oziroma pripadniki starih domačih religij (73 %). Tudi v Indiji imajo oh in sploh težav z muslimanskimi skrajneži, ne boš verjel, tudi na zahodu države, ki meji na muslimanske države. Pa v Indiji prevladuje hinduizem. Torej le ni vse tako, kot ti pišeš. Kar pa je dokaj logično, saj je tvoje znanje o teh temah na zelo nizkem nivoju, kar si lepo pokazal s primerjavo verstev in številkami. Najprej vzami kakšno knjigo v roke, da boš lahko kompetenten sogovornik.
kolbek460
23. 04. 2019 17.08
-5
Vera je problem ,,in prisili inteligentne ljudi da govorijo neumnosti ,,in trdim da je vera odgovornost odgovornost po 18 letu starosti ,,
asgard
23. 04. 2019 17.18
+3
Isto ideologije kot je fašizem , nacizem ali v tvojem primeru zblojen socializem in komunizem...
kolbek460
23. 04. 2019 17.42
-5
Religije bomo s časom začeli dojemat za tako žaljivo in nesprejemljivo kot rasizem !!!!!!!!!!!!!!
asgard
23. 04. 2019 17.45
+5
Nekateri fašizem komunizem in nacizem že sedaj, medtem ko nekateri komunizem še obožujete. Ampak očitno samo v Sloveniji, drugod so opravili s to zločinsko ideologijo. Kar se pa tiče vere pa delajo štalo samo muslimani in v levičarske pravljice zaverovani ljudje.
prerojeni_vzviseni_toncek
23. 04. 2019 17.01
+2
religija miru
Al83
23. 04. 2019 16.58
+16
Bodo levi svetovni voditelji obsodili te islamske napade, ki so pobili desetkrat toliko ljudi, kot napad v Cristchurchu, o katerem smo poslušali še en mesec in zaradi katerega so šli Novozelandci spreminjati zakonodajo. Bodo obama, hilari in merklica sočustvovali s Katolicizmom, kot so z muslimanstvom? Ali pa bo, kot je značilno za napade nad kristjani, kjer so musliji napadalci, vse skupaj čimhitreje pometano pod mizo in zamenjano z drugimi temami. Levaki sigurno ne bodo napadali muslijev, ker so njihovi politični zavezniki in za razliko od napada v Cristchurchu, bodo mediji poskušali čim bolj zmanjšati pomenbnost napada. Krščanstvo je najbolj preganjana vera na svetu. Vsak mesec je zaradi vere ubitih povprečno 300-500kristjanov. Kristjani pa so najbolj preganjani, kjer so v kontaktu z muslimani in pa seveda v komunistični Kitajski.
brusilec
23. 04. 2019 20.51
+0
a tebi matematika peša ... christchurch .. 50 oseb,.. tukaj pa sedaj 300 .. delitev, še pomniš tovariš?
brusilec
23. 04. 2019 20.56
+0
kristjani pa najbolj preganjani? lej, ne vem no, nisem veren .. tako da me res ne briga ... ampak tolk za info.. muslimani nimajo vstopa v ZDA,.. vsaj vsi delajo na tem.. v ZDA so manj kot muslimani zaželeni pa samo še neverniki (agnostiki, ateisti) .. toliko o dobrodušnosti in logičnem razmišljanju najbolj zagretih krščanov.
asgard
23. 04. 2019 16.55
+9
Vsi kateri primerjate unega s Nove Zelandije in temi vam očitno ni jasno da je bil on AVSTRALEC in ne NOVOZELANDEC. Tako da opravičevanje teh islamskih skrajnežev je čisto faljeno. V tem primeru bi morali napasti AVSTRALIJO ali NOVO ZELANDIJO ne domače države. Kot sem napisal so to navadne reve !!!
kolbek460
23. 04. 2019 16.50
+0
Pod črto ,,Človeška svoboda ni varna v rokah nobene cerkve !!!!!!!!!!!!!!!!!
kolbek460
23. 04. 2019 16.47
-4
Pa še to Vatikan ,,seme zla ,ki ima po vsem svetu v tovarnah ki proizvajajo orožje največ delnic in lastništva ,po drugi strani pa hlinijo in hvalijo lasten mir ostalim pa ne pustijo spati v lastnih domovih ,,
OlalaKokoĐambo
23. 04. 2019 16.46
-5
Pa ne pozabit verniki v Papeza..50 evrov
asgard
23. 04. 2019 16.58
-1
yaxscdvf
23. 04. 2019 18.01
-5
Slovenijadeželadoma?a
23. 04. 2019 16.39
+1
Papež pa cvili odpite meje.
Našvasan_zob
23. 04. 2019 16.31
-10
Nisem veren, tko da ne čutim nekega strahu da bi se slučajno lih na bombo usedu..
AlenkinaBratovš?ina
23. 04. 2019 16.42
+8
jaz sem ateistka, vendar dosti potujem in bivam po hotelih. prosim za nasvet, kako pomanjkanje vere daje imuniteto pred sedenjem na bombah
Našvasan_zob
23. 04. 2019 16.55
+2
Jah... od 5 napadov so se 3 zgodili v cerkvah in 2 v luksuznih hotelih... Probaj Air B&B...
AlenkinaBratovš?ina
23. 04. 2019 17.03
+1
se pravi bivanje v hotelih je tudi zločin. moram biti prava slovenka in kampirati zgolj na hrvaški obali? airbnb ni za dnevne nočitve. ne rabim več kot postelje, kaj mi bo celo stanovanje
asgard
23. 04. 2019 16.27
+29
Reve muslimanske. Pojdite na Novo Zelandijo pa tam naredite povračilo. Ne v svoji domovini. Saj bi dal Quatar ali UAE za letalsko karto. Se točno ve kdo podpira islamske skrajneže. Drugače pa če bi kristjani delali povračila za vse muslimanske poboje bi bila Afrika PRAZNA !!!!
kolbek460
23. 04. 2019 16.48
-2
asgard
23. 04. 2019 17.00
+8
Kva pa naj delam na Švedskem ? Nisem skrajnež. Sploh pa so si Švedi s pomočjo leve usmeritve politike sami naredili greznico v državi.
kolbek460
23. 04. 2019 17.01
-1
asgard
23. 04. 2019 17.16
+7
yaxscdvf
23. 04. 2019 17.48
-5
asgard
23. 04. 2019 17.58
+0
Aja potem pa so vsi kristjani krivi. Uf ste pa res zategnjeni. Se pravi da so vsi kateri so bili v KP komunisti ??? Mislim da ne. Tudi vsi kateri so imeli bukvico od NDSAP niso bili nacisti, so pač morali se vpisat če so hoteli obdržati službe. Kot v dandanes če nisi v SD ne moreš poslovati s državo pa si lahko še tako uspešen podjetnik. Vem z lastnih izkušenj. Razpis dobila firma s slabšim izdelkom in dražjo ceno, ampak šef je vidni član SD-ja.
VolkBrenin
23. 04. 2019 18.05
+2
isil je vahabizem....produkt usa prijateljev - familje saud , ki so že od konca sedemdesetih let p.st. izvoznik " doktrine " v svet in eu ...Prve damije so gradili v belgiji / saudske / s saudskim denarjem ..in saudskim vahabizmom...Danes v bistvu ni nič drugače...
yaxscdvf
23. 04. 2019 18.08
-1
Me hočeš prepičat, da če si član komunistične stranke, da nisi komunist? Me hočeš prepričat da krst ni prvi zakrament in vstop med kristjane??? Me hočeš prepričat, da Vatikan drugače šteje svoje kristjane kot po številu krstov?
kolbek460
23. 04. 2019 16.25
-9
Tisti v Novi Zelandiji je bil pa KDO ?Kratka pamet in še krajši spomin ,
Misija1
23. 04. 2019 16.29
+20
Kdo pa je bil? Ne boš verjel, niti omenil ni nikjer in nikdar se ni niti opredelil kot kristjan. Toliko, da boš ločil izrprijene posameznike in izprijene verske ekstremiste.
asgard
23. 04. 2019 16.41
+3
brusilec
24. 04. 2019 07.24
-1
ej Misija ... ne boš verjel .. ampak 90% skrajnih desničerjev / rasistov .. so kristjani .. vsaj v ZDA je to.. zdej v slo ne vem, ampak v ZDA se zvečer zakuri kre/križ, zjutraj pa v cerkev