Tujina

Danci prepovedali zakrivanje obraza v javnosti – razen v mrazu in času karnevala

Koebenhavn, 31. 05. 2018 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
13

Danski parlament je sprejel zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza v javnosti. Čeprav je zakon uperjen predvsem proti nošenju muslimanskih oblačil, kot sta burka ali nikab, velja prepoved tudi za druga pokrivala, od kap, šalov, mask, čelad in celo umetne brade, ki bi preveč zakrivala obraz. Če bodo na Danskem kršili zakon, jih lahko v skrajnem primeru doleti globa 1350 evrov.

Zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza v javnosti, je podprlo 75 poslancev, 30 pa jih je bilo proti. Predstavila ga je desnosredinska vlada, podprli pa so ga tudi socialni demokrati in skrajno desna Danska ljudska stranka.

Dovoljeni šali v času mraza in pustne maske v času karnevala

Zakonska prepoved zakrivanja obraza sicer ne velja le za burke in nikabe, ampak tudi za druga pokrivala, od kap, šalov, mask do čelad in celo umetne brade, ki bi preveč zakrivala obraz. Bo pa še naprej dovoljeno nositi šale v mrazu ali pa pustne maske v času karnevala.

Ni sicer jasno, koliko žensk na Danskem sploh nosi burke ali nikabe in ali bo ta zakon koga sploh zadeval.
Ni sicer jasno, koliko žensk na Danskem sploh nosi burke ali nikabe in ali bo ta zakon koga sploh zadeval. FOTO: Reuters

Globe lahko dosežejo 1350 evrov

Zakon bo začel veljati 1. avgusta, predvidena globa pa je 1000 danskih kron ali 135 evrov. Za četrto kršitev pa se kazen lahko že podeseteri na 10.000 kron ali 1350 evrov. Od nikogar sicer ne bodo na ulici terjali, da sname burko, ampak bodo osebo po plačilu globe poslali domov, je pojasnil pravosodni minister Soren Pape Poulsen.

Ni sicer jasno, koliko žensk na Danskem sploh nosi burke ali nikabe in ali bo ta zakon koga sploh zadeval. Ministra pa to ne moti. "Ne vem, koliko ljudi nosi burko tu na Danskem. A tiste, ki jo, morajo računati na to, da bodo kaznovane z globo," je dejal Poulsen.

Tiskovni predstavnik Danske ljudske stranke Martin Henriksen je ob tem povedal, da nekateri ljudje zakrivanje celega obraza "izkoriščajo za promocijo ideologije, ki bi, če bi bila uspešna, pomenila, da bodo številni drugi izgubili pravico do svobode. Gre za vprašanje ravnovesja." Podporniki poleg tega trdijo, da bo prepoved omogočila boljšo integracijo muslimanskih priseljencev v dansko družbo, saj da ta oblačila služijo zatiranju žensk.

Kriminalizacija žensk zaradi izbire oblačila

Direktorica mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International za Evropo Gauri van Gulik pa je dejala, da bo namesto zaščite pravic žensk prepoved prinesla "kriminalizacijo žensk zaradi izbire oblačila". "To pa je v nasprotju s svoboščinami, za katere Danska trdi, da jih spoštuje," je poudarila. Prepoved je označila za nesorazmerno, poleg tega pa krši pravico do svobode izražanja in veroizpovedi.

Danska je sicer četrta država v Evropi, ki se je odločila za prepoved zakrivanja obraza v javnosti. Prva je bila leta 2011 Francija, lani jeseni pa je prepoved uvedla tudi Avstrija. Belgijski zakon je bil tudi na preizkušnji na Evropskem sodišču za človekove pravice in jo uspešno prestal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moros
05. 06. 2018 13.57
+1
zez
03. 06. 2018 10.21
+1
JApajaDAja
02. 06. 2018 11.51
+9
torej je z ninđami konec?
Al83
02. 06. 2018 11.06
+14
Pri migrantih je pa Orban zmagal, ko je begunske centre zgradil izven Madžarske ograje. Begunski centri so še vedno na Madžarskem ozemlju, tako, da jim ne more EU nič, samo da so na zunanji strani ograje in tako arabci, ki živijo tam ne pridejo nikoli v stik z autohtonim prebivalstvom. Pa še najboljša stran, tudi čuvat jih ni treba, ker imajo pravico oditi po isti poti kot so prišli. In tudi odidejo, ker se naveličajo čakat pred Madžarsko ograjo, kar pomeni, da nikoli ne zmanjka kapacitet, in ni treba graditi novih sprejemališč. Tako bi morali tudi mi, zagraditi južno mejo, jim postaviti par kolib na ozemlju ob meji, in jih držat na zunanji strani ograje, kjer bi čakali dokler se ne naveličajo in gredo iskat svojo pot drugje. Ker s tem, ko jih furamo v državo po 50 na dan, in ker vsi zaprosijo za azil, bomo zelo hitro zafilali kapacitete, ko pa jih bo preveč jih bomo morali, zaradi "humanitarnih" razlogov začeti spuščati med prebivalstvo, kot se to dogaja vsepovsod po Evropi.
Ramzess
01. 06. 2018 16.50
+1
Tako rekoč v bistvu zakon velja za vse, zakon kaže na smer v kateri gre za prepoved pokrivanja obraza zaradi tehnologij, ki snemajo obraz, v ozadju je UI, ki ocenjuje, tudi na podlagi drugih podatkov, stopnjo tveganja posameznika, ki ga glede na oceno ustrezno označi.
Brabus
01. 06. 2018 12.19
+22
Js sem šel tud obut v đamijo, pa so me hotli sterat, al pa sezut. A jst pa nimam pravice hodit obut, kje je tu brezposelna AI????
fairplayy
01. 06. 2018 07.20
+41
Logično nihče jih ne sili da so tu, če jim ne paše tukajšnja zakonodaja to bi moralo biti po vsej EU
felix59 drugič
31. 05. 2018 21.46
+50
Edino pravilno !!! Če komu ni kaj všeč gre lahko komot na vzhod , še bolje na daljni vzhod , tukaj pri nas naj se pa ravnajo po naših zakonih in folklori !!! In ne bom več ponavljal !!!
taja999
31. 05. 2018 22.03
+30
Apostol1
31. 05. 2018 20.45
+10
Pozdravljam to odločitev,vendar šal ali muslimansko zakrivanje obraza sploh pa burka je povsem nekaj drugega in vse kaže ,da se gre iz ene skrajnosti v drugo.
Dule Med
31. 05. 2018 20.33
+44
Bil v Dubaju v Katarju, da bi se tam obnašal 5 minut kakor se oni obnašajo tukaj med nami v Evropi, me več davno nebi bilo.
Brabus
01. 06. 2018 12.20
+18
Se strinjam, ampak EU voditelji nočejo tako razmišljat, ampak se dobrikajo kamelam.
Dule Med
01. 06. 2018 16.49
+0
Za tem stoji Vatikan, nova zavajajoča vera, ki je sedaj pred Akopolipsu na vrhuncu, vse vere so Vatikanske. V vsaki evoluciji so prej že nastavili vero, katera de v novi dovi vodila sedanji Svet, opet črni papeš, kraljica in židje.