Tujina

Darjan Košir: Moskovska drama se bo končala krvavo

Ljubljana, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.T./T.V.
Komentarji
0

Čečenski uporniki v moskovskem gledališču zadržujejo več sto ljudi in v zameno za njihovo izpustitev zahtevajo konec vojne v Čečeniji. O drami s talci smo se pogovarjali z urednikom centralne redakcije Dela in dolgoletnim dopisnikom iz Moskve Darjanom Koširjem.

V nasprotju z letom 1999, ko se je govorilo, da so bombne napade v ruskih mestih zakrivili ruski tajni agentje, da bi opravičili napad na Čečenijo, gre tokrat brez dvoma za čečenske upornike?

Darjan Košir
Darjan Košir FOTO: POP TV

Da, brez dvoma gre za čečenske teroriste. To vemo že po tem, da je vodja ugrabiteljev Movsar Barajev, sin enega najbolj znanih in dokazano najbolj okrutnih čečenskih borcev za svobodo. Njegov oče pa je bil tudi eden najbolj tesnih sodelavcev znamenitega voditelja čečenskih upornikov Šamila Basajeva, ki je podobno akcijo izvedel leta 1995.

Ugrabitelji so postavili samo en pogoj - konec vojne in umik ruske vojske iz Čečenije. Je to sploh mogoče pričakovati?

Predvsem ne v tako kratkem času. Popolnoma jasno je, da je vojsko v enem tednu nemogoče umakniti. Nemogoče pa je tudi sploh začeti umik v enem tednu. Ta zahteva se zato zdi zelo nerealistična.

Kaj je potemtakem njihov namen?

Menim, da je njihov namen zelo preprost. V zadnjih treh letih – torej od leta 1999, ko so ruske čete drugič vdrle v Čečenijo – je ves svet nekoliko pozabil na Čečenijo in na stvari, ki se tam dogajajo. Mislim, da so z zavzetjem gledališča uporniki dosegli ogromen psihološko-propagandni učinek, ki ga ne bi dosegla nobena operacija v sami Čečeniji.

Kaj bo po vašem mnenju storila ruska vlada? Neuradno se namreč govori, da ima vojska drugačen pogled na reševanje drame kot predsednik Putin?

Ne vem, če gre za različne pristope, najverjetneje gre za razlike samo v odtenkih. Najbrž tokrat ne bodo dovolili, da se uporniki, ki so zavzeli gledališče, umaknejo na lahek način.

Se torej lahko ponovijo krvavi dogodki izpred sedmih let, ko je bilo v akciji ruskih specialcev za osvoboditev talcev v bolnišnici ubitih več kot 150 nedolžnih civilistov?

Zdi se mi, da je to žal, ta hip najbolj realen scenarij. Že z vidika ruske državne politike, bi bilo nerealno pričakovati, da bodo upornike izpustili v času, ko se ves svet bori proti terorizmu in so v borbi proti terorizmu dovoljena takorekoč vsa sredstva. Pa tudi predsednik Putin se mi zdi bolj trd kot je bil leta 1995 Jelcin, ki ni maral prelivanja krvi in tokrat se bojim, da bo šla ruska vojska in ruska specialna policija korak dlje, kar bo terjalo žrtve.

Pogajalci upornikom obljubljajo, da jih bodo, v zameno za talce, pustili pri življenju. Kakšnem življenju?

Operacija, v kateri bi uporniki, ki so zavzeli gledališče, nemoteno odšli, se mi zdi logistično nerealna, zato mislim, da obljube o tem, da jih bodo pustili pri življenju, niso prav trdne.

Se lahko kriza konča tudi z novim ruskim napadom na Čečenijo?

Najbrž bo scenarij podoben kot je bil v ravnanju ZDA po napadu 11. septembra, ko je temu sledila še hujša akcija na terenu, od kjer so uporniki prišli. V tem primeru torej v Čečeniji.