Tujina

'Morilci, morilci!' vzklikala množica, obupani oče bo vztrajal do konca

Banjaluka, 27. 12. 2018 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je v Banjaluki zavrelo zaradi aretacije Davorja Dragičevića, očeta, ki je marca v nepojasnjenih okoliščinah izgubil sina, oblasti pa so na silo odstranile improviziran spomenik nesrečnemu mladeniču, se je (spet) oglasil predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik. Vso krivdo za fiasko v primeru Dragičević je zvalil na tožilstvo.

Davor Dragićevič je prepričan, da je politika do vratu vpletena v prikrivanje resničnih vzrokov smrti njegovega sina.
Davor Dragićevič je prepričan, da je politika do vratu vpletena v prikrivanje resničnih vzrokov smrti njegovega sina. FOTO: AP

Dodik in primer Dragičević imata sicer dolgo zgodovino. Ko je David Dragičević umrl, je bil Milorad Dodik predsednik Republike srbske, ki je imel le malo posluha za Davidovo družino.

Davida so našli mrtvega 24. marca letos. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen kraje. A so se oblasti zapletle v več protislovnih izjav, zaradi česar je družina še bolj prepričana, da ga je v resnici umorila policija. Oblasti Republike srbske pa so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitile policiste. Primer je kmalu dobil politične razsežnosti, na dan so privrele etnične napetosti. Preiskava je na mrtvi točki, podporniki družine pa so prepričani, da so zadnji dogodki zadnjih dni začetek končnega obračuna z "neposlušnimi".
Tako malo, da je moral celo plačati okoli 2.500 evrov kazni, njegova stranka pa okoli 3.500 evrov - zaradi sovražnega govora.

Na volilnem zborovanju 22. septembra v Bileći je namreč grozil Davorju Dragičeviću, dejal mu je, "naj ga ne zafrkava, sicer ga bo začel on". Ter dodal, da ga "osmega ne bo več" - pri čemer je z osmim mislil na dan po volitvah.

A Dragičević se ni dal. Na trgu, kjer s podporniki vztrajajo že več mesecev, je ob improviziranem spomeniku iskal pravico za sina. Spomenika ni več, ker so ga te dni odstranili. Podporniki so prepričani, da datum, ki so ga izbrali za "čiščenje trga" ni naključje, saj naj bi oblasti "upale, da bo mednarodna javnost preveč zaposlena z božičnimi prazniki, da bi opazila". Prav tako so oblastem sporočili, da ni nobene potrebe, da "čistijo trg", saj na silvestrovo ne bo nihče želel plesati na "spominu mrtvega otroka".

Davorja Drgičevića so včeraj nato izpustili iz pripora, a protesti se nadaljujejo, prav tako pa očitno Dodikovo vztrajanje, da ne stoji na poti rešitve primera Dragičević.

Danes je tako dejal, da bo, če "v mesecu, dveh, ne bo rešitve primera, sam pozval državljane pred tožilstvo, da zaposlene odnesejo iz njihovih pisarn, ker očitno slabo delajo".

Milorad Dodik pravi, da je pripravljen sprejeti "tožilce in Amerike, Evrope, Hrvaške ali Srbije, da rešijo zadevo".
Milorad Dodik pravi, da je pripravljen sprejeti "tožilce in Amerike, Evrope, Hrvaške ali Srbije, da rešijo zadevo". FOTO: AP

Ob tem je še prikladno spomnil, da je "pravosodni sistem BiH skreirala mednarodna skupnost", in da je "nedopustno", da mora on ali kdo drug razlagati stvari, ki bi jih moralo rešiti tožilstvo.

Skupini "Pravica za Davida" pa je svetoval, naj stopnjujejo pritisk na tožilstvo. Dejal je celo, da je pripravljen sesti za skupno mizo z Davorjem Dragičevićem. Ter izrazil obžalovanje, da je Daragičević fokus svojega delovanja usmeril na institucije Republike srbske in ne na tožilstvo. Prav tako je ponovil, da sam ne ščiti nikogar in ocenil, da je primer "dobil politične razsežnosti".

Slednje nedvomno drži. Primer Dragičević je bil vroča tema tudi pred letošnjimi volitvami v BiH, kjer so mnogi menili, da bi lahko množični protesti škodovali Dodiku, ki pa je nato brez večjih težav prišel v predsedstvo države.

Medtem ko je opozicija večinoma stopila na stran Dragičevića, menijo namreč, da institucije pod vodstvom Dodika in njegove stranke nad ljudmi v Republiki srbski izvajajo institucionalno nasilje, Dodik in somišljeniki vztrajajo, da s primerom nimajo nič.

Dodik je za Prvo TV celo dejal, da zdaj ve, da je morda na začetku primera ravnal narobe. "Menil sem, da ni primerno, da se kot politik oglasim."

Protesti so se iz Banjaluke razširili tudi v druga mesta, med njimi v Sarajevo, ki ga pretresa podoben primer, in Mostar, danes so se ljudje na ulici zbrali celo v Zagrebu.
Še vedno tudi brani akcijo proti Dragičeviću, za katero vztraja, da ni bila aretacija, ampak "prijetje" in bolj ali manj med vrsticami napada gibanje Pravica za Davida - dejal je, da je bil šokiran, ker nekateri protestniki na trg prihajajo tudi v družbi svojih otrok. Po njegovem se protestniki na trgu zbirajo nezakonito, prepričan pa je tudi, da mediji o dogodku že dolgo ne poročajo več objektivno. Pravzaprav je šel Dodik še korak dlje. Dejal je, da je celo pripravljen sprejeti "tožilce in Amerike, Evrope, Hrvaške ali Srbije, da rešijo zadevo".

Poudaril pa je, da trdno stoji za policijo. "Ne moremo dovoliti, da se pretepa policiste, ker se potem pretepa državo. Jaz, Milorad Dodik sem pripravljen osebno fizično braniti policiste!"

Protesti v Banjaluki
Protesti v Banjaluki FOTO: YouTube

Danes novi protesti

V Banjaluki so se ljudje tudi danes zbrali na ulici. Prišlo jih je več kot 200 poroča klix.ba. Shod je potekal brez incidentov, kljub začetnim napetostim s policijo, ki je sporočila, da naj se skupina "odstrani s trga", ker se je zbrala brez dovoljenja.

Zbrani so se nato odpravili po "zadnji poti" nesrečnega Davida. Med drugim so se ustavili pred hišo, ki naj bi jo mladenič usodne noči domnevno oropal, ustavili so se tudi na mostu nad reko, v kateri je bilo nato najdeno njegovo truplo.

Davor Dragičević je zbranim sicer sporočil, da imajo za nedeljski shod uradno dovoljenje. Nedeljski shod se bo začel ob šestih popoldne. Dragičević pa je dejal, da naj v nedeljo na trg pridejo vsi, ki podpirajo boj za Davida in za pravico.

Skupina je sicer tudi danes vzklikala: "Morilci, morilci!" Ter "pravica, pravica". Večkrat so tudi ponovili, da bodo vztrajali do konca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
28. 12. 2018 17.24
+3
Menda je Dragičevića ujela slaba karma. Še iz vojne. Po pisanju nekega Bosanca na FB.
flojdi
28. 12. 2018 16.59
+0
. le zakaj me tole rahlo spominja na SAMOMOR nekega Blaža ; ki to ni bil
flojdi
28. 12. 2018 17.01
+0
. moram, najbrž, popravit ; Storil naj bi namreč samomor. Pa ga ni.
elektroncek
27. 12. 2018 22.07
-7
raje se ukvarjajte s slovenskim kriminalom!!!! tujci bodo že rešili svoje
visoki
27. 12. 2018 21.31
+10
jaz temu miletu nebi dal čuvati tri ovce,ker bi sigurno eno izgubil
štrekeljc
27. 12. 2018 21.15
-9
No ja, ni bil David ravno nedolžna ovčica. Zasačili so ga pri vlomu v neko hišo in potem je bežal pred stanovalci. Edino, kar ni razčiščeno je, ali je v reko Crkveno padel in potem utonil med begom ali so k padcu pripomogli tisti, ki so ga lovili.
visoki
27. 12. 2018 21.27
+7
a to si kar osebno videl,ker potem hitro na tožilstvo
štrekeljc
27. 12. 2018 21.37
+7
Ne boš verjel, Davidovo gibanje so našli na celem kupu posnetkov varnostnih kamer, tako da se ve, kje in kako se je gibal tisto noč. Pri ananalizi posnetkov je sodeloval slovenski forenzični strikovnjak. So pa lokalni policaji zadevo ravno zaradi vloma vzeli preveč zlahka in nekaj stvari zamočili. Vlomil pa je, na eni od kamer se ga vidi, kako beži. Na tem svetu so poleg 24ur tudi drugi viri informacij, če še ne veš.
GOLD
27. 12. 2018 21.41
+12
štrekeljc...malo bolje se pozanimaj za informacije, ker tvoje niso pravilne! David ni vlomil v hišo (so dokazi), in ne moreš se utopiti v 5-10cm vode. Imaš slike ki jih je objavil Davor Dragičević v kakšnem stanju so našli njegovega sina.
GOLD
27. 12. 2018 22.01
+3
Ja so našli ja na tistih, ki niso bili izbrisani čudežno. Na posnetku, kjer je nek fant zapuščal hišo se ni vidjelo da je ravno David. In še eno vprašanje kako lahko udreš v hišo kjer so vsi doma pri tem pa da lastnik ne opazi da mu nekdo stila po hiši. Malo nerealno. No če veš da obstajajo tudi drugi viri informacij si jih volje te malo novejše in ti bo vse kristalno jasno. Vsak pa ima pravico do svojega mnenja. #pravdazadavida✊🏻
štrekeljc
27. 12. 2018 22.23
-5
In imaš tudi rezultat obdukcije, ki jo je naredil nek neodvisni zagrebški patolog!
Frigo
27. 12. 2018 22.42
+3
lejkaaa
20. 03. 2019 19.38
Zdaj so dokazali, da na posnetkih sploh ni bil on. In da je bilo vse zmontirano, posnetki kjer naj bi se gibal pa načrtno zbrisani
jazzie12
27. 12. 2018 20.13
+15
Kuha, se kuha...še malo pa bo zavrelo.
Misko5990
27. 12. 2018 19.53
+13
Dodik obicajen nešolan primitivec če kdaj odprem grill restavracijo z čevapi lahko prides rezati čebulo (ce je tudi za to sploh koristen)
borec91
27. 12. 2018 19.36
+15
saj imamo tud pri nas podobne primere
JE-BI-GA
27. 12. 2018 20.18
+17
Pri nas pa imamo primere, ki imajo neke papirje o študiju pa so vseeno zabiti in butasti, po vrhu pa še nesramni !!!!!
Polis123
27. 12. 2018 19.25
+4
Ja, smo viseli, kako je institucijam mar.... bolano!
Polis123
27. 12. 2018 19.27
+0
Polis123
27. 12. 2018 19.44
-2
Kruh+sol!
27. 12. 2018 19.16
-15
Zakaj bi nas zanimala banja luka.
štrekeljc
27. 12. 2018 21.42
+4
GOLD
27. 12. 2018 21.43
+21
Zato ker je človeško podpreti človeka, ki išče samo pravico za svojega umrlega sina!!!
DAEMONIUM
27. 12. 2018 19.15
+15
Ta primer je najprej pokazal na vso nesposobnost policije ki je na kraju kjer bi morala opraviti ogled vse salabajzersko zafirala, se vracala naknadno in nekaj iskala, potem so izginili deli oblacil pokojnega, potem so vsi od tozilstva do policije dajali razlicne izjave, zaradi nestrokovnosti pri ogledu kraja zlocina so odpustili enega ali dva policaja na koncu pa se je se vmesala politika kjer so kar v parlamentu ugotovili da je bil David umorjen..skratka nastala je dobesedno cela kolobocija oz stald in jasno, da vse to je privedlo do sumov, da se v ozadju nekaj nekaj prikriva in sedaj se nikomur vec nic ne verjame.
Seetheworld
27. 12. 2018 18.39
+24
Dodik pa na sliki s 3.prsti. Jasno, a ne...? Me zanima, kako bi on ravnal, če bi bil sam v koži tega očeta. Verjetno podobno. Zagotovo podobno. Glede na to, da se je na protestih zbralo toliko ljudi in da so se protestov udeležili sirom Bosne, Beograda in celo Zagreba, že je nekaj na temu. Tudi jaz, bi sel do konca. Tukaj v ozadju zares nekaj smrdi. Ampak čas rabi, da pride resnica na dan. Tudi Dodik ni večen in ne nadomestljiv. Na koncu pa tako se vsi branijo krivde in bežijo pred roke pravice. Samo, če pogledamo vojne zločince. Ni enega, ki se ne bi skrival, bežal, spreminjal indetiteto. Če bi imel pošteno vest, bi mirno sam odšel pred roko pravice z dvignjeno glavo in mirnim ritnom srca. Tudi jaz bi šel za svojega otroka do konca ne glede na končen razplet scenarija. Sina mu ne more nihče več vrniti.
ti?2
27. 12. 2018 18.35
+23
v slovenije je se večji podn, samo da se narod ne upa..
Googlebot
27. 12. 2018 18.15
+38
Upam da bo resnica prišla na dan!
MKII
27. 12. 2018 18.02
+29
Dokler bo dodik na vrhu, miru NE BO.
rajc776
27. 12. 2018 17.56
-2
pozzo
27. 12. 2018 17.48
+26
Tipičen politik
upornik24
27. 12. 2018 17.45
+40
PRAVDA ZA DAVIDA!
Transformerji
27. 12. 2018 17.39
-17
Pa to je bilo v Bosni , sem mislil, da se je prebudila samostojna Slovenija.
GOLD
27. 12. 2018 21.52
+9
Transformerji, kaj pa je drugače če se to zgodi v Bosni? So Bosanci mogoče manj vredni kot ti? LJUDI DELIMO SAMO NA DOBRE IN SLABE!!! NIKAKOR PA JIH NE DELIMO PO POREKLU, NACIJI IN OSTALIM STVAREM.