Tujina

'Nocoj hodimo po Davidovi poti'

Banjaluka, 26. 12. 2018 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z. / U.V.
Komentarji
113

V Banjaluki je potekal nov protestni shod v spomin in v iskanju pravice za ubitega 21-letnega Davida, za katerega je njegova družina prepričana, da ga je ubila policija. Protestniki so se sprehodili do mesta, kjer je bilo najdeno njegovo truplo, prihod na trg Krajine pa jim je preprečila policija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dragičević na prostosti
    02:45
    Iz 24UR: Dragičević na prostosti
  • Iz SVETA: Protesti v Banjaluki
    03:09
    Iz SVETA: Protesti v Banjaluki
  • Policijsko nasilje v Banjaluki
    02:57
    Policijsko nasilje v Banjaluki

V Banjaluki je, kljub prepovedi, potekal nov shod, ki se ga je po zadnjih podatkih udeležilo okoli 1000 ljudi, vodil pa ga oče ubitega Davida. Davor Dragičević je na trgu Krajine pozval k mirnim protestom in dejal: "Nocoj hodimo po Davidovi poti." 

Protestniki so se zbrali na trgu Krajine in se sprehodili do mesta, kjer so policisti ob reki Crkveni našli Davidovo truplo. Njegov oče Dragičević pa se je nato ulegel na to mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so zatem krenili nazaj na trg Krajine, kar pa jim je preprečila policija, ki je v centru mesta močno okrepila svoje vrste. Pripadniki specialnih enot so blokirali vse poti do trga. Protestniki so iskali nove poti, a Dragičević se jim je zahvalil, nato pa pozval, naj se mirno razidejo, vsaj do jutri do 18.00, ko je napovedal nov shod. 

Policija je blokirala dostope do trga.
Policija je blokirala dostope do trga. FOTO: AP

'Republika Srbska pravna država, v kateri morajo zakoni veljati'

Oglasil se je tudi predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik, ki je povedal, da globoko sočustvuje z družino Dragičević in da je razočaran nad hitrostjo, s katero tožilstvo vodi primer trpljenja njenega sina. Povedal je tudi, da mora poudariti, da je "Republika Srbska pravna država, v kateri morajo zakoni veljati"

Pozval je vse državljane Banjaluke in Republike Srbske k mirnosti in spoštovanju zakonov ter postopkov, saj v teh "neljubih prizorih", kot je poudaril, uživajo samo oči tistih, ki jim ni mar za resnico o trpljenju Davida Dragičevića, niti do Banjaluke in Republike Srbske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

David Dragičević na prostosti

Potem ko so policisti v Banjaluki zaradi "suma ogrožanja varnosti uradnih oseb" oz. ker se ni odzval na poziv k zaslišanju prijeli Davorja Dragičevića, očeta 21-letnega Davida, ki je bil ubit marca v še nepojasnjenih okoliščinah, so ga po zaslišanju izpustili, saj razlogi za njegovo prijetje in pripor niso obstajali.

"Sprejeta je bila odločitev, da ni razlogov za njegovo pridržanje," je zbranim novinarjem povedal njegov odvetnik Ifet Feraget in dodal, da je bilo vse skupaj "nepotrebna epizoda". "Ni vedel, da so ga iskali, poziv mu ni bil vročen, po mojem mnenju gre za zlorabo položaja. Upam, da se je minister Dragan Lukač ob tem česa naučil. Ni mu treba aretirati ljudi, ki mu očitajo, da vodi neustrezno preiskavo. Izzval je strah, nemir, podrejenost, njihov namen pa je bil ponižati Davorja Dragičevića," je pojasnil. Svojega klienta je označil za častnega in ponosnega človeka, ki ima pravico izražati svoje mnenje in ki ni nikomur grozil.

'Sem najponosnejši oče umorjenega sina'

Davorja so pred stavbo tožilstva pričakali številni podporniki in člani skupine Pravda za Davida (Pravica za Davida). "Davidovo mamo Suzano sem peljal k zdravniku, oni pa so me iskali po mestu. Vedel sem, kaj se bo zgodilo. Danes ob 18. uri bom spet na trgu, ne pade mi na pamet, da svojega otroka prepustim zločincem in morilcem. Moj David bo dobil pravico in tudi vsi ostali v naši državi! Nič mi ne morejo. Trg je javna površina, to je moja država, tam sem za svojega otroka in nihče me za to ne more prijaviti," je dejal in napovedal, da bo vse, ki so sodelovali v aretacijah, kazensko ovadil.

Iz okrožnega državnega tožilstva so sporočili, da so Dragičevića prijeli, ker je obstajal sum, da je ogrozil varnost notranjega ministra Dragana Lukača.

"Sem Davor Dragičević, najponosnejši oče umorjenega sina. Poznam ljudi, ki so ga umorili, in tiste, ki so pri tem sodelovali!" je še dejal in dodal, da bosta skupaj z Murizom Memićem, očetom prav tako ubitega mladeniča Dženana v Sarajevu, to tudi dokazala. "Sostorilci so ljudje na notranjem ministrstvu. Ne bova odnehala, šla bova do konca. Ubili so mojega 21-letnega sina, mojega angela! Nekega dne bom vse to dokazal! Pravica za Davida!"

Memić je sicer tudi prišel v Banjaluko. "Prišel sem, da Davorju izkažem podporo. Želimo samo resnico za naše otroke. To, kar se je zgodilo včeraj, je grozno. Nihče ni tega pričakoval. Naredili bodo vse, da ne pridemo do resnice," je dejal po poročanju Klix.ba.

Policija grdo ravnala s protestniki

Kot smo poročali, so občinski redarji včeraj s pomočjo policije z glavnega trga v Banjaluki odstranili improviziran spomenik Davidu, ki so ga postavili njegovi starši s podporniki, ki trdijo, da so za njegovo smrt odgovorne oblasti Republike Srbske. To, pa tudi aretacija Dragičevića, je razburilo zbrane na trgu, izbruhnilo je prerivanje in spopadi s policijo, v katerih je bilo ranjenih več ljudi.

Zaradi verbalnega spopada s policijo in ker jim je poskušala preprečiti, da bi odstranili spomenik, je policija prijela Davidovo mamo, ker se ni odzval na poziv k zaslišanju na policijo, pa tudi njenega soproga Davorja. Policija je prijela tudi več opozicijskih politikov, med njimi predsednika Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislava Borenovića in poslanca te stranke v parlamentu entitete Draška Stanivukovića, ki pa so jih po nekaj urah že izpustili. Popoldne so ga znova pridržali, ker se je vrnil na trg in pozival k protestom. Danes so tudi njega izpustili na prostost.

Davida so našli mrtvega 24. marca letos. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen zaradi kraje. Njegovi starši pa trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste. Na protestih na trgu v Banjaluki se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirajo vsak dan od 26. marca, oče umorjenega pa od 20. septembra noč in dan vztraja na trgu.

'Namesto da bi lovili kriminalce, lovijo nedolžne ljudi'

Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki že mesece vztraja na trgu in zahteva razjasnitev umora najstnika.

Represivni režim in nasilje je obsodil tudi poslanec in član največje opozicijske stranke v entiteti Srbske demokratske stranke SDS Nebojša Vukanović. "Namesto da bi lovili kriminalce, ki so oropali našo državo, lovijo nedolžne ljudi, ki zahtevajo pravico in resnico. Sramotno in nedopustno je nasilje Lukačevih mož, ki žal nosijo policijske uniforme," je dejal. Njegov strankarski kolega Vukota Govedarica je dogodke v Banjaluki označil kot institucionalno nasilje nad ljudmi, ki samo zahtevajo resnico o smrti mladeniča.

Transparency International v BiH je ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. Namesto da bi policija preiskovala umor Dragičevića, svoje delovanje usmerja proti političnim nasprotnikom oblasti in aktivistom, ki želijo resnico o smrti mladeniča, so opozorili.

Iz delegacije Evropske unije in urada posebnega predstavnika EU v BiH so izrazili zaskrbljenost zaradi nasilja ter od notranjega ministrstva zahtevali pojasnila o aretacijah. Spomnili so, da so se njihovi predstavniki nedavno srečali z Dragičevićem in Memićem. "Pozdravljamo njune neumorne napore, da po mirni poti iščeta pravico za smrt svojih sinov," so dodali ter izpostavili, da jima je uspelo vzbuditi več nezadovoljstva zaradi pomanjkanja vladavine prava in nekaznovanosti v BiH kot katerikoli politični stranki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo?lovek
29. 12. 2018 14.21
-1
Če bi tamkajšnja policija ubila tega fanta, ga verjetno ne bi pustili na očeh vsem. Neumnosti in skupinska hipnoza. Ker so jezni nase, iščejo razloge za kričanje.
matej1111
27. 12. 2018 08.01
+6
Kaj pri nam je kaj drugače? Ko se gre za ene je hitro rešeno, ko pa se gre za druge pa se vsi dokazi izvzamejo.
rajc776
26. 12. 2018 22.54
-7
kolbek460
26. 12. 2018 22.42
+0
Nič ne spremeni situacije ,zraven njegove nesreče bo v grob potegnil še enih pedeset to je pa vredu ,
tim38
26. 12. 2018 21.41
-3
če ima kdo čas je sedaj oddaja na televiziji bk globalno
PanterTheBlack
26. 12. 2018 21.28
+35
Če se Davidov oče res bori za pravico, potem mu nimamo kaj oporekati. Če se za to njegovo pravico skrivajo drugi politični posamezniki in skupine, kateri bi se radi okoristili na račun te tragedije, je pa žalostno
MKII
26. 12. 2018 21.26
+0
Od teh shodov ne bo nič. Tkzv precednjik se jim v faco reži.
Frigo
26. 12. 2018 21.06
-2
Kva bodo dosegli stem k se prerivajo
Vhukers
26. 12. 2018 20.33
+62
Spremljam ta primer ze od marca, ne samo v medijiah, ampak slisim tudi veliko od sorodnikov iz Banja Luke in iskreno ne zelim nikomur to, kar so doziveli te starsi in David. Ne gre se za politiko, ampak da so v ta primer vpleteni mnogi na polozajih ... lazni rezultati prve obdukcije, razne izjave katere so njim pasale se predno so prisli uradni rezulatati, sceniran rop katerega sploh ni bilo, ne ujemanje casa smrti, utopitev v potocku kjer se se piscancek nebi, kaj sele odrasel clovek, tezke poskodbe posledice nasilja na telesu fanta, mucenje in tudi posilstvo itd itd ..... kdo bi bil imun na ta in mnoga dodatna dejstva, ce bi se njegovemu otroku to zgodilo? Starsi zelijo samo resnico in kazen za odgovorne osebe, ce je en zakon mora biti roka pravice za vse enaka!!! Zakaj bi moral Joško odgovarjati za nekaj, en xyz pa ne ker je pac sincek od nekoga na polozaju? PRAVDA ZA DAVIDA in vse ostale!
Pessi1
26. 12. 2018 20.52
-2
Pa najbrz ce nekoga udaris da izgubinzavest pade v luzo pa se bo utopil
Vhukers
26. 12. 2018 21.54
+14
Dej pozanimi se najprej, fant je bil pretepen v centru pri srednji soli in ne pri temu potocku, kamor so ga pozneje odvrgli. Preden je izginil je poslal sporocilo prijatelju, ce se mi kaj zgodi je odgovoren ta in ta, zanimivo da ni nikjer njegovega spodnjega perila, pogooglaj slike od obdukcije, pogooglaj kdo je ta decko katerega je David omenil, zanimivo da so dali v javnost na prvi konferenci take izjave da je groza, lej, ne mislim se s teboj prerekati ker ocitno mas informacije od Dodika, no jaz mam info od sorodnikov kateri zivijo tam, ljudje so siti te politike, katera jim kroji zivljenja, sciti kriminalce, ubija otroke, ni David prvi primer, je pa njegova druzina prva katera se je dvignila in zeli resnico. Nic drugega, samo da se kaznuje odgovorna oseba. Zakaj skrivajo potem kdo je storilec, zakaj so scenirali rop, zakaj so ocetu predlagali da obtozijo nedolzne zato da se primer zakljuci in se in se .... tako kot ti navajas o teh preiskovalcih, so tudi info da so nekaterim ki so sodelovali z ocetom v temu primeru grozi in so se umaknili .... lej tuki je tok enih situacij ki zelo smrdijo, tko kokr nam kle mazejo oci in samo kimamo tako so tudi dol in drugje po svetu, dokler ljudje niso popizdli in sli na ulice. Bi se morali tudi mi zmigati in kaj narediti da ne bomo samo telicki ki kimajo, no zaradi takih kot si ti je vse v kkkkkk .... Bog ne daj nikomur te bolecine in izgubo otroka, upam pa da resnica kmalu pride na dan. Lp
ariane68
27. 12. 2018 07.01
-4
Vhukers
27. 12. 2018 09.48
+1
Sej je tuki isto sranje, ce bos ti kej naredil bos jutri ze na Dobu, ce bo nekdo ki ne sme bo pa zastaralo ;)
mijavci
26. 12. 2018 19.59
+2
Ma ta portal je ena sama cenzura resno razmišljam če bi še kaj hodil tukaj gor, ker vse kar poveš po pravici je za njih sovražno in izbrišejo.
Rde?iAlarm
26. 12. 2018 20.33
-1
mirne volje lahko spokaš nazaj na noro tv od koder si se privlekel.....
Rudar
26. 12. 2018 19.59
+55
Noben starš ne bi smel pokopati svojega otroka, res žalostno.
Hellsrael
26. 12. 2018 19.57
+1
Pravna drzava RS...zanimivo da imajo vsi iste potne liste na katerih pise BIH. Hmm
rCharles
26. 12. 2018 20.28
-4
Firnk
26. 12. 2018 19.48
+17
mal čudn kaj se skriva v ozadju
Garry
26. 12. 2018 19.46
+38
moje sožalje ob izgubi njihovega sina....jaz bi ravnal isto,kot oče,starš...vse najboljše jim želim...da uspejo v temu....
ernestocg
26. 12. 2018 19.32
+4
Z mitingi so razbili Jugo z mitingi še Bosno na koncu si bojo še svojo srbsko krajino.Žalostno za tako ponosen narod.
User416781
26. 12. 2018 19.41
+8
Ponosen že mogoče, ampak sem se vedno spraševal, na podlagi česa?
ariane68
27. 12. 2018 07.08
-4
Scipion
26. 12. 2018 19.22
+30
V RS stari udba lobiji Dodik itd. tako kot v Sloveniji že od začetka obvladujejo državo, isto je z starim komunistom Vučićem v Srbiji.
natolcevanjenapolno
26. 12. 2018 19.17
+7
ernestocg
26. 12. 2018 19.13
+5
Ali se gre zares samo za Davida?
natolcevanjenapolno
26. 12. 2018 20.08
-2
Itak da ne in največja žalost je da zlorablja mrtvega sina za politične cilje...ko so videli da ne bo šlo na volitvah legalno, so Davida povlekli ven. Ni niti prvi niti zadnji ki ga je uzela magla ampak da te magla vzame ji moraš bit na dosegu, torej je zadaj veliko več kot le to da je umrl "nedolžen fant". Sramota pa je da slovenci tako govorite o srbskem narodu, ki vam je skozi zgodovino vedno pomagal, preden začnete lapat o 1991 si poglejte kdo je komandiral JNA, še Jelinčič kot največji slovenski nacionalist to ve in o tem govori, zaplankanci pa neumnosti kvasite
OlalaKokoĐambo
26. 12. 2018 20.14
+6
Nemorem verjeti da sem prebral kar sem..Bolj racionalnega in pametnega ze dolgo ne...vidim da nas je nekaj ki vemo kako se stvari streze. Lp
ariane68
27. 12. 2018 07.16
+1
Ja kaj so pa nam pomagali toti srbski cigani, mi smo jih v bivši jugi filal z denarjem, za zasluge so nas pa napadli leta 1991,kr pejt k njim pa boš videl kako živijo, so sto let za leseno žlico po pameti in na prednosti, sama hvala jih je te cigane!!
Beluma
27. 12. 2018 08.22
+1
Še en komentar iz kavča v Sloveniji - srbski narod - vsi se tolčete po prsih pa v Sloveniji uživate socialne in ne vem kakšne podpore - pojdi v svojo deželo pa tam pametuj in jo molzi...to ti sporoča čista slovenka !!!!
upornik24
26. 12. 2018 19.06
+26
PRAVDA ZA DAVIDA!
rCharles
26. 12. 2018 18.55
-28
Milorad je car, situacija tega cloveka pa zelo zalostna. Kriviti predsednika drzave za smrt sina je pa malo bedno, tudi ce gre res za zaroto gre v nizjih policijskih krogih, je pa tole voda na mlin Britancem in Americanom, ki zelijo unitarno BiH.
Beluma
27. 12. 2018 08.25
+5
Če je Milorad tak car potem ne vem kaj še delaš v Sloveniji - pojdi k njemu in živi v tako zvani RS...s 350 KM plače...lažje je v Sloveniji vse možne podpore uživat in imeti Milorada za carja...