Tujina

Deklice, ki so bile na pripravah v Ajdinovićih, so že v domači oskrbi

Domžale / Ajdinovići / Sarajevo, 23. 08. 2019 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
17

Mlade košarkarice, ki so bile na pripravah v Ajdinovićih v BiH, so se vrnile v Slovenijo in so že v domači oskrbi. Nekatere imajo še vedno prebavne težave. Medtem še vedno niso znani rezultati analiz, ki bodo pokazali, kaj je vzrok zastrupitve. Je pa trenerka slovenskih športnic razočarana nad odnosom vodstva centra, ki se za dogodek ni niti opravičilo.

Vse punce iz Ženskega košarkarskega društva Ledita iz Domžal so se ponoči vrnile v Slovenijo in so že v domači oskrbi. Vse so dobro, nam je potrdila predsednica društva in trenerka Elvira Rošić Ključanin.

Dekleta so bila na pripravah v Športno-rekreacijskem centru Ajdinovići, kjer je v sredo zvečer več otrok kazalo znake zastrupitve s hrano. Med njimi je bilo tudi pet deklet iz slovenskega društva, ki so jih iz sarajevske infekcijske klinike odpustili v četrtek okoli 16.30.

Mlade slovenske košarkarice so bile v tem idiličnem centru v bližini Sarajeva od ponedeljka, v domovino bi se morale vrniti šele danes proti večeru. A so se njihove, sprva zelo prijetne priprave sprevrgle v nočno moro. Po sredini večerji je namreč večina deklic (na pripravah jih je bilo 17) začela bruhati, nekatere so dobile tudi drisko in povišano temperaturo. Eno od deklet so zato še isti večer skupaj s še drugimi zastrupljenimi otroki odpeljali najprej v zdravstveni dom v Olovem, od tam pa na infekcijsko kliniko v sarajevski klinični center, kjer je prejela dve infuziji. Naslednji dan pa so tja odpeljali še štiri slovenske športnice.

"Dekleta so ok," so sporočili iz društva. Takole so včeraj na svoje kolegice čakale pred kliničnim centrom v Sarajevu.
"Dekleta so ok," so sporočili iz društva. Takole so včeraj na svoje kolegice čakale pred kliničnim centrom v Sarajevu. FOTO: ŽKD Ledita

Po neprespani noči so preostali člani ekipe v četrtek spakirali svoje stvari in zapustili center, nato pa so v bližini kliničnega centra počakali na hospitalizirana dekleta. Zdravniki so jim povedali, da so se dekleta zastrupila s hrano, niso pa pojasnili, kaj je bil vzrok zastrupitve. Tudi v centru na rezultate analize vzrocev hrane še čakajo. 

V Slovenijo so prispele po 12 urah potovanja, saj so imela dekleta med potjo še vedno prebavne težave. Trenerka, ki je tudi sama povsem izčrpana, je dejala, da se njihove težave niso zaključile z odpustitvijo iz bolnišnice. "Imeli smo težave tudi zato, ker nam niso hoteli priznati zavarovanja, in smo morali na vrat na nos najti rešitev. Morali smo zbrati denar, da smo plačali stroške hospitalizacije za dekleta," je pojasnila. Povrnitev stroškov za zdravljenje bodo zdaj zahtevali od zdravstvene blagajne.

'Nihče ni pristopil do nas in se nam opravičil'

Na pripravah v centru Ajdinovići so bili v domžalskem klubu prvič. "Koncept kot tak je zelo lepo zastavljen. Narava je čudovita, pogoji za priprave so izvrstni, tudi dvorana je božanska, tudi namestitev je dobra," je dejala Rošić Ključaninova. A na vse to je zdaj padla temna senca, saj so očitno imeli težave s hrano in z njihovim odnosom, ko se je zgodila zastrupitev. "Mogoče bi se še vrnili, če bi nekdo od odgovornih pristopil do nas, se nam opravičil in priznal pomanjkljivost. Tako pa so izjavili, da so se otroci 'nažirali' s cedevito in mrzlo vodo," je dejala trenerka, ki pravi, da so bili prepuščeni samim sebi.

V ŽKD Ledita so razočarani nad odnosom vodstva centra, ki se za nevšečnosti ni niti opravičilo.
V ŽKD Ledita so razočarani nad odnosom vodstva centra, ki se za nevšečnosti ni niti opravičilo. FOTO: Google Maps

Ravno zaradi tega odnosa vodstva centra v bosanskem rokometnem klubu, ki je bil istočasno tam in se je zastrupilo tudi precej njihovih otrok, razmišljajo o tožbi, je dejala predsednica ŽKD Ledita. Kot je še pojasnila, pa niso imeli le otroci prebavne motnje, pač pa je o istih simptomih potožila še ena družina, ki je bila prav tako nastanjena v centru in je tisti večer jedla podobne stvari, kot zastrupljeni otroci.

Zdravniško pomoč naknadno poiskalo še nekaj dečkov

Sicer pa je zdravstveno stanje 11 mladih športnikov, ki so jih sprejeli na infekcijsko kliniko v Sarajevu, nespremenjeno, danes poroča Radio Sarajevo. Gre za najstnike, ki so se v Ajdinovićih udeležili rokometnega kampa. 

"Preiskave še potekajo, danes bomo izvedeli vzrok zastrupitve," je za Radio Sarajevo dejala ena od mamic hospitaliziranih dečkov. 

Včeraj popoldne so se na sarajevski urgenci oglasili še trije dečki s podobnimi simptomi, še dva nastnika, ki sta bila v Ajdinovićevih, pa so sprejeli v bolnišnico v Vzhodnem Sarajevu.

Iz Športno-rekreacijskega centra Ajdinovići dogodka ne bodo komentirali, dokler ne bodo znani rezultati analize vzorcev hrane in vode. Včeraj so dejali, da je v sredo bilo v centru nastanjenih okoli 300 ljudi. Po sumu na zastrupitev so center zaradi preiskave zaprli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ljudmila Ješovnik
23. 08. 2019 17.42
+5
Povsod se lahko to zgodi in Bosna je lepa in prav je da so sle tja, vendar je vazen pristop in odnos do prizadetih zato si vodstvo tega centra zasluzi odstop iz polozaja...
bracobaldo
23. 08. 2019 15.13
-1
Drugo leto terra dei fuochi Campania, Italija. Tam lahko dobiš nadnaravno moč.
bebo3
23. 08. 2019 14.10
-4
Mar bi šli v Srbijo v Zlatibor, tam je 100x lepše in bolj spodobno.
SenecaLucius
23. 08. 2019 14.32
+8
Povsod se brez "ta kratkih" slabo piše tvoji prebavi... 😛
Apostol1
25. 08. 2019 17.09
-2
bebo2......No Zlatibor je kar vreden svojega imena ➕➕➕➕👍Bil tam in sem bil zelo pozitivno presenečen.
DEEP
23. 08. 2019 13.56
-2
Če so tamladi navajeni na kosmiče in galofak!!?Za malo K.M. malo muzik!!
Karantanija
23. 08. 2019 13.56
-4
Apostol1
23. 08. 2019 13.56
-11
Malo želodčnih težav , ki so lahko rešljive , publiciteta pa taka kot pri reševanju Tajskih dečkov , upam pa na čimprejšnje okrevanje , vse skupaj pa je bolj vihar v kozarcu vode.
cekinar
23. 08. 2019 13.47
+22
Eto,sad znam zašto uvjek ,kad se nalazim u Bosni ,treba da se sipa rakija.
hondica
23. 08. 2019 13.33
+1
Rabimo zid na južni neji.
Otancici
23. 08. 2019 13.20
+37
Ma dobro, pri vseh moznih krajih v Sloveniji rinejo v Bosno....., pa to ni normalno.
maršal Broz
23. 08. 2019 13.22
+15
Komendator
23. 08. 2019 13.49
+20
Mogoče, ker je predsednica in trenerka kluba Elvira Rošić Ključanin?
cekinar
23. 08. 2019 13.57
+7
Eni pa rinejo v Bruselj ,kot npr.orgličar,čebelar,al kaj pač že je.
bebo3
23. 08. 2019 14.11
+4
Komendator
23. 08. 2019 13.13
+14
Verjetno so naročile burek s sirom in se je Bosancem odpeljalo....;)
fairplayy
23. 08. 2019 13.12
+13
Higienski minimum je na minimumu ono jezero pa verjetno polno težkih kovin je pa poceni dopust navali narode ovo je balkan bruhahaha