Tujina

Delitev nasledstva SČG

Beograd/Ljubljana, 03. 08. 2006 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po razpadu državne skupnosti SČG sta se državi že dogovorili o razdelitvenem deležu iz nasledstva nekdanje SFRJ.

Srbski predsednik Boris Tadić (na sliki levo) in črnogorski predsednik Filip Vujanović na Cetinjah
Srbski predsednik Boris Tadić (na sliki levo) in črnogorski predsednik Filip Vujanović na Cetinjah FOTO: Reuters

Črna gora in Srbija sta se po razpadu državne skupnosti SČG že dogovorili o razdelitvi deleža, ki je v skladu s sporazumom o nasledstvu bivše SFRJ pripadal SČG. Dogovorili sta se za ključ, po katerem 94,12 odstotka nasledstvenega finančnega premoženja in obveznosti SČG pripade Srbiji, 5,88 odstotka pa Črni gori. Nekdanji ZRJ oziroma SČG je sicer po nasledstvenem sporazumu pripadlo 38 odstotkov finančnega premoženja bivše SFRJ.

V skladu z dogovorom, ki sta ga Podgorica in Beograd dosegla julija, bo Črna gora poleg tega dobila 37.914,77 unče zlata. Dogovorili so se še, da bosta na prihodnjih pogajanjih naslednic SFRJ poleg srbskih sodelovala tudi dva predstavnika Črne gore.

Sporazum so države naslednice podpisale leta 2001 na Dunaju
Sporazum so države naslednice podpisale leta 2001 na Dunaju FOTO: POP TV

Vodja slovenskih pogajalcev v odboru za razdelitev finančnega premoženja in obveznosti nekdanje SFRJ France Arhar je povedal, da je po sklenitvi in ratifikaciji omenjenega dogovora med Beogradom in Podgorico Narodna banka Srbije v pismu o tem že obvestila predstavnike omenjenega odbora.

Arhar je še dejal, da je delitev 38-odstotnega deleža interna zadeva Beograda in Podgorice, saj še vedno velja vse, kar je bilo do danes dogovorjeno s SČG. Po njegovih besedah je iz pisma razvidno, da naj bi omenjena delitev veljala za finančno premoženje in obveznosti, tako da dopušča možnost, da se bosta glede drugega premoženja iz nasledstva državi dogovorili drugače.

Arharja je hitrost dogovora med Črno goro in Srbijo presenetila, ker pa ne posega v pravice drugih naslednic SFRJ, ne vidi razloga, da bi mu katera od njih nasprotovala.

Sporazum o nasledstvu, ki so ga naslednice leta 2001 podpisale na Dunaju, med drugim določa deleže, ki pri posameznih vrstah premoženja pripadajo posamezni naslednici SFRJ, ki jih je bilo v času sklenitve sporazuma pet (poleg takratne ZRJ še Slovenija, Hrvaška, BiH in Makedonija). Za delitev finančnega premoženja in obveznosti Sloveniji sporazum določa 16-odstotni delež.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.