Tujina

Demokrati ogorčeni zaradi odhoda Sessionsa

Washington, 08. 11. 2018 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
26

Ameriški demokrati so se z ogorčenjem odzvali na novico, da je ameriški predsednik Donald Trump pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa prisilil v odstop. Zato zahtevajo varovanje pravne države in poudarjajo, da ni nihče nad zakonom. Demokrati so ob tem napovedali preiskave.

Jeffa Sessionsa je po poročanju ameriških medijev zjutraj po telefonu poklical šef kabineta Bele hiše general John Kelly in mu naročil, naj napiše odstopno izjavo. Sessions jo je napisal tako, da je iz nje jasno, da ne odstopa po svoji volji. Kljub temu gre uradno za njegov odstop, kar je predsedniku Donaldu Trumpu omogočilo, da na položaj vršilca dolžnosti pravosodnega ministra ZDA imenuje svojega odločnega zagovornika Matta Whitakerja.

Whitaker že lani napovedal tak scenarij

Trump se je želel nekdanjega senatorja iz Alabame znebiti že od začetka lanskega leta, a si tega ni upal storiti pred vmesnimi volitvami.

Če bi Trump Sessionsa odpustil, bi na položaj do imenovanja novega pravosodnega ministra napredoval Sessionsov namestnik Rod Rosenstein. Ta naj bi bil prav tako na Trumpovem seznamu za odstrel, in sicer zaradi preiskave ruske afere in izjav, ki jih je dajal v zasebnem krogu, ko je Trump lani odpustil s položaja direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Novica o Sessionsovem odstopu je odjeknila kot bomba v ameriškem političnem prostoru in povsem odrinila ozadje torkove vmesne volitve. Poteza je bila sicer pričakovana, vendar morda ne tako hitro. Whitaker je na primer lani za CNN natanko opisal scenarij, ki ga je Trump sedaj izpeljal.

Trumpovi podporniki se strinjajo z njim, da je preiskava ruske afere politična gonja demokratov proti predsedniku.
Trumpovi podporniki se strinjajo z njim, da je preiskava ruske afere politična gonja demokratov proti predsedniku. FOTO: AP

"Lahko si zamislim scenarij, po katerem bo Sessions zamenjan z nekom v času senatnih počitnic, pravosodni minister pa potem ne bo odpustil Roberta Muellerja, ampak mu bo zmanjšal proračun in s tem praktično zaustavil njegovo preiskavo," je dejal Whitaker. Ta je posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 in Trumpovo sodelovanje z Rusi Roberta Muellerja tudi kritiziral, ker si je drznil preiskovati tudi predsednikove družinske člane.

Sessions padel v Trumpovo nemilost zaradi preiskave ruskega vpletanja

Trumpov odvetnik za ruske preiskave, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, je po poročanju televizije MSNBC priznal, da je vedel, da se nekaj podobnega kuha, vendar naj bi to odsvetoval.

Sessions je pri predsedniku padel v nemilost praktično še pred potrditvijo v senatu, ko se je sam izločil iz ruske preiskave, ki jo je takrat vodil še FBI pod vodstvom Jamesa Comeyja. Trump je javno povedal, da je pričakoval Sessionsovo zaščito pred preiskavo.

Novica o Sessionsovem odstopu je odjeknila kot bomba v ameriškem političnem prostoru.
Novica o Sessionsovem odstopu je odjeknila kot bomba v ameriškem političnem prostoru. FOTO: AP

Nekdanji pravosodni minister v vladi Baracka Obame Eric Holder je sporočil, da mora vsakdo, ki bo skušal ovirati Muellerjevo preiskavo, odgovarjati. "To je rdeča črta. Smo država zakonov in norm, ne pa država, izpostavljena samovolji enega človeka," je sporočil Holder.

Ostri odzivi demokratov, a po ocenah analitikov ne morejo nič

Demokrat Jerrold Nadler, ki bo prihodnje leto prevzel vodenje odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa, je zahteval takojšnje odgovore in pojasnila okrog Sessionsa. Nadler je tvitnil, da bo moral zaradi tega nekdo odgovarjati.

Vodja senatnih demokratov Charles Schumer je zahteval, da novi pravosodni minister ZDA zaščiti Muellerjevo preiskavo pred predsednikom Trumpom. Demokrati so zagnali preplah, vendar po ocenah analitikov ne morejo nič. V senatu, kjer ima predsednikova stranka večino, ga ni republikanskega junaka, ki bi si drznil kritizirati Trumpovo potezo. Predstavniški dom pa lahko preiskuje in izdaja pozive do onemoglosti, ker bodo spori na koncu pristali pred vrhovnim sodiščem ZDA. Tam pa je Trump utrdil konservativno večino z imenovanjem dveh sodnikov.

Trumpovi podporniki se strinjajo z njim, da je preiskava ruske afere politična gonja demokratov proti predsedniku in glede na vzporedne ankete vmesnih volitev se s tem strinja tudi večina volivcev. Trump ima vsaj trenutno na svoji strani ne le senat in sodno vejo oblasti, ampak tudi Američane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
08. 11. 2018 16.19
+1
Ce Sessions ne bi imel umazane duse ,,,,ko je z drugimi fabriciral obtozbo v zadevi Russiagate , danes ne bi imel nobene potrebe po odhodu . Ce ni bil kriv mu ne bi bilo treba oditi . Bi pocakal na kasno drugacno odlocitev ,potem bi pa imel vse zakonske moznosti za zahtevo svoje integritete . Spomnimo se ,kako so sli vsi mediji in Demokratska stranka v fabrikacijo dokazov proti kandidatu za vrhovno sodisce Cavanaugh-u , ko so s pomocjo bivsega dekleta po krivem obtozili Breta za spolno nadlegovanje pred 35 leti . ...pa se za pitje piva in podobno . Vse to se je zdaj dogajalo pred senatnim odborom ,kjer so bila vsa zaslisanja , potem pa je vse obtozbe za nadlegovanje vzel v roke se FBI ,ki pa ni nasel nobene oprijemljive stvari ,s katero bi lahko kazensk preganjali kandidata za vrhovno sodisce . Od obtozb je na koncu odstopila se ena zenska in priznala , da je krivo pricala ,ker si je izmislila vse skupaj . To so zelo hude napake neoliberalcev ,ki imajo v USA oznako Levih . Kaksni levicarji neki - neoliberalci ,ki pred dobickom in mocjo oblasti nimajo nobenga zadrzka in pocenjajjo po svetu nezaslisane stvari . Vprasajte Clintonove ,,,Busha , Obamo in njihove gospodarje .
nightifly
08. 11. 2018 15.55
+3
Osebno upam , da bodo Clintoni , Obama ,Bush ,pa se Blair zraven kmalu sedeli za resetkami .To si zasluzijo . Neupraviceno so razsuli kar dober del sveta .
Al83
08. 11. 2018 15.25
+1
Naslednji ki mora iti je deep state operativec Rod Rosenstein, ki je predlagal, da bo nosil mikrofon na sestankih s predsednikom, da bi zbiral materjal za Trumpov Impeachment
MrKritik77 .
08. 11. 2018 12.38
-1
Ameriška demokracija bo preživela tudi to neumno oranžno kreaturo, ki se igra diktatorja. Upam le, da se bodo ljudje ob tem česa koristnega naučili.
sid33
08. 11. 2018 12.10
+1
No levaki, preiskavo lahko sprožite, za kaj več je pa zmanjkalo glasov volilcev hehe, trump bo še en čas na oblasti kot kaže...
nikhrast
08. 11. 2018 15.51
-3
Levaki, o čem pa govoriš, levake sploh ne nejdeš v Ameriki. Še demokrati ne bi uvedli univerzalni zdravstveni sistem.
dannyer
08. 11. 2018 11.58
+0
bega me ne poročanje kao je demokratski senator menendez iz NJ osumljen imeti orglice z mladoletnimi ženskami . pa je ok. o rork osumljen nepravilnosti v kampaniji na srečo je izgubil. demokrat Gillium iz floride pa je sprejel podkopnino od fbi agenta pod krinko na soočenju se je izgovarjal o rasi itd. na srečo ni zmagal. trenutne simulacije demokrati 229 republikanci 206. senat. dem 46 rep 54. za guvernerje pa je 23 dem in 27 rep. volilna odeležba pa je bila med 99- 102 milijonov. od 230
bobiv
08. 11. 2018 11.58
+5
Takšna je torej Ameriška demokracija!
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2018 10.36
+1
Najbolj zanimiva mi je Nancy Pelosi. Še leto nazaj je na Twitterju javno pozivala, da je "vse manj kot odpustitev ali pa odstop Jeffa Sessionsa NESPREJEMLJIVO". Včeraj pa "da je odstop Sessionsa oviranje preiskave". Daj odločite se že enkrat no...
dannyer
08. 11. 2018 11.52
+1
pelosi je tak fenomen še zmeri misli da smo v letu 1990 in da je predsednik georg bus starejši. stalno pozablja in kliče konference govori pa o nečem drugem. čisto je izgublljena zato pa si jo želijo republikanci demokrati pa ne. včeri so demokrati prinesli nekaj normalnih levih vsaj neki tiste skrajni pa so pogoreli nekaj jih je prišlo bolj grozno je to da je okoli 30 ljudi iz cia. bivših zaposlenih. hmm zanimivo bo.
Našvasan_zob
08. 11. 2018 10.36
+1
Na kitajskem bi za veleizdajo (prodaja strateškega urana drugi državi) dobila metek v čelo... Naveza Clinton - Obama...
Našvasan_zob
08. 11. 2018 10.34
+2
Kako lahko Clintoni še vedno hodijo po prostosti je velika uganka..
nikhrast
08. 11. 2018 15.54
-1
Saj vemo, Trump je tudi vedno zaščiten, še Melanie ima vedno varnostnike okoli sebe.
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2018 09.20
+3
Muller... 2 leti že preiskuje, pa nič. Zapre Manaforta, ker je pač delal za Trumpovo kampanjo vsega par mesecev. Zapre ga zaradi stvari, ki jih je počel pred leti še preden je sploh poznal Trumpa... Obenem pa popolnoma oprosti Tonyja Podesto, ki je počel ISTE stvari kot Manafort, ampak na višji ravni. Kaj je razlika med Manafortom in Podesto? Podesta je demokrat. Kako je sploh prišlo do preiskave okrog Rusije? Demokrati skupaj s Clinton kabalom so plačali tujemu operativcu, da je ponaredil poročilo s katerim so prišli do priskave. V kateremkoli normalnem svetu je tole hujše, kot pa Watergate. Kdo je profitiral iz te preiskave? Demokrati so profitirali kakšnih 5% glasov, med predsedniško kampanjo so s tem dobili osnovo za speljati volilne glasove veteranov katerih je v ZDA veliko. Cilj pa je, da se v preiskavi najde nekaj drugega, kar bo Trumpa postavilo na slabo luč, ali pa da se preiskava vleče v nedogled, da se bojo ljudje non stop spraševali. Je naključje, da bo Muller zaključil preiskavo malo po koncu midterm volitev? Ne. V nedogled se preiskava pač ne more vlečt in 2 leti je max kar so izvlekli. Če bi jo zaključili 1 mesec nazaj in Trumpa oprali vse krivde, bi hiša ostala republikanska. Comey je bil za demokrate vse drugo, kot pa vredu in skozi celotno Trumpovo kampanijo so namigovali, da ga je treba odpustit. Trump zmaga, Comeya odpusti, zdaj je Comey svetnik in ne bi se ga smelo zamenjat. Isto je s Sessionom.
24NPCur
08. 11. 2018 09.36
+6
Tvoje komentarji so vedno dobrih argumentov, samo kaj, ko tega eni nocejo razumet
dannyer
08. 11. 2018 12.00
+2
problem je mediji ne poročajo o demokratih nič samo trump.
nikhrast
08. 11. 2018 15.59
-1
Ni čudno da je Trump zdaj ves besen, kongres je v rokah demokratov, preiskovalne komisije, pa komiteji..., so v rokah demokratov, no dva leta bomo še potrpeli.
rokkk1
08. 11. 2018 09.13
+4
Ce bi res imeli dokaze proti rusom, potem nebi odstopil, ker bi mu to prakticno garantiralo zmago na naslednjih predsedniskih volitvah (ce bi kandidiral - ker bi bil resitelj ameriske demokracije). nevem no, nekako mi je tezko zaupat ljudem, ki veliko govorijo, ko je treba pa pokazat rezultate, pa jih nikjer ni.
MojsterSplinter
08. 11. 2018 08.44
-3
Nekoga se prisili v nekaj z uporabo fizične sile. Vse ostalo je stvar pravne države in tudi Sessions je že vedel, zakaj je odstopil.
korintos23
08. 11. 2018 08.49
+5
Pravijo da so našli še nekega Trumpovega sorodnika v rezervatu, on bo dobil to mesto!
M_teorija
08. 11. 2018 07.56
+13
Kot v njegovem reality šovu, Ti si Odpuščen!?
Al83
08. 11. 2018 07.47
+6
Session je sicer velik poštenjak, in ga je škoda, samo je že postal prestar in neučinkovit, poleg tega nima pojma o novih tehnologijah. Trump rabi nekoga mlajšega za razbijanje big tech monopolov, ki so z cenzuro konzervativcev na sovijalnih omrežjih Trumpu ukradli volitve. Če mu ne rata v red spraviti Tehnoloških socialnih medijskih monopolov in plačnih procesorjev, kot je Mastercard ,ki ni hotel sprejemati denarja za konzervativce, po tem se lahko poslovi od volitev 2020. Tako, da kar hitro v akcijo in kaznovat liberalske socijalne medije, za vmešavanje v volitve, preden bo prepozno in bomo imeli stalinistično cenzuro tipa Kitajske, kar pomeni praktično konec demokracije na zahodu.
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2018 09.39
+0
+++++++++. Imaš ljudi na mestih (CNN, razni demokratski Super Paci), kateri imajo zgolj eno nalogo; lobirat pri socialnih omrežjih, da se bana konzervativce.
deratizacija
08. 11. 2018 07.40
-8
Mi lahko samo sanjamo o takšni demokraciji.
MKII
08. 11. 2018 07.43
+12
Aijn Prenn
08. 11. 2018 07.20
+22
He he he he... In nazadnje bo Melanija pravosodna ministrica...