Tujina

Denar za ukradeno otroštvo

Adelaide, 02. 08. 2007 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralija bo aboriginu, ki so ga kot 13-mesečnega dojenčka 'ukradli' staršem, izplačala odškodnino.

Otroke so vzeli, ker so menili, da jih je treba rešiti.
Otroke so vzeli, ker so menili, da jih je treba rešiti. FOTO: Reuters

Premier avstralske zvezne države Južna Avstralija Mike Rann je sporočil, da se njegova vlada ne bo pritožila na razsodbo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je aborigin Bruce Trevorrow, ki so ga kot 13-mesečnega dojenčka odvzeli družini, upravičen do odškodnine v vrednosti več kot 500.000 avstralskih dolarjev (312.523 evrov). To je prvi primer, da bo pripadniku tako imenovane ukradene generacije izplačana odškodnina.

Sedaj 50-letnega Trevorrowa so na božični dan leta 1957 odpeljali v bolnišnico v glavno mesto Južne Avstralije Adelaida. Bolnišnično osebje je mislilo, da takrat 13-mesečni deček nima staršev, zato so ga dali neki ženski, ki je kasneje postala njegova rejnica. Trevorrow ni nikoli več videl svojega očeta, kar deset let pa je minilo, preden je spet videl ostale člane svoje družine.

Trevorrow je "v življenju dovolj prestal," je odločitev vlade pojasnil Rann in dodal, da "si ne more predstavljati bolj tragičnega primera". "To je grozen primer izselitve. Bilo bi popolnoma neprimerno, da bi gospodu Trevorrowu preprečili izplačilo odškodnine," je povedal Rann.

'Ukradli' okoli 100.000 otrok

Med letoma 1910 in 1970 je bilo približno 100.000 aboriginskih otrok odvzetih staršem. Avstralski zakoni in zakoni zveznih držav so namreč temeljili na sklepu, da so aborigini pogubljena rasa in jih je potrebno rešiti. Državna preiskava izpred desetih let o tako imenovani ukradeni generaciji je pokazala, da so otroci utrpeli dolgotrajne psihološko škodo, ker so bili ločeni od svoje družine in kulture.

Avstralsko zvezno sodišče je leta 2000 že zavrnilo tožbo dveh aboriginov proti avstralski vladi. Sredina odločitev vrhovnega sodišča je vnovič osvežila pozive avstralski vladi in vladam zveznih držav, naj se opravičijo vsem aboriginskim otrokom, ki so bili odvzeti svojim staršem, ter jim prostovoljno izplačajo odškodnine. Avstralski premier John Howard je odločno zavrnil oba predloga, saj meni, da se sedanji avstralski vladi ni potrebno opravičiti za napake predhodnih oblasti.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
02. 08. 2007 23.42
Tako je to, če ima sociala preveč proste roke in polpismene babe odločajo o odvzemih in se grejo neko svojo inkvizicijo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.