Tujina

Devet mesecev pozneje: prebivalci še vedno v temi, oblasti tarča očitkov glede dejanskega števila smrtnih žrtev

San Juan, 17. 06. 2018 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po uničujočem orkanu Maria, ki je septembra opustošil otok Portoriko in pri tem uničil dobršen del električne in druge infrastrukture, se razmere za tamkajšnje prebivalce še vedno niso povsem postavile na stare tire. Predmet polemike pa je že vse od obiska ameriškega predsednika Trumpa poročilo o številu smrtnih žrtev. To naj bi bilo občutno višje, kot zatrjujejo portoriške oblasti.

V mesecih od katastrofe so oblasti prelomile več obljub, ki so jih dale prebivalcem – ena takšnih je bila tudi ta, da bodo posledice, ki jih je neurje pustilo na električnem omrežju, odpravili v mesecu dni. Devet mesecev po katastrofalnem dogodku pa je še vedno najmanj 150.000 ljudi, ki živijo v temi. 

Zaradi posledic orkana Maria je brez elektrike ostala približno polovica od nekaj manj kot 4 milijonov prebivalcev.
Zaradi posledic orkana Maria je brez elektrike ostala približno polovica od nekaj manj kot 4 milijonov prebivalcev. FOTO: AP

Otok zapustilo več tisoč ljudi

Portoriko, uradno s statusom ozemlja Združenih držav Amerike, naj bi po zadnji naravni katastrofi zapustilo kar 135.000 ljudi. Prebivalstvo, ki ostaja, se zanaša na prizadevanja skupnosti in pomoč Zvezne agencije za ukrepanje v izrednih razmerah, pristojnega organa ZDA za odzivanje na naravne nesreče. Podjetjem in organizacijam poskušajo pomagati s krediti za obnovo posledic orkana, pri čemer pa si vsi tega ne morejo privoščiti, poroča angleški časnik Guardian

Tak primer je tudi zatočišče za ženske in otroke, ki je bilo v neurju močno poškodovano in bo moralo najverjetneje dokončno zapreti svoja vrata. "V njem ni bilo elektrike, voda ni več tekla iz pip. Ker matere z otroki niso imele kam, sem se odločila, da z zaprtjem vrat počakamo do novega leta. Tik pred božičem so nam lokalni prebivalci podarili tedensko zalogo goriva za delovanje generatorja. In tako s lahko otroci z njihovo pomočjo okrasili drevo, nanj namestili tudi lučke, potem pa so jih vsak večer ob pomoči generatorja prižgali za kratek čas," je za časopis povedala Gloria Meléndez, ki dela za dobrodelno organizacijo Casa del la Bondad.

Božično drevesce - spomin na normalno življenje

Več mesecev po orkanu na istem mestu še vedno stoji božično drevesce, ki mu družbo delajo stare škatle suhe hrane. Vhod v hišo je še vedno blokiran s kupi ruševin, tudi o elektriki in vodi še vedno ni sledi. Meléndezova bo kljub temu poskušala v prihodnjih mesecih narediti vse, da zatočišče za ženske znova odpre svoja vrata. "Upam, da bomo do konec leta luči na smreki prižgali brez pomoči generatorja," je še dodala. "Brez pomoči zatočišča bi verjetno umrla. Bili smo lačni, oni pa so bili tisti, ki so nam pomagali," pa je povedala Myra Lespier Cruz, mati dveh otrok, ki je še vedno v šoku zaradi uničujočega orkana. Z grenkim priokusom se spominja obiska ameriška predsednika Donalda Trumpa. 

Koliko je dejansko število smrtnih žrtev orkana Maria?
Koliko je dejansko število smrtnih žrtev orkana Maria? FOTO: AP

"Spominjam se, da je takrat rekel, da je zaradi posledic orkana umrlo malo ljudi. To ni res. Obstajajo ljudje, ki jih poznam in še vedno umirajo zato, ker nimajo elektrike in potrebnih medicinskih pripomočkov v bolnišnicah. Ob tem sem čutila veliko besa in frustracije. Tudi mi smo ameriški državljani, ampak zakaj nam ne pomagajo, ubijajo nas. Ne skrbi jih za naše življenja," je povedala užaloščena mati dveh otrok.

Trump je takrat govoril o številu smrti, ki so jih nato portoriške oblasti ocenile na 64. Ampak poznejša medijska poročanja in ocene kažejo, da je resnično število žrtev verjetno več kot 1.000, deloma tudi zaradi trajne travme, ki jo je povzročil orkan. 

Novinarji CNN po odredbi sodišča do podrobnih podatkov o žrtvah 

Novinarji televizijske mreže CNN in Centra za raziskovalno novinarstvo (CPI) so se lotili pregleda zbirke podatkov s približno 23.000 potrdili umrlih v uničujočem orkanu Maria. To se je zgodilo potem, ko jim je to odredil tamkajšnji sodnik, saj sta CNN in CPI februarja vložila tožbe in zahtevala, da se ti podatki javno objavijo.

V neurju je bilo uničenih več kot 200.000 domov, okoli 50 odstotkov od nekaj manj kot 4 milijone prebivalcev pa je ostalo brez elektrike.

CNN je objavil iskalno bazo podatkov o vseh, ki so umrli v mesecih po orkanu, ne glede na vzrok njihove smrti. Pri tem so za pomoč prosili tudi svoje občinstvo, da jim pomaga raziskati posamezne primere. Kmalu po prejemu podatkov so našli 38 primerov, kjer je bil kot vzrok smrti navadena "katastrofalna nevihta".

Večina teh imen se je znašla tudi na že omenjenem ’uradnem’ seznamu portoriških oblasti, za dopolnjevanje katerega je pristojen le Urad za forenzične znanosti v prestolnici San Juan. Na njem pa ni šest ljudi, ki so prav tako umrli zaradi posledic neurja in so jih našli v podrobnih bazah. Najmanj za tri primere so prepričani, da bi se morali znajti na uradnem seznamu smrtnih žrtev septembrskega orkana.

Število žrtev ponovno raziskuje tudi tamkajšnja oblast

Tiskovna predstavnica portoriškega ministrstva za javno varnost, ki nadzoruje štetje uradnih žrtev, je za CNN o razlikah v njihovem številu povedala: "Kot je vlada že napovedala, univerza Georgea Washingtona preglejuje in raziskuje število smrti, povezanih z orkanom Mario. Ko bo postopek zaključen, bodo sporočili rezultate in morebitne dodatne podrobnosti, povezane s smrtnimi primeri." Poročilo o številu smrtnih žrtev je predmet polemike že vse od obiska ameriškega predsednika Trumpa, ki je takrat izjavil, da je število smrtnih žrtev glede na resnost orkana nizko. Dan po tem, ko je zapustil otok, se je uradna številka smrtnih žrtev iz 16 povišala na 34 ter se v zadnjih mesecih povečala na 64. No, dokazi, ki kapljajo iz različnih virov, kažejo, da je žrtev tragičnega dogodka občutno več.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
17. 06. 2018 21.47
+1
Važn, da ste plesal despasito...vse skp pa ni vredn pol lavorja šrota
deltex
17. 06. 2018 19.35
+3
Blišč in beda. Predvsem to je Amerika.
Ramzess
17. 06. 2018 19.10
+5
Zanimivo bi bilo videti kako pa kaj živi priviligiran del prebivalstva.
Ramzess
17. 06. 2018 19.09
+4
Dejansko število mrtvih pri vsaki naravni katastrofi ni nikoli znano, ker je to praktično nemogoče. Štejemo pa neposredne in posredne, kasnejše žrtve.