Svet

'Dijaki si želijo avtoritete, pa tudi biti sprejeti, slišani in ljubljeni'

Ljubljana, 09. 05. 2023 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Svet na Kanalu A, K.K.
Komentarji
0

Po streljanju v Srbiji so minister za šolstvo Darjo Felda, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec na skupni novinarski konferenci naštevali nemalo rešitev, kako bi nasilje v šolah zmanjšali, avtoriteto učiteljev povečali, otroke pa duševno stabilizirali. Svoje mnenje o predlogih sta delila dijak Miha Matičič in Jernej Ajd, profesor slovenščine s Prve gimnazije v Mariboru. "Dijaki si želijo nekoga, ki bi jih vodil," je povedal Ajd in dodal, da si želijo biti tudi sprejeti, slišani in ljubljeni.

Eden od aktualnih predlogov je, da bi se na sistematskih pregledih opravil tudi vprašalnik o duševnem zdravju. "S predlogom se strinjam. Taki vprašalniki bi se morali izvajati tako med osnovnošolci kot tudi dijaki in študenti," pravi dijak Miha Matičič, ki dodaja, da bi se moralo ankete izvajati na letni ravni. "Tako bi prepoznali več mladostnikov, ki trpijo za duševnimi motnjami ali pa imajo probleme," meni. Hkrati je opozoril na preobremenjenost strokovnjakov in opomnil, da nekateri dijaki na obravnavo čakajo že več kot leto dni. 

Profesor Jernej Ajd je medtem dodal, da profesorji dijakom lahko dajo pristen osebni stik. "Tega pa ne smemo enačiti s permisivni pristopi. Da lahko prideš do take stopnje medsebojne povezanosti z dijaki, je treba upoštevati obojestransko odgovornost. To pomeni, da jim z zgledom pokažeš, da stojiš za tem, kar rečeš, in da se držiš pravil. Hkrati pa to zahtevaš tudi od njih. Da jim daš vedeti, da na svetu ne obstajajo samo pravice, pač pa tudi dolžnosti. To dvoje se ne izključuje. Čeprav je vsak neprecenljivo vreden, ni nihče center sveta svet je skupnost, ne pa posameznik," je povedal. 

"Dijaki si želijo avtoritete, pa tudi biti sprejeti, slišani in ljubljeni," je povedal Ajd.
"Dijaki si želijo avtoritete, pa tudi biti sprejeti, slišani in ljubljeni," je povedal Ajd. FOTO: Shutterstock

'Presneto previden moraš biti, kako boš dijake usmerjal'

Dijaki si po njegovih besedah želijo nekoga, ki bi jih vodil. "Želijo si moralne avtoritete, čeprav tega morda kdaj ne znajo neposredno izraziti," je povedal in na podlagi izkušenj zatrdil, da je temu tako. "Mladi so na prepihu številnih informacij in zgledov, ki moralno in intelektualno niso primerni," je povedal in pojasnil, da so za to odgovorni tudi mediji in svetovni splet. 

"Presneto moraš biti previden, kako boš dijake usmerjal in katere informacije bodo absorbirali," je povedal. Po njegovem mnenju si dijaki želijo avtoritete, pa tudi tega, kar si želi vsak človek: biti sprejeti, slišani in ljubljeni. 

'Dijaki bi radi slišali osebne izkušnje nekoga, ki je nekaj že dal čez'

V petek bodo po šolah potekali tudi pogovori o nasilju. In kaj bi si želeli slišati dijaki? "Radi bi slišali osebne izkušnje nekoga, ki je nekaj takšnega že dal čez," je povedal Matičič. Pojasnil je, da se je letos udeležil dogodka, na katerem je dijakinja delila svoje izkušnje z depresijo. Povedal je, da so se po tem, ko se je nekdo pred njimi tako izpostavil, tudi sami odprli in delili nasvete. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja