Tujina

Dini in Primakov: Skladnost pogledov na krize v svetu

Moskva, 07. 04. 1998 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Moskvi sta se danes srečala zunanja ministra Rusije in Italije, Jevgenij Primakov in Lamberto Dini. Pogovori so pokazali "skladnost pogledov" dveh držav glede kriz na Kosovu, v Iraku in na Bližnjem vzhodu, Dini pa je obsodil tudi napad na rusko veleposlaništvo v Rigi..

Na novinarski konferenci po srečanju sta ministra poudarila skupna prizadevanja rešitve kriz v svetu in se strinjala, da sta obe strani, kot je dejal Primakov, "proti rešitvam, ki bi lahko destabilizirale položaj". V zvezi s Kosovom je vodja ruske diplomacije pojasnil, da sta za Moskvo "absolutno nesprejemljivi" dve stvari: morebiten poskus, da bi Kosovo izvzeli iz Srbije, kar bi po njegovi oceni povzročilo pokol, ter napotitev enot "pod kakršnokoli zastavo" na območje.

Italijanski zunanji minister pa je ob obisku v Moskvi obsodil nedavne incidente v Latviji, usmerjene proti tamkajšnjim Rusom. Po njegovi oceni takšna dejanja oddaljujejo Latvijo od njenega cilja vključitve v Evropsko unijo. Dini je dejal, da "vključitev Latvije v EU ni blizu, zadnji dogodki pa jo še oddaljujejo od vključitve". Po njegovih besedah je eden od glavnih pogojev za vstop v petnajsterico popolno spoštovanje pravic narodnih manjšin.