Tujina

Dini na obisku v Libiji

Kairo/Tripoli, 06. 04. 1999 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski zunanji minister Lamberto Dini je le nekaj ur po prekinitvi sankcij ZN proti Libiji danes prispel v Tripoli. Po prihodu je za libijsko televizijo dejal, da bi morali preteklost sedaj pozabiti. Sam je v Libijo prišel, da bi odprl nova obzorja sodelovanja.

Dini je libijsko vodstvo povabil, naj se vključi v dialog sredozemskih držav za mir in sodelovanje. Italija si je vedno želela, da bi Libija v tem dialogu igrala ''neposredno vlogo'', je povedal Dini, ki se je kasneje sestal z libijskim kolegom Omarjem Mustafo al Muntasirjem.

Italija je s približno 30-odstotnim deležem največja uvoznica libijske nafte in se je že v preteklih letih večkrat izrekla proti embargu na izvoz libijske nafte oziroma proti zaostritvi sankcij. Italija je leta 1912 zasedla takratno Tripolitanijo in Cyrenaiko in je Libijo do leta 1943 obravnavala kot kolonijo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.