Tujina

Do konca leta nov sporazum o orožju

Singapur, 15. 11. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dogovor o sporazumu, ki bo nasledil pogodbo o zmanjšanju strateškega orožja Start iz obdobja hladne vojne, bi lahko dosegli do konca leta, sta sporočila Medvedjev in Obama.

Barack Obama in Dmitrij Medvedjev
Barack Obama in Dmitrij Medvedjev FOTO: Reuters

Predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Dmitrij Medvedjev, sta sporočila, da bi lahko že do konca leta dosegli dogovor o nasledniku sporazuma Start. Ob strani čaka še nekaj usklajevanj, a v mesecu dni naj bi bilo vse nared. "Pričakujem, da lahko končni tekst sporazuma dosežemo decembra," je bil ob tem optimističen Medvedjev. "Prepričan sem, da če se bomo potrudili in delali z občutkom nuje, da bomo dosegli dogovor," pa je dejal ameriški predsednik.

Prvi krog pogajanj o nasledniku Starta, katerega veljavnost se izteče 5. decembra, je potekal 19. in 20. maja v Moskvi. O obnovitvi pogajanj o nasledniku pogodbe iz leta 1991 sta se Obama in Medvedjev dogovorila v začetku aprila na srečanju v Londonu, julija pa sta podpisala tudi predhodni dogovor o pričakovanem zmanjšanju zalog strateškega orožja.

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bodybuilder
16. 11. 2009 02.12
zakaj ni na portalu nikjer ne najdem, da je marihuana zdj legalna u amerik po novem, je obama odobril dovoljeno uporabe marihuane v medicinske namene, postavl so tut prvi coffe shop ki je nekje v amerik sm pozabu tocno kero mesto sj pise, za mesecno clanarini lahko skadis neomejeno kolicini marihuane pr njih, pa to notr lahko kadis ti ni treba vn na mrzl it :P
bostjan@kocevje.com
16. 11. 2009 02.10
pol bomo tut mi mogi kšno patrijo prodat???
Nad.oblaki
15. 11. 2009 23.17
Misija1: Anglija je javnosti priznala, kakšne 2 leti nazaj, da obstoječega jedrskega programa ni opustila in ga razvija naprej, enako Amerika, ki je pri teh zadevah bolj diskretna...seveda v rabo nacionalne varnosti. Izrael logično da je oborožen, saj j obkrožen v regiji z nestabilnimi državami Pakistan in Iran... Rusija sicer zaveznica Kitajske samo naveza zopet z S Korejo, itd.
Nad.oblaki
15. 11. 2009 23.12
Leta 2030 prve drastične spremembe podnebja, leta 2050 prvi podnebni begunci, katerih bo do leta 2100 že okoli 150 miljonov... kdo jih bo sprejel, Bangladež, Bahami, Karibi, Mikronezija, Hvaji delno tudi Indonezija bodo pod vodo...Avstralija, S Afrika in Srednja Afrika se že spreminjata v puščavo (posledično bodo miljoni beguncev priskajo v Evropo), itd.... denimo tudi za to gospodarsko krizo so opozarjali strokovnjaki zadnjih 8 let pa jih nihče ni poslušal, enako opozarjajo sedaj za podnebne spremembe (samo, da na njih nimamo več vpliva, lahko le čakamo)... seveda neizogibna bo bitka za surovine za preživetje.
Misija1
15. 11. 2009 23.03
@ Svobodni: Ocitno nisi prevec dobro informiran in podcenjujes tako Francijo kot Anglijo. Mi zaupsas koliko raket je na taksni jederski podmornici? Sedaj pa idi malo poogoglat koliko jedrskih konic imata Francija in Anglija.
piss
15. 11. 2009 14.46
nemorem verjet,prav dogaja se....snoči sem gledla BBC...pravijo da Obama in prijatelji hočejo zaj realizirat plan na zemlji ki ga že imajo dolgo...in to je vojsko potegnit na svojo stran in jo uporabit proti ameriškemu ljudstvi....NWO...se res dogaja ....vsi so prezaposleni z tem kdo ma večje selikone...ko bo pa prišo trenutek da se boš hotel borit bo prepozno.....
Svobodni
15. 11. 2009 14.06
Amerika ima v eni podmornici več jedrskih konic kot cela Evropa.
dreko123
15. 11. 2009 13.01
ja se morta zment kdo bo kateri državi naprej prodal staro orožje iz hladne vojne... ups aja sej tega je že 3x zmanjkal... pa še zmeraj ga je polno... naj nehajo ruljo slepit s takimi dogovori ker so dejstva da so amerika rusija francija navečji svetovni dobavitelji in "črni" preprodajalci orožja na svetu, prodajajo ga pa vključno svojim "sovražnikom" samo da je posel... nafta, orožje, farmacija nekak v tem vrstnem redu... banda