Tujina

Do Trumpovega pričanja s sodnim pozivom?

Washington, 02. 05. 2018 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / S.S.
Komentarji
15

Bo ameriškega predsednika doletel sodni poziv, po katerem se ne bo mogel izogniti pričanju pred poroto v ruski aferi vpletanja v ameriške volitve? V javnost so pricurljala tudi vprašanja, ki jih ima za Trumpa pripravljena Mueller.

Ameriški časnik New York Times je objavil seznam vprašanj, ki jih ima za ameriškega predsednika Donalda Trumpa posebni preiskovalec ruske afere Robert Mueller. Trump se je zaradi tega jezil na družbenem omrežju Twitter, a vse kaže, da je vprašanja časniku posredoval nekdo iz predsednikovega tabora.

Washington post pa poroča, da je Mueller Trumpovo ekipo opozoril, da bo morda uporabil sodni poziv in tako Trumpa prisilil, da se pojavi pred poroto in priča o aferi. Mueller je to možnost namignil na sestanku s Trumpovimi odvetniki v marcu. Sodnemu pozivu namreč ne more uiti niti predsednik ZDA. Verjame se, da je bila ta ''grozeča'' možnost marca prvič položena na mizo. Kot navaja Washington Post, so predsednikovi odvetniki trdili, da Trump nikakor ni obvezan, da mora pričati. A na drugi strani je Muellerjeva ekipa to spodbijala z omenjenim predlogom. 

49 vprašanj

Mueller in njegovi preiskovalci medijem doslej še niso izdali nobene podrobnosti o preiskavi in jim tudi ni v interesu, da se govori o seznamu 49 vprašanj, ki jih je objavil New York Times.

Nekateri analitiki domnevajo, da gre za taktiko Trumpovih odvetnikov, ki želijo predsednika prepričati, naj ne privoli v zaslišanje pod prisego o ruski aferi, ker bodo težave. Njegovi odvetniki to odločno zanikajo, prav tako tudi časopis, ki trdi, da je seznam dobil drugje.

donal trump
donal trump FOTO: AP

Nekateri analitiki ugibajo, da bi lahko bil zaradi kopice slovničnih napak vir za New York Times tudi Trump, da bi lahko znova obsojal preiskavo, ki je zanj nepotreben lov na čarovnice. Trump vztrajno ponavlja, da nikoli ni sodeloval z Rusi pred volitvami proti demokratski kandidatki Hillary Clinton.

"Kako sramotno, da so vprašanja glede ruskega lova na čarovnice ušla v medije. Nobenega vprašanja o sodelovanju. Težko bi bilo ovirati pravosodje pri zločinu, ki ga sploh ni bilo," je v torek tvitnil Trump. A večina vprašanj s seznama se nanaša na sodelovanje njegove kampanje z Rusi in na Trumpovo sodelovanje z Rusi.

Gre za vprašanja, ki jih je Muellerjeva ekipa naštela predsednikovim odvetnikom med pogajanji o njegovem morebitnem zaslišanju. Seznam so po poročanju New York Timesa sestavili odvetniki, ko so jim tožilci naštevali vprašanja. New York Times vseeno trdi, da seznam ni prišel od odvetnikov.

Tožilci želijo Trumpa vprašati, kaj je pred volitvami vedel o ruskih vdorih v računalnike demokratov, zlorabi družbenih medijev, ali je šef njegove kampanje Paul Manafort sodeloval z Rusi, zakaj je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja in svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in podobno.

Obtožbe o lovu na čarovnice jemljejo resno nekateri kongresni republikanci. Ti so pripravili obtožnico za odstavitev namestnika pravosodnega ministra ZDA Roda Rosensteina, ki je odgovoren za rusko preiskavo, ker se je pravosodni minister Jeff Sessions moral izločiti zaradi lastne vpletenosti v zadeve.

Rosenstein se je v torek norčeval iz poskusov republikancev, da ga ustrahujejo z grožnjo odstavitve. Povedal je, da gre za strahopetce, ki se niti ne upajo podpisati pod dokument. Obtožnica je bila namreč predana medijem anonimno. Rosenstein je zatrdil, da pravosodnega ministrstva ne morejo ustrahovati ter da se bo delo nadaljevalo v skladu z zakoni in ustavo.

"Lahko vam povem, da obstajajo ljudje, ki mi že nekaj časa grozijo zasebno ali javno. Mislim, da bi že lahko ugotovili, da pravosodnega ministrstva ne morejo izsiljevati," je dejal na dogodku v muzeju novinarstva Newseum v Washingtonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 05. 2018 16.07
-4
Ubogi Trump, poglej kako mu je imperij propadel, verige so ukinile pogodbo z njim, ne bodo več prodajale njegove izdelke. Ena dva ducata verig je prodajalo njegove izdelke po svetu, kot kravate, postleljnino, brisače, porcelan, pohištvo, parfum..., vse z imenom TRUMP gor, zdaj je pa vse propadelo. Vse je na razprodaji, vidim da perfum ki je bil $50, se zdaj prodaja za $10.
frako
02. 05. 2018 19.25
+3
Večino teh zadev prouzvajajo tretji in sam limajo trampovo ime gor kot reklamo on pa neke procente dobi, sam nima glih kkšnih fabrk in podobnih zadev. Bl nepremičnine pa tud to ni nujno da če tramp gor piše da je on gradil al pa da ma kej u lasti.
nikhrast
02. 05. 2018 20.59
-1
Trump samo prodaja svoje ime. Isto gre za stolpnice po svetu, Trump Tower, ponekod so že odstranili ime TRUMP, folk v kondominijih, hotelih, restavracijah... tam noče biti povezano z njim. V Torontu so končno prodali Trump Tower, samo izgubo je imel.
puspan
02. 05. 2018 14.19
+3
Čas konca največjega lažnivca in prevaranta, kar jih je kdaj premogla Amerika, se vedno bolj približuje.
appollyon
02. 05. 2018 13.28
-1
Se mi zdi da je čas da 24ur odpre novi tab "trump"
dannyer
02. 05. 2018 12.02
+2
vidi se da gre za političen manever s strani demokratov. v petek so jasno povedali svet za nacionalno varnost da ni dokazov da bi rusija kar koli bila vpletena samo čudno da mediji niso predvajali. so pa našli povezave pri demokratih in pri bivšem zaposlenim ,ki je izdajal stvari medijem za katere dela in je lagal pod prisego, res demokrati so resna grožnja demokraciji to kar so naredili v kaliforniji. in kaj delajo sedaj je škandal vreden obsojenja in še več mladina demokratov zapušča tudi to je novica.
olimpija35
02. 05. 2018 11.10
-1
leva banda bo tukaj gor sodila hahaha epic..za vas je jankovič višek kapitalista...na tem nivoju,k je pa Trump hahaha prosim no..lahk mu greste čevlje spucat
detect
02. 05. 2018 10.39
+0
treba ga zamenjat,ker ni sposoben za predsednika.
olimpija35
02. 05. 2018 09.55
-4
Bravo Trump! neprecenljivi so trenutki,ko gledamo kako se levi paraziti lomijo na tebi..zasukal si svet ter prvi,ki mu je uspelo medije tako razstresti,da še zdaj nevedo kje se jih glava drži :) večna ti hvala,ker si prvi zaobšel medije in s tem prekinil manipulacijo samooklicanih poštenih medijev,ki imajo za sabo veliko pokvarjeno agendo!
AntiNATO
02. 05. 2018 10.10
+1
hehe trump je se ena lutka v rokah kapitala...dokazu k je nastavlju clane goldman sachsa itd. Uboge ofce k mislte da je trump kej drugacen od prejsnjih.
appollyon
02. 05. 2018 13.28
-2
to praviš ti ki podpiraš Putina, haha, raje bodi tiho, trump je svoj dnar zaslužil, putin ga je pa nakradel kot levičarji pri nas.
Dule Med
02. 05. 2018 09.38
-1
Ene pa zelo boli naprimer Klintonovo, da Trunf sedi na stolu kje se je videla ona.
walter2
02. 05. 2018 09.20
+0
Politika je sposobna raznoraznih malverzacij!Sodni poziv in samo pričanje pred poroto ni garancija,da bo resnica ugledala luč sveta!Če bi imeli zadostne dokaze bi jih že uporabili! Ali jih pa kdo drži v trezorjih in bo na njihov račun užival benificije do konca življenja!To morebitno pričanje bodo izrabili za dokaz o Trumpovi"poštenosti"in ga za vedno oprali pred javnostjo!CIA,NSA,FBI največji svetovni manipulatorji!
ferencz 1
02. 05. 2018 08.58
+8
Pa ne že spet ta Trump, in to ameriško sr...nje!
Apostol1
02. 05. 2018 08.58
+4
Saj ne bo sprejel pošte