Tujina

'Dobro je biti Madžar'

Budimpešta, 12. 04. 2010 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na madžarskih parlamentarnih volitvah je desnosredinska opozicijska stranka Fidesz po preštetih 99 odstotkih glasovnic zbrala 52,77 odstotka glasov.

Desnosredinska opozicijska stranka Fidesz je na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem po preštetih 99 odstotkih glasovnic zbrala 52,77 odstotka glasov.

V prvem krogu volitev je Fidesz dobil 206 od skupaj 386 sedežev v parlamentu. Doslej vladajoči socialisti so dobili 19,29 odstotka glasov oziroma za več kot 20 odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2006, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ali bo imel Fidesz v novem parlamentu dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo ustave in izvedbo ključnih reform, bo znano po drugem krogu volitev 25. aprila.
Ali bo imel Fidesz v novem parlamentu dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo ustave in izvedbo ključnih reform, bo znano po drugem krogu volitev 25. aprila. FOTO: Reuters

V parlamentu bo prihodnja štiri leta tudi skrajno desna stranka Jobbik, ki je zbrala 16,71 odstotka glasov. Stranka je dosegla še boljši rezultat kot na lanskih volitvah v Evropski parlament, kljub temu pa ji ni uspelo prehiteti socialistov, kar so sicer napovedovale nekatere javnomnenjske raziskave pred volitvami.

Presenetljivo se je v parlament prebila tudi novoustanovljena zelena stranka, ki je zbrala 7,42 odstotka glasov in je tako presegla petodstotni prag.

Premierski položaj bo najverjetneje znova zasedel Viktor Orban, ki je bil predsednik madžarske vlade že med letoma 1998 in 2002. Ob zasedbi položaja je bil s 35 leti najmlajši evropski premier. Po nedeljski zmagi je dejal, da so Madžari dokazali, da so enoten narod, ki je sposoben narediti velike stvari. "Madžari so svetu pokazali, da je spet dobro biti Madžar," je dejal Orban.

Viktor Orban pravi, da so Madžari svetu pokazali, da je spet dobro biti Madžar.
Viktor Orban pravi, da so Madžari svetu pokazali, da je spet dobro biti Madžar. FOTO: Reuters

Hud poraz vladajočih socialistov je po oceni analitikov v največji meri posledica gospodarske krize, ki je Madžarsko močno prizadela. Država se je leta 2008 sicer uspela izogniti finančnemu zlomu z reševalnim paketom Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in EU, vrednim 20 milijard evrov, vendar pa so se precej povečali davki, rekordna, 11,4-odstotna pa je tudi brezposelnost.

Fidesz je v predvolilni kampanji Madžarom obljubljal, da bo madžarsko gospodarstvo znova postavil na noge, naredil red v zdravstvu ter zagotovil javno varnost. Orban je napovedal tudi davčno razbremenitev in milijon delovnih mest v prihodnjem desetletju.

SORODNI ČLANKI

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
12. 04. 2010 21.28
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, komunisti so obljubljali svobodo..........
zahod.west
12. 04. 2010 20.25
Atomic_boy, ne upaj preveč. Da bo desnica sama prišla na oblast v Sloveniji je skoraj nemogoče (vsaj še desus bo zraven.....) Ampak če bo ne bo smela biti tako strahopetna kakor JJ vlada. JJ je bil premalo trd do rdečuhov, bal se je kar dobo mislili novinarji, mediji, "kulturni delavci"...... ni si upal udariti kot delajo drugod .......
dreknasibici
12. 04. 2010 20.14
sprint ne govori na pamet
Atomic_boy
12. 04. 2010 19.51
sprint ja dragi moj, madžari imajo neverjetne pravice pri nas in kdo še...izbrisani, romi...vsi tisti, ki niso slovenci...in kdo jim to omogoča - predvsem in samo RDEČKARJI! Brez skrbi, da temu ne bo tako, ko se pri nas izvoli desnica in ravno v to smer letijo komentarji pred nama, zato se ne sprenevedaj! DESNICA BO TISTA, KI BO OHROMILA PRAVICE PRERAČUNLJIVCEM, KATERIM SLOVENIJA NI DOMOVINA AMPAK MOLZNA KRAVA ...in madžari so rekli bobu bob, saj jim je prišlo čez glavo, kaj vse so morali trpeti ob romih.
zahod.west
12. 04. 2010 19.16
sprint, ja in? kaj ima to v zvezi z temi volitvami? to je problem slovenske zakonodaje? če bi ti dali dvojno plačo ali bi ti rekel ne? res ne razumem, povezave......madžari gledajo lasten interes, glavna so pravila, drugače poglej v zgodovino kdo, kdaj in kako je do tega prišlo......
sprint
12. 04. 2010 14.32
Pohvale bratom Madžarom! . Je napisano v enem od spodnjih postov. Naj ti povem, da ti Madžari počasi okupirajo en del naše Slovenije (Prekmurje). Takšna količina pravic, kot jih ima ta manjšina je neverjetna. Imajo Slovenske dokumente (drž.SLOVENIJE)-ne govori Slovensko, verjetno niiti ne razume. Na tem območju Slovenski otrok brez Madžarskega porekla ne more biti vpisan v Lendavsko srednjo šolo - ker se zahteva sprejemni izpit iz "Madžarščine". Ta konec Slovenije je enostavno posiljen s strani Madžarske kulture, tu Slovenskega jezika ni, zaposlujejo pa se Madžarski državljani. Zadnje čase predvsem v gostinstvu. In je hudičevo nerodno, ko v Slovenskem lokalu ne moreš naročiti niiti kave z mlekom, ker te Madžarska natakarica ne bo razumela in te bo zabodeno gledala. Tudi tamkajšnji uradniki imajo baje težave z njimi. Nekateri zadrti Madžarski slovenci ne bodo govorili Slovenski pa, da je ne vem kaj. Izkaže se s Slovenskimi dokumenti ter s Slovenskim državljanstvom, pravi, da ne zna Slovenskega jezika in je državni uradnik prisiljen klicati prevajalca, da "Slovenskemu" državljanu prevaja iz Slovenščine v Madžarščino. Grozljivka. In to z denarjem iz proračuna. Da nadalje ne govorim o idejah teh ljudi, da bi na tamkajšnjem območju morali zaposlovati samo več ali manj Madžarske državljane oz. ljudi samo iz tega območja, za tamkajšnje Slovenske drž. uradnike pa naj bi zahtevajli obvezno znanje Madžarščine (se spomnite tiste njihove "močnejše" poslanke). Pa bemti. Ali je to še Slovenija, ali pa je Madžarski uspela okupacija Slovenskega ozemlja iz II.sv.vojne na bolj prefinjen način.?
Tonček Balonček
12. 04. 2010 11.58
Komaj čakam predčasne volitve, Prijatelj ter Plemeniti bosta presegal 10 odstotkov, gre za ljudi, ki imajo jajca!
foreverblue
12. 04. 2010 11.51
Zanimivo, da so pa v Grčiji na oblast prišli socialisti in je moral bivši finančni minister celo prebežati v ZDA zaradi svojih laži. Verjetno je res najbolje, da se na vsaka dva mandata zamenja garnitura.
Audy
12. 04. 2010 11.14
(Skrajna) desnica pridobiva povsod po Evropi...
rsv
12. 04. 2010 11.06
+1
Bravo za Madžarsko, ker ne volijo dvolične-lažnive- rdečkarje.
JanZiska
12. 04. 2010 10.55
Posebno če so na mizi gosja jetrca in Tokaj. Sicer pa je madžarska levica od samega začetka vladanja padala iz enega korupcijskega škandala v drugega. Tole je dobra napoved naslednjih slovenskih parlamentarnih volitev.
zahod.west
12. 04. 2010 10.05
Pohvale bratom Madžarom! Rdečuhom le 19,29% glasov...to je to.