Slovenija

Dobrodelni dan za Alexisa, šestletnika, ki se je rodil slep

Ljubljana, 09. 06. 2023 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
2

Šestletni Alexis Panić je fant, ki ima redek sindrom, zaradi katerega je od rojstva slep. A kljub temu želi nasmejan in živahen fant početi vse tako kot njegovi vrstniki, torej vse sam. Da bi mu starša omogočila čim več svobode in samostojnosti, sta se odločila, da poskusijo s treningi eholokacije, ki jih na Dunaju izvaja Huan Ruiz, ki je prav tako od rojstva slep. Gre za metodo, ki z odbijajočimi zvoki omogoča slepim gibanje v neznanem okolju. A ker ti treningi stanejo, družina potrebuje pomoč. Zato so organizirali dobrodelni športni dan za Alexisa.

Da nekaj ni v redu, sta Saša in Suzana Panić pri Alexisu opazila, ko je bil star komaj dva meseca. Kot razlaga mama, se Alexis ni odzival, smejal in je imel prazen pogled. Zdravniški pregled je potrdil njune sume, sledili so novi pregledi in izvidi so pokazali prav to, česar so se bali. "Poslali so nas v Belgijo na operacijo, ker so mislili, da je nekaj drugega. Ko smo bili tam, pa so povedali, da se to ne da pozdraviti in da je slepota," pripoveduje Saša Panić. Na tako novico starši nikoli niso pripravljeni, povesta, a sta prav zaradi Alexisa morala ostati močna. Kot dodajata, je bilo prvo leto težko in sta se borila, da sta zanj iztržila, kar se da od življenja.

Zdaj Alexis pogumno koraka s svojo belo palico, v sebi ima otroško vedoželjnost in svet rad raziskuje, pa čeprav na malce drugačen način. Najraje pa se igra z mlajšim bratcem, posluša glasbo in plava. Kot pravi sam, zelo rad hodi na morje. "Kmalu bom imel tabor z vrtcem in komaj čakam," pove navdušeno.

Družina Panić
Družina Panić FOTO: Kanal A

Upanje, da bo nekoč lahko živel povsem samostojno in celo potoval po svetu, je družini Panić dal Avstrijec Huan Ruiz, ki je prav tako od rojstva slep, a se povsem svobodno giblje s pomočjo klikanja, zvoka, ki se odbija od predmetov in mu pomaga pri orientaciji v prostoru, zdaj o eholokaciji poučuje otroke. Trikrat ga je obiskal tudi Alexis. "Ko smo tam teden ali 10 dni, Alexis zelo napreduje, zato vztrajamo. Je pa drag gospod," pojasni oče in doda, da glede na ceno si lahko obisk pri Ruizu privoščijo le enkrat na leto. 

Alexis in Huan Ruiz
Alexis in Huan Ruiz FOTO: Kanal A

Da pa bi Alexisu omogočili čim več treningov na Dunaju, so organizirali dobrodelni turnir, ki se bo to nedeljo pričel ob deveti uri zjutraj v športnem klubu Gibi šport. Imeli bodo tudi poslikavo obraza, prisotni pa bodo tudi gasilci, ki bodo lahko dali čez oči prevezo, da vidijo, kakšen je občutek. V rekreativnem duhu se bosta odvila tudi turnirja v malem nogometu in odbojki, lahko pa se tudi udeležite dražbe podpisanih dresov slovenskih športnikov in tudi tako pomagate prisrčnemu fantku, da bo korak bližje samostojnemu življenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matdej
09. 06. 2023 21.38
+3
Vse dobro malemu fantku!!!Da bi mu le pomagalo to malo olajšati zivljenje…
Zeka
09. 06. 2023 20.57
+4
Krasna družina! Se vidimo v nedeljo.