Tujina

Dodik Lukaču obrnil hrbet: Ugotavlja se tudi njegova odgovornost

Banjaluka, 27. 02. 2019 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Na ugotovitve, ali je odgovornost za napake v primeru smrti Davida Dragičevića tudi na strani notranjega ministra, bomo morali še malo počakati. Nihče ni izvzet," je na presenečenje vseh "ploščo obrnil" Milorad Dodik. Davidov oče je ob tem sporočil, da se ima česa bati, saj bo v javnost kmalu prišel posnetek, na katerem se vidi, da so Davida pretepli in strpali v policijsko vozilo.

Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik, ki je vse do zdaj ščitil notranjega ministra srbske entitete v BiH Republike srbske Dragana Lukača, je presenetil z izjavo in dejal, da mora javnost še malo počakati na ugotovitve, ali je za napake v primeru smrti Davida Dragičevića odgovoren tudi Lukač.

V oddaji Upitnik na RTS je dejal, da so policisti, ki so delali na primeru, že suspendirani ali celo na sodišču, a tega "nihče ne želi slišati". "Na to, ali je odgovornost tudi na strani notranjega ministra, bomo morali še malo počakati. Nihče ne bo izvzet iz tega – če niste storili nečesa, kar bi morali, boste za to odgovarjali," je dejal.

Po njegovem mnenju je za vso zmedo okoli primera Dragičević kriva "nepotrebna novinarska konferenca", na kateri so izjave dajali policijski uslužbenci, ki so delali na primeru in v javnost posredovali nepotrjene informacije.

Dodik je prvič v letu dni izrazil dvom o svojem notranjem ministru Draganu Lukaču.
Dodik je prvič v letu dni izrazil dvom o svojem notranjem ministru Draganu Lukaču. FOTO: AP

Davor Dragičević Dodiku sporoča: Česa se bojiš?

Potem ko so intervju predvajali na televiziji, se je na Facebook skupini Pravda za Davida oglasil Davidov oče Davor Dragičević in zapisal: "Burle na RTS, česa se bojiš? Počasi, kmalu pride posnetek!"

Marca bo minilo eno leto od smrti mladeniča, ki je na noge spravila celo Banjaluko, tožilstvo pa po vsem tem času še vedno ni predstavilo rezultatov preiskave ali prekvalificiralo vzrok smrti iz samomora v kaznivo dejanje umora.

Družina Dagičević sicer že od samega začetka trdi, da obstaja posnetek kamere na Reiffeisen banki, na katerem se vidi, da je Davida preteplo okoli 15 oseb, nato pa so ga strpali v policijsko vozilo in odpeljali. A policija naj bi od banke namenoma pridobila posnetek z napačnim datumom.

Skupina Pravica za Davida je pred kratkim razpisala 50.000 evrov nagrade tistemu, ki bo prinesel verodostojen dokaz, da je bil David ubit, ali pripomogla k temu, da se njegovi morilci ter naročniki umora znajdejo za zapahi.

Boki trdi, da ima posnetek: David so pretepli in vlekli po asfaltu

V komentarjih pod članki na RTV BN se je pojavila oseba pod vzdevkom Boki, ki trdi, da omenjeni posnetek ima. "Osebno sem gledal posnetek iz Reiffeisen banke, na katerem pred kovinarsko šolo pretepajo Davida Dragičevića. Na njem sem jasno prepoznal inšpektorja preprodajalca Dubravka Kremenovića, katerega šef je Darko Ilić. Na posnetku se jasno vidi, kako pride policijsko vozilo Dacia Duster in kako pretepenega Davida vlečejo po asfaltu, nato pa vržejo v avtomobil, v katerega vstopi tudi Dubravko. Vse se je zgodilo 18. marca okoli 2.50. Posnetek je skopiran na več CD-jev," je zapisal.

Boki trdi tudi, da sta dva policijska inšpektorja Davida pritisnila ob zid pred eno od trgovin, kar je razvidno tudi iz fotografij in posnetkov, ki jih je na svojem blogu objavil novinar Slobodan Vasković. Boki se sprašuje tudi, zakaj policija prekriva informacije, da se je David v lokalu Meta stepel s preprodajalcem in policijskim ovaduhom, ki je aprila pobegnil v tujino in se pred kratkim vrnil v BiH.

Davor Dragičević napoveduje, da bo v javnost kmalu prišel posnetek, ki ga policija poskuša skriti, in bo pojasnil marsikaj.
Davor Dragičević napoveduje, da bo v javnost kmalu prišel posnetek, ki ga policija poskuša skriti, in bo pojasnil marsikaj. FOTO: AP

Policija: Posnetek je zmontiran

Po poročanju portala Srpskainfo policija zdaj preiskuje, kdo se skriva za Bokijevim IP naslovom, in trdi, da je Davor Dragičević za montažo posnetka plačal 15.000 evrov.

"Posnetek so hoteli predvajati na Trgu Krajine 5. oktobra 2018, med shodom skupine Pravda za Davida. A osebe, ki bi morale narediti fotomontažo, tega niso storile do takrat, zato posnetek še ni bil objavljen," piše v policijskem zapisniku. Objava zmontiranega posnetka bo, tako v zapisniku, povzročila nemir v javnosti in ogrozila policiste ter njihove družine.

Davor je pred kratkim dejal, da bo posnetek posredoval samo svojemu odvetniku Ifetu Feragetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
25. 08. 2019 11.08
mi pa vseeno nekaj ni jasno: zakaj bi tega poba kar tako pretepli? pridnega, poštenega, športnik, ni se drogiral niti dilal droge, nikomur nič dolžan itd. mogoče pa kaj od tega ne drži?
Milan Aleksi?
28. 02. 2019 08.21
-6
Aja.. Kr kriminalec je ker se zavzema za svoj narod??? V Sarajevu imajo identicen primer... Pravda za adnana.. Zakaj pa o tem ne pišete... A ti hasan, nije ti jasno a??? Meni nije jasno kako mogu da glasaju za razne kakire itd itd.. Ja mrtvi volijo res je... Tudi v potocarima so napisani se živi..... Gledaj ti svog kakira izatbegivica
Krajnc22
27. 02. 2019 16.08
+6
Zakaj je ta srbski kriminalec skoz ma prvi strani??
Hasan
27. 02. 2019 13.23
+49
Res ne razumem,da volilci izvolijo razne Dodike in njemu podobne.Človek je v par letih obogatel,da se kar bliska in narod ga še kar izvoli.Nerazumljivo!!!!
Ado89
27. 02. 2019 13.47
+44
Pumpanje z nacionalizmom dela cuda. Stalnica na balkanu. Pa tudi sirse.
daw1d
27. 02. 2019 13.52
+18
Hasan očitno si še redka ovca, katera misli, da elite izvoli narod.. :)
Hasan
27. 02. 2019 14.30
+17
Ja,volilci izvolijo kandidata,ki se jim zdi primeren.Noben drugi!Je pa odvisno kdo kandidira.Je pa res,da južno od nas "volijo" tudi mrtvi.Vsekakor pa ovca nisem.Po horoskopu sem oven.Lp
eFranjo
14. 10. 2019 14.09
+1
glasovanje kot prevara. udeležba vsaj 90%, a nikogar na volitve
Karlo
27. 02. 2019 12.59
+44
In od tam stegujejo prste sumnjivi podjetniki v Slovenijo. Se ne čudim da Snežič sedaj deluje tam.
henki penki
27. 02. 2019 12.30
-85
Dodik je car,majkemi
DAEMONIUM
27. 02. 2019 12.48
+59
A si sam zase glasoval da imas celo en plusek?? Dodik je navadni primitivec, covek kafanske politike!!!
puspan
27. 02. 2019 15.23
+22