Tujina

EU v skrbeh: dogovor med ZDA in Kitajsko je izkrivil svetovno trgovino

Washington, 17. 01. 2020 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
19

ZDA in Kitajska sta s podpisom delnega trgovinskega sporazuma začasno sklenili premierje. A evropski politki so mnenja, da je z dogovorom izkrivljena svetovna trgovina in napovedujejo izpodbijanje sporazuma pred Svetovno trgovinsko organizacijo. Kitajci so se namreč zavezali, da bodo iz ZDA v dveh letih povečali uvoz za 180 milijard evrov, kar pomeni, da bodo manj uvažali iz preostalega sveta.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Evropska unija svari Peking
    02:48
    Iz SVETA: Evropska unija svari Peking
  • Iz SVETA: Bojan Ivanc o posledicah trgovinskega sporazuma za EU
    03:53
    Iz SVETA: Bojan Ivanc o posledicah trgovinskega sporazuma za EU
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
18. 01. 2020 08.25
+4
Amerška hegemonija
puspan
18. 01. 2020 09.22
-13
Predhodni nemški gospodarski minister Gabriel, je takole odgovoril Trumpu na očitke, da Nemci premalo kupujejo ameriške avtomobile. Boljše delajte pa jih bomo tudi več kupovali. Kar ima Amerika dobrega, je proizvodnja orožja, ki ga masovno prodaja in si s tem ustvarja pozitivno bilanco. Če bi njihova orožarska industrija prenehala s prodajo, so v enem letu v riti. Sicer pa se mi ameriški način življenja dopade bolj, kot v Evropi. Tam socialne pomoči ni, razen privatne iniciative. Če delaš si gospod, če ne delaš, končaš v obcestnem jarku, torej pošteno, mnogokrat tudi brutalno, ampak to je realnost.
Gorazd Petek
18. 01. 2020 12.49
+6
NeEvropska politična pokakanost,ki si ne upa nič,sploh pa ne proti Kitajski,Afriki in Arabskim državam-ceno bomo plačali pa mi z vojno ,ki jo bodo zrihtali EU multikulti socialidstočni politiki tukaj.
nikhrast
18. 01. 2020 17.48
-1
Tu ni socialne pomoči, se delaš norca? Ednino kar nima Amerika je univerzalni zdravstveni sistem, pa ne verjamem če ga bodo kdaj dobili, revni imajo Medicaid, starejši Medicare, sindikati pa svoja zavarovanja. problem so tisi ki delajo za sebe ali pa ne pripadajo kakšnemu sindikatu. Kanada pa ima brezplačno zdravstvo za vse državljane. Ej, v Ameriki dobiš še food stamps, če imaš dohodke nižje od $1250 mesečno.
ni_mi_vse_eno
17. 01. 2020 21.44
+6
Svetovna trgovina je bila izkrivljena tudi pred tem. Zaradi te izkrivljenosti neenakost narašča in revne države tonejo v vedno večji dolg, šivilje v Indiji pa umirajo, Rana plaza collapse.
nikhrast
17. 01. 2020 21.43
+1
Tako da Trump ni dosegel nič, Kitajci so samo obljubili, kupovali bodo še naprej po najnižjih cenah..., potem pa poglej milijarde subvencij ki jih je Trump daroval svojim farmerjam. Mislim da tale članek je bil še najbolj optimističen za Trumpa.
Ost1234
17. 01. 2020 21.43
+15
Evropa bo sama sebe dobesedno pokopala! Njena mencavost in ekonomsko-vojaška podrejenost USA pri uveljavljanju njenih " nacionalnih " interesov po svetu jo bo nazadnje ugonobila! Kitajska se je Evropi poskušala približati, a se EU ni odzvala že zaradi ameriške politike. Takole: Evropa je zamudila svojo priložnost. Postala bo le nekaj sto miljonsko tržišče za drugo razredne produkte Amerike in Kitajske in istočasno njihova skupna kolonija, bazen za ceneno delovno silo ...
Gorazd Petek
17. 01. 2020 21.17
+6
In še nekaj...........gospodarske šahovske partije svetovno se boo igrale na relaciji ZDA -Kitajska,ostali bodo le še gledalci z Rusi vred.
nightifly
17. 01. 2020 20.42
+10
Vsi vemo , da je Evropa zaspala na ................Nemciji , ki se smeje in steje take dobicke ,da je groza . Ja , Nemci so spet uporabili celotno Evroo za svoj uspeh ,tokrat ne vojasko ampak ekonomsko -gospodarsko . In jasno ,kdo bo kriv ? Ne samo to . Stroske zdruzitve obeh nemcij placuje kar Ostala Evroopa ,delno pa tudi svet . Takoj ko je Trump okur....cal Frau Merkel , je postal sovraznik Evrope N 1. Zdaj ko je sklenil dogovor (in ne vojne) , je spet grdi racek. Amerika ima s Kitajci ogromen deficit se iz casov prejsnjih predsednikov in ima vso pravico uravnati blagovno izmenjavo . Lani sem slisal, da ima tudi Slovenija z Rusi priviligirano trgovinsko menjavo in precej sluzi s tem . Kaj pa ,ce Putin ,ali pa najverjetneje en uradnik ministrstva en dan rece Njet ,,,, no od tistega dne bodo Rusi nacionalni sovraznik ,ce pretiravam .
puspan
17. 01. 2020 21.01
-3
Night, da imaš pa tako izkrivljen pogled na nemško ekonomijo, si pa še v sanjah nisem mislil. Če ne bi bilo nemškega gospodarskega traktorja, bi bila EU že na samem začetku papirnati tiger in nič drugega. In kje bi bila potem Slovenija, si lahko samo mislimo. S tem si samo pokazal, da iz svoje rdečkaste kože ne boš nikoli izšel.
Uporabnik113189
17. 01. 2020 21.59
+9
Night ima prav. Nemčija si je napolnila žepe na račun ostalih v EU in to isto poskuša nadaljevati še naprej. Gre za vrsto velikih projektov, od plinovoda, pa energetske sanacije na račun članic v EU. Trobijo o vetrnicah in fotovoltaiki, elektriko pa uvažajo iz Poljske, kjer kurijo premog. Kaj če poljaki tudi preidejo na vetrnice, kje bo Nemčija imela akumulirane viške energije, da bo pokrivala manjko? Atomske centrale tudi ne bi imeli. Politika centralne banke povezana z raitingi pokvarjenih agencij, tiskanje denarja, uvoz migrantov, rušenje kulture. Ni vse tako rožnato in daleč od tega da kdo na zgodbo gleda skozi rdeča očala. Preprosto gre za hegemonijo močnejše države nad malimi, ki ne smejo cveteti, čeprav bi lahko.
Anton jakše 1
18. 01. 2020 07.55
+1
Upam da bo tvoja črna koža škorenj zganila!
puspan
18. 01. 2020 09.09
-3
Torej ven iz EU, da nas ne bodo izkoriščali, kot doslej, samo še evropske subvencije vrniti, ki smo jih dobili nepovratno od njih, da smo si lahko zgradili toliko, da vsaj nismo več podobni Balkanu. Bo treba malo več česna pojesti, da vas ne bo tako spomin zapuščal.
Uporabnik113189
18. 01. 2020 11.16
+3
@puspan, sedaj pa pretiravaš. Ven iz EU.. Za to ni potrebe, je pa nujno da se bobu reče bob. Francija je do vratu v težavah, Nemčija pa vse to temeljito izkorišča. In ne mi o subvencijah, če bi bili odnosi v EU vsaj za silo pravični z medsebojnim spoštovanjem, večje države pač nadlegujejo druge s pomočjo sile, gospodarske ali druge nadvlade in tako tlačijo manjše v revščino. Če bi bili enkopravni bi se sami prav tako razvili, brez subvencij. Samo pošteno naj plačajo delo in znanje. Imaš pa na izbiro, vodiš samostojno politiko in te veliki izolirajo, izločijo iz monetarnega sistema ali uničijo valuto, ukradejo zlate rezerve, ti nabijejo carine, preprečijo gospodarsko sodelovanje, ali pa si vključen v to neumno EU, kjer ti dovolijo vsaj za silo živeti. Neumna EU zato, ker je zunanja politika te zveze katastrofa, za svojo varnost ne skrbi, kup razvajenih poženščenih samovščečnih blebetačev, ki razglašajo množico pravic za tiste, ki spadajo v zapor, tiste ki delajo in so v resnici zaslužni pa namerno spregledajo v revščini. V vsakem primeru pa je prav, da si nalijemo čistega vina, kdo je tisti ki potiska drugim glavo v blato in je nasilnež ( pa se mogoče niti sam tega ne zaveda). Ni pa vse slabo, vsaj grobi obrisi kam naj gre celotna družba v EU so zarisani v EU parlamentu, že to je korak naprej. Je pa samo korak in mnogo premalo za preživetje celine.
puspan
18. 01. 2020 12.45
+2
Klasik, nimam namena na široko raspravljati s teboj, bom pa omenil samo eno od tvojih tem, ki si jih omenil glede izkoriščanja. Samo pošteno naj plačajo delo in znanje, praviš. Po 34 letih, ki sem jih prebil na delu v Nemčiji in vsakodnevnem izkoriščanju, imam danes 1.450 € pokojnine. Domovina mi je za 10 let dala 130 €. Mogoče misliš na bosanske delavce, ki opravljajo delo za preživetje njihovih družin na Balkanu. Le-ti, kolikor mi je znano, živijo v Sloveniji sanjsko življenje, saj jim pripeljejo hrano na delovno mesto, stanujejo v apartmajih, ki jim jih organizira zelo socialna slovenska zakonodaja. Imajo benificiran delovni staž in dodatek za ločeno življenje, skratka idealno, vse po evropskih predpisih. Tako dobro jim gre, da me je velikokrat sram, da sem pripadnik tega malega dobrotniskega naroda itn. Pa še marsikaj bi se dalo napisati o dobrotah, ki vladajo v Sloveniji.
Domendo
17. 01. 2020 20.35
+12
Trump vam je lepo povedal Amerika first in da začnite lepo skrbet za svoje državljane. EU pa že vsa leta kriči ilegalni migranti in azilanti first za evropejce pa da so homofobi, rasisti, sovražniki vsega kar je tujega in take finte. Zdaj so njim pa spet drugi krivi ker v Bruslju sanjarijo o miroljubnih afričanih in muslimanih.
pravisprehajalec
17. 01. 2020 20.32
+13
Dobro Jutro. Amerika first, je napovedal Doni. Kaj sedaj cvilite, krivica pa to se nismo zmenili. Aktovke v roke, pa Kitajce stisnite...
Krematorij666
17. 01. 2020 20.24
+14
In kaj zdaj...naj pa še Evropa začne trgovinsko vojno s Kitajci. Trump kolikor je smotan ima vsaj nekaj med nogami za razliko od evropskih mavričnih bojevnikov.
Ost1234
17. 01. 2020 21.45
+2
Krematorij666 Ja, med nogami ima več kot v glavi ....