Tujina

'Dogovor o tablah le gnil kompromis'

Ljubljana, 03. 04. 2011 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski poslanec in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl je zadnji dogovor o dvojezičnih tablah na avstrijskem Koroškem označil za gnil kompromis, saj za manjšino ustvarja neprijazno ozračje in vodi v raznarodovanje.

Ivo Vajgl je nekdanji zunanji minister in nekdanji veleposlanik v Avstriji.
Ivo Vajgl je nekdanji zunanji minister in nekdanji veleposlanik v Avstriji. FOTO: Dare Čekeliš

Na petkov dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih na območju avstrijske Koroške se je odzval tudi sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil leta 2004 tudi zunanji minister. Meni, da je dogovor "gnil kompromis", ki poskuša ustreči tistim na Koroškem, ki ustvarjajo manjšini neprijazno ozračje in posledično raznarodovanje. Po njegovem kompromis predvideva manj kot tretjino tega, kar določa Avstrijska državna pogodba.

V skladu z dogovorom, ki so ga v petek v Celovcu dosegli predstavniki avstrijske vlade, dežele Koroška in slovenskih manjšinskih organizacij, naj bi dvojezične krajevne table postavili v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Osnova naj bi bili podatki popisa prebivalstva iz leta 2001, kar naj bi pomenilo od 150 do 160 dvojezično označenih krajev.

Vajgl je spomnil, da razsodba avstrijskega ustavnega sodišča na osnovi določb Avstrijske državne pogodbe (ADP) vztraja pri desetih odstotkih manjšinskega prebivalstva. To pomeni, da bi morali Slovenci glede na kompromis namesto približno 400 dvojezičnih tabel pristati na manj kot eno tretjino tega, kar predvideva ADP.

'Poskušajo zaobiti pravo in odločitve ustavnega sodišča'

Zato se slovenski predstavnik v Evropskem parlamentu strinja s strokovnjakom za ustavno pravo v Avstriji Heinzom Meyerjem, da osnutek dogovora predstavnikov avstrijske zvezne vlade, deželne vlade Koroške in predstavnikov treh slovenskih manjšinskih organizacij predstavlja poskus zaobiti pravo in se izogniti razsodbam avstrijskega ustavnega sodišča.

Dvojezična tabla na Koroškem
Dvojezična tabla na Koroškem FOTO: POP TV

Poseben problem ponujene rešitve vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov je po mnenju Vajgla dejstvo, da jo hoče avstrijska vlada uresničiti s t. i. ustavnim zakonom, ki naj bi za vselej onemogočil sklicevanje na ADP in odločbe ustavnega sodišča. "Prav to pa je bila vrsto let edina učinkovita pot, po kateri so koroški Slovenci uveljavljali svoje pravice," poudarja evropski poslanec.

Ljubljana bi morala počakati

Kritičen je tudi do izjav podpore dogovoru s strani govorcev slovenskega zunanjega ministrstva in vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, češ da so bile prehitre, površne in samo navidez konstruktivne. Po njegovem mnenju bi namreč morali v Ljubljani počakati na dokončna stališča manjšinskih organizacij do izpogajanega kompromisa.

Kot je dodal, morajo o "bližnjicah pri politiki sporazumevanja med večino in manjšino na Koroškem" suvereno in skupaj odločati koroški Slovenci sami. "Če ena izmed manjšinskih organizacij sporazum zavrača, to pomeni, da se bo treba pogajati o bolj sprejemljivi in pravičnejši rešitvi," je poudaril Vajgl, ki je tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Avstriji.

Manjšina pričakovala nekoliko več

Že včeraj so se na dogovor odzvali tudi predstavniki slovenske manjšine, ki so sodelovali v pogajanjih. Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je dejal, da rezultat ni to, kar je pričakoval, saj je računal na nekoliko več širokogrudnosti. Dodal je, da je na koncu privolil "v ta naporen korak, ker avstrijska Koroška potrebuje spremembo paradigme".

Precej bolj zadržan je bil predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko. V pogajanjih se je strinjal, da se ta predlog predloži organom NSKS. A kot je opozoril, je Zbor narodnih predstavnikov (ZNP), najvišje telo odločanja v NSKS, sprejel drugačna izhodišča. Zato je mogoče sklepati, da podpora NSKS sprejetemu dogovoru ni zagotovljena.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selector
04. 04. 2011 11.38
Koga brigajo table. Nej dajo poštene plače ljudem ne pa da se kregajo za tistih par sto tabel že od leta 45'!
peterb110@gmail.com
04. 04. 2011 02.11
Sramota, nesposobnezii, pri tako mocnih argumentih kot je ADP po kateri mora stati 800 dvojezicnih tabel, se nasi loleki pustijo tako zelo grdo nategnit . Pa kdo so to ti " ljudje pogajalci" hlapci in izdajalci????? Zdaj se nam Avstrici res upraviceno smejijo! S takimi nesposobnezi in hlapci na vladi je Slovenija obsojena na propad, saj naredijo vec skode ce tam sedijo, kot ce je sploh ni. Zgodovina kleceplazenja se tako zalostno ponavla in ponavla na vseh podrocjih Tudi glede meje s hrvasko se je tako hlapcevsko popustilo in bojim se, da se bo ravno tako sprejelo izdajalski koncni dogovor nam v velik posmeh in nepopravlivo skodo glede meje .. FUJ kleceplazenje, popuscanje in izgublanje na vsakem koraku
lolipoly
04. 04. 2011 00.34
Ti problemi z Koroskimi slovenci se ze vlecejo 65let. Po moje ce si rojen v Austriji in tam solan, bos razumel, nemski, brez dvojezicnijh napisih, kar mi res grejo na zivce. V Sloveniji je slovensko, v AUstriji Nemsko na Madjarskem pa Madjarsko v Italiji pa Italijansko. Koroska uradno spada pod Austrijo in konc.
goso
03. 04. 2011 23.22
Tu ima Vajgl prav. Ne razumem, da so se ob odločitvi ustavnega sodišča pustili tako nategnit. Še mal bi počakal in pritiskal. Je pa naša vlada seveda kriva, ker ne pritiska dovolj na Avstrijo. celo do evropskih organov bi lahko šla. Še en minus za SD in koalicijo. Edin način, da mu to povemo, je proti na referendumu.
major1
03. 04. 2011 22.27
Se mu vidi, da ne gre na prvo žogo.
123_Zoke_vec_ni
03. 04. 2011 22.05
Od kdaj pa Vajgla zanima kaj potrebujejo koroški Slovenci???
drahnreb
03. 04. 2011 21.52
Je..le vas manjšine,naj pridejo v Slovenijo ,če jim tam ne paše.
Buena Vita
03. 04. 2011 21.42
žbogar pa razglaša ta šlomaster za svojevrstno zmago kdo razume ta rdeče
Audy
03. 04. 2011 21.36
amonraa1, standard je edino merilo razvoja v svetu... Sem z Leonardo09. Da pridem tja govorim samo še nemško, samo da bi se rešil te nesposobne komunistične banane.
Javoje
03. 04. 2011 21.30
Razsodba ustavnega sodišča je bila jasna. Edina napaka je bila, da so se HOTELI potem še pogajati. Bili bi tiho in počakali uresničitev razsodbe. Po stari dobri slovenski navadi se bodo sedaj levi in desni vSloveniji skregali med sabo ("oni drugi so krivi") - na veliko veselje tistih, ki so dobili več, kot jim je dalo lastno ustavno sodišče.
luciluk
03. 04. 2011 21.10
'Dogovor o tablah le gnil kompromis'......DA, poklenili so pred gospodarjem Nemcem. ADP je ali pa je ni in ni Austrije.
Jimi1
03. 04. 2011 21.08
Tako je to, če imaš takšno izdajalsko vlado v LJ, da manjšina nima nikakršne opore v matici več. Ve se kaj de AU dužavna pogodba, ne razumem pa, da bi naša vlada podpirala rešitve, ki so jih manjšini ultimativno vsilili... Prav strah me je za Piranski zaliv, saj se kaže kakšno držo bo SLO imela.... (Popolnoma kapitulantsko kot vse kaže....)
canelo
03. 04. 2011 20.40
M-teorija kar se tiče tistega komentarja zame je ta plebiscit ena velika sramota za naš narod in zato se mi sedaj zdi vse brez veze, ker lahko bi imeli za 10% večjo državo žalostno se mi zdi da se kar tako prodaš (in to nima nobene zveze z komunizmom in ne vem čem še) zdaj pa ali so gori te table ali ne se mi zdi dokaj nerelvantno!!!
MOSSAD001
03. 04. 2011 20.36
M-teorija 03.04.2011, 20:26 0 A je mogoče tale?! amonraa1: Mah brez veze leta 1920 so imeli možnost da se brez komplikacij priklučijo matičnemu narodu pa se niso tako odločili. Tako, da se mi tudi te table zdijo brezsmiselne naj bodo Avstrijci, če so tako želeli! ****** Lp Stari sam ti pa šišaš MOSSAD,FBI,KGB,UDBO...!! Hotel bi te za prijatelja QQ !!
canelo
03. 04. 2011 20.31
Ofca1A če povzamem tvoje razmišljanje potem ko ti bo soset nategnil ženo boš rekel brez veze se kregat in ko ti bo vzel pol vrta boš ravnal isto smo da boš kaj dobrega pojedel in popil pa da se ne boš kregal eni pa ste pravi Kekci ma saj ni čudno da ns noben ne jemlje resno!!!
M-teorija
03. 04. 2011 20.30
PS Samo amonraa1 sprašujem kateri komentar so mu zbrisali!
M-teorija
03. 04. 2011 20.26
A je mogoče tale?! amonraa1: Mah brez veze leta 1920 so imeli možnost da se brez komplikacij priklučijo matičnemu narodu pa se niso tako odločili. Tako, da se mi tudi te table zdijo brezsmiselne naj bodo Avstrijci, če so tako želeli!
M-teorija
03. 04. 2011 20.17
Če gre za začaen ukrep je še nekako razumljivo, pa še ta je neke vrste kompromis, ki negira ali vsaj načenja ADP. Treba je vsekakor vztrajati, da je ta začasen ukrep res , ampak res le začasen in zahtevati, da se ADP spoštuje v celoti, ker če ga avstrijci negirajo (ADP) negirajo svojo državo, kajti ADP je bila predpogoj, da so postali država.
Ofca1A
03. 04. 2011 20.15
Brezveze se kregat za 5m morja in take zadeve če mene vprašate,...še ostanke od prejšnih mej naj pospravijo,..in s hrvaško isto ( al pa ravno črto potegnejo za foro,...da se bo vidl v NAŠIH glavah!. Res bomo deleč pršli če se bomo kregali za 5m,..in za dvojezične napise,...sam to se pomen,..med folkom ob dobri hrani in jedači,...ne pa da določeni osebki na to vplivajo. Totalna bedarija in hudičevo smešnu!
AnyColour
03. 04. 2011 20.00
obstajajo večji problemi kot pa dvojezične table, če jim kaj ne paše pa naj pridejo v našo prelepo slovenijo pol se jim bo pa kovcalo pa avstriji !