Tujina

Turški politični strokovnjak o razmerah v njegovi državi: Spreminjamo se v 'Erdoganistan'

Ljubljana, 14. 03. 2016 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
166

V te temne čase nas je pripeljala zgrešena politika predsednika Erdogana in sedanje vlade, pravi doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk, ki ocenjuje, da turška politika maščevanja "zob za zob" ne pelje nikamor. "Država nekoč vzhajajoče pluralistične demokracije postaja patriarhat enega samega človeka – spreminja se v Erdoganistan," je ponazoril.

Trenutno situacijo in razmere po terorističnem napadu v Turčiji je za 24ur.com komentiral doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk, ki sicer živi v Turčiji, a je trenutno na obisku v Sloveniji.

Doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk.
Doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk. FOTO: osebni arhiv

Zavedati se moramo, pravi, da je Turčija locirana na zelo problematičnem območju v bližini Sirije in severnega Iraka. Prav tako se v večjih mestih, predvsem v Ankari in Istanbulu, odvija resna migrantska kriza. Za nameček temu pa na jugovzhodu države divja vojna med državo in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). "Tovrstni teroristični napadi se glede na vse to niti ne zdijo nenavadni, a na tem mestu je treba poudariti, da sta za to v veliki meri odgovorna vlada in predsednik Erdogan. V te temne čase nas je pripeljala njihova zgrešena politika, njihove napačne odločitve - tako v domači kot zunanji politiki. Vlada, ki vso problematiko na Bližnjem vzhodu jemlje z ambiciozno in nerealno mentaliteto, pri tem pa spodbuja kaos - ne samo znotraj države, pač pa v celotni regiji," je dejal. Na vprašanje, ali se mu zdi varno za turiste, da v tem času potujejo v Turčijo, je odgovoril, da ne, "saj nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo, niti varnostno-obveščevalne službe, ki jim je to vsakič doslej spodletelo".

Politika "zob za zob", torej dejstvo, da turški lovci v povračilni napad zdaj napadajo oporišča PKK na severu Iraka, se Öztürku zdi nesmiselna. "PKK nima monolitne strukture in mi, običajni ljudje, nikoli ne vemo, kdo je zares kriv. Turčija se s terorizmom bori že več kot 30 let in očitno je, da tovrstne metode niso učinkovite. Turčija potrebuje več demokracije, več pravic manjšin, več svobode mišljenja ter izražanja, ne pa avtokratskega vodenja sedanje vlade in predsednika Erdogana. To je smrt za turško demokracijo. Država nekoč vzhajajoče pluralistične demokracije postaja patriarhat enega samega človeka – spreminja se v Erdoganistan."

Po nedeljskem napadu je Erdogan napovedal odločen boj proti terorizmu, kot se za vsakega sodobnega voditelja pač spodobi. A v svojem slogu je šel še dlje in uporabil frazo, da bo "terorizem spravil na kolena". "Žal so te besede le populistični klišeji, ki v turški družbi naletijo na gluha ušesa. Če pogledate različna družbena omrežja in ne medije, ki so večinoma zgolj njegovi glasniki, boste videli, da tem praznim besedam nihče ne verjame," še pravi strokovnjak.

In prav blokada vseh spletnih omrežij, ki je trenutno uvedena, je po njegovih besedah klasična metodologija vlade, ki na tak način poskuša utišati glasove nasprotujočih. "A to je zelo neučinkovito, saj ljudje zlahka najdejo način, da do teh računov dostopajo," je še dodal.

Za konec je ocenil, da prihodnost Turčije po njegovem mnenju ni nič kaj svetla. "Na eni strani se povečuje avtoritarnost z vodstvom dvoumnosti in nepotrebno paranojo pred notranjim sovražnikom, na drugi strani pa dogajanje v regiji vpliva tudi na dogajanje znotraj države."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
15. 03. 2016 08.51
+5
MOTOTURIST, Koliko nebuloz na enem kupčku. Neverjetno. Naj odgovorim: - zakaj bi jaz reševal begunsko krizo, s tem da bi gostil begunce pri sebi doma, ČE VOJNE IN KRIZE NISEM POVZROČIL ? To je, kot da bi zahteval, da naj mi vsak mesec izplačajo 10.000 evrov iz prodane nafte in dobičkov naftnih družb, ki se redijo na račun sirijske in iraške nafte. **** Slovenija, država, vlada, poslanci so se strinjali z invazijami na Irak, Libijo ter so zakuhali to vojno in krizo. Za to naj država rešuje, kar je zakuhala. Begunci tudi niso nič krivi, za to, da je EU, in z njo Slovenija, saj smo del te EU, nesposobna končati vojno v Siriji, ustaviti morijo. Da in ti begunci bežijo pred morijo, pred ubijanjem, pred smrtjo. Da in EU, Slovenija jim je dolžna pomagati. Glede ostalega pa. A simbol slovenstva sta svinjska pečenka in očenaš ??? Tebi res ni pomoči. Desnica nima ne programa, ne vizije, oziroma sta program, naj sosedu krava crkne ter kmetavzarstvo, v najslabšem pomenu besede. A nista simbola slovenstva strpnost, najbolj urejena država na Balkanu, jezik, solidarnost, anti-fašizem, NOB, Prešeren, Avseniki, Plečnik, Jožef Stefan, Potočnik Noordung, Laibachi..., Če že bi jih učil o Sloveniji, o našem jeziku, kulturi, pesnikih, pisateljih, da tudi kulinariki,ampak mislim, da je sirijska kulinarika zelo bogata in zelo okusna in bi se glede tega lahko naučili kaj od njih. In predvsem pri teh Sirijcih, ki prihajajo v Evropo, gre za večinoma urbane, mestne ljudi, izobražene, premožnejši sloj sirijske družbe. Saj si edino oni lahko privoščijo zelo drago pot v Evropo.
ficfiric 1
15. 03. 2016 09.12
+1
Vsaj neki pametnega sem prebral....bravo...+++++
.jest
16. 03. 2016 20.47
tu mač koromač, +. Opažam, da imajo kakšni motoristi zanimivo miselnost.
Iluzionist
14. 03. 2016 20.38
+9
državno sponzorirani terorizem in državljanska vojna bosta poltična zapuščina sultana Erdogana Šibkega
Jožajoža
14. 03. 2016 19.48
+0
po njegovem ima tudi mertlova zgrešeno politiko. tudi slovenci, ki imaste 450 evrov zajamčene plače , trdite enako. samo, tepčeki, ne veste, da politika mertlove kor erdoganova je politika za državljane držav, ne pa desidente, in skrajno desnico, ki samo čaka na pravo priliko.
Bofur
14. 03. 2016 19.37
+1
In kaj je rešitev "begunskega vprašanja", moji dragi desni so-komentatorji ? Ukinitev demokracije, uvedba izrednega stanja, razpustitev parlamenta, pooblastitev "Od-rešitelja", da ima vse vzvode oblasti v svojih rokah, ukinitev opozicije, uvedba gulagov in koncentracijskih taborišč za Slovence "izdajalce in ljubitelje migrantov", organizacija nacionalne garde, ki lahko vdira v stanovanja brez sodnega naloga in zapira vse, tudi Slovence, ki nasprotujejo takšnemu "stanju" in se norčujejo iz "Od-rešitelja". Prav tako brez sodnega naloga in brez sodbe sodišč. Vse to, samo zaradi grožnje z domnevnimi napadi migrantov, kaj šele, če bi se napadi res zgodili, kaj bi bilo šele takrat.
mototurist
14. 03. 2016 21.39
-1
in kje ti sedaj vidiš demokracijo v sloveniji? glede beguncev oz. migrantov je pa tako. ko se zbere kritična masa bi tudi levaki molili alaha. mar si res želiš tega???? drugo so finance. zakaj bi jaz recimo moral plačevati nekaj kar si želiš ti? če jih želite na vsak način imeti, jih naselite na svoje domove in na vaše stroške. če bi se pa slučajno jaz strinjal z migranti bi jim pa pač povedal da so v sloveniji ateisti in krščani in temu primerno bi se morali tudi obnašati. jaz bi sprejel begunca šele takrat ko bi pojedel svinjsko pečenko in zmolil oče naš. če bi se pa začeli dogajati napadi in spopadi bi pa tudi jaz poskrbel da bi se nekaj levakov in beguncev srečalo z devicami v raju. pa še to.napadi niso domnevni, temveč kruto realni. ko jih uvozimo še par sto se bodo začeli tudi pri nas.
JanZiska
14. 03. 2016 19.04
+5
Že tri dni čakam, da bo Karmelina Husejnović objavila kak twitt ne temo napada Albancev na dijake srednje tehnične šole v Celju...
Bofur
14. 03. 2016 19.07
+0
JanZiska
14. 03. 2016 19.10
+7
Prej omenjeni Albanci, ki so prišli pred šolo z jeklenimi palicami.
Bofur
14. 03. 2016 19.36
+5
Mislim, kdo je naročil napad, to mi smrdi po dolgi roki doktorja prištinske univerze Ivana Jansharija
Morana7
14. 03. 2016 20.41
+2
In zakaj je to samo in izključno na novi tv? Verodostojno ni kaj...
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 19.02
+0
OMG, RUSIJA SE UMIKA IZ SIRIJE, PUTIN PRAVKAR IZJAVIL NA SVOJI NACIONALNI TELEVIZIJI!!!!
aaaaaa122121
14. 03. 2016 19.15
+0
ja umika se, ker so dosegli kar so zeleli doseci.
vetlan
14. 03. 2016 19.26
+3
nič bati , če bo potrebno, se bo vrnil, raketno bazo so namestili v manj kot 24 urah
Bofur
14. 03. 2016 18.58
+3
Tatari so ime prevzeli od mongolskih zavojevalcev, ki so v 13. stoletju vdrli v današnjo Rusijo ter se pomešali s povolškimi Bolgari ter drugimi turškimi in ugrofinskimi ljudstvi. V antropološkem smislu danes združujejo elemente evropske in mongolske rase. Tatari so na Krim prišli v okviru Džingiskanovih mongolskih hord v 13. in 14. stoletju. O tem , da gre za avtohtone izvorne prebivalce Krima, je pravljica. So bili zavojevalci. Prvotni prebivalci Krima so bili kristjani, bržkone torej iztrebljeni s strani teh Tatarov.
.jest
14. 03. 2016 20.54
+4
Bofur
14. 03. 2016 21.19
+3
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 18.54
-9
V enem dnevu bi Assadovi shiiti podlegli turški vojski in vsega bi bilo konec, beguncev, prelivanja krvi, masakri, teroristični napadi,... Sam očitno nekdo ima korist od tega, sigurno pa ne EU!
luciluk
14. 03. 2016 19.02
+5
Kakšno neumno razmišljanje! Izvesti genocid nad šiiti in rešili bi vse probleme. Nekaj takšnega je razmišljal nekdo ki je nato povzročil WW2. Žalostno razmišljaš ProjectZed.
lnterReflections
14. 03. 2016 18.53
+9
Erdogan financira ISIS skupaj z ZDA, tako da lahko Turčijo poimenujemo kar ISIS-stan.
Petrovc
14. 03. 2016 18.29
-10
Da ne pozabim, Krim ni ne ruski, ne ukrajinski! Krim je Tatarski, Tatari pa so muslimani! Turkom ga je vzel Peter Veliki, Rusom ga je vzel Hruščov!
Feels_good_man
14. 03. 2016 18.42
+2
Tatari so ga vzeli gotom, goti so ga vzeli sarmatom. Kaj zdej? A poiščemo kje na svetu živijo potomci sarmatov in prosimo ruse naj se jim umaknejo?
korintos23
14. 03. 2016 19.02
-3
In dobro se je končalo, spet je ruski! hahaha
luciluk
14. 03. 2016 19.04
+2
če gledamo zgodovino je zemlja od tistega, ki ima največ orožja.
nevski
14. 03. 2016 21.23
-3
Rusi so bili na Krimu že pred prihodom Mongolov.
Petrovc
14. 03. 2016 18.27
+5
ZGODOVINA JE KOT STATISTIKA-NUMERIČNE METODE! Turki in Nemci so že, vsaj, 250 let zavezniki! Bili so zavezniki v I vojni! Prav v Turčiji je pijani shizofrenik Churchil doživel strašen poraz z strani Nemških oficirjev, ki so vodili Turško vojsko! In danes boste v samem centru Turške državnosti-muslimanske, poleg Plave mošeje, viodeli velik bronasti spomenik, darilo Bismarcka Turkom! Turki in Nemci so bili zavezniki v II vojni. Seveda je sledila kazen! Najprej so jim pobrali Osmanski Imperij, za tem pa še vpliv v Arabiji! Danes si Erdogan to poskuša povrniti! Metode so pa povsod enake. Kot je Putin vrgel v zrak metro v centru Moskve, da je lahko obračunal s Čečeni, tako je, verjetno, tudi tu politika vmes!
fljfo
14. 03. 2016 18.28
-1
aaaaaa122121
14. 03. 2016 18.41
+8
pa podobno kot so americani porusili neboticnika:)
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 18.44
+3
ja samo da tega se je lotil na napačen način, s pobijanjem kurdov nebo nič dosegel
glava2
14. 03. 2016 18.09
+3
sami so si ga volili
Transformerji
14. 03. 2016 18.06
-10
Erdogana podpirajo ZDA in Rusi!
srebrnibreg
14. 03. 2016 18.13
+10
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 18.17
+14
mislim da ga rusi niso nikoli podpirali, in nikoli ne bodo
DržavniSekretar
14. 03. 2016 18.04
-2
Skupina migrantov, nastanjenih v švicarskem Baslu, je zahtevala odstranitev belega križa iz središča švicarske zastave, saj križ kot krščanski simbol ne odgovarja več današnji multikulturni Švici.
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 18.17
+5
pozdravi TROHA LADISLAVA danes ko ga boš srečal, a prav?
ficfiric 1
14. 03. 2016 18.19
+5
Drzavni...kje to pise? Zihr sam na novatv...
Bofur
14. 03. 2016 18.48
+5
Nisem vedel, da je krščanski simbol beli križ
brado
14. 03. 2016 18.04
+9
po nedeljskem napadu je Erdogan napovedal boj proti terorizmu........a se je kdo vprašal,če to niso zrežirani napadi z njegove strani samo,da dobi povod za napad na Sirijo !!?? Kurdi so mu res trn v peti......sploh pa ko so mu presekali pot za šverc z nafto....on bo spravil terorizem na kolena....haa...po tej njegovi logiki bo moral on prvi poklekniti...prisilili ga bodo v to.
Petrovc
14. 03. 2016 17.53
+10
PRJATLI-RAZUMNI: 1. Erdogan je izjemno močan politik, ki, za razliko od drugih, USA in NATO uporablja in ni uporabljen! Turčija se samozavestno ozira po starem Osmanskem imperiju. Ta pa sega od Iraka, preko Krima, do Mongolije! In jasno, največji nasprotnik temu je Rusija! Tako morate tudi gledati sestrelitev RU vojaškega letala, kot jasen znak Erdogana Rusiji, da se je ne boji! 2. V državi, kot je Azerbejdjan je Turčija že povsem prisotna kot kolonialna sila. V ostalih, kazahstan, Uzbekoston, Kirgizistan, se še uveljavlja. v Turkmeniji je kot v Azerbejdjanu! 3. Obstaja še Krim! Do, tam, leta 1925, je bil Krim 90% Tatarski! Krimski Tatari, ki niso Povolžki Tatari, so bili v revoluciji na strani carja, bili so elita belih! Stalijn jih je z eksodusom, razselil, zverinsko, okoli 200.000! V Uzbekiston, Povolžje,...... Krimske Tatarke so najlepše ženske na svetu! Drug eksodus Krimskih Tatarov so izvedli vstajniki, ko je Rusija pred leti, priključila Krim sebi! Je pa Krim pomenbno vojaško in strateško mesto. Kot Nemški Keningsberg (Kaliningrad), ki ga imajo Rusi tudi okupiranega. V bistvu je prav Krim jedro napetosti! 4. Nedvoumno je Rusija, sedaj, za maščevanje tistemu sestreljenemu letalu glavni podpornik Kurdov! In Kurdi so le sredstvo v višjih interesih! Najprej USA, da so razjahali Irak in Sirijo, sedaj RUsov, da bi oslabili Erdogana! Na koncu bodo potegnili kratko! 5. Erdogan se zaveda globalnega spopada Zionistov z Rusi in njihove nedokončane želje delitve velike Rusije! In to izkorišča. Zelo zvito si je , v tem spopadu, uklonil EU! Ni tako preprosto, kot zgleda! TURČIJA BO VELIK PROBLEM, V DRUGEM KORAKU, ZA EU!
platon26
14. 03. 2016 18.07
+16
Kaj ma veze koga se on boji in koga ne? Sicer je turška vojska močna a z Rusko se ne more kosati! Tudi nato ne bi stopil na stran Turčije zaradi Kitajske! V Kyrgyzstanu im Rusija vojaško bazo! Erdogan je en navaden klovn, ki misli, da ima neko moč kot sta to mislila Hussein in Gadafi če želijo ga jutri ni več!
glava2
14. 03. 2016 18.13
+4
SSHanjarDivision
14. 03. 2016 18.15
+10
sry sam Erdogan ne bo nič ukrepal brez zagotovljeno močne podpore ZDA in NATA, čeprav imajo okrog 600.000 vojakov, ZDA očitno še nočejo končati vojno v Siriji, če bi, bi že zdavnaj
Petrovc
14. 03. 2016 19.39
-6
platon! KAJ PA TI VEŠ O RUSKI VOJSKI! NIČ! ruska vojska je kup železja in nezainteresiranih mladcev!
nevski
14. 03. 2016 21.29
+2
Turki v zgodovini niso nikoli premagali Perzije.
26277
14. 03. 2016 17.40
+1
kej dela ta tip v SLO, a je šel v BTC ? Ta je isto doktor, kot šipaki, ki imajo vsi faks.
Brezvezeslo
14. 03. 2016 17.48
-2
Transformerji
14. 03. 2016 17.40
-1
Turčija postaja Erdoganistan, Angelcina Nemičija bo postala ameronemčija stan, mi se bomo pa obisku Putina odločili, kaj bomo postali .
Petrovc
14. 03. 2016 18.09
+4
VI, ste se že odločili! Samo, da MI s tem nismo soglasni!
LuckyBastardo
14. 03. 2016 17.39
+14
Nerazumno da lahko turki na čisto drugi strani napadejo kurde. Europa mu pa še ploska. Res podle igre Erdogana .... turki ga morajo čim prej odstavit drugače so najebal.
Bofur
14. 03. 2016 17.20
+21
To je res ena perverzna, podla turška politika, pripadniki tuške tajne policije so lahko tudi podtaknili truplo neke ubite Kurdinje, da bi ponudili dokaz, češ poglejte Kurdi so bili v ozadju tega napada. In kako lahko na podlagi neobstoječega dokaza v 24 urah že bombardirajo kurdske položaje v drugi državi. In kako lahko evropski politiki izražajo solidarnost Erdoganu, ki je po vsej verjetnosti naročil ta teroristični napad in vse druge. Kje je slovenska zunanja politika, da obsodi ta državni terorizem turške države in Erdogana.