Tujina

Po aretaciji glavnega osumljenca odstopil vodja kabineta premierja

Valletta, 26. 11. 2019 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
2

Malteški premier Joseph Muscat je sporočil, da je domnevni posrednik pri umoru malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia dobil imuniteto za razkritje informacij o tem zločinu. Muscat je sporočil še, da je odstopil vodja njegovega kabineta Keith Schembri. Zatem je odstopil tudi minister za turizem Konrad Mizzi, iz vlade pa se začasno umika gospodarski minister Chris Cardona.

Odstopi sledijo zaslišanju poslovneža, ki so ga aretirali na jahti, preiskovalcem pa naj bi omenil Schembrija. Policija je Schembrija danes povabila na zaslišanje: "Ne vem, ali je na zaslišanju ali o čem ga zaslišujejo," je povedal Joseph Muscat po odstopu Schembrija, ki je bil šef njegovega kabineta od leta 2013.

Kasneje se je za odstop odločil tudi minister za turizem Mizzi, ki je bil v času smrti novinarke minister za energetiko. "Čutil sem, da je moja dolžnost, da odstopim z ministrskega položaja, tako da bo vlada Josepha Muscata lahko dokončala mandat," je povedal.

Vpletenost v smrt Caruane Galizie zanika tudi gospodarski minister Chris Cardona, ki se je odločil, da do konca preiskave in obravnave tega primera ne bo vodil ministrstva.

Novinarkina družina je ob tem pozvala k pregonu Schembrija in Mizzija, premierja Muscata pa k odstopu. "Preprosto mu ne gre zaupati, da ne bo oviral pravosodja. To je počel predolgo," je na Twitterju zapisal Matthew Caruana Galizia.

Na jahti prijeli tudi poslovneža, o čigar podjetjih je pisala umorjena novinarka

Domnevni posrednik pri umoru Melvin Theuma je postal priča tožilstva. Viri pri policiji naj bi povedali, da je preiskovalcem že razkril ključne informacije. Theuma naj bi zdaj pričal pred sodiščem, kjer bo moral pod prisego ponoviti, kar je povedal policiji. Njegovo zaslišanje naj bi bilo povod za aretacijo poslovneža Yorgena Fenecha, ki je postal prvi osumljenec.

Premier je v parlamentu pojasnil, da je cilj imunitete pred pregonom ugotoviti "vsa dejstva", ki jih pozna Theuma v povezavi z umorom kot tudi z drugimi kaznivimi dejanji, v katere je bil vpleten.

Keith Schembri, vodja kabineta premierja, je odstopil, potem ko ga je zaslišala policija. Na zaslišanje so ga povabili, ker je Fenech minuli teden med zaslišanjem omenil njegovo ime. "Ne vem, ali je na zaslišanju ali o čem ga zaslišujejo," je povedal premier Muscat po odstopu Schembrija, ki je bil šef njegovega kabineta od leta 2013.

Fenech je trenutno v policijskem pridržanju, prijeli pa so ga minuli teden na krovu njegove jahte, ki jo je policija prestregla kmalu po izplutju iz pristanišča Portomaso blizu Vallette.

Konec tedna so ga prepeljali v bolnišnico, ker je tožil zaradi bolečin v prsih, a je bil v nedeljo že nazaj v pridržanju. Tudi Fenech je v soboto zaprosil za imuniteto, a za zdaj odločitev o tem še ni bila sprejeta, je povedal vir blizu malteški vladi.

Aretacija le dan po zaslišanju prvega osumljenca

Poslovnež je bil sicer prijet dan po tem, ko je Muscat obljubil pomilostitev nedavno aretiranega domnevnega posrednika pri umoru, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do naročnika umora.

Premier Joseph Muscat je sporočil še, da je odstopil vodja njegovega kabineta Keith Schembri.
Premier Joseph Muscat je sporočil še, da je odstopil vodja njegovega kabineta Keith Schembri. FOTO: AP
Umor novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita v eksploziji avtomobila oktobra 2017, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. Tamkajšnja vlada je večkrat zavrnila pozive k odprtju javne preiskave umora, septembra pa si je presenetljivo premislila.

Fenech je direktor in solastnik podjetja Electrogas, ki je leta 2013 zmagalo na več milijonov evrov vrednem razpisu malteške vlade za gradnjo nove plinske elektrarne.

Bil naj bi tudi lastnik v Dubaju registriranega podjetja 17 Black, o katerem je med drugim pisala Caruana Galizia nekaj mesecev pred smrtjo v eksploziji avtomobila oktobra 2017. Podjetje je bilo glede na njene navedbe povezano z več malteškimi politiki. Med njimi naj bi bila tudi vodja Muscatovega kabineta Keith Schembri in tedanji minister za energetiko oz. sedanji minister za turizem Konrad Mizzi.

Oba politika sta zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja 17 Black, a njuni imeni sta se pojavili v panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piamlakar
26. 11. 2019 13.22
+34
ZATO PA V SLOVENIJI NIMAMO VEČ RAZISKOVALNIH NOVINARJEV. SO PRESLABO PLAČANI ZA TAKO DELO PRI KATEREM SO RES LAHKO HITRO UBITI. RAZKRIVATI GOSPODARSKI KRIMINAL JE SMRTNO NEVARNO, KER JE SKORUMPIRANO SODSTVO IN POVEZANO Z VSEMI,KI JIH NOVINAR RAZISKUJE. TO MI JE SAM NOVINAR POVEDAL, KO SEM GA SPRAŠEVALA ZAKAJ BOLJ NE RAZKRIVAJO SVINJARIJE,KI SE DOGAJAJO V SLOVENIJI Z LOVKAMI IZ TUJINE.
jakec1575
26. 11. 2019 13.50
+21
Imamo jih se. Pisejo knjige. ampak se ne zgodi nic.