Tujina

Domnevni žrtvi napada grozijo, republikanci zavračajo preiskavo

Washington, 19. 09. 2018 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
10

Republikanci so zavrnili preiskavo obtožbe o spolnem napadu kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Breta Kavanaugha. Glasovanje o potrditvi njegove kandidature je prestavljeno, Kavanaugha in domnevno žrtev - Christine Blasey Ford, pa bodo zaslišali v ponedeljek. Odvetniki Fordove, ki naj bi ji tudi grozili, so sporočili, da želi, da zadevo preišče FBI.

Republikanci na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so zavrnili možnost preiskave obtožb Christine Blasey Ford, da jo je kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh spolno napadel, ko sta bila najstnika, in vztrajajo pri zaslišanju domnevne žrtve in napadalca v ponedeljek.

Kavanaugh napad zanika.
Kavanaugh napad zanika. FOTO: AP

Predsednik senatnega odbora za pravosodje Chuck Grassley iz Iowe je prestavil za četrtek napovedano glasovanje o potrditvi Kavanaughove kandidature v odboru in za ponedeljek razpisal zaslišanje obeh. Najprej je želel telefonske izjave, kar so demokrati zavrnili, nato pa določil zaslišanje v živo.

Kavanaugh, ki obtožbe odločno zanika, je potrdil, da bo prišel na zaslišanje, od Fordove pa do večera ni bilo slišati nič, nakar so njeni odvetniki sporočili, da želi prej preiskavo FBI, ki bi zagotovila strankarsko in politično nepristransko oceno dejstev. Demokrati se z njo strinjajo in želijo zaslišanje Kavanaugha v ponedeljek, tudi če Fordove ne bo.

Njeni odvetniki so sporočili, da je od nedelje, ko se je izpovedala Washington Postu dobila številne grožnje s smrtjo, vdrli so v njeno elektronsko pošto, družina pa se je morala zaradi groženj preseliti.

Kavanaughov prijatelj v knjigi: V srednji šoli smo ga pili do nezavesti

Demokrati želijo preiskavo FBI ali neodvisnega tožilca in zaslišanje še drugih prič, med drugim Kavanaughovega prijatelja, ki naj bi bil udeležen v napadu na Fordovo Marka Judga, ki je v svoji knjigi spominov napisal, da so ga v srednji šoli pili do nezavesti. Judge je vnaprej zavrnil možnost prihoda na zaslišanje.

Trump je bil v odzivih na zaplet okrog svojega kandidata za vrhovno sodišče presenetljivo zadržan in domnevne žrtve ni ozmerjal z lažnivko, kot je v njegovi navadi. Dejal je, da mu je žal za Kavanaugha, vendar nima nič proti, če pri potrditvi pride do zamude.

V torek si je sicer privoščil tudi izjavo, da preiskave FBI ne bo, ker to ni nekaj, za kar je zvezni 'preiskovalni' urad zadolžen.

Grassley pa je na pobudo Fordove o preiskavi menil, da ni potrebna, ker bo Fordova na zaslišanju povedala to, česar se spomni, in preiskava na to ne bo vplivala, zato ne vidi razloga za odlog.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razen Trumpa je tudi večina senatnih republikancev nenavadno umirjena v svojih komentarjih obtožb Fordove, kar si politični analitiki v ZDA razlagajo z zaskrbljenostjo pred kongresnimi volitvami 6. novembra. Zadnje, kar si lahko privoščijo v času, ko jim grozi izguba večine v enem ali obeh domovih kongresa, je, da se še bolj zamerijo volivkam.

"Zaslišanje je lahko javno, lahko je za zaprtimi vrati, karkoli si gospa Ford želi. Pripravljeni smo poslušati, kaj bo povedala," je dejal republikanski član odbora za pravosodje Joe Kennedy iz Louisiane.

Bob Corker iz Tennesseja, ki je občasno med redkimi republikanskimi kritiki Trumpa, pa je menil, da Fordova v ponedeljek mora priti na zaslišanje, sicer bo treba razpisati glasovanje o Kavanaughovi kandidaturi brez tega.

So se senatorji že odločili?

Odvetniki Fordove so sicer opozorili, da je preiskava potrebna, ker bo sicer prišla na zaslišanje pred senatorje, ki so se že odločili, da laže ali da je zmešana.

Američanke, med njimi celo voditeljice televizije Fox, razumejo, v čem je problem. Fordovo bodo o travmatičnem dogodku zasliševali republikanski senatorji, ki ji ne verjamejo, na drugi strani pa bo le še izjava Kavanaugha, ki napad zanika.

Za domnevno žrtev to ne bo prijetna izkušnja. Seveda je možno tudi to, da Kavanaugh ni ničesar kriv, vendar politično telo, ki odloča z večino strankarskih glasov po mnenju demokratov ni ustrezno za ugotavljanje krivde ali nedolžnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
19. 09. 2018 22.47
Da ne boste ostali pri pomanjkljivemu članku. Ženska se ne spomne kje je to bilo, v kateri hiši, ne ve kako je tja prišla, kako je šla domov, najprej pa niti ni vedela ali so bili tam prisotni 4je ali pa 2. No zdaj se je spomnila, da so bili tam še 4je ostali ljudje in jih naštela po imenih. 3 od teh 4 so že dali uradno izjavo: nihče izmed njih niti ni bil na takšni zabavi in po vsej verjetnosti bo takšno izjavo dal tudi četrti. Bistvo pa je tole. Ženska je rekla, da bo pričala pred sodiščem, kjer za dokazano laganje fašeš hudo kazen. Potem je Kavanaugh rekel, da bo z veseljem šel na zaslišanje pred senat in ženski je padlo srce v hlače in sedaj pravi, da naj najprej FBI naredi popolno preiskavo, POTEM pa bo šla pred senat. Zakaj potem? Zato, ker FBI preiskava bi se zavlekla vsaj pol leta. V tem času Kavanaugha ne bi potrdili za sodnika, ker bi bil v preiskavi, demokrati pa v tem času upajo na na prevzem senata po volitvah, ki prihajajo čez 2 mesca. S tem bi demokrati imeli moč, da Kavanaugha zavrnejo in na mesto ustavnega sodnika postavijo svojega klovna. In ker bi se preiskava FBI vlekla, vmes pa nihče iz FBIja ne bi o preiskavi dajal v medije informacij, bi si lahko mediji izmišljali potek postopka po svoje, tako kot si ga sedaj za Mullerjevo preiskavo. "Kavanaugh je kriv" bi bil tipičen naslov takšnega članka, nekje v samem članku pa bi bil stavek "To pravi naš vir, ki razume kako Kavanaugh razmišlja". Ni važna resnica, važno da se ljudstvo bombandira s polovičnimi informacijami in mnenji, ki niso bazirana na realnosti. Ampak FBI preiskave niti ne bo začel, ker nimajo niti osnove. Kakšna FBI preiskava, lepo te prosim. Zadeva izpred 36 let nazaj, brez prič, brez osnove. Edine priče, ki jih je obtoževalka naštela, so njene izjave postavile na laž. Če bi FBI preiskoval vsako takšno puhlico, bi rabili 200 milijonov zaposlenih. To je bolj zadeva za Buzzfeed gender fluid ekipo raziskovalcev.
PUTINOVI?
19. 09. 2018 11.02
+11
tam gor so sami psihopati ker normalen človek nebi zdržal...
Voyager3000
19. 09. 2018 10.32
+6
Piše: "v srednji šoli smo ga pili do nezavesti". Zakaj že vino ni droga?
trumpet2018
19. 09. 2018 09.57
+2
Demokrati plačujejo ženskam , da lažejo o Trumpu in njegovih sodelavcih, že nekaj žensk je izjavilo, da so jim ponujali plačilo v zameno za lažniva pričevanja, a tej lažnivi k_ravetini se je po 34 letih povrnil spomin?, hahahah, in to ravno takrat, ko dotična oseba kandidira za zelo važno pozicijo, tudi tiste 3 lažnivke so tik pred volitvami podtaknili Trumpu, plus tisto lažnivo, prestižno Stormy v laćugo za 1000 dolarjev na uro. Oglasila se je še ena priča, ki je bila na isti zabavi, Kavanaughov sošolec, povedal je, da se to ni nikoli zgodilo, kar se tiče tega domnevnega spolnega napada, Kavnanaugh tudi ni nikoli pil alkohola, ko je bil mladostnik, če je bila pa ta lažniva kura pijana kot mamba, je pa to njen problem, ne smemo pozabiti, da je pripadnica p_ussy hats, ne smemo pozabiti ,da sovraži Trumpa, prava liberalna snowflake SJW Hilarijina oboževalka, zato pa je izbrisala vse svoje profile, to je vse načrno izvedeno, plus za njene trditve ni nobenih dokazov. Zgornji članek je prazno nabijanje in podtikanje, prazna ničvredna soroševa propaganda, kot vse drugo na tej strani
PUTINOVI?
19. 09. 2018 11.04
+7
demokrati in republikanci kup istega dreka bolje drezaš bolj smrdi....
Apostol1
19. 09. 2018 13.10
+1
trumpet2018 .... Vsak normalno možgansko razvit homine ve da je obtožba za posilstvo po 34 letih ,dvomljiva oziroma 99,9% nedokazljiva , vendar ti ravno tako ne verjameš ,kar je resničnega napisano predvsem o Trumpu in če si tam nekritičen te tudi tule ne moremo jemati kaj posebno resno , čeprav imaš kar se obtožbe tiče prav ,kar se pa pitja alkohola tiče in pa podobnih stvari o Trumpu in Kavanaughu ti pa pametni in razmišljajoči populus ne verjamejo.
Apostol1
19. 09. 2018 13.11
-2
Mimogrede trumpet ,da se ne boš preveč mučil homine pomeni po latinsko človek ,populus pa po latinsko ljudje
bebo3
19. 09. 2018 09.42
+12
prej se tega ni spomnila 35 let, nobenemu ni prijavila, zdaj pa kar naenkrat? prav je da ji grozijo in da se mora izseliti, baba zmešana
alenka.NN
19. 09. 2018 15.46
+1
točno tako - baba zmešana...me zanima kolko je dobila plačano za tisto, kar se ji je pred 35 leti zdelo osvajanje....
Apostol1
19. 09. 2018 09.10
+11
Ne maram ne Trumpa ne Kavanaugha sta oba pokvarjena do obisti ampak spolni napad je pa lahko zelo učinkovito orožje nasprotne strani in pa v teh primerih tudi zelo dvomljiva stvar