Svet

Domovi za starejše polni, ponekod nudijo dnevno varstvo: Tu se mamo 'fletn'

Ljubljana, 03. 08. 2022 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Doroteja Dobovšek
Komentarji
0

Pred epidemijo koronavirusa je varstvo v domovih za starejše, kjer so lahko stari starši ostali za neko krajše obdobje, ko so šli njihovi skrbniki na primer na dopust, delovalo dobro. Toda domovi za starejše po državi so polni, primanjkuje tudi osebja, posledično pa tudi prakse izpred treh let ne morejo nadaljevati. Ena od rešitev je tako na primer dnevno varstvo, ki ga pod okriljem doma starejših Radovljica nudijo na Bledu.

Povpraševanje svojcev po začasnih namestitvah staršev ali starih staršev v domovih za starejše je v času poletnih počitnic zadnja leta vse večje.  

Ana Petrič, direktorica DSO Notranje Gorice, razlaga, da tudi svojci, ki skrbijo za bližnjega, potrebujejo oddih. "Ker jih to tudi na nek način malo utruja, obremenjuje," je dejala. Toda kapacitete in osebje v domovih za starejše so omejeni, letos pa tako skoraj ni doma, ki bi starejše sprejel v tako imenovano počitniško varstvo. 

"V našem centru imamo delavcev toliko, kolikor jih moramo imeti po normativu, ampak imamo pač vse sobe zasedene in enostavno ne gre drugače, kot da odklonimo," še dodaja.

Oskrbovanka dnevnega varstva: Tu se imamo tako 'fletn', da se bolj 'fletn' ne moremo imeti

Mnogi se zato sprašujejo, kam bi lahko peljali svojca, ki ni v celoti sposoben sam skrbeti zase, sploh ne za daljše obdobje. Ena od rešitev je dnevno varstvo, ki ga pod okriljem doma starejših Radovljica nudijo na Bledu.

"Dnevno varstvo poteka vse dni v tednu, od ponedeljka do petka, od sedme do četrte ure popoldan. Koristijo ga v takem obsegu, kakor si sami želijo, na voljo so jim tudi obroki," pravi Zala Novak, vodja dnevnega varstva DSO dr. Janka Benedika, ki pojasnjuje, da nudijo tudi različne družabne dejavnosti. "Starejši se veliko povezujejo tudi s knjižnico in medgeneracijskim centrom," je dodala in naštela sprehode in obiske otrok. 

Oskrbovanka v domu za starejše
Oskrbovanka v domu za starejše FOTO: Dreamstime

In čeprav se morda komu zdi težko svojca dati v tuje okolje, varovanci tu zatrjujejo, da preprosto uživajo. "Tu se imamo tako 'fletn', da se bolj 'fletn' ne moremo imeti," pravi Pavla Vrhunc, oskrbovanka doma za starejše. Opisala je primer sooskrbovanca, ki je "prišel kot revež", zdaj pa se z njimi druži in smeje. 

"Vse, kar želimo, nam postrežejo, enkratno, res," potrjuje tudi Ivanka Tratnik.

Ker je tudi tu povpraševanje veliko, sprejemajo starejše zgolj iz občin Radovljica, Bled in Gorje. Vsem ostalim svetujejo pomoč na domu, ali da za pomoč prosijo sosede ali prijatelje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.