Tujina

Moč Putinovih lovk: Marine Le Pen ali Donald Trump nista nastala v Moskvi

Ljubljana/Chapel Hill, 18. 03. 2018 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
122

"Ko bo 'Putinova magija' popustila, bo jasno, da je Rusija v težavah. Ko ponos ne bo več prioriteta, bodo na dan udarili vsi ekonomski izzivi, ki jih ima država, in v tem smislu bo ključnih naslednjih 10–15 let," o prihodnosti Rusije pravi poznavalec razmer Dimitar Bechev.

Dimitar Bechev meni, da v Rusiji tako pravzaprav ne gre za to, kaj se bo zgodilo na volitvah 2018, ampak na volitvah 2024, ko bo morala država najti smer za prihodnost brez Putina - razen če ta ne najde še kakšnega načina, da ostane na oblasti.
Dimitar Bechev meni, da v Rusiji tako pravzaprav ne gre za to, kaj se bo zgodilo na volitvah 2018, ampak na volitvah 2024, ko bo morala država najti smer za prihodnost brez Putina - razen če ta ne najde še kakšnega načina, da ostane na oblasti. FOTO:

Ruske volitve so danes postregle z novim-starim predsednikom Vladimirjem Putinom. A ni vse tako enostavno. Putin je trdno v sedlu, a režim pod njim se počasi razkraja in bo imel težave s preživetjem v času po Putinu, meni naš sogovornik Dimitar Bechev, specialist za rusko zunanjo politiko, avtor knjig, ki je med drugim študijsko in raziskovalno povezan s prestižnimi univerzami kot so Oxford, Harvard in London School of Economics and Political Science.

Čeprav je zmagovalec volitev torej znan, je bila ruska oblast zadnje dni pred volitvami precej aktivna, na volišča je jasno pozval tudi Vladimir Putin.

Zmagovalec je znan, vendar pa si v Kremlju želijo vsaj 70-odstotne volilne udeležbe, kar naj bi bil pokazatelj podpore režimu. Vendar tega ne bo tako lahko doseči. Apatija med ljudmi je velika. Ljudje čutijo, da volitve niso pomembne, da nimajo vpliva. Že če pogledate kampanjo, se ta precej razlikuje od politične kampanje, ki je značilna za demokratične države. Tukaj težko govorimo o prisotnosti prave opozicije v volilni tekmi, kot vemo, je bil namreč Aleksej Navalni iz tekme izključen.

Kaj pa ostalih sedem Putinovih protikandidatov?

Načeloma ima Putin precej protikandidatov. Vendar se ti večinoma bolj ali manj spogledujejo s Kremljem. Veliko tistega, kar se v Rusiji predstavlja kot "opozicija", je pravzaprav neka lažna opozicija. Resnična opozicija, kamor se prišteva Navalni, je običajno izključena iz volitev. Sicer pa Navalni igra na dolgoročni uspeh. Več kot jasno mu je, da trenutno ozračje ne omogoča zmage, niti poštenega boja. Vendar pa je to še zadnjič, ko Putin lahko kandidira in Navalni se bo skušal vzpostaviti kot kredibilen kandidat za čas, ko nasproti ne bo več stal Putin. V Rusiji tako pravzaprav ne gre za to, kaj se bo zgodilo na volitvah 2018, ampak na volitvah 2024.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Kakšna pa bi bila Rusija brez Putina?

Pod zunanjo fasado je veliko nezadovoljstva, tudi zato, ker je vzdrževanje režima drago, ker račun za zunane delovanje Rusije plačujejo prebivalci. Na teh volitvah to nezadovoljstvo še ne bo butnilo na površje, mislim pa, da se v prihodnjih letih Rusiji obeta tudi večje število protestov ljudi. Morda ne dejansko proti Putinu, ampak proti "malim Putinom", lokalnim političnim veljakom.
To je vprašanje za milijon dolarjev. Ena od možnosti je, da bo za Putina ustvarjena "nova pozicija", da bo postal nekakšen oče naroda, ki je nad politiko, kar bi mu dalo možnost, da ohrani velik vpliv, še posebej nad gospodarstvom. Velika pa je tudi možnost, da bo poskušal ostati na oblasti, po zgledu tega, kar trenutno vidimo na Kitajskem. Vsekakor bo skušal preprečiti padec režima po letu 2024 oziroma krizo, ki bi jo prinesla tranzicija oblasti. Bo pa to izziv, ker je danes toliko politične moči skoncentrirane v eni sami osebi, vprašanje naslednika pa je odprto. Ima pa seveda še cel mandat, da to težavo reši.

Ni pa to edina težava za naslednji Putinov mandat …

To ni več Rusija, kjer bi cvetelo gospodarstvo, kjer bi bilo dovolj denarja za vzdrževanje socialnega miru … Korupcija se je zarezala v vse pore države. Zaupanja v institucije ni več. Edina priljubljena "stvar", ki jo ima režim, je Putin. In če bo tako ostalo, bo imel ta sistem težave.

Koliko gre režimu na roke trenutna besedna vojna z Veliko Britanijo, v kateri si državi po zastrupitvi dvojnega agenta vzajemno izganjata diplomate?

To je pomemben del kampanje, ker je neposredno povezano s Putinovo pozicijo "branitelja Rusije" pred Zahodom. To je hrana za množice, ki jo režim potrebuje. Večja kot je namreč kriza na zunanjih frontah, večjo kredibilnost ima Kremelj v očeh povprečnih prebivalcev, ki se ne ukvarjajo s tem, da gre morda le za propagando. V času, ko Rusiji gospodarsko ne gre najbolje, je druga najboljša linija politične kampanje ta, da režim brani ruske interese v svetovnem prostoru. Da se brani "veličino Rusije".

Kako slaba je dejansko ekonomska slika?

Rusija je ogromna in razlike med različnimi deli so ogromne. Če greste v velika mesta, je seveda kriza tudi tam terjala svoje, vendar se ekonomija zdaj stabilizira, makroekonomska slika se popravlja, vrnila se je šibka rast. Takoj ko pridete na periferijo, pa niso zelo jasne le posledice krize, ampak tudi dolgoročni izzivi, sistemske težave Rusije. Vidite industrijo, ki životari na državnih plečih, sama ne bi

Režim je stabilen na vrhu, kjer je Putin. Ta je priljubljen, prisoten v medijih, vendar postavljen nad vsakršno kritiko, ko pa gremo nižje po režimski lestvici, pa vidimo luknjast sistem v katerem zevajo vse večje razpoke.

preživela, revščina je velika, ker so z varčevalnimi ukrepi zarezali v izdatke za socialo … Pod zunanjo fasado je veliko nezadovoljstva, tudi zato, ker je vzdrževanje režima drago, ker račun za zunane delovanje Rusije plačujejo prebivalci. Na teh volitvah to nezadovoljstvo še ne bo butnilo na površje, mislim pa, da se v prihodnjih letih Rusiji obeta tudi večje število protestov. Morda ne dejansko proti Putinu, ampak proti "malim Putinom", lokalnim političnim veljakom. Režim je stabilen na vrhu, kjer je Putin. Ta je priljubljen, prisoten v medijih, vendar postavljen nad vsakršno kritiko, ko pa gremo nižje po režimski lestvici, pa vidimo luknjast sistem v katerem zevajo vse večje razpoke.

Putin je v letnem nagovoru med drugim obljubil odpravo revščine. Kako mu gre od rok reformiranje države?

Ko je leta 2009 gospodarska kriza pokazala zobe, je Rusija napovedala odmik od odvisnosti od zemeljskega plina in nafte, vendar pa se to v praksi dejansko ni zgodilo. Strukturne reforme niso bile izvedene in ni videti, da bi se prav veliko dogajalo na tem področju, kar bi lahko dolgoročno pomenilo zaton države. Putin je sicer zahteval spremembe v bančnem sektorju in podobno, vendar se je sistem skozi krizo ohranil s krčenjem socialnih pravic ljudi. Prav tako ni bilo pridobivanja investitorjev, širjenja v nove sektorje … S tega stališča so obeti za dolgoročno rast in prosperiteto države precej slabi.

Kaj pa obeti Rusije za položaj na svetovnem odru?

Ena od možnosti je, da bo za Putina po letu 2024 ustvarjena "nova pozicija", nekakšen oče naroda, ki je nad politiko, kar bi mu dalo možnost, da ohrani velik vpliv, še posebej nad gospodarstvom. Velika pa je tudi možnost, da bo poskušal ostati na oblasti, po zgledu tega, kar trenutno vidimo na Kitajskem.

Rusija že od nekdaj skuša biti tisti igralec, ki s svojimi igricami meša štrene in Zahodu greni življenje, če se le pokaže priložnost. Zato so seveda še bolj dovzetne države na periferiji zahodnega sveta. Ampak bodimo pošteni. Nezadovoljstvo v številnih zahodnih državah, vzpon populizma, upor globalizaciji … to ni nekaj kar je ustvarila Rusija, ampak je zrastlo kar na domačih tleh teh držav. Rusija to le izkorišča v svoj prid, če se pokaže priložnost. Sicer pa se to doma opravičuje kot izvajanje primernih povračilnih ukrepov, režim še ni pozabil zahodne podpore protestom ob demonstracijah leta 2012. Zahod bi se moral predvsem zavedati, da Marine Le Pen ali Donald Trump nista nastala v Moskvi.

Trump in Putin
Trump in Putin FOTO: AP

Ob že omenjenih domačih frontah, predvsem ko gre za gospodarstvo in nasledstvo, bo Putin v nov mandat vstopil tudi z nekaj odprtimi varnostnimi vprašanji …

Sirija se spreminja v težavo, ker bo tam Rusija počasi dosegla svoj limit. Ni težko nekam vkorakati z vojsko, težje se je umakniti in iz konflikta oditi tudi kot diplomatski zmagovalec. Sirska vojna se je iz lokalnega spremenila v globalni konflikt, kamor so vpleteni vsi – od ZDA do Irana, Turčije … Situacija je za Rusijo zapletena.

Ukrajinski konflikt se ne premakne nikamor. Sporazum iz Minska je na papirju, ne pa v praksi. Medtem pa ljudje še vedno umirajo. Ta spor ne gre nikamor in bo najbrž tako tudi ostalo.

Rusija že dolga leta živi tudi z grožnjo terorizma, zanimivo pa je, da je s tega vidika država odhajanje nekaterih ljudi v vrste borcev Islamske države doživela celo kot olajšanje. Ruske varnostne sile so se odločile, da jih imajo raje na kupu v Siriji, kjer se lažje borijo proti njim. Vendar je zdaj težava podobna kot v Evropi – kaj storiti, ko se ti ljudje vrnejo.

Bodimo pošteni. Nezadovoljstvo v številnih zahodnih državah, vzpon populizma, upor globalizaciji … to ni nekaj kar je ustvarila Rusija, ampak je zrastlo kar na domačih tleh teh držav. Rusija to le izkorišča v svoj prid, če se pokaže priložnost.

Grožnja terorizma je sicer v rusko družbo vnesla nelagodje in še prispevala k temu, da se vzdržuje visoka stopnja ksenofobije. V tem smislu je ruska družba pred velikimi izzivi.

Kako pa se je skupaj s Putinovo vladavino spreminjala ruska družba? Kam se usmerja?

Odvisno od tega, kako vidimo rusko družbo. En del je srednji razred v Moskvi, Sankt Peterburgu, ki je v zadnjem desetletju res izboljšal svoj standard. Ljudje si lahko tudi privoščijo študij v tujini in mnogi med tistimi, ki se nato vračajo, si želijo tudi političnih sprememb. Na drugi strani pa so tisti, ki so v tranziciji veliko izgubili, še posebej v ruralnih in industrijskih delih, ki pa so v veliki meri "kupili" zgodbo Kremlja, da je trebs ponovno vzpostaviti pravičnost, obnoviti ruski ponos … Zanimivo bo videti, ko bo ta skupina prišla do spoznanja, kako neenaka je ruska družba, kako deluje bogata elita okoli Putina … Ko bo "Putinova magija" popustila, ko bo jasno, da je Rusija v težavah, ko ponos ne bo več prioriteta, bodo na dan udarili vsi ekonomski izzivi, ki jih ima država, in v tem smislu bo ključnih naslednjih 10–15 let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
18. 03. 2018 17.24
+3
Medijo drugo neširijo kakor laš, zavajanje, atipropagando, medisko vojno, od kod te zaslepljene scenarije pišejo, rišejo, itd....
User416781
18. 03. 2018 16.45
-8
Slovenija, dežela rusofilov. Žalostno. Zgodovina vas ni naučila ničesar.
felixkp
18. 03. 2018 17.39
-3
se strinjam, vsi tukaj pišejo kako je država napredna in bogata, sam Putin pa obljublja odpravo revščine.
felixkp
18. 03. 2018 17.41
-4
pa še nekaj.. v Sloveniji je ogromno priseljencev iz Rusije, ogromno. Pa ne gre za neke tajkune in bogataše. Gre za navadne ljudi, ki so popokali iz rusije zaradi Putina.
HorstWiesel
18. 03. 2018 19.15
+0
In zakaj bi popokal zaradi Putina, če so navadni ljudje? Kot da bi rekel, da se Avstrijci selijo v ZDA,... zaradi Kurza, Nemci v Avstralijo zaradi Merklove....
felixkp
18. 03. 2018 20.09
+2
ateisteuroskeptik glej, vprašaj koga. Pa ne pričakuj direktnega odgovora. Poznam kar nekaj Ruskih družin, ki so sedaj tukaj.
modrook
18. 03. 2018 16.20
+14
menda je Putin kriv tudi za snaeg in dez po celem svetu, pa poplave tud... Fail!
nikhrast
18. 03. 2018 15.38
-5
Poglej kako trapast je folk, Rusija raj, samo preberi komentarje spodaj, samo nobeden migrant, begunec... ne drvi tja. Saj še Slovenci ne drvijo tja, vse gre na zahod, neverjetno kako slabo so obveščeni.
kameltrajbar
18. 03. 2018 17.54
+6
nben ne piše ga je raj...nedajo pa svoja naravna bogatstva zahodnemu kapitalu...zato podpora russiji....)))...mau si preberi....))))
emilzapata
18. 03. 2018 15.31
+17
če se pelješ z letalomiz Moskve proti vzhodu, npr. Irkutsku, let traj okrog 7 ur, lahko opazuješ pod sabo neskončno rusko tajgo, ki je prazaprav poleg amazonskega pragozda največja pljuča sveta. In ko vidiš samo to bogastvo v lesu ti je jasno, zakaj je rusija in Putin tako moteč osebek. Seveda morajo Rusi to bogastvo deliti z ostalim svetom, ampak ne zastonj, kot so prakticirali in še vedno je tako, kolonisti v afriki.
appollyon
18. 03. 2018 19.15
+0
Ate_ist
18. 03. 2018 15.27
+7
si pa resen strokovnjak, ko daš navalnega za edinega resnega protikandidata putinu.
AlternativeFacts
18. 03. 2018 14.22
+2
Tole z ruskim denarjem je že stara zgodba. leta 2015 je Anton Shekhovtsov spiosal članek o M. Le Pen, ki se je glasil "Rusija in Nacionalna Fronta: Slediti denarju", original naslov si prevedite v angleščino, kjer je lepo opisal povezave....Mene pa bolj kot te ruske naveze, zanimajo naše domače, ki so navezane na revno Madžarsko, ki recimo investira v partijske medije, se udeležuje kongresov itd...kaj pa to pove o naši prihodnosti?
kameltrajbar
18. 03. 2018 14.31
+3
AlternativeFacts
18. 03. 2018 14.33
+1
Ja žemogoče, samo naši novonaji o tem ne bu ne mu, pa se nas dotika kot družbe, ki bi bili radi nevem..Evropska silicijeva dolina in nevem kakšne vse domišlijske ti znajo spustiti....Bo kdo vprašal velikega vodjo kako je z njim, je samostojen, alije Orbanov pudelj?
Maštam
18. 03. 2018 15.22
+3
AlternativeFacts
18. 03. 2018 15.28
+3
Koliko partij pa ima lastno medijsko hišo?
kameltrajbar
18. 03. 2018 15.34
+0
Cisto na hitro
18. 03. 2018 12.45
-22
V Rusiji revscina, v Sloveniji revscina. V Rusiji na oblasti komunist Putin, pri nas na oblasti komunisti. Je potrebno se kaj dodati?
StrikeOne
18. 03. 2018 13.01
+11
Ja je ja treba...get a brain presstitute moron.
iGURT
18. 03. 2018 13.23
+9
Kumunisti imajo samo 42 sedežev v njihovi "Federalnoye Sobraniye"
nikhrast
18. 03. 2018 15.33
-6
Putin je skorumpiran kapitalist. Nekateri komunisti so se res spametovali, samo ne vsi.
MrNurmic .
18. 03. 2018 12.35
+37
ameriški lastniki in ameriška propaganda...logično! Ne daj se Rusija
nikhrast
18. 03. 2018 15.34
-2
Morana7
18. 03. 2018 11.59
+30
Kaj pravzaprav moti te novinarčke in svetovne politike? To, da si Putin dovoli enake zadeve kot npr. ameriški predsednik z raznimi embargi in sankcijami?? Bi moral pokleknit okoli vsega, plina, drugih resursov in pelsat pod taktirko ZDA...potem bi bil pa suped dooper pa četudi 30 let na oblasti.
nikhrast
18. 03. 2018 15.41
-4
Saj drugega nimajo kot plin, če zaprejo pipco bodo sami pocrkali, nisi bral artikel?
Morana7
18. 03. 2018 11.56
+7
Draga gospa Švab...podobno zgodbo bi lahko brali okoli Cerarja in njegovih elitističnih frendov pripojenih na državne jasli..ampak ne seveda Rusija je za nas bolj relevantna...in neenakosti v tamkajšnji družbi izpostavlejne...kot bi bilo pri nas drugače??!
krnekilojz
18. 03. 2018 11.46
+10
To se pravi, da je Putin prepričal britansko premierko, da se gre z njim vojno strupov, ker mu bo to prineslo dodatne točke v očeh ljudstva, ker bo pokazal pokončno držo v mednarodnem konfliktu? ok
Adolph
18. 03. 2018 11.40
+26
Rusija je geolosko ena najbogatejsih drzav na svetu in dokler bo to bogastvo v ruskih rokah,imajo boljse sanse preziveti kot tisti, ki jim hocejo to ukrasti . . . . .
igy02
18. 03. 2018 11.51
-16
Ne rabijo drugih. Som še vse sami pokradli.
nikhrast
18. 03. 2018 15.43
-5
Kaj jim bodo naravni resursi, če jih pa niso sposobni razviti. Pa cene so padle! Isto gre za Venezuelo.
Jimi1
18. 03. 2018 11.38
+22
Svetovno bi Rusijo že razprodali,če bi bil se demokrat Jelcin na oblasti. Pod putinom tam vsaj neki red še vedno vlada in ni celi svet z njihovim razprodanim arzenalom še v luft letel...
Našvasan_zob
18. 03. 2018 11.34
+27
Za 24ur je vsaka država, ki nima nastavljene politične lutke režim....
kameltrajbar
18. 03. 2018 10.31
+34
tale tipček pojma nima....brez putina russije neb blo...samo geografski pojem...multinacionalke bi jo pokupile in raztrgale....:)
Našvasan_zob
18. 03. 2018 11.35
+21
Bojim se da se to obeta.. Putin ne bo večen... Brez Putina bodo resni problemi..razen če na oblast pride nova oseba z vojaškim ozadjem ...Sicer jo bodo imeprialisti napadli ... Edino to znajo zadnjih 100 let..
Ate_ist
18. 03. 2018 15.29
+2
Justiceiscoming81
18. 03. 2018 17.56
+2
lohk pride Medvedijev, in v ozadju se vedno vodi politiko putin, do svoje smrti... usaj tako je bilo ko je medvedjev zmagal na volitvah...
moscito
18. 03. 2018 10.22
+53
Mislim, da nam za Putina in razpokano piramido, kot navajate, ni treba skrbeti. Poskrbimo raje za razpokano in razdeljeno Slovenijo. Vprašajmo se, komu koristi tako razdeljen narod in naredimo enkrat konec temu.
emilzapata
18. 03. 2018 10.44
+35
toliko govora o revščini v Rusiji na slovenskem portalu, tam naj bi živelo 15% ljudi pod pragom revščine, to je 20 milijonov, pri nas pa enako 15%, to 300 tisoč. Torej pometimo najprej pod svojim pragom.
Ate_ist
18. 03. 2018 15.30
+2
in plan putina za nov mandat je to število vsaj prepoloviti
User1063544
18. 03. 2018 09.41
+36
A ste opazili da je v naših komentarjih razpolagamo z več konkretnimi informacijami in dejstvi kot jih navaja ta specialist ki prodaja njegovo teorijo in zahodno meglo. Kaj vam to pove o javnem obveščanju in oblikovanju javnega mnenja skozi filter PRO-PLUS-a? LAŽ, LAŽ, LAŽ.
kameltrajbar
18. 03. 2018 10.32
+11
stariznanec
18. 03. 2018 09.37
+37
Clanka ne mislim niti brati, saj po 4 udarnih naslovih vem kaksno propagando je kupil ameriski denar. Kar udarjajte, mogoce vam pa se kak osel kje verjame. Kmalu bo prisel dan, ko za vase usive dolarje se cigumija ne bote dobli, jaz pa bom v Novem Jorke bral neonske napise v cirilici. Ajde admin, akcija.. brisi brez razloga in obrazlozitve.
Sirius.2
18. 03. 2018 09.36
+29
Mislim da Putni in ruskemu narodu vedno bolj gre ko zahodni začnejo z analizami kaj bi bilo če bi bilo.Dejstvo je da zahodu vedno slabše gre kar ke vidno tudi pri nas.