Tujina

Oceanski valovi butajo ob okna, ljudje poročajo o truplih

Orlando, 02. 09. 2019 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / K.H.
Komentarji
101

Porušeni domovi, drevesa, električni drogovi, prevrnjeni avtomobili, poplave. To je ostalo za Dorianom, ki je Bahame v nedeljo dosegel kot orkan pete stopnje. Zdaj je oslabel v orkan četrte stopnje in se pomika proti obalam ZDA, a je še vedno izredno nevaren.

Več videovsebin
  • Orkan Dorian na Bahamih z močnimi vetrovi in dežjem
    00:36
    Orkan Dorian na Bahamih z močnimi vetrovi in dežjem
  • Posnetek Doriana iz vesolja
    00:42
    Posnetek Doriana iz vesolja
  • Orkan Dorian pustošil po Bahamih
    00:29
    Orkan Dorian pustošil po Bahamih
  • Iz 24UR: Dorian pustoši na Bahamih
    02:32
    Iz 24UR: Dorian pustoši na Bahamih
  • Iz SVETA: Bežijo pred orkanom
    03:12
    Iz SVETA: Bežijo pred orkanom

Orkan Dorian je v nedeljo zadel Bahame kot kategorija pete stopnje. Vetrovi so dosegali hitrosti do 295 kilometrov na uro, orkan pa spremlja tudi močno deževje. Ko je pustošil po severnih Bahamih, je bil to najmočnejši orkan, ki je kdaj koli zadel Bahame, in drugi najmočnejši atlantski orkan v zgodovini. 

Dorian je nato danes oslabel v orkan četrte stopnje, saj se je hitrost vetra znižala na 250 kilometrov na uro. Bahamski premier Hubert Minnis je razmere na karibskem arhipelagu označil za nezaslišane. 

"Dorian ostaja izredno nevaren vihar. Trenutno smo osredotočeni na reševanje, obnovo in molitve," je na novinarski konferenci dejal Minnis.

Trenutno je Dorian okoli 48 kilometrov severno od Freeporta na Bahamih in 177 kilometrov vzhodno od kraja West Palm Beach na Floridi. Še vedno pa se proti zahodu pomika s hitrostjo okoli 1,6 kilometra na uro. 

Na otoku Abaco na severu Bahamov, ki ga je orkan Dorian dosegel danes, poročajo o več žrtvah. Bahamski minister za zunanje zadeve Darren Henfield je potrdil, da je orkan terjal več žrtev. "Imamo poročila o žrtvah. Ljudje poročajo o truplih. Ne moremo potrditi teh poročil, dokler ne bomo sami odšli tja in to preverili," je dejal. Hkrati pa je znova pozval vse prebivalce, naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj je gibanje na prostem lahko izjemno nevarno. 

Prva žrtev orkana osemletni deček?

Informacije s prizadetih otokov so zelo skope, predvsem zaradi izpadov električne energije in oteženega dostopa do interneta. Na otoku New Providence so povsem brez elektrike, odpravljanje napak na omrežju pa dodatno otežujejo poplave.

O smrtnih žrtvah uradno še ne poročajo, nekateri mediji sicer navajajo, da naj bi prva žrtev orkana postal osemletni deček. Ingird McIntosh je za Eyewitness News dejala, da je njen vnuk umrl na otoku Abaco. Od hčere naj bi prejela sporočilo, da sta izginila tako njena hčerka kot sin, čigar truplo naj bi kasneje našli. Po prvih podatkih naj bi utonil. Vnukinjo McIntoshove še pogrešajo. Smrti uradno oblasti še niso potrdile.

Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) medtem sporoča, da je po prvotnih ocenah popolnoma ali delno uničenih vsaj 13.000 domov: "Nimamo še popolne slike o tem, kaj se je zgodilo. A jasno je, da je imel orkan Dorian katastrofalni učinek," je dejal Sune Bulow z IFRC. Na sedežu organizacije v Ženevi so zato ocenili, da bodo v tej otoški državi nujno potrebovali začasna bivališča, kratkoročno gospodarsko pomoč, pitno vodo in zdravstveno oskrbo.

Ko oceanski valovi butajo ob okna ...

Minister za kmetijstvo Bahamov Michael Pintard je na Twitterju delil posnetek iz svojega doma na Grand Bahami. "To je voda, ki udarja ob moje okno in je ekstremno visoka. Seveda smo že povsem poplavljeni. To je moje kuhinjsko okno, ob katerega buta voda, in to je najmanj šest metrov nad tlemi," je v posnetku pojasnil Pintard. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Floridčanka Simone Chandler je objavila posnetek, ki ji ga je zjutraj poslala njena mati, ki se trenutno nahaja v Freeportu na Bahamih. Video kaže, kako siloviti so vetrovi in kako je narasla voda na otoku. "Vsi v hiši so na varnem, vendar najhujše šele prihaja," je Simone dejala za CNN. "Trenutno je zunaj voda visoka skoraj dva metra. Znotraj hiše pa je za okoli 1,5 metra vode in bo še naraščala. Gre za dvonadstropno hišo, tako da je moja družina v zgornjem nadstropju," je še pojasnila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Shevrin Jones pa je objavil video, ki mu ga je poslala njegova družina na Bahamih. Orkan je uničil okna in vrata hiše in na posnetku je videti člane družine, ki skušajo najti zavetje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ne moreš opaziti razlike med ulico in oceanom'

Orkan je najprej zadel severozahodni otok Abaco, predeli so še vedno pod vodo, poročajo o "katastrofalnih razmerah: "Ponekod ne moreš opaziti razlike med tem, kje se začne ulica in kje ocean," je dejal bahamski premier. Močan veter je na Abacu, kjer živi približno 17.000 ljudi, odkrival strehe in rušil drevesa: "Gospodarstvo Abaca je izgubljeno. Molimo za varnost in življenja ljudi," je tvitnil nekdanji svetovalec prejšnjega premierja Latrae Rahming

Bahamski časopis Tribune 242 je medtem objavil fotografijo obalnega mesteca, ki prikazuje vodo, ki sega do strehe hiš. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Rdečega križa še sporočajo, da so poplave onesnažile pitno vodo z morsko, zaradi česar na otokih nujno potrebujejo pitno vodo. 

Letališče na Grand Bahami pod vodo, v ZDA odpovedali več kot 1000 letov

V nedeljo ponoči je oko orkana doseglo Grand Bahamo, kjer se bo Dorian zadrževal še večino dneva. "Večina tega otoka bo do konca tega dneva pod vodo," je stanje opisal dopisnik za CNN. Pod vodo se je po poročanju lokalnega Tribune242 znašlo tudi letališče Grand Bahama International Airport

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ZDA so medtem danes odpovedali več kot 1000 letov, večino ravno zaradi besnenja orkana. Največ letov so odpovedali na Floridi: na letališčih Ft. Lauderdale, Orlando Melbourne, Palm Beach, Miami in Orlando Sanford. Tri mednarodna letališča bodo danes zaprli, saj grozi, da bo orkan Dorian dosegel Florido. 

Zaprli so tudi pet večjih pristanišč v Floridi: Miami, Everglades, Fort Pierce, Palm Beach in Port Canaveral. 

'Prosimo vas, zatecite se na varna mesta'

Oblasti so odprle 14 zavetišč ter na uradni seznam zasilnih zatočišč imenovale več deset cerkev, šol in drugih stavb. A uradna zavetišča se hitro polnijo, mnoge tako skrbi, da se bodo prebivalci prisiljeni zateči na mesta, ki niso na seznamu in tako ne prejemajo vladne pomoči, predvsem v obliki hrane in vode.

Premier Hubert Minnis je zaukazal evakuacijo na Grand Bahami in Abacu, vse turiste so prosili, da zapustijo ta območja. "To je verjetno najbolj žalosten in najhujši dan v mojem življenju," je v nedeljo dejal na novinarski konferenci in Doriana označil za "pošastno nevihto". "Soočamo se z orkanom ... kakršnega še nismo doživeli v zgodovini Bahamov," je dejal vidno pretresen. 

Zasilna zatočišča so vzpostavili tudi v cerkvah.
Zasilna zatočišča so vzpostavili tudi v cerkvah. FOTO: AP

Kljub pozivom so nekateri prebivalci ignorirali ukaz o evakuaciji, med njimi po poročanju bahamskih medijev več sto prebivalcev Grand Cay in Sweeting Cay: "To bi lahko bilo usodno. Prosimo vas, rotimo vas, poiščite in zatecite se na varna mesta," je po poročanju BBC dejal Samuel Butler, namestnik policijskega komisarja. "Ko bo veter dosegel določeno moč, se ne bomo mogli odzvati," je svaril vodja nacionalne agencije za krizne razmere Don Cornish

Na atlantski obali ZDA množične evakuacije 

Orkan se počasi premika proti zahodu, potuje čez otok Grand Bahama, v noči na torek pa se bo približal ameriški obali. Zvezne države Florida, Georgia, Severna in Južna Karolina so že razglasile izredne razmere, na več območjih potekajo evakuacije, poroča BBC

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Visoki valovi bi lahko preplavili določene dele Floride in Georgie, še preden na območje prispe orkan. Zato bi nekatere ceste lahko bile neprevozne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je v nedeljo zaukazal obvezno evakuacijo za obalne predele, svoje domove bo tako moralo zapustiti 830.000 ljudi: "Ne moremo osrečiti vseh, a verjamem, da lahko vse ohranimo žive," je dejal po poročanju AP. Nekaj ur kasneje je guverner Georgie Brian Kemp prav tako za celotno atlantsko obalo zvezne države ukazal evakuacijo prebivalcev. Skupno naj bi evakuirali preko milijona ljudi. 

Prebivalci na Floridi se mrzlično pripravljajo na prihod Doriana.
Prebivalci na Floridi se mrzlično pripravljajo na prihod Doriana. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi orkana odpovedal potovanje na Poljsko, v nedeljo pa je za novinarje dejal, da je Dorian videti "pošastno" ter da bodo deli ameriške vzhodne obale "zelo resno prizadeti".

Meteorologi sicer s težavo napovedujejo nadaljnjo pot orkana, zastavlja se vprašanje, kjer natanko bo zadel ameriško obalo. Tu bi namreč zaradi gostete prebivalstva lahko zahteval najvišji človeški davek. 

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) pa je objavila posnetek očesa orkana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Halisa
03. 09. 2019 10.54
-1
Orkan in komwndarje tamkajsnih prebivalcev spremljam od samega zacetka. Srce mi hoce pociti.Voda je nekaj najhujsega. Celo pri potresih nekaj ostane.
jaz77
02. 09. 2019 21.05
+18
Neki ne razumem orkan so mapovedal. Valove in plimo tudi, folk pa.iz dnevne sobe snema kako mu nabija v hiso.
asatan1986
02. 09. 2019 21.28
+15
Ja kaj pa naj?? Si naj prestavijo hišo?? Saj pri nas tud napovejo točo, pa vseeno stolče. Umakneš avto in to je to... najbrz so naredili kar so pac lahko
Halisa
03. 09. 2019 11.02
+1
Gre za tiste, ki so trmasto vztrajali in ostali ujeti v hisah.Vidi se, da elektrika fu nkcionira tako, da imajo povezavo s svetom in objavljajo fotke.
LokSat15
02. 09. 2019 20.49
+8
oprostite ampak bolj idiotskega imena kot DORIAN ( za orkan seveda) pa se nisem slišal
Halisa
03. 09. 2019 11.04
-1
Sunshine73
02. 09. 2019 19.58
+8
A je Trumpla odpihnulo, ker se niker ne pojavla sam prasam, pa to ...
BUONcaffee
02. 09. 2019 20.28
+4
Krta?a 21
02. 09. 2019 20.41
+0
Polira atomsko, pa še Melanca se more gor podpisat....
DeBill
02. 09. 2019 21.34
+8
ZDA so vse odlično organizirale in bez vojske ZDA in njihove pomoči bi še bolj nadrljali. Že na Haitiju bi bilo brez njihove pomoči mrk civilizacije. Tu se ZDA izkažejo, vojska ima od agregatov, do naprav za prečiščevanje vode in vse to + hrano in ostale potrebščine pripeljejo na ogrožene place...
Halisa
03. 09. 2019 11.06
+0
Zavezi jezik in prste in cakaj na prvo hudo neurje pri nas.Ko ti bo vse, od racunalnika dalje, razneslo.
kure bedne
02. 09. 2019 19.36
+26
Evropa dobi migrante-beri ilegalce, ZDA pa orkane. Posledice na človeštvo in okolico bodo pa iste.
asatan1986
02. 09. 2019 21.29
+14
proofreader
02. 09. 2019 19.28
-13
Lahko bi Trump jedrsko bombo noter vrgel.
BUONcaffee
02. 09. 2019 20.28
-5
fairplayy
02. 09. 2019 19.16
+11
Zemlja bica onesnazevalce
dannyer
02. 09. 2019 19.04
+1
vodilni znanstvenik na področju hurikanov in td je bil priminuli Dr. William "Bill" Mason Gray ,ki ga je uničil prav al gor. on je postavil modele katere jih vsi vremenarji in inštituti uporablajo glede orgamov celo njegova konkurentka ki je demokratičarka je pred kongresom napadla OC in fn medije da te povezave nemorejo dokazati. tudi sema sem uporabil te model. in so z razliko s klimatskimi bolj točni.
dannyer
02. 09. 2019 19.04
+6
1954 je new yorka zadel mičnejši orkan kot sendy samo za razmislek.
DeBill
02. 09. 2019 21.35
+4
ja, ampak to je že daaaleč, pa ni bli interenta, pa iz tega pol ni zgodbe o grozi, ki nas čaka...
casinio
02. 09. 2019 19.01
+13
Kaj češ, sezona orkanu se je začela, sam upajo lahko, da ne gre do konca abecede
PejtGaPogledatBrane
02. 09. 2019 18.47
+41
Globalno segrevanje DA ali NE? Pravzaprav niti ni pomembno. Dejstvo je, da gre cel svet, v vseh pogledih v k....
dannyer
02. 09. 2019 18.59
+16
prvič orkanska sezona je v zda in so vsako leto drugič niti ni velik organ večji od njega je popolni vihar iz leta 1991 takrat so se združili kar tri . še večji iz 74 in 79 leta ta imata tudi rekorda. vodja oceanov za orkane je jasno povedal segrevanje pa orka ni ni trenutno povezano. samo mediji zganjajo cirkus za nevedno občinstvo.
JB
02. 09. 2019 19.11
+1
V bistvu je drugi najmočnejši orkan v zgodovini zda, kjer so vetrovi dosegli hitrost 295km/h, od začetka meritev leta 1851.
dannyer
02. 09. 2019 19.41
-2
večina orkanov je zelo močnih na odprtem morju preden dosežejo kopno sem misli pa so bil slednji močnejši
Klotilda H
02. 09. 2019 18.17
+32
ZADNJA NOVICA: TRUMP PREPOVEDAL VSTOP DORIANU!!!
1918
02. 09. 2019 19.50
+26
DejmoSeDol
02. 09. 2019 17.28
-13
Tile Kitajci se pa ne hecajo, to svojo zaroto o globlnem segrevanju malce preveč realno uprizarjajo.
Important notice
02. 09. 2019 16.34
-14
Toliko pametnih glav, pa ne morejo skunštvat nekaj, s čimer bi razbili celico orkana.
Frane Šajn
02. 09. 2019 17.22
-14
Bo Trampy odvrgel eno jedrsko za poskušino!
RamzesII
02. 09. 2019 19.26
+6
Butli, sploh ne veste kakšna fizična in energijska gmota je orkan in kakšne posledice bi imelo igračkanje z njim. V par filmih so to lepo obdelali.
RamzesII
02. 09. 2019 16.08
-13
Uradna zatočišča, cerkve, šole, ipd. žal vemo, da ne veljajo ravno za varne. Raji je poač treba prodati upanje, morda pa bo se izšlo.
Sha6ow66
02. 09. 2019 15.37
+9
ojoj bahami..pa tak lepo je tam....
kakafonijaprava
02. 09. 2019 15.23
-7
bo še kako jedrsko bombo vrgu, na Bahame, naš zetek?
kakafonijaprava
02. 09. 2019 15.23
+18
sej ni globalnega segrevanja, pravi Trumpy.
Red Baron
02. 09. 2019 15.17
+30
Zanimivo Amerika dela agresijo po celmu svetu. Narava pa tolce njih......hahah palica ima dva konca...….
Brezvezno
02. 09. 2019 15.13
+26
tramp bi moral biti tam
Frane Šajn
02. 09. 2019 17.23
+15
krtaksn
02. 09. 2019 20.58
-1
Pojedu bi ga in fertik, tak ko Bandic sneg pozimi.
ArkaMast
02. 09. 2019 14.49
+1
Ne bi smelo biti vec naselja na tem otoku. Tone in tone smeti je odneslo v morje.
RamzesII
02. 09. 2019 16.09
+3