Tujina

Dosegli nov dogovor o brexitu: 'Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!'

London, 17. 10. 2019 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V./STA/M.V.
Komentarji
143

Voditelji članic EU so v Bruslju podprli dogovor o brexitu, ki so ga dosegli pogajalci unije in Združenega kraljestva. Ob tem so institucije EU pozvali k izvedbi vseh korakov, potrebnih za zagotovitev uveljavitve ločitvenega sporazuma 1. novembra, pravijo viri pri EU.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dogovor o brexitu
    02:28
    Iz SVETA: Dogovor o brexitu
  • Iz 24UR: Dosežen dogovor o brexitu
    02:43
    Iz 24UR: Dosežen dogovor o brexitu

V njihovih sklepih, ki sicer še niso objavljeni, po neuradnih navedbah ni omenjena možnost vnovične preložitve brexita, kar potrjuje oceno glavnega pogajalca Unije o brexitu Michela Barnierja, da je izstop mogoče izpeljati v predvidenem roku, torej do konca meseca.

"Brexit z dogovorom je zelo pomemben za ljudi in gospodarstvo na obeh straneh. Pomemben je tudi zato, ker bo ohranil mir na Irskem otoku. Upam, da bo dogovor potrdil tudi parlament," je po sestanku z voditelji članic EU povedala novoizvoljena predsednica komisije Ursula von del Leyen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po politični podpori voditeljev morata na strani EU dogovor potrditi še Svet, torej članice, in Evropski parlament, ki bi lahko po neuradnih navedbah o tem odločal prihodnji teden v Strasbourgu. Ključno vprašanje pa je spet, ali ga bo podprl britanski parlament.

"Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je po sklenitvi dogovora tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic Unije priporočil, da ga podprejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski premier Boris Johnson je prav tako na Twitterju potrdil, da so dosegli nov dogovor, s katerim "prevzemamo nadzor". In dodal, da naj bi parlament dogovor potrdil že do sobote. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Juncker: Zadovoljen sem z dogovorom, žalosten zaradi brexita

Britanski premier se je v Bruslju pridružil Junckerju na novinarski konferenci in dejal, da je dogovor "dober za obe strani" ter da lahko "Velika Britanija kot celota 31. oktobra odide in hkrati, da lahko Združeno kraljestvo kot celota odloča o svoji prihodnosti". In dodal, da je Velika Britanija v svojem bistvu evropska država s trdimi evropskimi prijateljstvi, sosedi in podporniki. 

Juncker pa zgolj: "Zadovoljen sem z dogovorom, žalosten zaradi brexita." 

Boris Johnson, Jean Claude Juncker
Boris Johnson, Jean Claude Juncker FOTO: AP

Podpora novemu dogovoru v britanskem parlamentu vprašljiva

Sklenjeni dogovor morata potrditi še britanski in evropski parlament. A podpore med poslanci Johnson nima zagotovljene. Severnoirski unionisti, ki manjšinski Johnsonovi vladi zagotavljajo večino v parlamentu, so v jutranjih urah Johnsonu zadali velik udarec, ko so sporočili, da niso zadovoljni z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora o brexitu. Kot so pojasnili, ne morejo podpreti predlogov glede carin in možnosti izrekanja Severne Irske glede dogovorjene ureditve. 

Po objavi danes sklenjenega dogovora pa so v izjavi za javnost sporočili, da sporazuma ne morejo podpreti, saj "spodkopava Velikonočni sporazum"

Preberite še: Saga o brexitu: od referenduma do novega dogovora in izstopa na noč čarovnic?

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poslance že pozval, naj dogovor zavrnejo, češ da je še slabši od dogovora, ki ga je izpogajala Johnsonova predhodnica Theresa May, in da ne bo združil države. Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. "Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju," je sporočil Corbyn.

Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson je medtem sporočila, da si bo njena stranka še naprej prizadevala za drugi referendum o izstopu iz Unije. "Boja za ustavitev brexita še zdaleč ni konec," je dejala. Johnsonov dogovor je označila za "slabega za naše gospodarstvo, javne storitve in okolje".

Johnson je medtem v Bruslju britanske poslance pozval k podpori: "Močno upam, da bodo moji kolegi poslanci v Westminstru sedaj stopili skupaj, da uresničimo brexit in ta izvrsten dogovor."

Glavno vprašanje: meja med Irsko in Severno Irsko 

Za glavno jabolko spora med EU in Združenim kraljestvom velja meja med Irsko in Severno Irsko, kjer bo po brexitu potekala edina kopenska meja med Unijo in kraljestvom, oziroma t. i. irsko varovalo, ki naj bi preprečilo nastanek trde meje na irskem otoku. Prav dejstvo, da med Irsko in Severno Irsko ne bo trde meje, predstavlja temeljni del Velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki je na irskem otoku končal prelivanje krvi. Ker sta tako Irska kot Velika Britanija del EU in s tem carinske unije ter enotnega trga, carinskega nadzora na meji ni – kar pa bi se po brexitu spremenilo, če ne pride do kakršnega koli drugega dogovora. 

In prav iz tega razloga sta se London in Bruselj strinjala, da se na meji ne sme vzpostaviti fizičnih meja (oziroma trde meje) in carin – kljub temu da namerava Velika Britanija izstopiti iz enotnega trga in carinske unije. Evropska unija je sprva predlagala dogovor, v skladu s katerim bi, v primeru da ne pride do drugega dogovora o odnosih med Veliko Britanijo in EU, Severna Irska ostala v evropskem enotnem trgu in carinski uniji – čemur so nasprotovali severnoirski unionisti, saj naj bi to ogrozilo kraljestvo, Severna Irska pa bi bila po njihovem obravnavana drugače kot preostali del države. 

In Theresa May se je nato strinjala z dogovorom in varovalom, ki je predvidevalo, da v carinski uniji ostane celotno Združeno kraljestvo, za Severno Irsko pa bi veljala nekatera pravila notranjega trga. Ta dogovor je naletele na številne kritike britanske javnosti in politike, saj naj bi ohranil pretesne vezi z Unijo tudi po brexitu. 

Johnson je varovalo označil za "nedemokratično" in zatrdil, da se ga bo znebil. Bruslju je predlagal alternativo, v skladu s katero bi irski otok postal enotna "regulatorna cona", Severna Irska pa bi ostala del evropskega enotnega trga za blago, a zapustila carinsko unijo. Carinskemu nadzoru na meji pa naj bi se izognili tako, da bi ta nadzor npr. potekal elektronsko. 

Britanski parlament bo o dogovoru odločal na izrednem zasedanju v soboto. Od leta 1939 je parlament le štirikrat zasedal na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Barnier: Brexit je šola potrpežljivosti

In kaj danes sklenjeni dogovor pravi o Severni Irski? Severna Irska bo ostala del carinskega območja Združenega kraljestva, hkrati pa bo ostala vstopna točka v notranji trg EU. Ostala bo tudi zavezana omejenemu sklopu evropskih pravil, predvsem na področju blaga, povzema BBC

Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je na tiskovni konferenci pojasnjeval glavni pogajalec EU Barnier.

Izpostavil je ključno spremembo v odnosu do ločitvenega sporazuma, o katerem so se dogovorili z bivšo britansko premierko Thereso May: pristali so na odpravo spornega irskega varovala in ga zamenjali z novim pristopom. 

Ta nov pristop predvideva, da bo severnoirska skupščina, znana po imenu Stormont, z navadno večino v rednem demokratičnem postopku odločala, ali ohraniti dogovorjen sistem ali ne. Prvič bo odločala štiri leta po brexitu, torej po izteku predvidenega prehodnega obdobja. 

Irski protokol tako ni več zavarovalna polica, ki velja do sklenitve sporazuma EU in Združenega kraljestva, v okviru katerega naj bi se strani dogovorili o vprašanju irske meje, temveč je to zdaj popolnoma pravno operativna rešitev, ki bo veljala, dokler bo imela demokratično podporo na Severnem Irskem.

Michel Barnier
Michel Barnier FOTO: AP

Pravno besedilo dogovora je že javno objavljeno. Barnier je izpostavil štiri ključne elemente: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, a obenem ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjena je že omenjena vloga severnoirskega parlamenta glede ureditve vprašanja meje. 

Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, kar je bilo za unijo ključno, je izpostavil Barnier.

Medtem je Johnson na Twitterju zapisal, da je "nedemokratično varovalo odpravljeno"

Barnier je na tiskovni konferenci dejal še, da je urejen brexit mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno. "Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je uvodoma dejal Barnier, ki je dogovor ocenil kot "pravičen in uravnotežen" ter "najboljši možni".

Večina dogovora, z izjemo irskega varovala, sicer ostaja izjemno podobnega kot sporazum, ki ga z Brusljem dosegla Mayeva. Velika Britanija bo morala plačati okoli 45 milijard evrov, zagotavlja pa tudi pravice državljanov EU na Otoku in obratno. 

Varadkar: Dogovor je dober za Irsko in Severno Irsko

"Imamo dogovor o brexitu, ki omogoča Združenemu kraljestvu, da z dogovorom zapusti EU. Imamo edinstveno rešitev za Severno Irsko, ki upošteva njeno edinstveno zgodovino in geografijo. Je dober za Irsko in Severno Irsko," je tvitnil irski premier Leo Varadkar. Dodal je, da je dogovor preprečil trdno mejo med obema deloma na irskem otoku in zaščitil mesto Irske na enotnem trgu EU.

Šarec upa, da bo dogovor o brexitu dobil podporo na Otoku

Premier Marjan Šarec je vesel dogovora o brexitu in upa, da bo ta dobil podporo na Otoku, saj se čas zdaj resnično izteka. Na vprašanje, ali brexit 31. oktobra torej bo, odgovarja, da se morajo voditelji najprej seznaniti s poročilom pogajalca Michela Barnierja in videti, kakšno je razpoloženje.

Če bodo na Otoku zavrnili tudi ta dogovor, ki je zagotovo boljši rezultat, kot če dogovora ne bi bilo, je to ena zadnjih možnosti ali zadnja, je opozoril Šarec.

Dogovor o izhodu Velike Britanije iz Evropske unije, 17.10.2019
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
18. 10. 2019 11.18
+1
EU pogajalci klonili in popustili Johnsonovim željam po odpravi Irskega varovala , to se nebi smelo zgoditi ! VB bo sedaj lahko izigravala EU s carinami in uvozom iz EU za EU pa bo zaračunavala carine in s tem so EU zabili žebelj v lastno krsto ! EU parlament bi moral ta dogovor zavrniti !
anakondabox
18. 10. 2019 10.33
Kakor hitro začno politiki govoriti o poštenosti (B.J), me prevzame neverjeten sum. Če si pošten o tem ni potrebno govoriti, če pa nisi naj bi o tem spregovorili drugi. #sodišče
tirolec
18. 10. 2019 09.27
+1
Tale EU je z vsemi lolelki ena velika farsa....,da ne omenjam česa...?
korintos23
18. 10. 2019 09.04
+5
Kake dogovore sploh rabimo, zaželeli so si odhod in srečno, gremo! Meje in carine uvesti pa bomo kmalu videli kdo se je po prstih.
Andree
17. 10. 2019 21.56
+2
Iz tega Brexita tudi tokrat ne bo nič
modelx
17. 10. 2019 21.24
+6
in kdo je junkerjevemu dogovoru pokimal s slovenske strani? boste videli, če merkelca stopi na zavoro, bodo tudi naši hlapci hiteli zatrjevat, da so tudi oni z njo, hkrati pa sedaj kimajo pijančku. kaj če bi naredili referendum, da smo proti novemu dogovoru? to bi bil hec.
ho?emVšolo
17. 10. 2019 21.10
+7
ta juncker bo pet pred dvanajsto vse z...
ho?emVšolo
17. 10. 2019 21.09
+2
a sta se poslovila s “francozom”
bojer
17. 10. 2019 20.33
+15
Angleži naj grejo, če so se odločili, ne da sedaj izsiljujejo ostale evropske države. Radi bi šli in obdržali vse kar je bilo za njih dobrega v EU. Ne razumem Evrope!!!!
tali?ni tom
17. 10. 2019 19.57
+4
pa kaj en šarec sploh komentira tole ko nima pojma o politiki! angleže bi učili politiko,tiste ki so se jo spomnili,ma so dobri eni!
za bojši jutri
17. 10. 2019 19.53
+10
kdaj bo konec te angleške more?
Slovenec007
17. 10. 2019 19.29
+18
Politična elita in njihovi predstavniki delajo kar hočejo ne glede na to kakšne posledice bodo njihova dejanja prinesla narodom in državam, folk pa mirno gleda....španija, grčija, VB, hrvaška...sistem je gnil, demokracija in vladavina prava sta mrtva.
Aijn Prenn
17. 10. 2019 19.15
+13
Junker danes spet gleda nekam nedoločeno, kot, da ga spet precej daje išjas...
Aijn Prenn
17. 10. 2019 19.04
+12
Toliko časa bodo izsiljevali, da bodo dosegli vse kar želijo, potem pa bodo odšli, se rešili vseh obveznosti EU-ja, koristili pa tiste ugodnosti, ki se jim bo zazdelo.
Uporabnik443897
17. 10. 2019 19.04
-3
Cel teden pisem da bodo Angleži ZMAGALI. !!!
Aleta
17. 10. 2019 20.10
+3
mobi7
17. 10. 2019 18.44
+22
Ko se srečata norček in pijanček je vse mogoče...
klukec
17. 10. 2019 19.28
+2
fafajonka
17. 10. 2019 17.47
+10
Takle mamo.......ko eni iz Brexita naredijo Drexit....... :-)))
jožagolikoža
17. 10. 2019 17.46
+11
Upam da Ni bil pijan ko je podpisal
mallonge
17. 10. 2019 17.46
+1
Ta breksit temelji na laži, tako kot naše ustavno sodišče in vsa naša sodišča.
komarec
17. 10. 2019 18.46
+2
mallonge ne moreš iz svoje kože, da ne bi pomešal hrušk, jabolk in koruze. Kako vezo ima brexit z našim pravosodjem?
M teorija
17. 10. 2019 17.45
+5
#Imamo ga!"...Goloba na strehi!?