Tujina

Dovoljenja za ilegalce

Washington, 08. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik je kongresu predlagal zakon, ki bi začasno uredil status milijonom ilegalnih priseljencev v ZDA.

V ZDA naj bi bilo med 8 in 12 milijonov nezakonitih delavcev. Polovica jih prihaja iz Mehike. Delodajalci jih izkoriščajo, saj se ne morejo pritožiti, ker jim grozi izgon.

Ameriški predsednik George Bush je včeraj predlagal spremembe imigracijske zakonodaje, po katerih bi nezakoniti priseljenci, ki v ZDA živijo in delajo na črno, lahko zaprosili za delovno dovoljenje, kar so Bushevi kritiki nemudoma razglasili za dobrikanje volivcem latinskoameriškega porekla. Med republikanci na jugu ZDA sicer že več let narašča naklonjenost do delavcev iz latinske Amerike, ki so marljivi in pripravljeni delati za nizko plačilo.

Bush zagotavlja, da ne gre za predvolilno potezo in tudi ne za amnestijo nezakonitih priseljencev, vendar kritikov to ni prepričalo. V ZDA je iz leta v leto več novih državljanov latinskoameriškega porekla, ki postajajo vse pomembnejši volilni blok, zato je Busheva odločitev zanesljivo deloma povezana s prizadevanji republikancev, da demokratom odvzamejo to pomembno volilno bazo. Po drugi strani pa je problem nezakonitih priseljencev z juga v ZDA preveč pereč, da bi lahko Bushevo odločitev videli le kot dobrikanje delu volilnega telesa.

Fox zahteva legalizacijo

Mehiški predsednik Fox in ameriški predsednik Bush (Foto: Reuters)
Mehiški predsednik Fox in ameriški predsednik Bush (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bush in mehiški predsednik Fox o problemu ilegalcev uradno razpravljata že tri leta, pri čemer Fox zahteva legalizacijo statusa vseh nezakonitih priseljencev, da bi na ta način omilili hudo izkoriščanje s strani ameriških delodajalcev, po drugi strani pa zaustavili nevarno tihotapljenje čez mejo v ZDA, pri čemer vsako leto umre več tisoč ilegalcev. Bush je priznal, da so ZDA odvisne od dela ilegalcev, za katere je dejal, da jih cenijo, kar pa morajo sedaj še dokazati s primernimi zakoni. Njegov zakonski predlog predvideva, da bi vsem ilegalcem, ki so že v ZDA, omogočili, da se prijavijo, plačajo takso in dobijo zakoniti status začasnega delavca za dobo treh let, ki ga lahko neomejeno obnavljajo.

Razhajanja v republikanskem taboru

Medtem ko nasprotniki večjega priseljevanja v ZDA, kot je nekdanji republikanski predsedniški kandidat Pat Buchanan, trdijo, da gre za legalizacijo kršiteljev ameriških zakonov in udarec vsem tistim, ki si na zakonit način skušajo urediti status, pa kritiki z nasprotne smeri menijo, da predlog ne kaže, da bi bistveno izboljšal položaj nezakonitih priseljencev. Dobra stran Bushevega predloga je v tem, da bodo lahko ilegalci po novem potovali domov in nazaj na delo v ZDA, da bodo dobili vsaj zajamčeno minimalno plačo, s katero se sicer v ZDA ne da preživeti in da bodo lahko svojo pravico uveljavljali na sodišču, če bodo imeli denar za odvetnike.

Bush pa zatrjuje, da je njegov predlog dober tudi z vidika nacionalne varnosti, saj naj bi se v prihodnosti zmanjšalo število ilegalnih prehodov čez državno mejo in ZDA bi dobile večji pregled nad tem, kdo prihaja v državo. Bushev predlog predvideva tudi izdajo večjega števila delovnih dovoljenj ljudem, ki se še niso nezakonito preselili v ZDA. Za zdaj lahko delovna dovoljenja dobijo predvsem visoko usposobljeni delavci, Bush pa predlaga, da bi jih dajali tudi kmečkim delavcem, sobaricam in čistilkam, torej za dela, ki jih sedaj večinoma opravljajo sezonski nezakoniti priseljenci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni