Tujina

Dodik pravi, da je tožilce v Banjaluki pripravljen 'vreči iz pisarn'

Banjaluka, 08. 11. 2019 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Milorad Dodik je na vprašanje televizijskega voditelja, zakaj se ni držal obljube, da bo tožilce v Banjaluki, ki primera umora Davida Dragičevića ne premaknejo z mrtve točke, vrgel iz pisarn, dejal, da se mu to še vedno zdi dobra ideja in da to lahko storijo skupaj s skupino Pravda za Davida. Ti mu odgovarjajo: "Vi pojdite prvi, mi smo takoj za vami."

Decembra lani je predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik dejal, da bo – v primeru, da tožilstvo v primeru umora Davida Dragičevića v mesecu dni ne bo sprejelo nobene odločitve – tožilce osebno "pometal iz njihovih pisarn".

Dodik je v sredo zvečer gostoval v oddaji Pressing na televiziji N1, na koncu katere ga je voditelj Amir Zukić vprašal, zakaj te obljube ni izpolnil. Dodik, ki je bil nespoštljiv med celotnim pogovorom, je že samo ob omembi Davidovega imena postal vidno živčen, češ da ta tema ni pomembna in da je bilo o njej povedano že vse. Zukić ga je opomnil, da gre za resno zadevo, Dodik pa mu je odrezavo dejal: "Pitaj onda, šta galamiš!" (vprašaj že, kaj se pritožuješ).

Dodik je v oddaji Pressing dejal, da še vedno misli, da je ideja, da bi tožilce v Banjaluki lastoročno vrgel ven iz pisarn, dobra.
Dodik je v oddaji Pressing dejal, da še vedno misli, da je ideja, da bi tožilce v Banjaluki lastoročno vrgel ven iz pisarn, dobra. FOTO:

Nato je dejal, da besede, ki jih je izrekel decembra, še vedno stojijo. "Rekli so mi, da se bo primer preselil na tožilstvo BiH. Mislim, da je bila to dobra ideja in še vedno bi to naredil. Tako da če skupina Pravda za Davida želi to storiti, sem pripravljen. Kadar hočejo," je dejal.

Nato je pojasnil, da na delo pravosodnega sistema pač nima vpliva. "To ni sprejemljivo, v tem primeru bi že moralo priti do odločitve. A vse se je izkrivilo in sprevrglo v politične obračune. To je primer, ki ga mora rešiti pravosodje in ne politika. Nihče ne sme biti zaščiten," je dejal.

15. novembra bo sicer minilo 600 dni, odkar družina Dragičević zahteva pravico za Davida, primer pa še vedno ostaja odprt. Na ta dan člani skupine Pravda za Davida pripravljajo shod pred tožilstvom. Dodika so pozvali, naj se jim pridruži.

"To priložnost bomo izkoristili, da ga povabimo, naj prvi vstopi v stavbo tožilstva, mi pa mu bomo sledili. Skupaj bomo iz pisarn vrgli tožilce, ker – tako kot on – smatramo, da je povsem nedopustno, da se preiskava po 600 dneh še vedno ni premaknila iz mrtve točke," je sporočil Ozren Perduv iz skupine Pravda za Davida.

Čeprav je bilo že septembra rečeno, da bo primer Davida Dragičevića od banjaluškega tožilstva prevzelo državno, se to še ni zgodilo. Tiskovni predstavnik tožilstva BiH Boris Grubešić je za portal MojaBanjaluka.info dejal, da primera na vpogled še niso prejeli.

Kot pravi odvetnik družine Dragičević Ifet Feraget, ne obstajajo ne pravni ne dejanski razlogi, da se to še ni zgodilo. "Vse vem o tem, a veliko ni za v javnost. Tožilstvo BiH čaka, da dobi primer, a se to še ni zgodilo. Kmalu bom povedal, zakaj je to tako, a zdaj ne morem zaradi interesa preiskave."

Tudi Perduv je dejal, da ne ve, v kateri fazi je predaja primera. "Vse, kar vem, je da se čaka na to, da okrožno tožilstvo v Banjaluki odstopi dokumentacijo tožilstvu BiH. Zakaj se to še ni zgodilo, ne ve nihče."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hayo72
08. 11. 2019 20.32
-2
kaj se ni oce od onega hvalil da ima vse posneto pa da bo dal v javnost pa se je ocitno po domace povedano pokakal
Kollerik
08. 11. 2019 17.57
+4
Tipična faca kriminalca.
holcar.
08. 11. 2019 17.47
-5
Koga briga ta primitivizem z juga. A ni drugih pomembnejsih novic?
cesar1
08. 11. 2019 14.37
+7
Nebi rekel, pri nas je tega vsak dan več....
samuray1
08. 11. 2019 14.26
-6
Dodik nima dlake na jeziku toda ni pizfolizec kot so recimo naši novinarji in politiki.
samuray1
08. 11. 2019 14.12
-1
Kaj če bi kaj napisali o tem kaj Macron misli o BiH. Nebi ne,ker je vaše poslanstvo naperjeno na degradacijo srbov.
tedoVV2HCmedo
08. 11. 2019 13.47
+7
Samo Hrvati so na 'proplusu. Npr. Švedi ne vidijo toliko novic o Norvežanih kot mi tukaj o Hrvatih.
Redžepi
08. 11. 2019 13.41
+11
vedno bolj greš proti jugu...večja je mafija...
Malo_sutra
08. 11. 2019 18.20
-2
Seveda, v sloveniji se zacne in gre proti jugi. Zivel balkan. Nebi se zamenjal da sm francoz, nemec itd...
bohinj je zakon
08. 11. 2019 13.31
+18
Dodik ima veliko moč in lahko bi tudi kaj sam premaknil v tej zadevi........Kaj pa če on tudi koga ščiti?