Tujina

Drnovšek tudi od Jospina dobil zagotovilo o francoski podpori pri EU in NATO

Pariz, 10. 02. 1998 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik slovenske vlade Janez Drnovšek se je po srečanju s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom danes v Parizu sešel tudi s francoskim kolegom Lionelom Jospinom. Tudi tokrat je v pogovorih dobil zagotovilo o trdni francoski podpori slovenskemu vstopanju v Evropsko unijo in prizadevanjem za vključitev v zvezo NATO.

Pri pogovoru o pripravah na članstvo v EU, ki jih Francija ocenjuje kot dobre, je premier Drnovšek izrazil prizadevanja in željo Slovenije za izpolnitev vseh pogojev, ki jih nalaga vstopanje v evropsko gospodarsko in denarno unijo (EMU). Ta bo polno začela delovati 1. januarja prihodnje leto, ko bo unija uvedla evro.

Tudi od Jospina je premier Drnovšek prejel zagotovilo, da Francija podpira slovenska prizadevanja za vključitev v drugi krog širitve zveze NATO. Tega Pariz podpira predvsem na podlagi sklepov madridskega vrha, v katerih je šestnajsterica zavezniških držav izrekla priznanje napredku Slovenije, ki ga je v prizadevanjih za izpolnjevanje pogojev za vstop v zavezništvo opravila. Jospin je poudaril, da bo Francija še naprej dejavna v smeri uresničevanja madridskih sklepov, Drnovšku pa svetoval, naj si dejavno za vključitev v drugi krog še vnaprej prizadeva tudi Slovenija. Premier Drnovšek in francoski kolega Jospin sta na pogovorih, ki se jih je udeležil tudi minister za gospodarske dejavnosti Metod Dragonja, dobro ocenila gospodarsko sodelovanje med državama in možnosti za njegovo krepitev. O tem se s francoskimi kolegi pogovarja tudi močna gospodarska delegacija pod vodstvom predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Jožka Čuka, ki premiera spremlja na obisku v Parizu. Kot zanimivo področje širitve sodelovanja so bile omenjene predvsem storitve.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.