Tujina

'Visoke kazni ne vodijo k zmanjšanju odvisnosti'

New York, 22. 11. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna komisija za droge opozarja, da je potreben drugačen pristop k reševanju odvisnosti od drog. Ostre kazni in celo usmrtitve ne nosijo pozitivnih rezultatov. Prav nasprotno. Bi bila dekriminalizacija drog primernejša?

Mednarodna komisija za droge je v svojem poročilu predstavila priporočilo, da bi morale države končati s kaznovanjem posedovanja in uporabe drog, poročajo tuji mediji.

Nekateri svetovni voditelji so se pridružili temu pozivu. Med njimi so tudi nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan in nekdanji predsedniki Kolumbije, Mehike in Brazilije.

Poročilo je objavljeno po ostri kritiki komisije, da ZN vlagajo le skromne napore v boju zoper uporabo drog. Člani komisije so že v preteklosti večkrat poudarili, da je ta boj izredno pomanjkljiv.

Predsednica komisije in nekdanja predsednica Švice Ruth Dreifuss je sporočila, da bi morali politiki državljanom pokazati in dokazati, da jim je mar za ljudi in da je to, kar počnejo, le z namenom reševanja življenj odvisnikov. Da slednje pripeljejo v varno naročje zdravstvenih ustanov, kjer jim bodo nudili pomoč ter da bodo odvisniki, ki bodo želeli pomoč, to tudi uspešno našli.

V poročilu so navedli kar nekaj pozitivnih učinkov dekriminalizacije drog, in sicer na konkretnih primerih. Omenili so Portugalsko, v kateri posedovanje droge ni kaznivo dejanje.

Po drugi strani pa so opozorili na nevarno politiko, ki je trenutno doma na Filipinih. Tamkajšnji predsednik Rodrigo Duterte je namreč razglasil poziv, da lahko ljudje brez strahu pred kazenskim pregonom ubijejo preprodajalca ali uživalca drog. V državi veljajo tudi zelo ostre kazni za ljudi, ki so odvisniki od drog.

Svet je v boju z drogami dosedaj ravnal dokaj konzervativno, kar pa se je pokazalo kot neučinkovito. Če le pogledamo v ZDA, iz katere poročajo o zaskrbljujočem razmahu odvisnosti. Kljub ostrim ukrepom, se uporaba drog ni zmanjšala. Prav nasprotno: od leta 2003 do 2014 so na globalni ravni v starostni skupini 15 - 64 let zaznali kar 33-odstotni porast tistih, ki so v zadnjih 12 mesecih konzumirali prepovedano drogo. Gre za številko 247 milijonov ljudi.

Obstaja pa strah, tako omenjena komisija, da bo politika, ki se na ameriških in evropskih tleh nagiba v desno, sprejela ravno nasprotne korake, in sicer, da bo sprejela zakone, ki bodo uporabnike še huje kaznovali. To bi lahko pomenilo, da se bodo droge le še bolj razširile, menijo nekateri. Bojijo se, da bodo desne vlade preprečile dekriminalizacijo, ki bi lahko vodila k zmanjšanju uporabe.

Nesprejemljivo je, tako v komisiji, da nekatere države uporabnike obsojajo na smrtne kazni ali dolgoletne zaporni kazni.

Spomnili so na pozitivne učinke sprejetja zakonov v nekaterih ameriških zveznih državah, v katerih so legalizirali marihuano.

Odvisnike je strah, da jih bo država kaznovala, zato si velikokrat ne upajo poiskati pomoči.
Odvisnike je strah, da jih bo država kaznovala, zato si velikokrat ne upajo poiskati pomoči. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BURGA
23. 11. 2016 14.31
+1
Strašenje z visokimi in celo smrtno kaznijo ne prinašajo nobenega rezultata, kar potrjuje celotna človeška zgodovina. Do danes mnoge države prakticirajo smrtno kazen, pa zaradi tega nimajo nič manj kriminala od držav, kjer smrtne kazni ni. Rešitev vsega je v legalizaciji in kontroli, kar pa ne pomeni, da bomo kriminal iztrebili, saj ga kapitalizem s svojo neenakostjo in izkoriščanjem sam producira. Rešitev sta ateizem in demokratični socializem.
jzkzfzmz
23. 11. 2016 13.56
+2
V naši banana republiki je odvisnost od požrešnosti politikov, zdravnikov, sodstva in meidjev tako velika da ne potrebujemo drog. Hvala
Ramzess
22. 11. 2016 13.28
-2
Ste resni, dekriminilizacija drog, gre na račun elite, ki želi kontrolirati človeka, ... in narediti svet človeških robotov, ki jih lahko vodijo in izkoriščajo, ... človeštvo tako ne more napredovat, niti duševno.
Heretik1
22. 11. 2016 10.30
+6
Glede na to, da je vsak posameznik lastnik svojega telesa in NE država ali pa cerkev, je drogiranje človekova pravica!
janezov uč
22. 11. 2016 10.56
-6
po tvoji logiki lahko jaz zdaj grem po ulici in zbrcam vsakega mimoidočega al kaj?
lotkolba
22. 11. 2016 11.20
+8
sebe lahko ja. ce pa ne razumes kaj je napisal antikrist pa daj telefon mami da ti razlozi.
BURGA
23. 11. 2016 16.45
-1
BOGOLJUB1 očitno se izobražuješ v cerkvi.
xes
22. 11. 2016 10.23
+1
Torej, če se po razmišljanju te komisije neha preganjati dilerje bo tudi količina odvisnikov upadla???? Jah to je kot bi z bencinom gasil požar.
janezov uč
22. 11. 2016 10.58
+2
in dvignili bi ceno mesa, ker je menda škodljivo?????????
BURGA
23. 11. 2016 16.45
xes zakaj nekaj pisariš česar ne razumeš.
piko112
22. 11. 2016 09.46
+9
Dovolte da ima vsak lahko doma tiste 3 sadike konoplje lovite pa večije ilegalne pridelovalce ali kaj podobnega. Ne pa da beremo kako so ulovili nekoga ki je za svojo hči ki ima raka gojil 2 sadiki prepovedane konoplje in ga kazensko bodo preganjali. Po drugi strani pa izpustijo balkanske bojevnike
Ramzess
22. 11. 2016 13.30
+4
Res je, ... malokdo ve kako CIAni in podobni agentje varujejo polja maka, itd. Zakaj že, ... se vam sploh kakšen sistem je za drogo.
big_foot
22. 11. 2016 09.13
+10
Če se ne motim Portugalci ne preganjajo "listavcev" (travo) in pridelovalcev trave. Posledica je da se imajo policisti čas ukvarjat z dilerji in bolj resnimi zadevami. Travo pa vsak lahko sadi in kadi. Ni sicer dovoljeno - se je pa ne preganja. In rezultat je da je čez čas dejansko upadlo število uživalcev trave. Ni tistega prepovedanega sadeža, istočasno pa imajo dilerji ki prodajajo trde drgoge precej problemov ker jih policisti uspešno zatirajo.
RdečiKarton
22. 11. 2016 10.30
+5
Pri nas pa ganjajo reveže ki si posadijo tiste 3 bilke... Kriminalce pa pustijo pri miru ker se ne upajo NIČ!
janezov uč
22. 11. 2016 08.56
+0
smrt je ena najboljših rešitev, če ne najboljša. namesto na metelkovo po metadon, pred zid.
RdečiKarton
22. 11. 2016 10.30
+7
MajstaAles
22. 11. 2016 08.34
+8
Ni zabavno, da se dilerji in država v tem pogledu strinjajo - oboji nočejo legalizacije. Le zakaj? Poglejmo primer Afganistana, kjer je pred 20 leti bilo takorekoč nemogoče dobiti drogo. Odkar je vpadla Amerika, pa je Afganistan največji izvoznik heroina na svetu. V preteklosti se je razkrilo že številne povezave med umazanim denarjem iz takšnih poslov in početjem ameriške vlade. Prepričan sem, da se nekaj podobnega dogaja tudi pri nas v Evropi. Tukaj sploh ne gre za konzervativno desnico, ampak za velike denarje, ki bi se nehali obračati, če bi bila zadeva legalizirana. Če pa bi pri nas slučajno res to naredili, bi pa tudi res postali nova Švica. :)
RdečiKarton
22. 11. 2016 10.31
+1