Tujina

Druga obtožnica za Mamića pravnomočna, ga bo BiH zdaj le izročila Hrvaški?

Osijek, 21. 05. 2019 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Druga obtožnica proti nekdanjemu svetovalcu nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in še šestim drugim osebam, povezana s finančnimi malverzacijami v Dinamu, je postala pravnomočna. Mamiću, ki je lani pobegnil v BiH, so odredili tudi pripor, in bi zdaj moral biti izročen Hrvaški.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Zdravku Mamiću in še šestim osebam – njegovemu sinu Mariu, bratu Zoranu, nekdanjemu Dinamovemu direktorju Damirju Vrbanoviću, podjetnikoma Sandru Stipančiću in Igorju Kroti ter menadžerju Nikkyju Arturju Vuksanu – očita, da so Nogometni klub Dinamo oškodovali za okoli 200 milijonov kun (27 milijonov evrov).

Kriminalna združba naj bi od decembra 2004 do decembra 2015 s sklepanjem fiktivnih pogodb med Dinamom in več tujimi podjetji ter izstavljanjem računov za neobstoječe prestope igralcev klub oškodovala za več kot 144 milijonov kun (19,4 milijona evrov). Poleg tega obtožnica navaja, da so državo oškodovali še za dodatni znesek v višini 55,8 milijona kun (7,35 milijona evrov).

Danes je sodišče v Osijeku potrdilo že drugo obtožnico zoper Mamića in mu na predlog tožilstva odredilo tudi preiskovalni pripor.

Uskok je sporočil, da pričakuje, da bodo Mamića kmalu videli.
Uskok je sporočil, da pričakuje, da bodo Mamića kmalu videli. FOTO: AP

Spomnimo. Osiješko sodišče je Mamića že junija lani nepravnomočno obsodilo na šest let in pol zapora, a le dan pred izrekom sodbe je Mamić, ki ima poleg hrvaškega tudi državljanstvo BiH, pobegnil v Medžugorje. Hrvaška je za njim razpisala tiralico in od BiH zahtevala njegovo izročitev, kar pa je ta zavrnila. Hrvaški mediji danes poročajo, da s pravnomočno obtožnico padejo vse ovire za izročitev.

Mamić odločitve sodišča ni želel komentirati. "Zame to ni nič novega. Tukaj imam prijatelje, tukaj imamo delo. Živel bom tako, kot sem do zdaj, in ne želim dajati nobenih izjav za medije," je Mamić povedal za portal 24 sata.

Lahko se sicer pritoži na vrhovno sodišče, a iz Uskoka so sporočili, da pričakujejo, da ga bodo kmalu videli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaj pa pol
21. 05. 2019 18.58
+10
tip ima denar in ta v bosni kupi zelo veliko vplivnih ljudi tako da ga bo treba iti ugrabit in na silo pripeljat če ga bodo hoteli še kdaj videv na hrvaških sodiščih.
brodarko
21. 05. 2019 18.44
+10
Nerazumljivo. Če je BiH zavrnila zahtevo Hrvaške po izročitvi, bo Mamič ostal verjetno ostal. Za kaj bi se pritožil in kam oziroma na katero sodišče. Slabo napisano !